Isnin, 26 Ogos 2019

Cara buat lemang

Juadah istimewa pada hari raya.. Lemang homemade yang sedap!


Pagi-pagi lagi pergi pasar basah. Cari gerai yang jual sayur-mayur kampung. Biasanya dekat-dekat raya ni, mereka ada jual buluh lemang. Daun palas dan daun kelapa muda untuk buat ketupat pun ada dijual.

Hari ni buluh lemang nampaknya kecil sedikit diameternya daripada biasa. Tapi tak apa lah. Beli ajer buluh yang ada. Harga Rm2. 50 satu batang.

Jom lah kita buat lemang hari ni.


LEMANG
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1 kg beras pulut, basuh bersih dan rendam dalam 15 hingga 30 minit.
1/2 kg santan
Sedikit garam dan gula secukupnya

Cara-cara membuatnya


Mula-mula basuh bersih beras pulut. Kemudian rendam 15 ke 30 minit.


Selepas itu sediakan para untuk meletak batang lemang. Para tu adalah besi yang dibentuk macam palang tu. Hehe

Lepas tu hidupkan api. Buat la unggun api supaya nanti bila dah siap segala boleh terus bakar lemang tu.


Beras pulut yang direndam tadi ditoskan airnya.


Seterusnya kita kena bersihkan buluh lemang tu. Biar bersih batang buluh tu luar dan dalam. Sama seperti kita juga, kena bersih zahir dan batin..

Pak Hencik basuh dengan air batang buluh tu, luar dan dalam.

Kemudian bahagian dalam buluh tu hendaklah dialas dengan daun pisang.


Sesudah itu, ambil beras pulut yang ditoskan airnya. Lepas tu ambil batang buluh yang dialas dengan daun pisang tadi.

Masukkan beras pulut ke dalam batang lemang sehingga 3 hingga 4 inci hampir penuh.


Sediakan santan. Jangan pekat sangat. Jangan cair sangat. Perasakan dengan garam dan gula supaya ada rasa masin dan manis sikit-sikit. Kalau nak letak garam sahaja pun boleh juga. 


Ambil santan yang diperasa garam dan gula tu. Masukkan ke dalam batang lemang tadi, lebih sikit dari aras beras pulut.


Akhirnya, panggang lemang menggunakan api yang telah dihidupkan tadi.

Tunggu dan tengok api. Taknaklah besar sangat nanti hangus pula. Kalau api kecil sangat, lambat pula nak masak. Jadi, seeloknya sedang-sedang sahaja.

Batang lemang juga perlu dibalik - balikkan supaya masak sekata.


Bila sudah masak, kita akan nampak pulut lemang naik ke atas. Biji beras pulut nampak cerah jer.. Boleh lah angkat. Sejukkan sedikit untuk mudahkan memotong.


Buat lemang untuk raya,
Belum lagi raya dah habisss.. Tak sempat pula nak tangkap gambar. Tadi ada yang elok masak. Ada juga yang hangus tepi dia. 

InsyaaAllah, next time harap sempat ambil gambar 🙏🙏🙏


Tiada ulasan:

Catat Ulasan