Ahad, 17 Mac 2019

Kuih Koci Labu Leleh yang sedap

Koci Labu Leleh? Hurm.. 😋😋😋


Hari sebelumnya buat masak lemak labu, adalah lebihan sikit sebab buah labunya sederhana besar saiznya.

Kalau lama bermalam dalam peti sejuk, nanti rosak pula buah labunya. Jadi, hari ni kita buat kuih yang boleh bubuh buah labu..



KUIH KOCI LABU
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

Adunan koci

1 1/2 cawan labu yang telah direbus kemudian dilenyek
1 1/2 cawan tepung pulut
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil gula

Santan leleh

1 cawan santan pekat (Mak Hencik guna 1 kotak kecil santan kotak jenama Kara)
1 cawan air
3 sudu besar tepung beras
1/2 sudu kecil garam

Inti Kelapa

1 biji kelapa parut
1/2 cawan gula
1/2 cawan gula merah
1 cawan air
1/2 sudu teh garam
2 helai daun pandan, disimpul
3 sudu besar tepung gandum

Cara-cara membuatnya

Jom.. Jom.. Jom kita menguih.

Mula-mula kita buat inti kelapa dahulu.



1. Letak kuali atas dapur. Masukkan secawan air, gula, gula merah, sedikit garam dan daun pandan yang disimpul. Buka api. Kacau sehingga gula hancur.

2. Bila gula sudah hancur, masukkan kelapa parut putih dan kacau sehingga rata dan sebati. Biarkan sehingga air hampir jering sambil dikacau sekali sekala.

3. Bila air sudah hampir kering, taburkan tepung gandum secukupnya sambil dikacau. Tujuannya supaya air cepat jering dan memekatkan kelapa parut. Jadi sekejap jer dah masak.

4. Bila sudah masak dan pekat, tutup api dan sejukkan.

Kemudian kita sediakan santan leleh.



Di dalam kuali, kita masukkan semua bahan santan leleh seperti santan, air, tepung beras dan garam. Kacau sehingga rata dan buka api dapur.



Teruskan kacau sehingga pekat dan meletup-letup. Bila dah pekat elok, tutup api. Biarkan sebentar..

Sekarang, kita sediakan daun pandan untuk proses membungkus nanti.



Daun pisang dilayur di atas dapur gas dan dipotong mengikut saiz yang sesuai. Mak Hencik potong saiz 8"X6".

Seterusnya tibalah masanya kita buat adunan kuih koci.



Di dalam besen kecil warna merah cili padi, masukkan labu yang dilenyek, tepung beras pulut, sedikit garam dan sedikit gula. Uli menggunakan hujung jari sehingga membentuk adunan lembut.



Ni dia.. Ni dia adunan lembutnya. Huhu



Bulatkan membentuk bebola kecil, kalau rajin ler.. Kalau malas, cubit-cubit jer ler.. Bekas untuk letak bebola koci ni perlu ditabur dengan sedikit tepung supaya tak melekat pada bekas nanti.

Leperkan bebola dan masukkan inti kelapa. Tutup kembali dengan cermat. Buat sampai habis.

Sementara tu panaskan air dalam periuk sehingga mendidih.



Bila air sudah mendidih, masukkan bebola kuih koci tadi. Biarkan sehingga diorang semua terapung.



Bebola kuih koci yang terapung boleh diangkut dan ditoskan sebentar.



Kemudian masukkan ke dalam kuali yang mengandungi santan leleh tadi. Gaul sehingga santan menyaluti bebola kuih koci.

Mari kita membungkus pula.



Letakkan sebiji bebola koci beserta santan leleh. Lipat dengan kemas. Buatlah sehingga habis.



Inilah hasilnya.. Mudahkan.



Tibalah saatnya untuk merasa pula. Eh! Mudahnya masuk dalam mulut ni. Mudah ek? 😂😂😂

Jemput semua..

Bismillah..

🥀🥀🥀🥀🥀🥀🥀🥀🥀🥀🥀🥀🥀🥀

Tiada ulasan:

Catat Ulasan