Sesuai untuk dimakan waktu pagi dan petang atau malam. Sesuai juga sebagai menu sampingan atau menu jamuan untuk tetamu. Dan sangat sesuai untuk mengisi perut yang lapar...
RESEPI ROTI JALA YANG LEMBUT
Oleh Dapur Cempakasari
Resepi asal : Azie Kitchen
Bahan-bahan
3 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
1 biji telur
3 cawan air
1 sudu kecil esen vanilla - Mak Hencik tambah supaya bau wangi
sedikit pewarna kuning
sedikit minyak masak untuk melengser kuali leper
Bahan-bahan Kari Ayam Koboi
1/2 ekor ayam - dipotong sederhana besar
1 biji bawang merah besar - dihiris
1 biji bawang putih - dihiris
1/2 inci halia - dihiris halus
3 biji lada hijau - dipotong serong
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 inci kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
1/2 kg santan pekat - Mak Hencik tambah air agak-agak sahaja.
1/2 cawan serbuk kari daging - dibancuh dengan sedikit air
7 ketul ubi kentang - dipotong kiub
sedikit asam jawa, garam dan gula
sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara membuat roti jala
Jommmmmmm
Masukkan dalam bekas yang sesuai dan kisar dengan pengisar tangan. Atau masukkan dalam blender dan kisar sehingga tidak bergentel. Kalau bergentel nanti tersumbat pula pada lubang acuan roti jala.
Tuang adunan yang dikisar tadi ke dalam acuan roti jala.
Sedia untuk mengirai roti jala. Jadi, boleh letak kuali leper atau kuali non stick atas dapur dan buka api. Sapu sedikit minyak atas pan.
Mulakan mengirai. Apabila bahagian tepinya terangkat sikit, bolehlah diangkat.
Letak di atas tempat yang rata dan bolehlah mula menggulung.
Buatlah sampai habis. 💪💪
Ni diaaa.. siap sebekas hidangan. 😘😘
Cara buat kari ayam koboi pula..
Sebelah ayam dipotong sederhana besar, dibersihkan dan ditoskan.
Hiris bawang merah, bawang putih dan lada hijau.
Basuh bersih kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang.
Bancuhkan serbuk kari dan sedikit air. Jangan lupa santan juga ya.
Jom kita masak kari ayam
Langkah 1
Panaskan periuk, masukkan minyak. Tumis rempah 4 sekawan seperti kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pala.
Masukkan bahan hirisan bawang merah, bawang putih dan halia. Kacau sebentar.
Terus masukkan lada hijau hiris. Kacau lagi.
Masukkan pula bancuhan serbuk kari. Kacau rata sehingga kering.
Kemudian masukkan ayam dan kentang yang dipotong kiub. Kacau seketika sehingga isi ayam dan kentang bergaul dengan rempah kari.
Selepas itu masukkan santan. Kacau sedikit.
Masukkan juga garam dan gula secukup rasa. Kalau masak biasa tak bubuh gula, jangan dibubuh. Nanti lain pula lidah kita merasanya. Biarkan sehingga mendidih. Kacaulah sekali-sekala..
Sambil itu, sediakan air asam jawa.
Masukkan air asam jawa ke dalam kuah kari.
Biarkan mereneh seketika kemudian bolehlah ditutup api. Siap.
Sekarang bolehlah kita hidangkan, roti jala dengan kuah kari. Jom makan kawan-kawan..
Bismillah..