Ahad, 18 Februari 2018

Resepi Grilled Chicken Chop dengan Coleslaw Epal Yang Sedap

Apa yang pelik pasal gambar grilled chicken chop ni ya.. macam ada yang tak kena jer. Oh ho ho ho.. tapi rasa memang kena dengan anak tekak ni..  😂😂

Budak-budak zaman sekarang ni memang suka masakan barat, tak macam zaman Mak Hencik dulu. Hari-hari makan nasi lauk kampung sahaja. Mana kenal dengan keju-keju ni. Mozarella, Cheddar, Mascarpone ker apa. Manalah Mak Hencik tahu.. Berbeza sangat dengan anak-anak zaman sains dan teknologi ini, zaman gajet. Burger adalah sesuatu yang lumrah. Cheese sudah jadi hidangan biasa. Pizza Hut, McD dan KFC dan restoran makanan segera yang lain berada di sebelah rumah sahaja. Itulah kehidupan.. Setiap zaman pasti berbeza.. Untukmu anak-anak, mama ikutkan ajer..


RESEPI GRILLED CHICKEN CHOP
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan Brown Sauce

2 biji bawang putih - dicincang
1/2 biji bawang Holland - dicincang
2 sudu besar mentega
3 sudu besar tepung gandum
3 cawan air
1 cawan susu segar
1/8 cawan kicap manis
1/3 cawan sos lada hitam
1 sudu besar gula
1 ketul kiub ayam
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1 sudu kecil serbuk lada hitam kasar

Cara membuatnya Brown Sauce




Cincang bawang putih dan bawang holand.


Panaskan kuali, masukkan mentega. Hati-hati, jangan sampai hangus.


Masukkan bawang putih dan bawang holand. Kacau sehingga layu. Kacau biasa-biasa ajer. tak payah tunjuk rajin dulu. Banyak lagi benda lain nak buat lepas ni.


Sediakan tepung gandum.

Masukkan tepung gandum dan kacau rata. Haa.. yang ni kena rajin. Tepung tu bergentel sikit, itu biasa dong!


Apabila tepung gandum sudah keperangan, masukkan air dan kacau sehingga tidak bergentel. Yang ini kena tunjuk rajin, kacau betul-betul jangan sampai bergentel.


Kemudian masukkan susu segar. Kacau lagi.


 Sediakan gula dan kiub pati ayam.


Sediakan serbuk lada putih dan serbuk lada hitam kasar.


Masukkan gula, kiub pati ayam, sos tiram, kicap dan sos lada hitam.

Kalau suka warna gelap, tambah kicap tu ya. Kalau suka warna cerah, tak payah bubuh kicap.


Masukkan serbuk lada sulah dan serbuk lada hitam kasar. Kacau kacau sedikit. Biarkan sehingga mendidih.


Apabila sudah mendidih, pekat pun sedang-sedang, rasa pun dah ok, bolehlah ditutup api.


Masukkan dalam mangkuk, letak bawah saji. 😆😆

Bahan-bahan Jagung Rebus

6 batang jagung - dipotong 3
1 sudu kecil atau secukupnya  garam
3 sudu besar atau secukupnya gula
Air secukupnya

Cara-cara



Masukkan jagung dalam periuk, masukkan air sehingga tenggelam jagung. Masukkan sedikit garam dan sedikit gula. Rebus sehingga masak.

Bila masak, keluarkan jagung dan toskan air nya.  Kemudian susun dalam pinggan hidangan. 😊😊

Mak Hencik beli jagung ni kat Pasar Pagi Salak. Selonggok RM10, ada 6 batang jagung saiz besar jugaklah.




Masukkan jagung yang telah siap direbus di dalam pinggan hidangan. Letak bawah saji.      😆😆

Bahan-bahan Coleslaw Epal

2 cawan kobis - disagat
1 cawan karot - disagat
1 biji epal merah - disagat
5 sudu besar atau secukupnya mayonaise
3 sudu besar susu pekat manis
1/2 sudu kecil garam
sedikit jus lemon dari 1/2 biji lemon

Cara-cara membuatnya 



Sagat karot dan kobis.


