Untuk orang yang biasa membuatnya.. Ia adalah proses yang mudah, katanya.. Pepatah ada menyatakan alah bisa tegal biasa. Kalau selalu buat, ia akan jadi mudah.
Kalau yang buat pestaim tu faham-faham sahajalahhh..
Tak caya?
Kalau yang buat pestaim tu faham-faham sahaja lahhh. Hahaha
Tak caya?
Hahaha
RESEPI KUIH NONA MANIS GULA MERAH
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
Bahan A
1 cawan tepung gandum
1 cawan santan
1/2 cawan gula
1 biji telur
Bahan B
1/4 cawan tepung jagung
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan santan
1/2 cawan air
Secubit
Bahan C
1 cawan santan
4 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
Cara membuatnya
Jom.. Jom.. Kita ke dapur.
📒Masak 1 cawan gula merah dan 1/2 cawan air sehingga gula merah larut. Tutup api dan sejukkan. Kemudian bila dah sejuk, tapi. Ketepikan.
📒Kisar telur, santan dan tepung gandum sehingga hancur.
📒Tuang bahan yang dikisar tadi ke dalam bekas yang mengandungi gula melaka.
📒Kacau sehingga rata menggunakan whisk.
📒Masak di atas api sehingga berkilat sambil dikacau selalu.
📒Bila sudah likat, terus tutup api.
Penyediaan bahagian B
📒Campuran semua bahan, Kacau sehingga tidak berketul dan masak di atas api sehingga naik wap. Tutup api.
📒Tuang ke dalam bekas gula merah likat dan berkilat tadi.
📒Kacau sehingga rata dan sebati.
📒Masukkan ke dalam botol sos yang ada satu lubang.
📒Masukkan ke dalam botol sos berlubang satu.
📒Oles acuan dengan minyak.
📒Picitkan botol yang mengandungi bancuhan gula sebanyak 3/4 penuh acuan lompang.
📒Kemudian, picitkan pula botol yang mengandungi bancuhan santan.
📒Letakkan muncung di tengah-tengah kemudian tekan dan masukkan muncung botol ke dalam bancuhan perang.
Tekan sehingga penuh
📒Bila dah siap semua, masukkan ke dalam pengukus.
📒Balut pengukus dengan kain dan pasang suis. Kukus selama 15 minit giteww.
📒Bila sudah masak, buka tudung pengukus dan biarkan seketika supaya sejuk sedikit kemudian bolehlah kita keluarkan dari acuan.
Inilah hasilnya..
📒Jemput rasa kawan-kawan semua..
📒Bismillah..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan