Sabtu, 4 Julai 2020

Masak Lemak Kuning Jantung Pisang

Kalau suka masak lemak, letak apa-apa pun sedap. Kali ni kita cuba masak jantung pisang pula..

Kisahnya.. Balik dari hantar anak sulung, abe, ke Kolej Profesional Mara, Seri Iskandar, Perak tu kami laki-bini meninjau-ninjau halaman rumah. Maklum ler rindu ler katakan pada rumah sebab dah tinggalkan dia 2 hari satu malam.. 😂 😂 😂

Dalam dok tinjau-meninjau tu ler kami nampak jantung pisang dah terjulur-julur ni.. Tanpa fikir panjang Mak Hencik pun ambil sabit dan pangkas jantung pisang tuu. Zappp! Terus putus.

Kalau buat kerabu pun sedap, tapi dah nak cepat maka kita buatkan masak lemak kuning. Sedap juga tau!


MASAK LEMAK JANTUNG PISANG
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1 biji jantung pisang, saiz kecil
1 biji bawang merah sederhana besar
1 inci kunyit hidup
3 hiris lengkuas
1 sudu besar cili kering kisar. Kalau suka pedas letak jer cili padi banyak-banyak sikit
1 tangkai lada hijau, dibelah dua
1 keping asam gelugur
3 cawan santan sederhana pekat
Segenggam ikan bilis
Garam dan gula secukupnya.
1 sudu besar cuka, untuk merebus jantung pisang

Persediaan awal sebelum memasak


Ni la rupa jantung pisang untuk sesaper yang tak kenal. 😁😁


Jantung pisang tu dibelah dua  dan dihiris sebesar 1 inci. Kemudian direbus dengan air. Masukkan 1 sudu besar cuka. Katanya ni petua supaya jantung pisang tak lebam warnanya selepas direbus.

Rebus sehingga masak ya.


Bila sudah masak, tuangkan ke dalam pengetus dan toskan airnya. Bila sudah sejuk sedikit, ramas jantung pisang untuk buang air. Ketepikan. 


Sediakan bawang merah, kunyit dan Lengkuas.


Tumbuk bahan di atas sehingga lumat. Akhir sekali tumbuk juga ikan bilis biar kasar-kasar jer.


Di atas dapur, tenggekkan periuk. Masukkan santan, bahan tumbuk, cili kering kisar sikit, asam keping dan lada hijau.

Buka api dan kacau selalu sehingga kuah mendidih.


Bila kuah sudah mendidih, masukkan jantung pisang. Masukkan juga garam dan gula secukup rasa. Kalau tak suka bubuh gula, bubuh garam jer la sesedap rasa ya.


Kacau sehingga rata dan biarkan sehingga mendidih lagi sekali sambil dikacau selalu.


Bila sudah masak, tutup api dan bolehlah dihidangkan.


Menu untuk hari ini. Singgang ikan kembung, ayam masak hijau dan paling istimewa tentunya masak lemak jantung pisang.

Jemput makan semua..

Bismillah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan