Penyejuk tekak yang lejen. Tambah-tambah apabila dimakan semasa panas terik. Ya ampunnn sedapnya.💃💃💃
Itu pun kalau ada daun pandan, kalau tak ada gantikan sahaja dengan pandan flavour.. abis cerita 😆😆
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
20g agar-agar tali
2 cawan air daun pandan
5 cawan air
1 cawan santan kotak
1 cawan gula
2 biji telur, dikocak sedikit, letak sebiji sahaja pun okey
1 sudu kecil pewarna hijau
Sedikit garam
Cara-cara membuatnya.
🌷Mula-mula kita menyediakan bahan-bahannya dulu.
Cara memasak.
🌷Jom kita mulakan.
🌷Dalam sebuah periuk, masukkan 2 cawan air daun pandan, 4 cawan air dan agar-agar tali. Masak sehingga agar-agar hancur.
🌷Bila agar-agar sudah hancur, baharulah masukkan secawan gula dan sedikit garam. Biarkan sehingga gula hancur.
🌷Lepas tu biarkan ia menggelegak lagi sekali. Mesti tunggu sampai menggelegak tau.. supaya lapisan santan dan telur tu naik ke atas.
🌷Sambil tunggu dia menggelegak tu, kita sediakan loyang. Basahkan sikit dengan air. Orang kata senang sikit nak tanggalkan agar-agar bila dia beku nanti.
🌷Balik kepada agar-agar yang menggelegak tadi.. bila dah lama mendidih, dah nampak bahagian santan tu timbul, bolehlah tutup api.
🌷Tunggu sehingga sehingga menggelegak.
🌷Kalau dah menggelegak, biarkan lama sikit, dalam 4 ke 5 minit gitewww.
🌷Mak Hencik guna loyang saiz 11"X11" sebab suka nipis jer. Kalau nak tebal sikit agar-agar tu, boleh guna saiz 10"X10".
🌷Kalau tak kesah nak tebal ke nipis, boleh pakai besen, cawan, kole atau apa yang mana hadow yang mana di dapur kita.. 🤭🤭🤭
🌷Pastu tuang dalam loyang tadi dan biarkan ia pejal.
🌷Bila dah sejuk sikit, bolehlah disimpan dalam peti sejuk.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan