Ahad, 14 Januari 2018

Nasi Ayam Ringkas Sesangat yang sedap

Buat nasi ayam ni sangat mudah. Lagi-lagi kalau kita gunakan bahan yang sudah siap di pasaran. Hihihi. Menderhaka resepi jer aku nih.


Semalam sudah berjanji dengan anak-anak nak buat nasi ayam. Kalau hari Jumaat menunya memang nasi ayam. Kebetulan pula buka-buka telefon dimaklumkan ada mesyuarat adhoc pula. Haaa.. apalagi tak semena-mena jadi lipas kudunglah hari ini. Tak mengapalah anak-anak. Ibu ni kadang-kadang jadi singa, jadi harimau, jadi kucing, jadi hantu supaya kamu menjadi anak-anak yang berguna kepada agama, bangsa dan negara. Setakat jadi lipas kudung tu, apa lah sangat.. Huhuhu


NASI AYAM RINGKAS SESANGAT YANG SEDAP
oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahannya

NASI
3 cawan beras basmathi - direndam sebentar, dalam 15 minit
3 3/4 cawan air rebusan ayam
3 tangkai daun sup
1 sudu besar serbuk pati ayam
1 sudu besar mentega
3 tangkai daun sup
sedikit pewarna kuning 
sedikit garam

AYAM
*10 ketul ayam
*3 ulas bawang putih - diketuk
*1 inci halia - diketuk
*1500 ml air
Bahan bertanda * direbus sehingga ayam masak

Bahan perap ayam
2 ulas bawang putih - ditumbuk kasar
2 hiris halia - ditumbuk kasar
1/2 cawan kicap manis
2 sudu besar sos tiram
1/4 cawan madu
Ayam yang sudah direbus tadi diperap dengan semua bahan di atas. Ketepikan.

Minyak untuk menggoreng secukupnya

SUP NASI AYAM
1 liter air rebusan ayam
garam dan serbuk perasa secukupnya
sedikit daun sup - dihiris halus
sedikit bawang goreng

SOS CILI BAWANG PUTIH
1/2 cawan sos cili bawang putih (beli kat tesco ada jual)
2 sudu besar sos cili Thai
1/2 cawan air atau secukupnya 
semua bahan di atas dimasak di atas api sehingga pekat. 

SOS KICAP
*Kicap lebihan perapan ayam
*1/2 cawan air atau secukupnya
*2-3 sudu besar kicap manis 
1 sudu kecil tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
Bahan bertanda * dididihkan di dalam kuali,  kemudian dituang bancuhan tepung jagung. Bila sudah pekat tutup api.


Cara-cara membuatnya

Jom ler kita ke dapur



Langkah 1
Basuh bersih beras dan rendam selama 15 minit. Biarkan jer dulu.



Langkah 2
Potong ayam dengan potongan yang dikehendaki. Macam Mak Hencik, Mak Hencik potong 12. Bersihkan ayam dan toskan airnya.



Langkah 3
Rebus ayam di dalam periuk bersama dengan bawang putih dan halia yang ditumbuk. Mak Hencik rebus ayam sampai masak betul. Hahaha. suka suka sendiri jer aku nih!



Langkah 4
Bila ayam sudah masak, angkat dan toskan airnya.


Langkah 5
Sementara itu, mari kita masak nasi ayam kita. 

Mula-mula kita masukkan beras yang direndam tadi ke dalam rice cooker. Airnya kita buang tau. Kita guna air rebusan ayam. Jadi kita sukat 3 3/4cawan air rebusan ayam tadi. Atau air tu bergantung kepada beras masing-masing.  

Masukkan serbuk pati ayam, satu sudu besar mentega, sedikit pewarna kuning dan sedikit garam. Agak-agak sedapla nasi kita nanti. Haha. Akhirnya masukkan dua tiga helai daun sup yang dihiris panjang-panjang. 

Selepas itu, tekan lah butang on rice cooker kita. Biar sajalah sehingga dia masak.



Langkah 6
Seterusnya kita tumbuk kasar bawang putih dan halia. Masukkan ke dalam bekas yang berisi ayam yang telah direbus tadi.


Langkah 7
Masukkan juga kicap manis, sos tiram dan madu. Gaul sebati dan perap seketika. Jadi, biarkan jer dulu.



Langkah 8
Sementara tu kita buat sup ringkas-ringkas sahaja. Air rebusan ayam dididihkan. Masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya, masukkan juga daun sup yang dipotong panjang 2 inci. Dah mendidih, tutup api.



Langkah 8
Masukkan sup ke dalam mangkuk hidangan dan taburkan daun sup serta bawang goreng. Mmm.. baunya semerbak.. membuka selera nih.



Langkah 9
Kita sudah boleh goreng ayam. Jadi, panaskan minyak dalam kuali dan goreng ayam. Goreng sekejap sahaja sebab ayam sudah pun masak. Goreng ayam sampai habis. Lebihan kicap perapan ayam disimpan untuk dibuat sos kicap. Jangan buang tau.



Langkah 10
Sudah masak ayam goreng, toskan minyak dan hidangkan dalam pinggan hidangan.



Langkah 11
Sekarang kita buat sos cili pula. Mak Hencik nak cepat ni. Hihihi. 

Jadi Mak Hencik panaskan kuali dengan 1/2 cawan air dan 1/2 cawan sos cili bawang putih tesco. Agak-agaklah ya. Kalau cair tambah sos, kalau pekat tambah sos cili bawang putih pula. Eh! Tambah air. Pastu Mak Hencik masukkan 2 sudu besar sos cili Thai. 

Bila sudah mendidih dan pekat elok, tutup api dan masukkan ke dalam mangkuk.


Langkah 12
Kita buat sos kicap pula. 

Dalam kuali bekas sos cili bawang putih tadi, masukkan kicap yang kita guna perap ayam tadi, masukkan sedikit air dan buka api. Kalau nak banyak, tambahlah kicap lagi. 

Bila sudah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung. Bila sudah pekat elok, tutup api. Masukkan ke dalam mangkuk hidangan.



Langkah 13
Hiris tomato dan timun. Salad ke kalau suka. Hidangkan. Eh eh mana nasi nih. Ooo masih dalam periuk. Baru sahaja masak tu. Jom makan sesama kawan-kawan.

Bismillah..

Khamis, 11 Januari 2018

Tom Yam Ayam yang Sedap

Apa-apa resepi sekali pun saya akan cari yang ringkas sahaja. Kalau resepi yang guna banyak bahan, saya pun mulalah nak skip sana sini. Hihi. Yang penting sekali rasanya sedap.



Semasa mula berpindah ke Sepang, pertengahan tahun 1998, kami suami isteri baru sahaja bernikah. Kami tinggal di Kuarters Kakitangan KLIA. Masa tu, kawasan sekitarnya belum ada kemudahan sepertimana sekarang. Aku pula menyambung pelajaran di Gombak. Jadi, kami ada satu kedai tom yam kegemaran yang kami gelarkan kedai Ricky Martin. Sedap betul tom yam dia.


Kenapa kami panggil kedai Ricky Martin? Hihihi. Kerana salah seorang pembantu kedai tersebut mempunyai gaya ala ala Ricky Martin. Gaya rambut, gaya pakaian dan cara berjalan betul betul menyerupai Ricky Martin. Baik dan sopan pula budaknya.

Begitulah secebis kenangan kedai tom yam kegemaran..


RESEPI TOM YAM MUDAH DAN SEDAP
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

3 ketul ayam - dipotong kecil
2 ulas bawang putih - diketuk
5 biji cili padi - diketuk
2 sudu besar paste tom yam
2 batang serai

1 biji tomato
1/2 biji bawang holand - dihiris atau dipotong wedges
1 sudu besar jus limau nipis
3 helai daun limau purut
1 liter air
5 tangkai daun ketumbar

Sedikit batang seleri - dipotong serong
Sedikit bunga kobis - dipotong kecil
Sedikit karot - dipotong halus panjang 2 inci
1 sudu besar minyak untuk menumis
Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya

Cara-cara menyediakannya

Jom jom kita ke dapur


Ayam campur campur. Isi dan tulang dipotong kecil.


Bawang putih, cili padi, bunga kobis, karot, tomato, seleri dan daun ketumbar.


Serai dan daun limau purut


Langkah 1
Panaskan minyak, tumis bawang putih sehingga kekuningan dan masukkan cili padi.


Langkah 2
Apabila bawang sudah kekuningan, masukkan ayam. Kacau sekali sekala sehingga ayam separuh masak.


Langkah 3
Masukkan air. Biarkan sehingga mendidih.


