Kudapan sarapan pagi dan minum petang atau supper yang pasti memenuhi selera sekeluarga!
Balik dari kerja tadi, perut ni terasa lapar pula. Mulut pun terasa nak mengunyah juga. Jadi Mak Hencik pun menyelongkar kabinet stok simpanan barang kering. Ada la ternampak tin sardin bersandar di dinding kabinet.
Apa yang diterjah di kotak fikiran ialah sandwich sardin. Roti sandwich pun ada tu..
Jadi.. Apa lagi.. Marila mulakan misi membuat sandwich sardin.
SANDWICH SARDIN YANG SEDAP
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
1 bungkus besar roti sandwich
1 tin besar sardin
2 biji bawang putih
1/2 biji bawang merah besar
1 biji lada hijau, dicincang
Sedikit air asam jawa
Sedikit minyak untuk menumis
Bahan sampingan
Sedikit mentega untuk disapu pada roti
Daun salad secukupnya
Cara-cara membuatnya
Jom...
Penyediaan bahan
1 tin besar sardin dibuka dan keluarkan ikan sardin. Buang tulang. Kalau rajin lenyek sikit. Kalau malas biarkan ajer. Sos tu ambil separuh sahaja.
Cincang bawang merah besar, bawang besar Holland dan lada hijau besar.
Langkah-langkah menyediakannya
1. Panaskan 2 sudu besar minyak masak dan tumiskan bawang putih, bawang merah dan lada hijau.
2. Bila bahan tumisan sudah kekuningan, masukkan ikan sardin dan kuahnya. Kacau dan lenyekkan sehingga rata dan hancur.
3. Masukkan air asam jawa. Kacau lagi.
Kacau lagi sehingga rata.
4. Sudah siap, tutup api dan sejukkan.
Jom teruskan buat sandwich
Hiris kasar daun salad. Kalau nak letak sehelai-helai pun boleh juga. Ikut citarasa masing-masing.
1. Ambil roti keping dan susun di dalam dulang atau bekas yang sesuai. Sapu mentega di atasnya. ( untuk tutup)
2. Kemudian ambil satu sudu besar rumbu inti sardin tadi dan sapukan di atas kepingan roti sehingga rata.
3. Letakkan salad di atasnya.
4. Tutup roti dengan roti yang disapu mentega tadi.
5. Potong tepi roti dengan pisau yang tajam supaya tepinya cantik.
Siap untuk hidangan. Siap untuk dimakan.
Jadi.. Apa di tunggu lagi. Jemputlah makan.
Bismillah... 😋😋😋
Tiada ulasan:
Catat Ulasan