Kuih tradisional ni memang senang nak buat. Tak caya?
Sekali-sekala kita buat kuih tradisional memang berpeluh juga. Bahan-bahan untuk membuat kuih tempatan ni memang sikit dan ringkas sahaja. Tapi tang buat sira tu yang ahak ahak ahak..
Apa-apa pun, kalau kita tak cuba sampai bila-bila pun tak akan berjaya. So, jom cuba. Kalau berusaha pasti akan berhasil! 💪💪
KUIH KERIA
oleh Dapur Cempakasari
(menghasilkan 20 biji)
Bahan-bahan
3 cawan ubi keledek yang telah dilenyek
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
1/4 cawan air
Minyak untuk menggoreng secukupnya
Cara-cara menyediakannya.
Jom.. Jom.. Jom kita menguih!
Rebus ubi keledek dalam lima ketul sehingga empuk. Toskan air dan lenyek.
Di dalam besen berwarna biru, masukkan keledek lenyek dan tepung gandum.
Yang warna biru tu besen iols, besen uols suka hati uols la ya.. 😁😁😁
Uli sehingga membentuk adunan yang lembut.
Bentukkan macam roda. 👆👆
Goreng sehingga masak.
Angkat, toskan minyak dan sejukkan.
Jom buat sira pula.
Panaskan kuali. Pastikan kuali bersih dari sebarang minyak.
Masukkan air dan gula.
Kacau menggunakan sudip. Sudip pun mesti bersih dari minyak.
Biarkan sehingga air gula berbuih dan menjadi pekat.
Bila air gula sudah pekat, masukkan lah keria yang telah digoreng tadi.
Gaul rata dan bersabar.
Gaul rata dan bersabar.
Gaul rata dan bersabar.
Gaul rata dan bersabar sehingga bunga gula terbentuk dan melekat pada keria. Maka terjadilah kuih keria. Hihihi
Jemput makan kawan-kawan semua.
Bismillah..