Khamis, 13 Disember 2018

Popia Ayam yang Mudah

Sambil tengok TV, sambil kunyah popia. Saper suka?


Perut la yang suka sebab nanti kenyang. Perut sapo ler tu kalau bukan perut yang suka makan.. Perut kita ler tu.. 😆😆😆

Wahai mulut.. Awak jangan banyak komplen ya.. Makan dengan rasa syukur supaya perut ada alas. Makan sekadar alas perut sahaja.. Sederhana gitu.. 😎😎😎


RESEPI POPIA AYAM YANG MUDAH
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

3 biji ubi kentang, direbus dan dilecek
1 1/2 cawan isi ayam, dikisar bersama 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam dan 1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
1 biji bawang putih, dicincang
1/2 biji bawang merah besar, dicincang
2 sudu besar bawang goreng
Sedikit karot, diparut
Minyak secukupnya untuk menumis dan menggoreng

Cara-cara menyediakannya

Jom.. Jom.. Jom ke dapur!


Rebus kentang, toskan air dan lecek.


Kisar isi ayam bersama serbuk lada hitam dan serbuk lada sulah sehingga hancur.

*
Tumiskan bawang putih dan bawang merah cincang sehingga kekuningan.


Masukkan isi ayam kisar dan kacau sehingga masak. Masukkan sedikit air supaya isi ayam mudah masak. Kacau lagi sehingga air kering dan isi ayam masak. Bila sudah masak, tutup api.


Oleh kerana isi ayam berketul kasar, Mak Hencik kisar lagi sekali menggunakan pengisar kering.


Di dalam bekas yang sesuai, masukkan kentang lecek, isi ayam kisar, karot yang disagat dan bawang goreng.


Gaul sehingga sebati.


Persediaan menggulung popia. Inti ayam, kulit popia dan bancuhan tepung gandum serta sedikit air.


Sudukan inti ayam ke atas kulit popia.


Gulung sikit. Sapukan bancuhan tepung gandum di bahagian bucu atas kulit popia.


Lipat ke kiri dan lipat ke kanan.


Kemudian gulunglah sehingga habis.


Dapat satu bekas, 35 biji popia.


Panaskan minyak dan goreng sehingga keperangan. Sudah masak, angkat dan toskan minyak.


Ini ialah popia yang digoreng sekejap untuk disejukbeku atau frozen. 


Ini ialah popia yang sedia untuk dimakan sambil menonton perlawanan separuh akhir bola sepak piala AFF antara Malaysia dan Thailand. Yeayyy Malaysia menangis 2-2 dengan kelebihan jaringan di tempat lawan.

Jemput makan semua..

Bismillah..

Rabu, 5 Disember 2018

Tauhu Bergedil Ayam yang Sedap

Hari tu dah buat sekali. Hari ini kita repeat. Sebab hari ni kita rajin sikit. 🤣🤣🤣 Lagi satu sebab ialah rasa dia sedap! 😋😋😋


Masa cuti sekolah begini, anak-anak ada bersama. Lepas puas bermain, masuk ke dapur buka tudung saji.. Tudung periuk.. Tudung kuali.. Buka peti ais.. Hi hi hi.. Diorang mencari makanan ..

Hari ni kita cuba masak 👇👇 untuk diorang.


TAUHU BERGEDIL AYAM YANG SEDAP
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

12 biji tauhu pot
1 cawan isi ayam kisar
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
2 biji ubi kentang, direbus dan dilecek.
1 kiub ayam
Sedikit bawang goreng
Sedikit daun sup, dihiris
Garam dan gula secukup rasa
2 biji telur
Minyak masak secukupnya untuk menumis dan menggoreng

Sambal kicap pedas

*2 biji bawang putih
*20 biji cili padi
Bahan-bahan bertanda * digoreng dengan sedikit minyak. Angkat dan toskan.
1/2 cawan kicap manis
1 sudu besar gula + 1/2 cawan gula merah, jika suka manis
1 sudu besar tepung jagung di bancuh dengan sedikit air

Semua bahan di atas dikisar hingga halus dengan secawan air.
Panaskan sehingga mendidih dan masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah. Siap.

Cara-cara menyediakannya

Jom... Jom... Kita mula kan..


Rebus ubi kentang. Bila masak, toskan airnya.


Kemudian, lecek. Ketepikan.


Tauhu pot dibelah X pada satu permukaan. Keluarkan isi dalamnya tu dengan cermat dan masukkan dalam bekas. Ketepikan.


Masukkan isi ayam ke dalam pengisar kering. Masukkan sekali serbuk lada hitam dan serbuk lada sulah.

Nak tukar dengan daging ke.. Udang ke.. Pun boleh. Ikut suka.


Kisar hingga hancur.

Jom masak isi ayam.


Tumis bawang putih dan bawang merah sehingga kekuningan. Kemudian masukkan ayam kisar. Kacau sehingga rata dan masak. Bila masak, angkat dan ketepikan.


