Isnin, 17 September 2018

Gulai Kuning Ikan Tongkol dengan Belimbing Buluh

Kesian pula kutengok buah belimbing buluh tergolek-terbaring di atas meja. Nampak sangatlah depa kesunyian dan tidak dipedulikan. 😂😂😂



Baik ku carikan mereka pasangan.. Maka tengahari tadi, ku singgah di kedai Acheh untuk membeli ikan dan kelapa parut. Dah sampai di sana, banyak pula barang-barang yang ku beli. Ku beli ikan tongkol saiz sedang seekor, ayam seekor, kelapa parut sebiji, daun salad, daun pegaga dan cili padi. Melayang rm30. 😆😆😆



GULAI KUNING IKAN TONGKOL DENGAN BELIMBING BULUH
oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

3 keping ikan tongkol (boleh tukar kepada jenis ikan lain yang digemari)
3 cawan santan
*1 biji bawang merah sederhana besar
*1 biji bawang putih
*3 tangkai cili kering, kalau nak pedas boleh tambah cili padi
*7 hiris kunyit hidup
*3 hiris lengkuas
Bahan bertanda * dikisar halus
10 biji buah belimbing buluh, dibelah dua
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara membuatnya

Jom.. jom.. jom..



Belimbing buluh ni jiran yang bagi. Terima kasih daun keladi wahai jiranku..

Bila menggulai bubuh belimbing buluh ni, mak kata tak payah letak asam keping dah sebab belimbing buluh ni akan memberi rasa masam.



Mak Hencik potong kiri kanannya kemudian belah dua. Korang potong macammana?



Ikan tongkol dibersihkan dan ditoskan. Tak payah siang dah ikan ni sebab adik kedai Acheh tadi dah siangkan dan siap potong. Mmm.. senang kerjaku..💃💃💃



Bawang merah, bawang putih, cili kering, kunyit dan lengkuas. Bahan ni semua dikisar halus.



Bahan-bahan yang telah siap dikisar halus.



Santan, Mak Hencik guna santan segar.



Langkah 1
Panaskan periuk dan masukkan santan diikuti oleh bahan kisar.

Kacau selalu sehingga kuah mendidih.



Langkah 2
Apabila kuah sudah mendidih, masukkan buah belimbing buluh sambil dikacau supaya kuah gulai tidak berketul.



Langkah 3
Masukkan pula kepingan ikan tongkol. Kacau lagi sambil masukkan garam dan gula jika suka, secukup rasa.



Langkah 4
Kacau sehingga kuah menggelegak dan pekat. Lepas tu bolehlah tutup api.



Kemudian bolehlah dimasukkan ke dalam mangkuk hidang.



Menu makan tengahari hari ini. Menemani gulai kuning ikan tongkol ialah ayam goreng halia bawang putih, udang goreng dengan sawi pendek, ulam pegaga dan budu.

Jemput makan kawan-kawan..

Bismillah..

Ahad, 16 September 2018

Resepi Akok Durian

Akok durian yang lembut, sangat mudah untuk disediakan. 🎀🎀🎀



Rasa malas dah nak simpan duria yang tinggal sedikit sahaja lagi ni. Mulanya tadi nak masak bingka durian, tapi suami pula teringin nak makan kuih kegemarannya iaitu kuih akok.

"Kalau bubuh isi doyan dalam akok tu boleh tak?"

"Oh boleh jer. Cubalah buat," jawabnya.

Kita pun apa lagi.. terus siapkan bahan-bahan ler. Lepas buat kuih ni nanti bolehlah kita keluar jenjalan..


RESEPI AKOK DURIAN
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1 cawan santan pekat ( I guna santak kotak kecil)
4 biji telur
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan isi durian
1 cawan air gula merah ( 1 cawan air dimasak dengan 2 kerek manisan kecil dan dua helai daun pandan simpul. Masak sehingga manisan larut. Sejukkan dulu)
1 sudu kecil esen vanila
Secubit garam

Cara-cara membuatnya

Jom jom jom..


Langkah 1
Sapu acuan dengan minyak masak dan panaskan dalam oven suhu 200°C selama 15 minit.


Sementara itu, perisikan isi durian dalam setengah cawan.


Langkah 2
Mula-mula ambil bekas adunan. Masukkan santan, air gula merah atau manisan, telur, tepung gandum, esen vanila dan secubit garam.


Blend atau putar sehingga rata dan berbuih sedikit. Kemudian masukkan isi durian. Kisar lagi sehingga hancur dan sebati.


Tuang dalam bekas yang ada muncung supaya mudah untuk memasukkannya ke dalam acuan.


Langkah 3
Keluarkan acuan dari oven tadi dan tuang bancuhan akok.

Kemudian bakar dalam oven pada suhu 200°C selama 15 minit atau ikut oven masing-masing.


Ni keadaan kuih akok kita yang sedang mekar berkembang.


Langkah 4
Apabila sudah masak, keluarkan dari oven. Tunggu sejuk sedikit nanti dia akan berkedut.

Untuk dapatkan hasil akok yang baik, kepanasan suhu oven memainkan peranan penting. Dengan kata lain, suhu mesti betul-betul panas semasa membakar.


Nahhh.. ni dia hasilnya. Sedia untuk minum petang.

Jom kawan-kawan kita makan..

Bismillah..

Sabtu, 15 September 2018

Gulai Lemak putih Lala

La la la la la.. ♪♫♬♪♫♬ lala ni sedap juga jika dimasak lemak putih. Pastu ada ulam dan sambal belacan. Mmm..menyengat!



