Buat nasi ayam ni sangat mudah. Lagi-lagi kalau kita gunakan bahan yang sudah siap di pasaran. Hihihi. Menderhaka resepi jer aku nih.
Semalam sudah berjanji dengan anak-anak nak buat nasi ayam. Kalau hari Jumaat menunya memang nasi ayam. Kebetulan pula buka-buka telefon dimaklumkan ada mesyuarat adhoc pula. Haaa.. apalagi tak semena-mena jadi lipas kudunglah hari ini. Tak mengapalah anak-anak. Ibu ni kadang-kadang jadi singa, jadi harimau, jadi kucing, jadi hantu supaya kamu menjadi anak-anak yang berguna kepada agama, bangsa dan negara. Setakat jadi lipas kudung tu, apa lah sangat.. Huhuhu
NASI AYAM RINGKAS SESANGAT YANG SEDAP
oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahannya
NASI
3 cawan beras basmathi - direndam sebentar, dalam 15 minit
3 3/4 cawan air rebusan ayam
3 tangkai daun sup
1 sudu besar serbuk pati ayam
1 sudu besar mentega
3 tangkai daun sup
sedikit pewarna kuning
sedikit garam
AYAM
*10 ketul ayam
*3 ulas bawang putih - diketuk
*1 inci halia - diketuk
*1500 ml air
Bahan bertanda * direbus sehingga ayam masak
Bahan perap ayam
2 ulas bawang putih - ditumbuk kasar
2 hiris halia - ditumbuk kasar
1/2 cawan kicap manis
2 sudu besar sos tiram
1/4 cawan madu
Ayam yang sudah direbus tadi diperap dengan semua bahan di atas. Ketepikan.
Minyak untuk menggoreng secukupnya
SUP NASI AYAM
1 liter air rebusan ayam
garam dan serbuk perasa secukupnya
sedikit daun sup - dihiris halus
sedikit bawang goreng
SOS CILI BAWANG PUTIH
1/2 cawan sos cili bawang putih (beli kat tesco ada jual)
2 sudu besar sos cili Thai
1/2 cawan air atau secukupnya
semua bahan di atas dimasak di atas api sehingga pekat.
SOS KICAP
*Kicap lebihan perapan ayam
*1/2 cawan air atau secukupnya
*2-3 sudu besar kicap manis
1 sudu kecil tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
Bahan bertanda * dididihkan di dalam kuali, kemudian dituang bancuhan tepung jagung. Bila sudah pekat tutup api.
Cara-cara membuatnya
Jom ler kita ke dapur
Langkah 1
Basuh bersih beras dan rendam selama 15 minit. Biarkan jer dulu.
Langkah 2
Potong ayam dengan potongan yang dikehendaki. Macam Mak Hencik, Mak Hencik potong 12. Bersihkan ayam dan toskan airnya.
Langkah 3
Rebus ayam di dalam periuk bersama dengan bawang putih dan halia yang ditumbuk. Mak Hencik rebus ayam sampai masak betul. Hahaha. suka suka sendiri jer aku nih!
Langkah 4
Bila ayam sudah masak, angkat dan toskan airnya.
Langkah 5
Sementara itu, mari kita masak nasi ayam kita.
Mula-mula kita masukkan beras yang direndam tadi ke dalam rice cooker. Airnya kita buang tau. Kita guna air rebusan ayam. Jadi kita sukat 3 3/4cawan air rebusan ayam tadi. Atau air tu bergantung kepada beras masing-masing.
Masukkan serbuk pati ayam, satu sudu besar mentega, sedikit pewarna kuning dan sedikit garam. Agak-agak sedapla nasi kita nanti. Haha. Akhirnya masukkan dua tiga helai daun sup yang dihiris panjang-panjang.
Selepas itu, tekan lah butang on rice cooker kita. Biar sajalah sehingga dia masak.
Langkah 6
Seterusnya kita tumbuk kasar bawang putih dan halia. Masukkan ke dalam bekas yang berisi ayam yang telah direbus tadi.
Langkah 7
Masukkan juga kicap manis, sos tiram dan madu. Gaul sebati dan perap seketika. Jadi, biarkan jer dulu.
Langkah 8
Sementara tu kita buat sup ringkas-ringkas sahaja. Air rebusan ayam dididihkan. Masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya, masukkan juga daun sup yang dipotong panjang 2 inci. Dah mendidih, tutup api.
Langkah 8
Masukkan sup ke dalam mangkuk hidangan dan taburkan daun sup serta bawang goreng. Mmm.. baunya semerbak.. membuka selera nih.
Langkah 9
Kita sudah boleh goreng ayam. Jadi, panaskan minyak dalam kuali dan goreng ayam. Goreng sekejap sahaja sebab ayam sudah pun masak. Goreng ayam sampai habis. Lebihan kicap perapan ayam disimpan untuk dibuat sos kicap. Jangan buang tau.
Langkah 10
Sudah masak ayam goreng, toskan minyak dan hidangkan dalam pinggan hidangan.
Langkah 11
Sekarang kita buat sos cili pula. Mak Hencik nak cepat ni. Hihihi.
Jadi Mak Hencik panaskan kuali dengan 1/2 cawan air dan 1/2 cawan sos cili bawang putih tesco. Agak-agaklah ya. Kalau cair tambah sos, kalau pekat tambah sos cili bawang putih pula. Eh! Tambah air. Pastu Mak Hencik masukkan 2 sudu besar sos cili Thai.
Bila sudah mendidih dan pekat elok, tutup api dan masukkan ke dalam mangkuk.
Langkah 12
Kita buat sos kicap pula.
Dalam kuali bekas sos cili bawang putih tadi, masukkan kicap yang kita guna perap ayam tadi, masukkan sedikit air dan buka api. Kalau nak banyak, tambahlah kicap lagi.
Bila sudah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung. Bila sudah pekat elok, tutup api. Masukkan ke dalam mangkuk hidangan.
Langkah 13
Hiris tomato dan timun. Salad ke kalau suka. Hidangkan. Eh eh mana nasi nih. Ooo masih dalam periuk. Baru sahaja masak tu. Jom makan sesama kawan-kawan.Bismillah..