Di dalam mangkuk adunan atau mana-mana bekas yang kau ada, masukkan ayam yang dimasak tadi, kentang lecek, isi tauhu pot, bawang goreng, sup hiris, garam dan gula secukupnya. Gaullah sehingga rata.


Pastikan supaya isi ayam tu lebih banyak dari kentang ya. Bukan apa.. Supaya lebih sedap rasa dia.. 😆😆

Okeyy.. Sekarang masa untuk menyumbat pula.


Masukkan ajer campuran ayam tadi ke dalam tauhu pot. Buat sampai habis. Ketepikan. (terlupa ambil gambar sebab syok sangat dok menyumbat sambil tengok TV)

Masa untuk menggoreng pula.
Jadi, kita panaskan minyak dulu.


Sambil itu kita pecahkan telur dan godek sikit guna sudu atau garpu.


Kita celup tauhu pot sumbat bergedil ayam tadi ke dalam telur satu demi satu dan goreng dalam minyak yang telah panas.


Bila sudah perang, kita balikkan.


Bila sudah masak, angkat dan toskan minyak.

Gorenglah sampai habis..


Hidangkan dalam pinggan bersama sambal kicap pedas. Sedia untuk dijamah.


Mmm.. Sedapnya. Jemput makan semua..

Bismillah..

🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻

Ahad, 2 Disember 2018

Karipap Sardin Frozen

Kudapan petang yang paling popular di rumah ini ialah karipap. Ada yang sama tak dengan kita?


Jadi hari ini kita cubalah buat karipap pula. Karipap ni jenis yang tak pandai jaga muka, jadi banyaklah juga jerawat yang timbul. Orang kata caranya cuma tambah minyak. Jadi, nak cuba la ni. 😁😁😁

Kita buat satu adunan ni, kemudian kita frozenkan. Kalau nak makan kita goreng lagi sekali. Makan panas-panas ni sedap!

Kalau orang datang pun senang. Tinggal goreng jerrr. 😀😀😀


KARIPAP SARDIN BERJERAWAT
oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan inti sardin

1 tin besar Sardin atau mackerel
2 biji bawang putih, dihiris
1/2 biji bawang merah besar, dihiris
1/2 biji bawang besar Holland, dihiris
2 sudu besar cili kering kisar
Sedikit minyak untuk menumis

Bahan-bahan  doh karipap

3 cawan tepung gandum
1/2 cawan minyak masak
1 sudu besar marjerin
1/2  cawan air atau secukupnya
1 sudu kecil serbuk ikan bilis
Minyak secukupnya untuk menggoreng

Cara-cara membuatnya

Moh ler kita buat kepap!

Mula-mula kita buat inti Sardin dahulu..


Bawang putih dan bawang merah besar yang dihiris.


Sardin dalam tin, ambil sikit jer sosnya. Yang lebih ditong-sampahkan.


Sardin tadi lenyek sehingga hancur.


Langkah 1
Panaskan sedikit minyak. Tunis cili kering kisar, bawang putih hiris dan bawang merah hiris.


Langkah 2
Bila bahan tumis sudah garing, masukkan sardin lenyek. Gaul sehingga rata.


Langkah 3
Masukkan bawang besar Holland yang dihiris dan sedikit serbuk ikan bilis.


Langkah 4
Kacau sehingga kering. Tutup api.


Masukkan dalam mangkuk, sejakkan. Siap inti sardin karipap!

Mari buat kulitnya pula. Jom!

Langkah 1
Sediakan tepung gandum dalam bekas.

Langkah 2
Panaskan minyak masak dan marjerin.


Langkah 3
Tuang minyak panas tadi ke atas tepung.


Guna sudip kayu untuk menggaul sebab minyak tu sangat panas. Awas ya.. Bila dah sejuk sikit, barulah guna jari.


Gaul sehingga menjadi serbuk roti. Kemudian buatkan lubang di tengahnya.


Langkah 4
Tuangkan air dan uli sehingga membentuk doh yang lembut.


Jadilah akhirnya 👆👆


Masa untuk mengelim pula. Jom terus kan misi. 💪💪


Langkah 5
Bulatkan doh sebesar bola ping pong.


Langkah 6
Nipiskan menggunakan torak atau peralatan yang sesuai.


Buat sampai habis.


Langkah 7
Ambil acuan karipap, letakkan satu keping doh nipis di atasnya. Masukkan inti sardin ke dalamnya. Sapu air di kelilingnya kemudian tutup acuan dengan cermat.


Boleh kelim tangan lagi sekali tepinya tu kalau suka.

Buat sampai habis.


Langkah 8
Panaskan minyak dan goreng. Pastikan minyak betul-betul panas baru digoreng.


Oleh kerana nak frozenkan karipap ni, kita goreng sekejap sahaja. Tujuannya agar karipap ni tak melekat apabila diletakkan bersama.


Bila sudah kuning-kuning sikit, terus diangkat.


Goreng sampai habis.

Tips: selain dari digoreng sekejap karipap untuk disejukbeku ni juga boleh dibakar dalam oven sekejap.


Okey dah siap karipap jerawat sardin. Jom bungkus sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk beku.

Bismillah..