Sagat epal merah. Nak guna epal hijau pun ok juga. 


Masukkan mayonaise, sedikit garam dan susu pekat manis. Perah sedikit jus lemon.


Gaul rata dan masukkan ke bekas bertutup lalu dimasukkan ke dalam peti sejuk sebentar. Dok diam-diam di situ. Satgi kita ambik awak ya. 
😊😊

Bahan-bahan perap Ayam Grilled

4 ketul dada ayam - dihiris nipis, dibersihkan dan ditos.
*1/2 cawan sos lada hitam
*1/3 cawan sos tiram
*1 sudu kecil serbuk lada putih
*1 sudu kecil serbuk lada hitam 
Campurkan semua bahan yang bertanda*
Sedikit mentega untuk disapu pada kuali

Cara-cara menyediakannya




Isi ayam dipotong nipis, dibasuh bersih dan ditoskan airnya. Kemudian kepingan ayam diketuk dengan tukul bergerigi tu. Apatah nama dia. Hihi. Isi ayam akan menjadi nipis dan rata sekata.


Di dalam bekas kecil, campurkan sos tiram, sos lada hitam, garam, serbuk lada putih dan serbuk lada hitam. Gaul sebati.

Kalau rasa terlampau rajin, perap jer dengan bbq sos. Hahaha. Atau sos perapan ayam yang boleh dibeli di kedai sejuk beku. Mak Hencik tengok ramai orang berniaga beli sos perapan segera ni tau. Ada yang jenis serbuk juga. Pilihlah nak yang mana. Try dulu. Kalau sedap boleh beli lagi. Kalau tak sedap gi beli yang lain pula nanti. Hahaha


Bancuhan sos lada hitam


Ambil sedikit bancuhan sos lada hitam tadi dan lumurkan di atas setiap kepingan ayam. Sapu di kedua belah kepingan ayam. Perlukan kesabaran juga nak membuat benda alah nih. Kalau rasa penat cepat-cepat mengucap dan beristighfar. Jangan malas tau..buat sampai habis. Bila dan siap, perap seketika. Tapi, kalau nak cepat haa terus bakar sahaja. Aku yang nak makan. Apa ko kesah?! Huhu


Cara Mak Hencik ni senang dan ringkas sahaja. Ambil kuali ajaib ke, kuali mistik ke, kuali leper ke.. apa-apa kuali ler semua boleh kecuali kuali tembus.. kita nak grilled atas kuali jer. 

Kalau nak berniaga, saiz kepingan ayam mestilah sama. Tapi oleh kerana kita masak sendiri, nak makan sendiri bab saiz ni kita boleh ambil lebih kurang. 😀😀



Mula-mula sapu mentega sikit atas kuali. Lepas tu letakkan beberapa ketul ayam. Sekejap jer bakar atas kuali ni. Bila dah bertukar ke warna keperangan, bolehlah dibalikkan kepingan ayam tu. Bila dah masak angkat dan masukkan ke dalam pinggan hidangan. Buatlah sampai habis. 😊😊

Jangan malas-malas. Kalau rasa malas, gi beli kedai dari awal tadi.

Grilled Meatball 



Dok melilau tengok nak beli meatball keluaran Ramly tapi hampa. Jadi Mak Hencik petik yang di atas tu. 👆👆. Ok juga sedapnya. Boleh beli lagi.


Jadi, kita bakar dalam kuali juga bebola daging ni. Selalu balik-balikkan supaya masak sekata dan tak hangus. Dah masak angkat dan masukkan ke dalam pinggan hidangan. 
😊😊

Akhirnya... semua sudah tersedia. Ayam grilled, meatball, brown sause, jagung rebus dan coleslaw epal. Dah boleh menghidang ni. Jommmmmmm..


Inilah hasil masakan kita pada hari ini. Kos yang sangat berpatutan dengan rasa yang sungguh lazat. Setanding dengan masakan kat restoran makanan barat nih. Air pula kita buat jus mangga. 

