Sedap dimakan di waktu pagi atau waktu petang. Sedap juga dibuat pencuci mulut. Kuih talam.. selera sepanjang zaman.
Gadis nusantara berwajah ayu, cantik dan manis,
Pipi merah, ikal rambut, lentiknya alis;
Rasa talam jagung ni sedap, lemak dan manis,
Hidangan pelengkap sebarang majlis.
Hidangan kuih-muih tempatan ni sekarang dah ada nilai komersial dan mempunyai nilai ekonomik, iaitu boleh dipasarkan dan boleh memberi pendapatan yang memberangsangkan jika kita serious menceburinya.
TALAM KASTARD JAGUNG
Oleh Dapur Cempakasari
Sumber : memoBlog Yatieries via FB Berkongsi Kuih Muih dan Masakan & FB Aznati Azhar
Bahan untuk lapisan bawah:
1 1/2 cwn tepung beras
1/2 cwn tepung jagung
1/2 cwn tepung kastard
1 cwn gula
1 cwn jagung krim manis
3 1/2 cwn santan
sedikit perwarna kuning
sedikit garam
Bahan untuk lapisan atas:
2 cwn santan pekat
1 cwn air
1 cwn tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung ubi
2 biji telur
2 sudu besar gula pasir
secubit garam
CARA-CARA MEMBUATNYA
Jom.. jom.. kita menalam hari ini..
🌿Oles dengan sedikit minyak di bahagian dasar dan tepi loyang, kemudian alas dengan plastik yang saiznya lebih besar dari loyang.
🌿Letakkan loyang di dalam pengukus elektrik. Ketepikan.
🌿Dalam bekas yang sesuai, satukan semua jenis tepung dalam mangkuk bersama santan.
🌿Gaul sebati.
🌿Tapiskan ke dalam periuk atau kuali.
🌿 Masukkan sedikit garam dan gula.
🌿Masukkan jagung krim dan gaul lagi sehingga sebati.
🌿Bila sudah naik wap, tutup api.
🌿Tudung pengukus dibalut dengan Kain supaya air tidak jatuh ke atas kuih.
Pengukus pun pakai tudung. Hihihi
🌿Biarkan sehingga masak.
Sementara tu kita sediakan lapisan atas pula, iaitu lapisan santan.
🌿Gaul sebati
🌿Tapiskan ke dalam periuk atau kuali.
🌿 Masukkan sedikit garam dan gula
🌿Bila dah naik wap, tutup api. Biarkan dahulu.
🌿 Tujuannya ialah supaya bahagian atasnya kering dan kuih talam akan lambat basi.
🌿 Biarkan kuih talam sejuk sekurang-kurangnya tiga jam sebelum dipotong menggunakan pisau plastik.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan