Isnin, 26 Februari 2018

Bubur Jagung Manis yang Sedap

Tak ada cara lain dah nak masak bubur nih. Begitulah caranya dari dulu, kini dan selama-lamanya. Ewahhh confident nampak. Ha ah! Awak rasa? 😉😉



Semasa menghadiri kursus anjuran Maktab Koperasi Malaysia beberapa hari yang lalu Mak Hencik telah membeli jagung ni. Sangat berpatutan harganya rm10 dapat 8 batang. Jagung ni pula baru dipetik, jadi rasanya manis dan lembut.


RESEPI BUBUR JAGUNG MANIS
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahannya

7 batang jagung saiz besar
1 cawan santan pekat
1 cawan susu sejat
3 cawan air atau secukupnya
1 kerek manisan
1/2 cawan gula atau secukupnya
1/3 cawan sagu kecil
2 helai daun pandan - disimpul
Secubit garam

Cara-cara membuatnya


Kulit jagung dikoyak dan diceraikan dari jagung. Terus nampak barisan isinya. Geram pula tengok jagung yang besar dan  penuh isinya ni. Kalau jagung yang Mak Hencik tanam, isinya rongak sana-sini. Isinya boleh dibilang dengan jari. 😂😂 


Hiris jagung halus-halus. Buat sampai habis. Kalau lenguh berhenti rehat dulu. Kalau mengantuk pun pergi tidur dulu. Bukan apa.. takut berlaku kemalangan.. terhiris jari nanti.. 😨😨


Akhirnya siap dikerjakan dengan penuh kasih sayang.


Mula-mula ambil periuk, masukkan jagung hiris, daun pandan dan air lebih sedikit dari aras jagung. Rebus jagung sehingga lembut.


Apabila isi jagung sudah masak, air pun hampir kering, masukkan santan pekat dan tambah air secukupnya. Kacau rata.


Manisan kerek


Masukkan manisan, gula dan sedikit garam. Biarkan ia mendidih. Sambil tu kacau sekali-sekala.


Untuk menambah kelazatan, tuang susu sejat. Kacau lagi.


Sediakan sagu halus. Basuh bersih dan toskan. Nak guna sagu putih boleh atau sagu merah pun boleh. Mak Hencik guna kaler hijau.


Masukkan ke dalam bubur. Biarkan mereneh seketika sehingga sagu masak.


Sudah masak, sudah cukup manis, sudah cukup lemak, bolehlah tutup api.


Masukkan ke dalam mangkuk kecil dan sedia untuk dingappp! Kikiki. Macam makan apa la pulak. Selamat menjamu selera ya kawan-kawan.

Bismillah..

Ahad, 25 Februari 2018

Resepi Kebab Ayam Perisa Satey yang sangat Sedap

Sajian seimbang dan mudah ini sesuai untuk sarapan pagi, hidangan waktu petang atau malam menggantikan nasi. Rasanya pun sangat sedap tau!



Kebab ni adalah antara hidangan top untuk anak-anak Mak Hencik. Kalau satu tu belum tentu cukup. Mesti nak lebih. Lepas tu siap inform adik-beradik, "kalau kau tak nak bagi aku tau."


RESEPI KEBAB AYAM PERISA SATAY
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan ayam perisa satey

3 ketul isi ayam bahagian dada - dipotong kiub saiz kecil
2 ulas bawang putih
1/4 biji bawang merah besar
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
1/2 cawan gula
1/4 cawan gula perang
1 1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil ketumbar
2 batang serai - dihiris kasar
Semua bahan kecuali ayam dan gula merah dikisar halus.


Bahan-bahan kebab

1 1/2 cawan isi ayam perisa satey - digoreng dengan sedikit minyak
6 biji roti hot dog - dibelah tengah
6 helai daun salad - dihiris kasar
Cili sos secukupnya
Mayonaise secukupnya

Cara-cara membuatnya.

Mula-mula kita sediakan isi ayam perisa satey dahulu.


Isi ayam dipotong dadu, saiz kecil. Basuh bersih dan toskan.


Sediakan bahan untuk dikisar seperti kunyit hidup, serai, bawang putih, bawang merah, halia, jintan manis, jintan putih dan ketumbar.

Kalau nak guna yang serbuk pun tak apa tau. Kisar sahaja bahan-bahan yang lain tu.


Kisar bahan-bahan di atas bersama gula dan sedikit garam sehingga hancur.


Tuang bahan kisar ke dalam isi ayam dan masukkan gula merah. Kacau sebati dan perap.

Gula merah ni kalau nak kisar sekali dengan bahan-bahan kisar lain pun tak apa.


Mak Hencik masukkan dalam bekas, dan simpan bahagian chiller peti sejuk.

Kalau tak tentu bila nak buat kebab ni, Mak Hencik simpan terus kat tempat sejuk beku. Kalau nak buat kebab esok pagi sebagai sarapan anak-anak ke sekolah, Mak Hencik keluarkan dari bahagian frozen dan letak tempat chiller.

Oklah jom buat kebab sekarang.


Kita masukkan sedikit minyak dalam kuali dan goreng daging ayam perap kita.


Kacau seketika sehingga isi ayam masak. Kalau nak garing, goreng lama sikit. Lepas tu bolehlah tutup api.


Roti hot dog dibelah tengah, tapi jangan sampai putus. Kalau terputus, rasa putusss harapan ni haa. Hihihi



Kita perlukan roti hot dog, daun salad yang dihiris kasar, sos cili dan mayonaise.


Roti yang dibelah tengah tadi dipicitkan atau disapu cili sos.


Lepas tu masukkan daun salad. Kalau uols nak tambah timun sagat ke, tomato hiris ke.. terpulang kepada citarasa masing-masing.


Kemudian masukkan pula isi ayam perap goreng tadi. Susun elok-elok supaya tak terkeluar dari roti.


Seterusnya letakkan sedikit lagi daun salad di atasnya. 


Selanjutnya bolehlah kita picitkan sos cili. Mmm.. meriah sikit nampaknya.


Akhirnya picitkan mayonaise. Mmm.. lagi meriah nampaknya.


Haaaa... Tu dia.. dah siap dah. Ambil sorang satu ya. Jangan ambil lebih tau. Hihihi

Jemput makan ya kawan-kawan.

Bismillah..

Nasi Ayam Thai Viral yang mudah

Kalau suka nasi ayam di mana ayamnya lembut dan tidak berminyak kerana tidak perlu digoreng, nasi ayam Thai adalah pilihan yang tepat.  😎😎



Cara menyediakannya sama seperti nasi ayam biasa tu sajer cuma kelebihannya lebih cepat. Pasal sos cili tu digabungkan sekali dengan kicap manis. Tambah hirisan cili padi sikit supaya rasa lebih pedas.



Rasanya pun kurang lebih sama juga dengan nasi ayam yang biasa kita makan tu. Ayam pun lembut sebab direbus sahaja, tak perlu goreng dah. Jimat minyak kita. Kikiki.



NASI AYAM THAI VIRAL YANG MUDAH
Oleh Dapur Cempakasari
Sumber resepi : fb

Bahan rebusan ayam

12 ketul ayam
1500 ml air
3 ulas bawang putih - diketuk
1 inci halia - diketuk
1 ketul kiub ayam
1 sudu besar garam
3 helai daun ketumbar - saya bubuh daun sup.

Bahan-bahan nasi

3 cawan beras basmathi - dibasuh bersih dan direndam selama 15 minit. Kemudian toskan.
4 cawan air rebusan ayam
3 tangkai daun sup
Sedikit pewarna kuning  - jika suka

Bahan-bahan sup

4 cawan air rebusan ayam
Sedikit garam - jika perlu
Sedikit daun sup - dihiris halus
Sedikit bawang goreng

Bahan-bahan sos cili dan kicap
(Sos ini disatukan)

1 cawan air
1/4 cawan sos cili Thai
3 sudu besar kicap manis
1 sudu kecil jus limau nipis
2 biji cili padi - dihiris nipis
1 sudu kecil tepung jagung dicampur dengan 1/3 cawan air (bancuhan tepung jagung)

Sayuran
Timun - dipotong serong
Tomato - dipotong bulat
Daun salad

Cara-cara membuatnya

Jom jom jom



Langkah 1
Rebus ayam bersama kiub ayam, daun sup, halia ketuk dan bawang putih ketuk.

Apabila ayam sudah masak, tutup api dan keluarkan ayam serta toskan airnya.

Air rebusan perlu banyak kerana digunakan untuk memasak nasi (4 cawan), membuat sos cili dan kicap (1 cawan) dan membuat sup (selebihnya).



Langkah 2
Beras dimasukkan ke dalam periuk nasi elektrik. Masukkan sedikit garam dan daun sup dan air rebusan ayam tadi. Kalau mahu warna nasi kekuningan sikit,  masukkan pewarna. Kalau nak warna yang asli pun ok juga.  Pasang suis dan biarkan sehingga nasi masak.

Resepi asal memasukkan ketulan ayam yang telah direbus ke dalam rice cooker dan masak bersama nasi. Tapi Mak Hencik tak buat begitu sebab rice cooker Mak Hencik tak muat, tak cukup saiz. Hahaha. Lagi pula ayam tu telah masak.



Langkah 3
Untuk menyediakan sup, panaskan lebihan air rebusan ayam tadi. Masukkan sedikit garam. Apabila sudah mendidih tutup api.



Langkah 4
Masukkan sup ke dalam mangkuk dan taburkan dengan daun sup yang dihiris halus dan bawang goreng. Siap.



Langkah 5
Untuk menyediakan sos dan kicap pun sangat mudah.

Panaskan 1 cawan air rebusan ayam yang disimpan tadi. Masukkan sos cili Thai, jus limau nipis dan hirisan cili padi serta kicap dalam sauce pan. Panaskan sampai mendidih.



Sudah siap angkat dan masukkan ke dalam mangkuk. Siap.





Langkah 6
Kita tengok keadaan nasi kita yang dimasak tadi. Wahh! Sungguh cantik. Siap.




Sedia untuk dihidangkan.



Jom makan kawan-kawan semua..

Bismillah..

Sabtu, 24 Februari 2018

Resepi Seri Muka Jagung Lemak Manis

Seri muka jagung ni sedap rasanya. Lembut bahagian atasnya. Semasa menggigit pulut tu terkena pula jagungnya. Rasa lemak dan manis berkumpul di dalam mulut. Mak oii sedapnya! 💟💟


Kuih seri muka adalah kegemaran keluarga saya. Dari suami sampailah kepada anak-anak. Mereka gemar akan kuih yang ada pulut. Jadi gigih sungguhlah saya belajar dan menyediakannya. 😁😁


RESEPI SERI MUKA JAGUNG LEMAK MANIS
Oleh Dapur Cempakasari
Sumber resepi : anymz mykitchen

Bahan-bahan lapisan bawah

2 1/2 cawan santan
2 1/2 cawan beras pulut - basuh dan rendam 15 minit
1 cawan jagung dihiris
Sedikit garam

Bahan lapisan atas

3 cawan santan - Mak Hencik guna 2 kotak kecil santan dan secawan air
1 cawan gula
3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung kastard
1 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
Sedikit pewarna kuning
Sedikit garam

Cara-cara membuatnya

Jom ler buat kuih hari ni..


Rendam beras pulut sekejap, dalam 15 minit. Kemudian toskan.


Isi jagung yang dileraikan dari batang jagung. Boleh juga guna jagung dalam tin, yang jenis whole corn 🌽🌽🌽, bukan yang cream style.


Langkah 1
Loyang 10"X10" disapu sedikit minyak kemudian di alas dengan plastik. Kemudian barulah masukkan beras pulut yang telah ditoskan. Masukkan juga jagung dan masukkan santan yang telah dicampur dengan sedikit garam. Kacau sedikit biar jagung dan beras pulut serta santan bergaul mesra.


Langkah 2
Kukus selama 20 minit. Balut penutup pengukus dengan kain. Atau tutup loyang dengan aluminium foil. Tujuannya supaya air tidak jatuh ke dalam kuih kita.


Langkah 3
Apabila sudah masak, angkat dan tekan dengan alat yang sesuai. Nak cepat, nampak alat yang masak burger tu.. jadikkk. 😂😂

Papan plastik kecil yang khas tuk tekan-tekan pulut ni ada Mak Hencik beli tapi tak tau simpan kat mana dah. Maklumlah selalu sangat buat kuih. 😂😂

Lepas tekan- tekan tu masukkan loyang ke dalam pengukus. Biarkan dulu sementara kita buatkan lapisan atas.


Langkah 4
Di dalam sebuah mangkuk adunan, masukkan tepung gandum, tepung kastard, santan, telur, pewarna kuning dan esen vanila. Kacau rata menggunakan whisk sehingga tidak berbintil.

Tapis adunan tadi dan masukkan ke dalam kuali. Masukkan gula dan sedikit garam. Buka api dan kacau seketika sehingga keluar wap. Tutup api. Sekejap jer tau. Tak sampai pekat pun adunan kuning tu tau.


Langkah 5
Tuang adunan kuning ke dalam loyang yang berada di dalam pengukus tadi.


Langkah 6
Selepas itu tutup pengukus dan pasang suis. Mak Hencik letak timer 20 minit.


Langkah 7
Selepas 20 minit, buka penutup dan kukus 5 minit lagi dengan penutup terbuka. Tujuannya supaya bahagian atas tu kering dan cantik serta seri muka kita lambat basi.

Bila sudah siap, keluarkan dari pengukus dan sejukkan sebelum dipotong. Mesti dipotong semasa sejuk menggunakan pisau plastik, kalau tak tak cantik.

Dah sejuk bolehlah dipotong dan dihidangkan. Jemput makan.. jemput..

Bismillah..