Sabtu, 4 April 2020

Lempeng Pandan yang Sedap

Bau daun pandan yang wangi membangkitkan rasa lapar di pagi hari.


Walaupun hanya sekadar lempeng biasa, tapi bersyukurlah. Ini sahaja lah rezeki yang ada untuk kita nikmati pada pagi yang indah ini.

Lempeng pandan ini kita padankan dengan kuah kari jimat-cermat. Kenapa ya dipanggil kari jimat-cermat? 😀😀😀

Bertemankan lempeng pandan dan kari jimat-cermat ini pula ialah secawan teh O suam, melengkapkan lagi hidangan pagi pada hari yang bermakna ini.

Semoga Perintah Kawalan Pergerakan ini akan berakhir dengan segera.. Aamiin ya Rab.


RESEPI LEMPENG PANDAN
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

2 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan air daun pandan
1 biji telur
2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1/2 sudu kecil pewarna hijau
Sedikit minyak masak atau mentega untuk dilengser pada kuali

Cara-cara menyediakannya. Semudah ABC!



Sediakan air daun pandan. Caranya ialah kita ambil 5 helai daun pandan, potong kasar dan kisar bersama 2 setengah cawan air.

Lepas tu kita tapiskan dia. Ketepikan.


Sediakan sebuah bekas. Masukkan air daun pandan tadi, 2 cawan tepung gandum, pecahkan sebiji telur, masukkan 2 sudu besar minyak masak, 1 sudu besar gula dan 1 sudu kecil garam. Gaul sebati.


Nak bagi cantik, masukkan 1/2 sudu kecil pewarna hijau.

Kacau lagi sehingga tidak ada tepung yang berbintil.


Sediakan minyak masak atau mentega untuk dilengser pada kuali leper.

Panaskan kuali leper. Lengserkan dengan minyak masak atau mentega.


Ambil 1 senduk bancuhan lempeng dan masukkan ke dalam pan leper.


Pegang tangkai kuali dan pusingkan supaya bancuhan tepung mengalir ke serata pan.


Tunggu sehingga lempeng bertukar warna sepenuhnya seperti di atas☝️.

Kemudian, balikkan dia.

Tunggu lagi sehingga lapisan bertukar ke warna perang-perang sikit, barulah boleh diangkat.


Masukkan ke dalam pinggan.

Buatlah sampai habis.

Kemudian kita buat kuahnya pula. Walaupun kuah kari ni hasil jimat-cermat, tetapi rasanya sedap juga sebab kita bubuh serbuk cukup rasa Maggi. Jangan kata Mak Hencik tak payung!! 😀😀

Jom teruskan.


KARI DAGING JIMAT-CERMAT
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

3 ketul kecil daging lembu (sebab tu lah namanya jimat cermat, guna 3 ketul jek 😀😀😀)
1 biji bawang putih
3 biji bawang merah kecil
1/2 inci halia
1 biji lada besar hijau - dipotong serong
3 cawan air
3 sudu besar serbuk tempah kari daging - dibancuh dengan 1/2 cawan air
1 sudu kecil serbuk cukup rasa maggi
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
(garam, gula bubuh secukup rasa)
1 biji ubi kentang dipotong dadu
1 tangkai daun kari
Sedikit air asam jawa

Cara-cara membuatnya.


Daging dibasuh bersih. Ambil 3 ketul jer. Daging yang selebihnya tu nak dibuat lauk untuk tengahari nanti.

Bukan apa.. Musim ni kena hadkan nak keluar ke pasaraya. Kadang-kadang daging habis pun ada juga.


Kentang dipotong dadu.


Bawang putih, bawang merah dan halia.


Tumbuk bawang putih dan halia, diikuti oleh bawang merah sehingga hancur.


Sediakan 3 sudu besar serbuk rempah kari daging yang dibancuh dengan 1/2 cawan air.


Sediakan air asam jawa secukupnya.

Cara memasak.


Panaskan 3 sudu besar minyak dan tumiskan bahan tumbuk bersama lada besar yang di potong serong.

Tumis sehingga layu dan berwarna kekuningan.


Lepas tu masukkan bancuhan rempah kari. Kacau sehingga kering.


Apabila telah kering, masukkan daging dan kentang yang dipotong dadu.

Masukkan daun kari dan air asam jawa secukupnya.
Kacau sehingga sebati dan rata.


Masukkan pula 2 cawan air.


Masukkan pula bahan perasa sesedap rasa. Kalau tak salah, Mak Hencik bubuh 1 sudu kecil garam, 1 sudu kecil serbuk perasa Maggi dan 1 sudu besar gula. 


Biarkan kuah mereneh dan menjadi pekat sedikit.


Bila kuah sudah pekat, rasa pun sudah sedap, bolehlah tutup api.


Bolehlah dihidangkan bersama lempeng pandan.

