Khamis, 26 Disember 2019

Bayam Brazil Masak Lemak Putih

Cara masak bayam Brazil? Boleh cuba masak lemak putih.



Tak nak guna bayam Brazil pun boleh. Boleh ganti dengan sawi, bayam hijau, pegaga, daun belalai gajah dan lain-lain.

Kebetulannya kat rumah ni ada tanam bayam Brazil. Kalau nak makan ulam, boleh terus petik kat belakang dapur ni haa.


Benihnya adalah anak pokok daripada pemberian jiran depan rumah. Subur sangat pokok bayam Brazil ni. Kalau petik daunnya nanti ia akan bertambah subur. Jadi, baik sangat lah kalau kita petik. Ya dak? 😂😂😂😂


RESEPI SAYUR LEMAK CAMPUR BAYAM BRAZIL
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

5 tangkai bayam Brazil
5 batang anak jagung - dibelah dua
1 cawan tauge
1/2 batang karot - disagat
1 biji lada merah - dipotong panjang

1/2 biji bawang merah besar - ditumbuk
1 ekor ikan selayang - panggang, ambil isi dan tumbuk

3 cawan santan
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara menyediakannya

Marilah kita ke dapur. Jommm...


👛Bayam Brazil dibasuh bersih dan ditoskan.


👛Sayuran yang digunakan dalam masakan ini.


👛Santan pekat 1 cawan dicampur dengan 2 cawan air menghasilkan 3 cawan santan.


👛Isi ikan yang diasingkan isi dengan tulang.


👛Tumbuk bawang merah besar sehingga lumat. Kemudian masukkan isi ikan tadi dan tumbuk lagi sehingga lumat.


👛Potong kiub tauhu.

Cara memasak.


👛Dalam periuk, masukkan santan, bahan tumbuk, lada merah dan anak jagung.

👛Buka api.


👛Kacau selalu supaya santan tidak berketul.

👛Tunggu sehingga anak jagung masak.


👛Bila anak jagung sudah masak, masukkan bayam Brazil, karot dan tauge.


👛Masukkan pula tauhu, garam dan gula sesedap rasa.


👛Kacau sehingga rata dan biarkan sayuran layu.


👛Bila dah masak, bolehlah tutup api.


👛Masukkan ke dalam mangkuk hidang. Sedia untuk menjamu selera.


👛Hidangan hari ini seadanya. Jemput makan sahabat..

👛Bismillah.. 😋😋😋

Rabu, 25 Disember 2019

Putu Halba Acuan Lompang

Kuih pebret room mate saya ialah kuih dalam kain. Apa??? Kuih dalam kain? 😆😆😆

Kuih ni sangat sedap dimakan terutamanya pada musim hujan. Kuih ni diperbuat daripada ubi kayu parut.

Kuih ni secara tradisinya dikukus menggunakan pengukus khas. Sebelum dikukus, parutan ubi di masukkan ke dalam kain serta ditabur dengan nisan yang diracik kemudian ditutup pula dengan parutan ubi. Akhirnya kain tu ditutup dan dikukus sehingga masak.


Pada musim hujan, para petani yang menanam ubi kayu terpaksa menggali pokok ubi kayu untuk mengelakkan ubi kayu daripada rosak terendam dalam air.

Jadi, pada musim hujan pada bulan November dan Disember terdapat banyak bekalan ubi kayu.

Dari sini lah penduduk akan membuat dan menjual kuih putu halba. Masa ni lah juga kita dapat melihat banyak gerai yang tumbuh bagaikan cendawan selepas hujan di sepanjang jalan menjual kuih dalam kain. 😄😄😄

Kita takde pengukus tu, Jadi kita buat la guna acuan lompang ni.. 😁😁😁


RESEPI PUTU HALBA
Oleh Dapur Cempakasati
Kredit resepi : Noor Amirah via Facebook Masak Apa Hari Ni

Bahan-bahan

4 cawan ubi kayu parut
1 sudu besar halba
2 kerek manisan@nisan Kelantan - diracik halus

Kelapa parut dicampur dengan sedikit garam

Moh ler kita menyediakannya.


🎩Sediakan ubi kayu parut.

🎩Mak Hencik gunakan ubi kayu parut yang telah disimpan dalam freezer. Jadi, biarkan dahulu pada suhu bilik.


🎩Sediakan 1 sudu besar halba. Basuh bersih dan toskan air.


🎩Sediakan 2 kerek manisan@nisan Kelantan.


🎩Ricih atau racik nisan sehingga halus.

🎩Kalau tiada nisan Kelantan tu boleh diganti dengan gula merah.


🎩Sediakan acuan lompang. Oles dengan minyak masak.


🎩Ubi kayu parut frozen tadi sudah lembut, Jadi tibalah masanya untuk kita ke proses memerah ubi kayu parut pula.


🎩Mak Hencik perah guna kain. ☝️☝️adalah hasilnya.


🎩Masukkan ubi kayu yang diperah tadi ke dalam bekas dan masukkan halba. Gaul sehingga rata dan berderai.

Cara membuatnya.


🎩Masukkan sedikit parutan ubi kayu ke dalam acuan lompang tadi.


🎩Taburkan nisan yang diracik halus atau gula merah.


🎩Tutup nisan tadi dengan sedikit parutan ubi kayu.


