Jumaat, 2 Mac 2018

Ikan Cencaru Masak Taucu Pedas Manis

Kak Maheran berkata, "Sedap lauk ni nih. Kalau awak tak makan nasi dengan ikan masak taucu ni.. awak akan teringat-ingat nanti. Tak pasal-pasal awak kena masak sendiri. Mari makan." 😂😂


Saya pun menjamahlah hidangan tengahari tersebut. Sedap juga rasanya. Makan pula panas-panas dengan perut yang lapat pula. Saya makan masakan ini semasa saya mula bertugas di Tanjong Sepat, daerah Kuala Langat, Selangor. Zu yang masak, diajar oleh Kak Maheran. Kak Hasmah pula terror tumbuk sambal belacan. Terangkat!!



RESEPI IKAN CENCARU MASAK TAUCU PEDAS MANIS
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahannya

1 ekor ikan cencaru saiz besar

*2 biji bawang putih
*1/2 inci halia
*10 biji cili padi - Mak Hencik guna 2 biji jer. 😂😂
Bahan bertanda * ditumbuk kasar

1 biji lada besar - dipotong serong
1 batang serai - diketuk
1 keping asam gelugur
1 biji tomato - dipotong wedges
1/2 labu bawang besar Holand - dipotong wedges

3 sudu besar taucu
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap
1 sudu besar gula
1 1/2 cawan air
3 sudu besar minyak masak untuk menumis
1 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan 1/2 cawan air - jika suka

Cara-cara membuatnya

Mer ler..

Mula-mula kita sediakan bahan-bahannya dulu.



Ikan disiang, dibersihkan dan ditos. Bahagian yang keras Mak Hencik dibuang. Dengan harapan berbunga agar kuah taucu nanti meresap ke dalam isi ikan. Juga supaya mudah nak dicubit dan dimakan.. 😃😃



Ikan digoreng sehingga masak. Tak perlu garing. Tak perlu juga letak garam. Sebabnya taucu tu dah ada rasa masin yakmat. Kang kalau letak juga jadi macam tertumpah garam selori. 😅😅



Ikan siap digoreng. Ketepikan dulu ya.



Tumbuk bawang putih, halia dan cili padi. Patutnya bubuh 10 biji tapi mengenangkan ada budak-budak kecil yang akan sama-sama mengisi perut juga nanti, Mak Hencik masukkan 2 biji sahaja. 💔💔



Bahan-bahan untuk digunakan nanti seperti serai, tomato, lada hijau dan bawang besar Holand.



Bahan paling utama mestilah taucu.. 💕💕

Jom kita masak kuah taucu pula.



Langkah 1
Panaskan sedikit minyak, masukkan bahan yang ditumbuk kasar. Kacau sedikit sehingga bawang keperangan.



Langkah 2
Masukkan tomato, serai, lada hijau dan bawang besar Holand. Kacau seketika.



Langkah 3
Masukkan air.



Langkah 4
Masukkan asam keping atau nama lainnya ialah asam gelugur. Masukkan juga gula.



Langkah 5
Masukkan taucu, sos tiram dan kicap manis.



Langkah 6
Biarkan kuah mendidih. Mak Hencik tak masukkan garam sebab pada Mak Hencik taucu ni dah cukup masin. Anyway, mungkin uols punya taucu tak berapa masin bolehlah tambah sedikit garam.

Kita masak kan nak suruh sedap. Jadi, pandai-pandaila kita adjust kan. 😁😁



Langkah 7
Masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah. Kalau korang suka kuah yang cair, langkah ini harap dilangkau ya.




Langkah 8
Akhir sekali masukkan ikan goreng tadi. Kacau seketika. Balik-balikkan ikan dan biarkan mereneh tiga-empat minit. Lepas tu boleh tutup api.



Langkah 9
Bila sudah siap segala maka bolehlah kita masukkan ikan taucu kita ke dalam bekas hidangan. Make up sikit dengan hirisan daun sup. Sedia untuk dinikmati.. apa lagi.. jemputlah makan. Takkan nak tengok sajer.

Bismillah..

Khamis, 1 Mac 2018

Resepi Roti Jala Kari Ayam Koboi yang sedap

Sesuai untuk dimakan waktu pagi dan petang atau malam. Sesuai juga sebagai menu sampingan atau menu jamuan untuk tetamu. Dan sangat sesuai untuk mengisi perut yang lapar...



RESEPI ROTI JALA YANG LEMBUT
Oleh Dapur Cempakasari
Resepi asal : Azie Kitchen

Bahan-bahan

3 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
1 biji telur
3 cawan air
1 sudu kecil esen vanilla - Mak Hencik tambah supaya bau wangi
sedikit pewarna kuning 
sedikit minyak  masak untuk melengser kuali leper

Bahan-bahan Kari Ayam Koboi 

1/2 ekor ayam - dipotong sederhana besar

1 biji bawang merah besar - dihiris
1 biji bawang putih - dihiris
1/2 inci halia - dihiris halus
3 biji lada hijau - dipotong serong

1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 inci kulit kayu manis
3 biji buah pelaga

1/2 kg santan pekat - Mak Hencik tambah air agak-agak sahaja.
1/2 cawan serbuk kari daging - dibancuh dengan sedikit air
7 ketul ubi kentang - dipotong kiub
sedikit asam jawa, garam dan gula
sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara membuat roti jala

Jommmmmmm


Masukkan dalam bekas yang sesuai dan kisar dengan pengisar tangan. Atau masukkan dalam blender dan kisar sehingga tidak bergentel. Kalau bergentel nanti tersumbat pula pada lubang acuan roti jala.



Tuang adunan yang dikisar tadi ke dalam acuan roti jala.



Sedia untuk mengirai roti jala. Jadi, boleh letak kuali leper atau kuali non stick atas dapur dan buka api. Sapu sedikit minyak atas pan.



Mulakan mengirai. Apabila bahagian tepinya terangkat sikit, bolehlah diangkat.



Letak di atas tempat yang rata dan bolehlah mula menggulung.








Buatlah sampai habis. 💪💪



Ni diaaa.. siap sebekas hidangan. 😘😘

Cara buat kari ayam koboi pula..




Sebelah ayam dipotong sederhana besar, dibersihkan dan ditoskan.



Hiris bawang merah, bawang putih dan lada hijau.



Basuh bersih kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang.



Bancuhkan serbuk kari dan sedikit air. Jangan lupa santan juga ya.

Jom kita masak kari ayam



Langkah 1
Panaskan periuk, masukkan minyak. Tumis rempah 4 sekawan seperti kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pala.



Masukkan bahan hirisan bawang merah, bawang putih dan halia. Kacau sebentar.



Terus masukkan lada hijau hiris. Kacau lagi.




Masukkan pula bancuhan serbuk kari. Kacau rata sehingga kering.


Kemudian masukkan ayam dan kentang yang dipotong kiub. Kacau seketika sehingga isi ayam dan kentang bergaul dengan rempah kari.



Selepas itu masukkan santan. Kacau sedikit.



Masukkan juga garam dan gula secukup rasa. Kalau masak biasa tak bubuh gula, jangan dibubuh. Nanti lain pula lidah kita merasanya. Biarkan sehingga mendidih. Kacaulah sekali-sekala..



Sambil itu, sediakan air asam jawa.



Masukkan air asam jawa ke dalam kuah kari.



Biarkan mereneh seketika kemudian bolehlah ditutup api. Siap.

Sekarang bolehlah kita hidangkan, roti jala dengan kuah kari. Jom makan kawan-kawan..


Bismillah..

Ikan Siakap Kukus Stail Rebus yang Mabeles.

Lembut jer rasa isi ikan ni. Cara menyediakannya sangatlah mudah dan bahan yang digunakan terlampaulah ringkas, namun rasanya sangat mabeles Aromanya pun sudah membuka selera.



Dulu-dulu.. dulu-dulu.. Mak Hencik mula masak ikan kukus dengan sos yang dijual khusus untuk mengukus ikan. Itu pun kawan-kawan yang bagitau caranya. Mak Hencik beli sebotol dan menggunakan sedikit sahaja. Selebihnya Mak Hencik simpan dalam peti sejuk. Bila Mak Hencik nak memasak ikan kukus lagi, Mak Hencik dapati sos itu sudah luput tarikh.. bukan kerana apa, kerana terlampau 'kerap' Mak Hencik memasak ikan kukus. Kikiki

Langkah kedua pula, Mak Hencik ikut resepi yang sama macam dalam buku. Bermula dengan tumis bawang putih, masukkan air, bahan perasa, bla..bla..bla sehinggalah tuang kuah ke atas ikan dan kukus ikan menggunakan pengukus. Tapi masalah utama sebenarnya ialah nak keluarkan pengukus, membasuhnya dan mengemas semula ke tempat asal. Hadoiii..! 😅😅

Langkah terkini.. ia adalah hasil dari pengalaman lalu dan dibuat lebih ringkas tanpa menjejaskan rasa kukus yang osem (awesome) itu. Mak Hencik paling suka cara terkini kerana ia menjimatkan masa Mak Hencik. Tak perlu tengok ada stok sos kukus ke tidak.. tak perlu pastikan tarikh luput..Tak perlu cuci banyak kuali pengukus bagai.. dan yang paling penting rasa ikan kukus yang tetap mabeles.