Langkah 4
Apabila sudah mendidih, masukkan paste tom yam, garam, gula dan serbuk perasa.


Langkah 5
Masukkan seleri, karot dan daun ketumbar beserta akarnya.


Biarkan kuah tom yam mendidih


Sementara tunggu kuah mendidih, potong kecil bunga kobis dan hiris bawang holand.


Langkah 6
Apabila kuah sudah mendidih, masukkan jus limau nipis.


Masukkan juga daun limau purut.


Masukkan juga bunga kobis.


 Biarkan ia mereneh seketika, kemudian tutup api


Langkah 7
Hidangkan dalam mangkuk hidangan. Sedap dimakan dengan sambal belacan, timun dan telur dadar. 

Jemput makan kawan-kawan..
Bismillah..

Selasa, 9 Januari 2018

Telur Bistik Ayam yang Sedap

Di dalam telur ada isi ayam. Sedap apabila digigit. 



Suatu petang, aku dan seorang kawan pergi ke gerai berhampiran asrama, dekat Seksyen 17 Petaling Jaya. Yang nak marahnya, dia tak boleh masak masakan lain melainkan telur bistik sahaja. Aku ni tak suka telur, tapi perut sudah lapar, jadi kami bersetuju sahajalah.

Bila balik ke asrama, kami pun makan. Mak aihhhhh sedapnya. Di dalam telur tu ada daging sikit dengan karot dadu, jagung dan kacang peas. Sos dia tu secukup rasa. Aummm..


RESEPI TELUR BISTIK AYAM YANG SEDAP
oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

4 biji telur
*1 ketul isi ayam - dicincang halus
*Sedikit serbuk lada sulah
*Sedikit serbuk lada hitam
Bahan bertanda * digaul sebati dan digoreng dengan sedikit minyak. Sejukkan.

2 biji bawang putih - diketuk
1/3 cawan sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1 biji tomato - dibelah 4
1/2 biji bawang besar - dihiris
1 biji lada hijau - dipotong serong
Sedikit karot - dipotong dadu
1 liter air
Sedikit minyak untuk menggoreng
1 sudu besar tepung jagung dicampur dengan sedikit air
Sedikit daun sup dihiris - untuk hiasan
Sedikit bawang goreng - untuk hiasan

Cara-cara membuatnya

Jom jom jom

Cara membuat telur bistik


Mula-mula kita gaulkan isi ayam cincang dengan serbuk lada hitam dan serbuk lada sulah.


Panaskan sedikit minyak dan goreng ayam tadi sehingga masak. Tak perlu garing ya. Cukup sekadar masak.


Ayam cincang yang sudah masak disejukkan.


Basuh bersih telur ayam.


Pecahkan sebiji di dalam mangkuk kecil. Masukkan sedikit isi ayam tadi. Pukul sedikit dengan sudu.


Panaskan minyak dan goreng telur yang dipukul tadi.


Lipat atau gulung telur supaya isi ayam tidak terkeluar.


Balikkan telur apabila telah masak.


Bila telah masak, angkat dan masukkan dalam pinggan hidangan.

Ulangi langkah menggoreng telur bistik sampai habis.


Biarkan dahulu telur bistik. Jom sediakan kuah sos dia pula.

Cara-cara menyediakan kuah sos telur bistik.


Bawang putih, tomato, lada hijau, bawang holand dan karot.


Sos cili, sos tiram dan sos tomato. Hahaha. Gambarnya sos cili sahaja.


Mula-mula, kita panaskan sedikit minyak. Tumis bawang putih.


Masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram. Kacau sebati.


Kemudian, masukkan lada hijau, karot, tomato dan bawang holand. Kacau kacau sikit.


Lepas tu masukkan air. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa.


 Biarkan sehingga mendidih.


Sementara itu, sediakan bancuhan tepung jagung.


Kemudian tuang bancuhan tepung jagung ke dalam sos yang sedang mendidih di dalam kuali.


Apabila kuah sudah pekat elok, bolehlah tutup api.


Tuang sos ke atas telur bistik yang telah digoreng tadi.


Yeayyyy!! Beginilah rupa telur bistik ayam kita hari ini. Tabur sedikit hirisan daun bawang dan bawang goreng. Sangat sedap dimakan dengan nasi dan lauk lain seperti tom yam. Jemput makan semua...

Bismillah..