Tak ada cara lain dah nak masak bubur nih. Begitulah caranya dari dulu, kini dan selama-lamanya. Ewahhh confident nampak. Ha ah! Awak rasa? 😉😉
Semasa menghadiri kursus anjuran Maktab Koperasi Malaysia beberapa hari yang lalu Mak Hencik telah membeli jagung ni. Sangat berpatutan harganya rm10 dapat 8 batang. Jagung ni pula baru dipetik, jadi rasanya manis dan lembut.
RESEPI BUBUR JAGUNG MANIS
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahannya
7 batang jagung saiz besar
1 cawan santan pekat
1 cawan susu sejat
3 cawan air atau secukupnya
1 kerek manisan
1/2 cawan gula atau secukupnya
1/3 cawan sagu kecil
2 helai daun pandan - disimpul
Secubit garam
Cara-cara membuatnya
Kulit jagung dikoyak dan diceraikan dari jagung. Terus nampak barisan isinya. Geram pula tengok jagung yang besar dan penuh isinya ni. Kalau jagung yang Mak Hencik tanam, isinya rongak sana-sini. Isinya boleh dibilang dengan jari. 😂😂
Hiris jagung halus-halus. Buat sampai habis. Kalau lenguh berhenti rehat dulu. Kalau mengantuk pun pergi tidur dulu. Bukan apa.. takut berlaku kemalangan.. terhiris jari nanti.. 😨😨
Akhirnya siap dikerjakan dengan penuh kasih sayang.
Mula-mula ambil periuk, masukkan jagung hiris, daun pandan dan air lebih sedikit dari aras jagung. Rebus jagung sehingga lembut.
Apabila isi jagung sudah masak, air pun hampir kering, masukkan santan pekat dan tambah air secukupnya. Kacau rata.
Manisan kerek
Masukkan manisan, gula dan sedikit garam. Biarkan ia mendidih. Sambil tu kacau sekali-sekala.
Untuk menambah kelazatan, tuang susu sejat. Kacau lagi.
Sediakan sagu halus. Basuh bersih dan toskan. Nak guna sagu putih boleh atau sagu merah pun boleh. Mak Hencik guna kaler hijau.
Masukkan ke dalam bubur. Biarkan mereneh seketika sehingga sagu masak.
Sudah masak, sudah cukup manis, sudah cukup lemak, bolehlah tutup api.
Masukkan ke dalam mangkuk kecil dan sedia untuk dingappp! Kikiki. Macam makan apa la pulak. Selamat menjamu selera ya kawan-kawan.
Bismillah..