Sabtu, 24 November 2018

Kuih Keria

Kuih tradisional ni memang senang nak buat. Tak caya?



Sekali-sekala kita buat kuih tradisional memang berpeluh juga. Bahan-bahan untuk membuat kuih tempatan ni memang sikit dan ringkas sahaja. Tapi tang buat sira tu yang ahak ahak ahak..

Apa-apa pun, kalau kita tak cuba sampai bila-bila pun tak akan berjaya. So, jom cuba. Kalau berusaha pasti akan berhasil! 💪💪



KUIH KERIA
oleh Dapur Cempakasari
(menghasilkan 20 biji)

Bahan-bahan

3 cawan ubi keledek yang telah dilenyek
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
1/4 cawan air
Minyak untuk menggoreng secukupnya

Cara-cara menyediakannya.

Jom.. Jom.. Jom kita menguih!




Rebus ubi keledek dalam lima ketul sehingga empuk. Toskan air dan lenyek.


Di dalam besen berwarna biru, masukkan keledek lenyek dan tepung gandum.

Yang warna biru tu besen iols, besen uols suka hati uols la ya.. 😁😁😁


Uli sehingga membentuk adunan yang lembut.


Bentukkan macam roda. 👆👆


Goreng sehingga masak.


Angkat, toskan minyak dan sejukkan.

Jom buat sira pula.


Panaskan kuali. Pastikan kuali bersih dari sebarang minyak.


Masukkan air dan gula.


Kacau menggunakan sudip. Sudip pun mesti bersih dari minyak.


Biarkan sehingga air gula berbuih dan menjadi pekat.


Bila air gula sudah pekat, masukkan lah keria yang telah digoreng tadi.


Gaul rata dan bersabar.


Gaul rata dan bersabar.


Gaul rata dan bersabar.


Gaul rata dan bersabar sehingga bunga gula terbentuk dan melekat pada keria. Maka terjadilah kuih keria. Hihihi


Jemput makan kawan-kawan semua.

Bismillah..

Jumaat, 23 November 2018

Sotong Rebus Ketuk Serai

Inilah masakan yang paling mudah dalam dunia. 😱😱😱 Benarkah?



Yang susah sikit mungkin masa kita nak tangkap sotong. Itu pun kalau kita ni pergi ke laut.

Tapi lain halnya jika kita pergi menangkap sotong di pasar atau pasaraya. Kerjanya jadi mudah giler! Menggunakan umpan duit atau pitis, kita tangkap guna tangan jer. Terus dimasukkan ke dalam plastik. Ikat dan timbang. 😂😂😂


RESEPI SOTONG MASAK KETUK SERAI
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

7 ekor sotong saiz sedang
*1/2 biji bawang merah besar
*1/2 sudu kecil lada hitam
Bahan-bahan bertanda * ditumbuk halus

1 batang serai, diketuk
1 keping asam gelugur
Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya

CARA-CARA MENYEDIAKANNYA

Jom.. Jom.. Jom kita memasak!


Keluarkan bekas sotong dari peti sejuk. Sotong tu sudah siap dibuang tulang, kantung hitam dan biji kat kepala dia tu. Apatah nama dia..

Basuh bersih dan toskan air ya.


Tumbuk lada hitam dan bawang merah besar sehingga lumat.


Masukkan air dalam periuk, diikuti dengan bahan-bahan tumbuk, serai yang diketuk serta asam gelugur. Tunggu sehingga mendidih.


Bila sudah mendidih, masukkan sotong. Masukkan juga garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa.


Biarkan kuah mendidih dan sotong masak.


Masukkan dalam mangkuk hidang.


Hahhh! Ini dia lauk tengahari ini. Sempoi gilerrr!
Jemput makan semua..

Bismillah..

Rabu, 21 November 2018

Udang Galah Masak Sambal Bertelur yang Sedap

Kita masak sambal, kita masukkan udang, kemudian kita pecahkan telur di dalamnya.. Apa rasanya ya? Hurm.. 😋😋😋



Bukan sahaja udang galah, masakan sambal letak telur ni juga sesuai untuk mana-mana jenis udang dan seafood yang lain.

Biasa kita makan di kedai Tom yam, hari ni kita cuba masak sendiri pula. Mana tau kot-kot lebih sedap dari yang kat kedai. 🤣🤣🤣


UDANG GALAH MASAK PEDAS BERTELUR
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

7 ekor udang galah
*2 biji bawang putih
*1/2 biji bawang merah besar
Bahan bertanda * dikisar atau ditumbuk halus
3 sudu besar cili kisar
1/2 biji bawang besar Holland, dihiris
1 biji cili hijau, dipotong serong
1 biji telur, dipecahkan dan digodek sedikit
2 sudu besar sos cili
1 sudu kecil sos tiram
1/2 cawan air atau secukupnya
1/2 sudu kecil serbuk pati ikan bilis
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara membuatnya

Jom.. Jom.. Jom kita memasak!


Udang galah, berehat-rehat di dalam bilik rehat tanpa perabut. 😉😉😉


Potong janggutnya yang panjang mengurai. Basuh bersih dan toskan airnya.


Antara bahan-bahan yang digunakan.


Bawang putih dan bawang merah besar yang ditumbuk, cili kisar dan sebiji telur.


Mula-mula panaskan minyak, tumis bahan kisar sehingga garing.


Masukkan udang.


Masukkan sos cili, sos tiram, garam, gula dan serbuk pati ikan bilis secukup rasa. Gaul sebati.


Masukkan sedikit air.


Tutup kuali dan biarkan sekejap supaya udang cepat  masak.


Sementara itu, pecahkan telur dan godek sedikit.


Buka penutup dan pastikan udang masak. Kalau belum masak, tunggu sampai masak. Kalau kering, tambah air secukupnya.


Bila udang sudah masak, tuang bancuhan telur sambil dikacau.


Gini rupanya.


Masukkan bawang besar Holland yang dihiris dan lada hijau hiris.


Gaul sehingga rata, sehingga kering sedikit.


Dah siap! Alamak comotnya kuali. 😂😂😂


Masukkan ke dalam mangkuk hidang. Sedia untuk dijamu..

Jemput makan semua..

Bismillah..

Selasa, 20 November 2018

Kuih Cek Mek Molek

Bila digigit, keluar air guna di dalamnya.😂😂😂 Tapi bukan air liur tau..Hahahaha



Eh! Tak masak ke ni.. Keluar air ni..

Ish budak-budak nih. Itu air gula... Jangan komplen macam - macam pula. Makan jer anak-anakku. Nanti lain kali mak bubuh cheese pula dalam tu ya. 😂😂😂

Hari ni kita makan kuih Cek Mek molek yang pernah dibuat oleh nenek moyang kita dahulu. Kuih ini adalah sejenis kuih tradisional dari negeri Kelantan Darul Naim.

Sangat mudah untuk menyediakannya. Guna keledek dan tepung gandum jer. Gula sikit dan minyak untuk menggoreng. Oh! Satu lagi bahan utama iaitu R. R ialah rajin. 😁😁😁


KUIH CEK MEK MOLEK
Oleh Dapur Cempakasari
(menghasilkan 20 biji kuih)

Bahan-bahan

3 cawan keledek yang telah dilenyek
1 1/2 cawan tepung gandum
Sedikit gula untuk dibuat inti.
Minyak secukupnya untuk menggoreng

Cara-cara menyediakannya

Jom.. Jom.. Jom kita menguih hari ini.


Empat lima ketul keledek kita kupas dan basuh bersih. Lepas tu kita rebus keledek tersebut sehingga empuk. Sesudah empuk,  kita toskan airnya. Lepas tu kita lenyek keledek rebus tersebut. Er.. Er.. Berapa banyak lepas tu daaa..


Campurkan tepung gandum ke dalam keledek lenyek. Haa.. Lepas tu?


Lepas tu uli ler sehingga menjadi adunan yang lembut. Dia melekat kat tangan kita sikit - sikit, tapi tak apa. Kita sapu jer dengan tepung gandum sikit.

Dah siap uli, buatlah bulat-bulat sebesar bola ping pong.


Ambil sebiji bebola dan leperkan. Masukkan gula di tengahnya dan tutup semula.


Bentukkan leper dan runcingkan kedua-dua hujungnya. Buat sampai habis.

Pastikan Cek Mek ni dicantum dengan rapi untuk mengelakkan daripada bocor dan terkeluar air gula semasa menggoreng nanti.


Bila sudah siap membentuk kuih Cek  Mek, bolehlah kita panaskan minyak dan mula menggoreng.

Goreng sampai hangus.. Eh silap! 😂😂😂 Goreng sampai masak dan balikkan supaya masak dengan sekata.


Apabila badan cek mek berwarna perang keemasan, bolehlah diangkat dan ditoskan minyak.


Dah siap untuk dimakan! Mudah bukan nak buat kuih Cek Mek ni..

Jemput makan semua..

Bismillah..

Sabtu, 17 November 2018

Resepi Cheezy Sauce

Sedap dicelup dengan wedges, kentang goreng atau nugget atau meatball.. Homemade cheezy sauce yang mudah di buat dan mudah habis!

Selalunya Mak Hencik beli cheese powder yang siap dijual di kedai bakeri untuk buat cheezy sauce. Tapi bila tengok di FB ramai juga kawan-kawan yang try buat sendiri cheezy sauce ni. Mereka gunakan resepi Nazrin Zahrin ni. So.. Mak Hencik pun nak cuba juga. Jom kita cuba!


RESEPI CHEEZY SAUCE
Oleh Dapur Cempakasari
Resepi asal : Nazrin Zahrin

Bahan-bahan

1 tin susu cair@sejat
1/2 tin air, guna tin susu cair, resepi asal tak bubuh
250g mentega
12 keping cheese keping
1 ketul kiub ayam
2 sudu besar serbuk lada hitam kasar
2 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan sedikit air

Cara-cara menyediakannya..

Jom.. Jom.. Mengesos kita hari ni.



Antara bahan-bahan yang digunakan.



Mula-mula cairkan mentega di dalam pan. Masukkan susu cair. Tunggu sehingga mendidih sambil dikacau.



Masukkan cheese keping satu demi satu. Biarkan dia cair.



Kemudian masukkan kiub ayam. Mmm.. Berbayang - bayang gambarnya. Guna tepon murah, buat projek pulak tengah malam.. 😁😁😁



Lepas tu masukkan pula serbuk lada hitam kasar. Boleh kurangkan kalau tak suka sangat rasa lada hitam tu ya.



Masukkan pula beberapa titis pewarna oren untuk mencantikkan rupanya. Kacau sehingga rata.



Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung sambil dikacau sehingga pekat.



Sudah dapat kepekatan yang dikehendaki, bolehlah tutup api.
Siappp! Tunggu sejuk sekejap, pastu kita masukkan dalam bekas. Tak habis makan kita simpan dalam peti sejuk.



Sedia.. Satu.. Dua..



Haaaa.. Tunggu apa lagi.. Jom celup-celup dengan kentang goreng.

Bismillah..