Sabtu, 27 November 2021

Kuih Lompang Pandan Hajjah Badariah

 Nak tahu cara buat kuih lompang yang ada lesung pipit? Ini rahsianya..


Penggemar kuih tradisional mesti suka kuih kompang ni kan. Cara buatnya sangat mudah dan ringkas. Untuk rasa yang lebih sedap, jangan lupa letak air daun pandan kisar. Harumannya semerbak memenuhi ruang dapur kita. Untuk kuih lompang yang berlekuk, pastikan adunannya secukup sukatan ya. Jangan berlebihan atau berkurangan sukatan cecairnya tu ya ๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š



RESEPI KUIH LOMPANG PANDAN

Oleh Dapur Cempakasari

Resepi asal: Hajjah Badariah bt Abdul Rahman via FB Masak Apa Hari Ini

(Mak Hencik buat separuh sukatan, menghasilkan 12 biji)


Bahan-bahan


1 cawan gula (kurangkan ke 3/4 cawan jika tak gemar manis)

1 1/2 cawan air

1 helai daun pandan

(Gula dan air dimasak sehingga gula hancur, kemudian sejukkan)

2 cawan tepung beras

1 sudu besar tepung ubi

2 cawan air daun pandan (kisar 10 helai daun pandan bersama 2 cawan air, tapiskan)

1/2 sudu kecil garam

1/2 sudu kecil pewarna hijau


Kelapa parut putih secukupnya

Acuan lompang

Sedikit minyak masak untuk disapu pada acuan lompang


Jom kita ke dapur..



๐Ÿ’šMula-mula kita sediakan air gula 

๐Ÿ’šMasak 1 cawan gula bersama 1 1/2 cawan air dan sehelai daun pandan yang disimpul sehingga gula hancur.

๐Ÿ’šMatikan api dan sejukkan.


๐Ÿ’š Sediakan air pandan dengan mengisar 10 helai daun pandan bersama 2 cawan air. Tapis dan sukat. Ambik 2 cawan.

๐Ÿ’šSediakan 1/2 sudu kecil air kapur. Nak sikit jer tau sebab kalau terlebih nanti kuih akan rasa kapur, tak sedap jadinya.

๐Ÿ’šSediakan bekas, masukkan 2 cawan tepung beras, 1 sudu besar tepung ubi dan sedikit garam. Gaul rata.


๐Ÿ’š Masukkan pula air daun pandan dan air kapur beserta 1/2 sudu kecil pewarna hijau  Kacau sehingga sebati.


๐Ÿ’š Masukkan air gula. Kacau lagi sehingga sebati.


๐Ÿ’šTapiskan bancuhan tepung. Ketepikan.


๐Ÿ’š Sediakan acuan lompang. Sapu acuan dengan minyak masak.


๐Ÿ’šKukus acuan selama 10 minit.


๐Ÿ’šTuang bancuhan tepung tadi ke dalam acuan lompang.


๐Ÿ’šKukus selama 20 minit.


๐Ÿ’šSelepas 20 minit, buka penutup kukusan dan kukus lagi 5 minit tanpa penutup.

๐Ÿ’š Bila dah masak, tutup api. Keluarkan dari pengukus. 

๐Ÿ’š Tunggu sejuk sedikit sebelum dikeluarkan dari acuan.


๐Ÿ’š Sementara tu, gaul kelapa parut putih dengan sedikit garam dan kukus selama 10 minit.


๐Ÿ’šBila dah sejuk sikit, keluarkan kuih lompang dari acuan.

๐Ÿ’šMak Hencik guna pemegang sudu yang murah tu untuk keluarkan kuih sebab ia nipis. Sudu yang dibeli di kedai 2 ringgit. Hihihi. Kalau guna pemegang sudu mahal jadi tak cantik sebab dia tebal. Hahaha. Sungguh ni.

๐Ÿ’š Akhirnya.. Letakkan kelapa parut kukus sebelum dimakan.

๐Ÿ’šJemput ya kawan-kawan.. Bismillah..




Tiada ulasan:

Catat Ulasan