RESEPI IKAN SIAKAP KUKUS STAIL REBUS YANG MABELES
oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1 ekor ikan siakap saiz kecil
*3 biji bawang putih - dihiris nipis
*1/2 inci halia - dihiris halus
*2 batang serai - dihiris halus
*sedikit garam, serbuk lada sulah dan serbuk lada hitam
semua bahan bertanda * di atas dilumur dan ditabur pada ikan

Bahan kuah kukus

3 cawan air
1 1/2 sudu kecil garam atau secukupnya
1 1/2 sudu kecil gula atau secukupnya
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1 sudu kecil serbuk lada hitam 
1/2 sudu kecil serbuk perasa
Sedikit jus lemon 🍋

Hiasan

Bawang goreng
Hirisan daun ketumbar  atau daun sup

Cara-cara membuatnya

Jom jom jom.. 


Ikan dibersihkan, dikelar dan ditoskan. Aikk! Tak payah siang ke? Tak payahhh.. sebab dah beli tadi dah siap siang dahh..   😂😂



Serbuk lada hitam, serbuk lada sulah dan garam untuk disapu pada ikan.



Jadi, marilah kita lengserkan dulu ikan kita dengan sedikit garam, serbuk lada sulah, serbuk lada hitam di bahagian luar dan dalam ikan.




Bawang putih, halia dan serai yang dihiris halus digaul.


Sumbatkan bahagian perut ikan dengan sedikit bahan hiris tadi. Lebihan batang serai pun masukkan sekali.



Letakkan bahan hiris lagi di bahagian atas dan bawah ikan juga.



Masukkan ikan ke dalam kuali dan masukkan juga air, sos tiram, garam, gula, serbuk perasa, serbuk lada sulah dan serbuk lada hitam. Buka api.



Biarkan ikan berenang di dalam kuah sehingga mendidih.




Boleh balikkan ikan dengan berhati-hati supaya kedua belah masak.

Kalau tak mahu balikkan ikan, boleh juga ditutup kuali tersebut dengan tudung periuk.


Apabila ikan sudah masak, perah sedikit lemon atau limau nipis ke dalam kuah. Kemudian boleh terus tutup api.



Akhir sekali, masukkan ikan beserta kuahnya ke dalam bekas hidangan. Taburkan daun ketumbar hiris dan bawang goreng sebagai hiasan. Adoyaiii.. sedapnya bau daun ketumbar dan daun sup ni.. Tak sabar rasa nak menjamu selera.. 

Jemput makan kenkawan semua..

Bismillah..

Rabu, 28 Februari 2018

Sotong Rebus Ketuk Serai Sepuluh Minit Siap

Saya ada pengalaman memakai cincin sotong semasa kecil dahulu. Saya makan perlahan-lahan sehingga semua orang beredar dari meja hidangan. Saya ada strategi sendiri.. 😀😀


Sotong tu sengaja disimpan khas untuk disarung ke jari. 😂😂  Bila abah, abang, kakak, adik dan mek sudah tiada di dapur, saya pun akan menyarungkan cincin sotong tersebut di semua jari kanan saya. Sambil itu mata saya mengerling kiri dan kanan untuk menastikan keadaan adalah dalam keadaan tenang dan selamat. Kalau adik-beradik nampak, mereka akan gelak dan menyindir. Nanti malu pula..


Apabila nasi di dalam pinggan sudah habis, saya akan hirup kuahnya dengan pinggan. Enaknya rasa kuah sotong segar. Lepas tu saya akan makan cincin-cincin tersebut satu persatu. Perasaan berbaur pula masa itu.. nak makan ke.. atau nak pakai.. 😂😂


SOTONG REBUS KETUK SERAI
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

7 ekor sotong saiz sedang - dipotong 3 atau 4
1/2 biji bawang merah besar - dihiris nipis
1/2 sudu kecil lada hitam - ditumbuk
1 batang serai  diketuk
3 cawan air
1 keping asam gelugur
1 1/2 sudu kecil garam atau secukupnya
1 1/2 sudu kecil gula atau secukupnya
1/2 sudu kecil serbuk perasa - jika suka

Cara-cara membuatnya

Jomler



Tumbuk lada hitam sehingga lumat


Ambil periuk, masukkan air, bawang merah hiris, serai, lada hitam tumbuk dan asam gelugur. Buka api.

Masukkan semua bahan perasa seperti garam, gula dan serbuk perasa. Biarkan sehingga mendidih.


Apabila sudah mendidih, masukkan sotong. Kacau seketika.


Biarkan sotong mereneh seketika. Masa ni bolehlah rasa asam garamnya.


Kalau dah cukup masam, boleh keluarkan asam gelugur. Kalau terlebih masam tak sedap pula. Tapi kalau masamnya biasa-biasa sahaja, boleh biarkan jer dia bermastautin dalam periuk tu. 👌👌

Apabila sudah sedap rasanya, bolehlah tutup api.


Mana mangkuk hidangan? Hihi sudah boleh masukkan ke dalam mangkuk hidangan sekarang dan tangkap gambar. Kahkahkah.

Jemput makan kawan-kawan semua..

Bismillah..