Sedia untuk dinikmati.

Bismillah..

Jumaat, 3 April 2020

Cornflakes Pedas

Rangup. Rasa pedas-pedas manis. Bila makan takleh berhenti.. 😂 😂 😂


My best friend, Maswani lah yang mula perkenalkan kerepek cornflakes sambal ni. Sedap sangat dia buat. Resepi ni dia la yang bagi, Iols ikut jer.


Mujur juga menjadi. Sebab nak membuatnya sangat senang. Kalau nak buat berniaga pun boleh, cuma kena cuba dululah untuk dapatkan rasa yang sedap. Lepas tu praktis supaya rasa tak lari. Quality control mesti ada, baharulah customer asyik repeat order jer.

Masa pergi Kuching hari tu, iols tengok ramai yang jual kerepek cornflakes pedas ni. Memang famous agaknya kat sana kan. Tapi memang sedap!


RESEPI CORNFLAKES PEDAS MANIS
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

250 gm cornflakes
1/3 cawan minyak masak
8 sudu makan cili kering kisar
8 sudu makan gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu teh serbuk perasa
1/2 cawan kacang tanah goreng
1/2 cawan ikan bilis goreng

Cara-cara menyediakannya

Jom.. Jom..

Sediakan bahan-bahan dahulu


Bahan utama iaitu cornflakes


Ikan bilis yang telah digoreng


Kacang tanah yang telah digoreng


Cili kering kisar. 

Cara-cara menyediakannya.


🌷Panaskan 1/3 cawan minyak

🌷Tumis lada kering kisar sehingga wangi.


🌷Masukkan 1/2 sudu kecil garam, 1 sudu kecil serbuk perasa dan 8 sudu besar gula.


Kacau sehingga gula jadi cair dan likat.


🌷Bila dah likat tutup api.

🌷Biarkan suam sebenar. Jangan sampai sejuk.


🌷Masukkan cornflakes diikuti dengan kacang tanah goreng dan ikan bilis goreng.


🌷Gaullah sehingga sebati.

🌷Lepas tu bolehlah dimasukkan ke dalam bekas kedap udara.

🌷Sedia untuk dikunyah sambil tengok TV..

Bismillah..

Khamis, 2 April 2020

Ayam Masak Thai

Rasa yang sangat sedap. Tak boleh nak move on! 😋😋😋



Ramai pula yang share masakan ayam masak Thai di Wall facebook. Kebetulan hari ini, tak ada idea pula nak masak apa. 

Pagi tadi kami sekeluarga sarapan pagi dengan pau sahaja. Masing-masing dah tanya menu untuk tengahari ni. 

Nampak resepi ni pun mudah sahaja. Bahan-bahan yang digunakan pun yang basic sahaja. Tak ada bahan yang pelik-pelik. Jadi, baik kita cuba. 

Apabila sudah dirasa..ya ampunn sedapnya. Berbaloi-balik sangat uols. Trust me!! 


RESEPI AYAM MASAK THAI
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

🎈10 ketul ayam
🎈Sedikit garam
🎈Sedikit serbuk kunyit
Bahan bertanda 🎈 digaul sehingga sebati

👒5 biji bawang merah kecil
👒5 biji bawang putih
👒5 tangkai lada hijau
👒3 tangkai lada merah
👒5 biji cili padi
Bahan bertanda 👒 dikisar hingga hancur.

2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 cawan air
1/2 biji bawang besar Holland - dipotong besar
2 batang serai - diketuk
5 helai daun limau purut
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit mi

Cara-cara menyediakannya

Jom kita masuk ke dapur kita yang paling lawa di dunia..

Mula-mula kita buat persediaan bahan dahulu ya.


Ayam dibasuh bersih dan ditoskan. Kemudian lumurkan dengan garam dan kunyit.

Goreng ayam sehingga masak, tetapi tidak perlu garing.


Sudah masak, angkat. Toskan minyak dan masukkan ke dalam pinggan. Ketepikan.


Hiris bawang besar Holland, ketuk serai dan ramas sikit daun limau purut.


Bawang merah, bawang putih, lada besar hijau semua sebab lada Merah besar tak ada, cili api secukupnya. Kalau nak pedas tambah jer cili padi banyak-banyak.


Semua bahan di atas dikisar sehingga hancur lumat.

Cara memasak.


Panaskan minyak masak. Tumis bahan kisar sehingga wangi dan garing.


Bila sudah garing, masukkan serai, sos tiram dan sos cili. Kacau sedikit.


Kemudian masukkan ayam yang telah di goreng tadi. Gaul sebati.

Lepas tu masukkan secawan air. Masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa.

Biarkan kuah mereneh.


Bila kuah sudah hampir kering, masukkan hirisan bawang besar Holland dan daun limau purut.


Gaul hingga rata dan sebati.


Bila bawang besar sudah layu, bolehlah tutup api.