Jemput, jemput makan semua..

Bismillah..

Khamis, 15 Februari 2018

Resepi Goreng Pisang Berserdak

Resepi pisang goreng ini saya dapat dari mak. Zaman dulu mana ada tepung goreng pisang segera macam yang ada pada hari ini. Yang paling saya suka adalah kupingnya. 😍😍 Krup krup apabila dimakan. Sedap...


Suami Mak Hencik juga hantu goreng pisang.  Jadi kerap jugalah Mak Hencik buka gerai goreng pisang di rumah. 😀😀 Kadang-kadang petang, kadang-kadang malam. Bila dia dah beli pisang tu, maknanya kena buka gerailah tu.. 😂😂


RESEPI PISANG GORENG BERKUPING
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

10 biji pisang nangka
2 1/2 cawan tepung beras
1 1/3 cawan air
1 biji telur ayam
1 sudu kecil kapur - dicampur dengan 1/2 cawan air
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
Beberapa titis pewarna kuning
Minyak secukupnya untuk menggoreng

Cara-cara mebuatnya

Jom jom jom


Antara bahan yang digunakan, tepung beras, air kapur, air dan telur itik. Bahan yang tidak berselfie ialah gula, garam dan pewarna kuning.


Caranya mudah sangat. Campur jer semua bahan tu dan kacau sampai sebati. Jangan ada yang berketul-ketul tu. Mak Hencik guna whisk.

Telur itik tu boleh jer tukar ke telur ayam. Kebetulannya Mak Hencik ada stok telur itik, jadi Mak Hencik pun gunakanlah.

Kalau rasa cair sangat, tambahlah tepung sikit. Kalau rasa pekat sangat pula, boleh tambah air sikit. Ketepikan dulu.

Masa ni dah boleh panaskan minyak dalam kuali.


Pisang dibuang kulit dan dibelah dua. Oleh kerana pisang ni panjang, Mak Hencik potong lagi dua. Korang potonglah ikut suka korang ya. Mohon jangan dilenyek pula. Kita nak goreng, bukan nak buat cekodok.


Selepas tu bolehlah kita merendam beberapa ketul pisang ke dalam adunan yang kita buat tadi.


Apabila minyak sudah betul-betul panas, bolehlah kita mula menggoreng.


Balikkan apabila sudah garing.


Apabila sudah masak, angkat dan toskan minyak.


Gorenglah sampai habis. Lepas tu bolehlah dimakan. Ada pula air teh O. Ooo la la

Jemput makan jom.

Bismillah..

Rabu, 14 Februari 2018

Ayam Masak Kari Palembang yang sedap

Masakan ini tidak guna santan, pakai air sahaja. Mudah pun mudah. Cepat pun cepat. Sedap pun sangat sedap. 😜😜



Masakan ini saya belajar dari seorang kawan, Kak Rohana. Dia pula belajar masakan ini dari ibu mentuanya. Katanya, Kari Ayam Palembang ini biasanya dimakan dengan nasi himpit pada hari raya.

Semasa mula berkahwin dulu, dia rasa pelik laa jugak sebab sudah biasa makan nasi himpit dengan kuah kacang. Tapi setelah tahun demi tahun berlalu, dia rasa laagi pelik kalau nasi himpit dimakan tanpa ayam palembang ini. 😁😁. 

Bagi saya dan keluarga pula, semestinya kami makan bersama nasi. Makan pula panas-panas ditemani telur dadar. Perghhhh!



RESEPI AYAM MASAK PALEMBANG
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

3 ketul ayam - dipotong sederhana besar
1 biji bawang merah sederhana besar
1 biji bawang putih
1/2 inci halia - dihiris halus
1 biji buah tomato - dipotong wedges
1/2 biji bawang holand
3 sudu besar serbuk kari - dibancuh dengan 1/2 cawan air
3 cawan air
1/3 cawan kicap manis
1 biji kentang - dipotong wedges
3 tangkai daun kari
1 sudu kecil garam atau secukupnya
1 sudu kecil gula atau secukupnya
1 sudu besar asam jawa atau secukupnya - dibancuh dengan sedikit air
3 tangkai daun kari
Sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara membuatnya

Jom kita ke dapur



Ayam dipotong sederhana besar, dibersihkan dan ditoskan airnya.




Antara bahan-bahan untuk memasak.




Halia, bawang putih, bawang merah dan lada hijau dihiris.



Serbuk kari dicampur dengan 1/2 cawan air



Langkah 1
Panaskan minyak masak, tumis bawang merah, bawang putih, halia dan lada hijau yang dihiris.

Kacau seketika sehingga bawang layu dan berwarna kekuningan.



Langkah 2
Masukkan bancuhan serbuk kari. Kacau sekali-sekala sehingga air kering.



Langkah 3
Masukkan ayam. Gaul rata. Kacau sekali- sekala sehingga ayam separuh masak.



Langkah 4
Masukkan air asam jawa.



Langkah 5
Masukkan tomato dan daun kari.



Langkah 6
Masukkan kicap manis. Kacau lagi sehingga rata.




Langkah 7
Masukkan air, bawang holand dan kentang. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.




Langkah 8
Biarkan sehingga mendidih dan masak. Dalam masa itu, bolehlah rasa sedap ke tidak. Mmm.. sodap!


Langkah 9
Apabila sudah masak, bolehlah tutup api. Masukkan ke dalam mangkuk hidangan. Mana nasi nih. Nasi ooo nasi..

Jemput makan kawan-kawan

Bismillah..

Isnin, 12 Februari 2018

Resepi Kuih Baulu @ Bahulu Evergreen

Baulu ni sangat lembut. Sangat sedap. Sungguh mudah untuk membuatnya. 😋😋


Kuih baulu adalah sejenis kuih tradisional orang Melayu. Dahulunya dihidangkan semasa hari raya. Buat awal-awal, kemudian simpan dalam tin. Kalau tepung yang digunakan betul-betul kering, kuih baulu boleh tahan sampai sebulan.


Zaman sekarang ni, kuih baulu boleh dibeli di mana-mana, boleh dimakan bila-bila masa sahaja. Tapi kalau kita buat sendiri, lebih segar tau. Boleh makan panas-panas pula. Yang lebih tu boleh disimpan untuk dimakan di lain hari pula..


RESEPI KUIH BAULU
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

3 biji telur
3/4 cawan gula halus
1 1/4 cawan tepung gandum
1/2 sudu kecil ovallete
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil esen vanila
Sedikit minyak untuk disapu pada acuan

Cara-cara membuatnya

Jom kita buat


Langkah 1
Putar telur, ovallete dan gula hingga kembang.
Kemudian masukkan esen vanilla. Putar lagi.


Langkah 2
Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diputar. Masukkan juga baking powder.


Adunan baulu yang telah diputar.


Langkah 3
Mak Hencik masukkan ke dalam piping bag untuk mudahkan tuang ke dalam acuan. Kalau nak guna sudu ke scoop ke boleh ajer. Terpulang pada skill uols.


Langkah 4
Acuan baulu hendaklah disapu sedikit minyak dan dipanaskan dalam oven selama 10 minit supaya baulu tidak melekat pada acuan dan mudah tanggal.


Langkah 6
Masukkan adunan baulu ke dalam acuan baulu. Mak Hencik guna acuan kuih cara dan juga acuan baulu cermai.


Langkah 7
Bakar pada suhu 200 C selama 20 minit.


Langkah 8
Bila sudah keperangan, bolehlah dikeluarkan dari oven dan keluarkan baulu dari acuan.

Acuan baulu disapu minyak dan dibubuh adunan, kemudian dibakar. Ulangi proses sehingga habis.


Langkah 9
Sejukkan dulu baulu sebelum disimpan di dalam balang. Sebelum tu baik kita rasa dulu baulu kita sebiji dua. Mmm.. sedap. Ha ha ha

Jemput makan.

Bismillah..