Nanti disajikan bersama ayam goreng Thai, sambal belacan dan sayur goreng dengan udang. Hurm.. ok tak menunya..? Kalau okey, angkat tangan.



MASAK LEMAK PUTIH LALA
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

600 gm lala, direndam dengan air, dibasuh bersih dan ditoskan airnya
1 biji bawang merah sederhana besar, ditumbuk
1/2  sudu kecil lada hitam, ditumbuk
3 cawan santan
1 keping asam gelugur
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara membuatnya

Jom....



Lala yang sudah dibersihkan dan ditoskan airnya.



Tumbuk lada hitam sehingga lumat. Kemudian masukkan bawang merah dan tumbuk lagi sehingga bawang lumat.



Langkah 1
Didihkan santan dalam periuk.



Masukkan bahan yang ditumbuk lumat tadi beserta asam keping.



Kacau selalu sehingga mendidih.



Langkah 2
Apabila kuah sudah mendidih, masukkan lala sambil dikacau selalu supaya santan tidak berketul.

Masa ni boleh masukkan garam secukupnya.



Langkah 3
Apabila kuah mendidih lagi sekali, lala pun sudah terbuka dan tersenyum riang, bolehlah ditutup api.



Langkah 4
Masukkan ke dalam mangkuk hidang dan sedia untuk dinikmati bersama lauk-pauk yang lain.

Jemput makan semua..

Bismillah..

Khamis, 6 September 2018

Kuih Lopes Cara Mudah

Antara pilihan mak mak untuk minum petang atau sarapan pagi. Siapa suka kita geng! 😝😝😝💞



Oleh kerana kita hidup di zaman yang serba cepat ni, maka cara buat kuih lopes pun diringkaskan juga..huhu.

Kalau berbual dengan jiran-jiran yang seusia nenek atau mungkin moyang (usia 70 lebih) kita mengenai cara buat kuih lopes ni memang berbeza besar. Depa letak air abu ker apa, pastu balut dalam daun pisang bentuk segi tiga sebelum rebus lama supaya tekstur pulut jadi pejal dan sedap.

Tapi itulah.. Kita tak ada kemahiran buat kuih cara tradisional ni.. Dan tak pernah buat cenggitu. Kita buat sempoi-sempoi jer asalkan ada rupa sikit, ada rasa sikit. Lebih kurang yang kita selalu beli tuh. Ya.. Ya... Yang kita selalu beli tuh... 😂😂😂


RESEPI KUIH LOPES YANG MUDAH
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

2 cawan beras pulut - direndam dengan air dan pewarna hijau
1/2 cawan air
2 helai daun pandan - dipotong 5 inci panjang atau simpul
*1/2 kelapa parut
*1/2 sudu kecil garam
Bahan bertanda * dicampur dan digaul sebati.

AIR GULA MERAH

1 cawan gula merah
1/2 cawan gula
1/2 sudu kecil garam
2 helai daun pandan - di simpul
1 cawan air
Semua bahan di atas, dimasak di atas api sehingga gula dan gula merah larut.

Cara-cara membuatnya.

Jommmm...


1. Beras pulut dibasuh bersih dan direndam dalam air yang dicampur dengan pewarna hijau lebih kurang 15 minit. Boleh letak asam keping sebagai petua untuk mengekalkan warna.

2. Toskan beras pulut dan keluarkan asam keping.

3. Masukkan beras pulut dalam bekas yang sesuai.


4. Kukus pulut tadi dalam pengukus. Mak Hencik letak timer 25 minit.

Sementara menunggu pulut separuh masak. mari kita buatkan airgula melaka.


Caranya sangat mudah.. Di dalam periuk yang sesuai, masukkan secawan air, secawan gula merah,  1/2 cawan gula, secubit garam dan dua helai daun pandan yang disimpulkan.

Masaklah sehingga gula dan gula merah larut.

Apabila air gula masak dengan kepekatan yang dikehendaki, tutup api. Sejukkan.


Bila sudah sejuk, tapis dan masukkan dalam bekas yang sesuai.

Mak Hencik bubuh dalam bekas yang mudah dituang dan mudah disimpan apabila ada lebih.

Sementara itu kembali ke pulut yang dikukus tadi..


5. Apabila pulut sudah separuh masak, keluarkan dari pengukus dan masukkan ke dalam bekas yang sesuai.


6. Tuangkan air ke atas pulut dan kacau dengan perlahan sehingga rata.


7. Seterusnya masukkan semua ke dalam loyang. Letaklah dua helai daun pandan kat atasnya untuk menghasilkan bau wangi daun pandan..


8. Kukuslah sekali lagi lebih kurang 20 minit.


9. Keluarkan Dari pengukus Dan sejukkan sebentar.


10. Kelapa parut putih tu kita kukus dalam keadaan terbuka selama 5 - 10 minit.


11. Pulut Tadi tu pula, kita kepal bentuk bulat dan leperkan. Kalau melekit sangat, guna daun pisang atau sapu tangan dengan air.


12. Ginilah rupanya.. ☝☝


13. Ambil kelapa parut yang kita kukus tadi.


14. Salut pulut lopes dengan kelapa parut.


15. Susun dalam pinggan hidang.


Letakkan air gula merah..


Sedia untuk dimakan bersama keluarga tersayang..

Jemput makan semua..

Bismillah..