Hidangkan ke dalam mangkuk hidang. Sedia dinikmati bersama nasi putih.

Jom menjamu selera semua..

Bismillah..

Rabu, 1 April 2020

Roti Canai Homemade

Rindunya nak makan roti canai kat kedai makan atau gerai bawah pokok. Tapi semua tutup. Jadi apa perlu dibuat?




Jawabnya perlulah buat sendiri.. Nak jawab apa lagi. Musim #dudukdirumah ni sangat berisiko untuk keluar. Pergerakan dihadkan kepada membeli barang keperluan sahaja. Digalakkan juga membeli barang secara online.

Takut juga kalau order makanan di luar sebab kita tidak tahu siapa pembawa virus Corona ni. Jadi adalah lebih selamat jika kita duduk di rumah dan hasilkan sumber makanan dari dapur sendiri. Jadi, kita buat ajer laa roti canai sendiri. Kalau pertama kali gagal, cuba kali kedua pula. Kalau kali kedua gagal, kita cuba kali ketiga pula. Lama-lama nanti hasilnya akan menjadi juga.. Betul tak..?

Roti canai ni akan menjadi bila roti yang kita tebar tu nipis..Pastu renjis minyak sikit, Itu jer kot tipsnya.

Jom cuba..




ROTI CANAI BUATAN SENDIRI
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

800 gm tepung andum
2 sudu makan gula
1 sudu kecil garam
1 sudu makan membukit marjerin
1 biji telur
1 1/4 cawan air atau secukupnya.

1 sudu makan minyak sapi - untuk menyalut bebola
sedikit minyak masak - untuk direnjis pada roti canai 

Cara-cara membuatnya

Jangan tangguh lagi. Mari kita mulakan.. 



Dalam mangkuk yang sesuai untuk menguli, masukkan tepung gandum, telur, garam dan marjerin. Gaul dengan hujung jari sehingga menjadi seperti serbuk roti.

Lepas tu masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga adunan tidak melekat di tangan. Ini penting ya. Uli sehingga adunan tidak melekat di tangan.

Lepas tu bulat-bulatkan adunan berbentuk bebola, besar sikit kot dari bola ping pong.


Sediakan 1 sudu makan minyak sapi. 



Bebola tadi  disalut dengan minyak sapi. Bau minyak sapi akan menjadikan roti canai kita sedap sangat. 

Mak Hencik dapat 15 biji bebola yang akan menjadi 15 keping roti canai. Masukkan bebola adunan ke dalam bekas bertutup. Adunan ini perlu direhatkan. Maka kita simpan dia di dalam peti sejuk, ruangan biasa sahaja, bukan bahagian frozen. 

Esoknya, pagi-pagi lagi bila kita sudah celik mata, kita keluarkan dulu bekas yang mengandungi bebola roti canai tu.. Biar dia kembali ke suhu bilik.



Masa untuk menebar sudah tiba. 

Ambil sebiji bebola. leperkan dia dengan menyapu sedikit minyak di atasnya.



Mak hencik bukan kidal. Jadi tangan kanan Mak Hencik pegang sebelah kanan atas dan tangan kiri pegang sebelah kiri bawah. Tebarlah dia semahu-mahunya. Kihkihkih

Untuk roti canai yang lembut, pastikan lapisan yang kita tebar tu nipis. Lepas tu renjis sedikit minyak masak kat atasnya sebelum digulung seperti di bawah.



Dah siap  gulung, renjiskan lagi dengan sedikit minyak di atasnya sebelum direhatkan dalam 5-10 minit.

Buatlah sampai habis.



Lepas tu, bolehlah kita panaskan kuali leper dan sapu sedikit minyak masak. 

Kita ambil roti canai yang bergulung tadi dan kita tekan-tekan bagi nipis guna jari kita. Jangan nipis sangat, jangan tebal sangat. Sedang-sedang sahaja.

Apabila kuali leper sudah panas, letakkan roti canai. Renjiskan lagi dengan sedikit minyak, itu pun kalau nampak roti tu kering. Kalau dah nampak elok berminyak, tak payah dah renjis minyak ya.

Apabila sebelah roti canai sudah masak, balikkan supaya kedua-dua belah masak sekata. 

Bila kedua-dua belah sudah nampak keperangan, boleh diangkat roti canai tersebut.

Teruskan sahajalah mengulang proses yang sama sehingga kesemua 15 biji roti canai kita masak semua sekali. 



Dah masak, masukkan ke dalam pinggan. Boleh ditepuk macam kat kedai tu ya supaya roti canainya bertambah gebu.. Papppp!




Hidangkan bersama kuah kegemaran. Hari ini Mak Hencik cicah kuah kari ringkas giler. Anak-anak sangat menggemarinya. Sorang makan dua biji.

Jemput makan sahabat semua..

Bismillah