Isnin, 23 September 2019

Pulut Dakap Inti Serunding Daging

Wahai cermin ajaib, pulut apakah yang paling sedap?




Wahai manusia, pulut yang sedap ialah Pulut Dakap. Nak lagi sedap kau letak inti serunding di dalamnya. Tak kisahlah serunding daging ke ayam. Dua-dua sedap. Pastikan serunding tu jenis yang sedap. Kalau serunding tu jenis tak sedap, sia-sia sahaja pulut dakap kau tu. Ingat! Pulut Dakap yang sedap mestilah ada inti serunding yang sedap! Hahahahahahahahahaha..

Alamak! Ngerinya mimpi yang Mak Hencik alami.. Huhuhu..



RESEPI PULUT DAKAP INTI SERUNDING DAGING
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

3 cawan beras pulut - dibasuh, dibilas dan direndam sejam atau dua jam.
1 cawan santan
1/2 cawan gula - boleh tambah atau kurang ikut rasa masing-masing
1 sudu kecil garam
1 cawan serunding daging

Daun pisang - dilayur
Tali rafia


Cara-cara menyediakannya


Jom.. Jom.. Kita memulut hari ni..



Beras pulut dibasuh bersih dan direndam dengan air sejam atau dua jam.

Buka api pengukus dapur gas. Biarkan air mendidih.



Toskan dan masukkan ke dalam kukusan yang telebih dahulu dialas dengan daun pisang.



Letakkan di atas pengukus dan tutup dengan tudung pengukus.



Kukus selama 40 minit.



Sediakan gula.

Santan di masukkan sedikit garam.

Bila pulut sudah separuh masak tutup api dan keluarkan dari pengukus.



Masukkan pulut ke dalam besen yang sesuai. Arung pulut dengan santan sedikit demi sedikit diselang-seli dengan gula. Gaul hingga rata dan sebati.

Pastikan pulut tu ada rasa manis yang over sikit kalau nak rasa pulut yang manis.



Ambil daun pisang yang telah dilayur dengan api dan bentangkan.

Ambil 2 sudu besar pulut dan ratakan di atas daun pisang. Kemudian letakkan pula serunding daging.



Gulung daun pisang dan lipat dengan kemas. Buat sampai habis.



Kemudian ambil dua bungkusan pulut dan Dakap kan mereka. Ikat dengan tali rafia supaya tidak bercerai. Buatlah sampai habis.



Akhirnya masukkan semua pulut yang telah didakap ke dalam periuk dan isikan dengan air sama aras dengan pulut.

Rebus sehingga air hampir kering. Bil air sudah kering tutup api dan keluarkan pulut. Toskan.



Bila sudah sejuk sedikit bolehlah dirasa..

Jemput rasa kawan-kawan semua..

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan