Pilihan kuih bergoreng yang rangup di luar dan lembut di dalam.
Sedap dimakan ketika masih panas. Nak buat pun mudah. Sebahagian menyebutnya wadey dan sebahagian yang lain menyebutnya vadai. Awak semua sebut apa?
Masakan Ringkas. Resepi Mudah. Rasa yang pasti Sedap. Berkongsi menu harian yang lazat dengan langkah bergambar.
Pilihan kuih bergoreng yang rangup di luar dan lembut di dalam.
Sedap dimakan ketika masih panas. Nak buat pun mudah. Sebahagian menyebutnya wadey dan sebahagian yang lain menyebutnya vadai. Awak semua sebut apa?
Makan capati sebagai sarapan di pagi hari buat mengalas perut. Kandungan sihat dengan lemak yang minima sesuai untuk dinikmati oleh semua golongan.
RESEPI CAPATI GANDUM
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
3 cawan tepung gandum
1 1/2 air panas mendidih
3 sudu besar marjerin
1 sudu besar garam
Cara-cara membuatnya
Jom.. jom kita ke dapur.
Ini namanya.. kuih Som Som Sagu yang super mudah untuk dibuat, enak pula rasanya.
Puas saya cari resepi kuih ni sebabnya saya tak tau nama dia apa. Dok Google kuih Sagu, pastu keluar kuih lain. Last-last tu baru keluar nama kuih ni.. Kuih Som-Som Sagu..
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan Som-som
1 cawan sagu merah
3 cawan air
1/4 cawan gula
Sedikit pewarna merah
2 helai daun pandan disimpul
Bahan-bahan Santan
1 cawan santan pekat / 250 ml santan kotak
3 cawan air
1/2 cawan tepung beras
1/2 sudu kecil garam
2 helai daun pandan disimpul
Bahan-bahan Gula Merah
1 1/2 cawan air
4 kerek kecil manisan / 1 cawan gula merah
1/4 cawan gula
2 helai daun pandan disimpul
Cara-cara membuatnya
Jom..