🎩Masukkan ke dalam pengukus dan kukus selama 15 minit.


🎩Bila sudah masak, ubi kayu kelihatan kuning dan jernih, keluarkan dari pengukus.


🎩Ini☝️☝️pula, pusingan kedua.

🎩Kelapa parut yang dicampur dengan sedikit garam dikukus sebentar supaya ia tahan lama.


🎩Inilah hasil pada hari ini. Dapat banyak juga.


🎩Untuk menghidang, masukkan putu halba ke dalam pinggan bersama kelapa parut.


🎩Jemput makan semua..

🎩Bismillah..

Selasa, 24 Disember 2019

Daging Kicap Masak Rempah

Siap dalam masa 30 minit. Leburkan sahaja segala dan tunggu sampai daging empuk. Boleh terus dinikmati.. 😋😋😋


Bila terpandang resepi Daging Masak Rempah di dinding Facebook beberapa hari yang lalu, terus rasa nak buat.

Nampak bahan pun simple sahaja. Stok daging pun masih ada 1 kilogram dalam peti ais. Jadi kita on sahaja menu ni untuk hari ini.

Puan Wan Roslita bt Wan Alwi.. Terima kasih share kan resepi. Saya dah buat. Hehehe 😝😝😝


RESEPI DAGING MASAK REMPAH
Oleh Dapur Cempakasari
Kredit resepi : Masni Bahari via FaceBook Kuali Mama

Bahan-bahan

1/2 kg daging - dipotong nipis
1 biji bawang merah besar - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
2 hiris halia - dimayang halus
3 cawan air

1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 tangkai bunga cengkih
1 biji buah pelaga

3 sudu besar tempah kari
1 batang serai - diketuk
2 tangkai daun kari
2 sudu besar minyak masak

1/3 cawan kicap manis
Sedikit air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa

Bahan hiasan
1 biji tomato - dipotong empat
1/2 biji bawang besar Holland - dihiris besar
1 tangkai lada hijau - dipotong serong

Jom kita ke dapur untuk menyediakan bahan dan seterusnya memasak. Jom.. Jom..


🌼Serai diketuk, daun kari, tomato di belah empat, lada hijau dipotong serong, bawang putih dihiris, bawang merah dihiris, bawang besar Holland dihiris besar dan tempah 4 sekawan.

🌼Resepi asalnya bahan hiris seperti bawang putih, bawang merah dan halia tu dikisar halus. Tapi Mak Hencik hiris jer sebab nak jimatkan air basuh blender. Hihihi 😆😆😆


🌼Kicap manis, air asam jawa dan rempah kari. 

Cara-cara menyediakannya..


🌼Di dalam kuali atau periuk, masukkan daging, tempah kari, serai, daun kari, tempah 4 sekawan, minyak masak, bawang putih hiris, bawang merah hiris, halia mayang dan air.

🌼Buka api dan biarkan sehingga daging empuk.

🌼Kacaulah sekali-sekala kalau rajin. Kalau malas, biarkan ajer.. Tapi pastikan jangan sampai hangus pula. Kikiki


🌼Tutup kuali atau periuk supaya daging cepat masak.


🌼Bila daging sudah empuk, masukkan air asam jawa, kicap manis dan bahan hiasan seperti tomato, lada hijau dan bawang besar Holland. Amboiii! Main campak-campak nampak. 😀😀😀

🌼Kalau air dah kurang, boleh tambah air.

🌼Masukkan gula dan bahan perasa lain secukup rasa. Mak Hencik masukkan gula sahaja sebab masin tu dah ada dari kicap tadi. Mak Hencik suka rasa manis sikit.

🌼Biarkan kuah mereneh dan pekat.


🌼Agak-agak kuah dah pekat, boleh tutup api.

🌼Pastikan rasanya dah sempurna sedapnya ya!


🌼Nampak macam sedap pula. Alahaiii.. Perasannya. Kikiki 😂😂😂


🌼Masukkan ke dalam mangkuk hidang.

🌼Sedia untuk dinikmati..

🌼Bismillah.. 😋😋😋

Isnin, 23 Disember 2019

Cucur Sosej Kembung

Cucur yang jahat. Rangup di luar. Lembut di dalam. Makan satu terus tak boleh berhenti. Memang jahatlah kan. 😂😂😂

Masa menggoreng tu jangan sampai hangus pula ya. Tapi kalau dah terhangus tu harap dapat dimaafkan.

Kalau kita gi rumah orang pula, tak yah lah nak tegur tuan rumah tu pula kalau dia tergoreng hangus sikit. Jaga lah air muka tuan rumah. Jaga hati dan perasaannya. Buat-buat tak nampak atau buat-buat tak tau ajer..

Tak payah lah kita dok menuduh dan mengajar dia dengan kata-kata seperti

Awak goreng api besar ke?

Kena goreng biar kuning-kuning sikit jer..

Kenapa sampai jadi macam ni?

Kalau kita nak tunjuk pandai tu, tunjuk kat dapur sendiri jer walaupun kita memang pandai memasak. Boleh jadi time awak datang tu jer yang dia goreng terhangus, hari-hari lain elok jer agaknya.

Atau dia sengaja goreng hangus sebab nak bagi awak makan tak? Hahaha
😂😂😂 Awak pula tak faham bahasa sarcastic. 🤣🤣🤣

Maaflah kalau tak setuju dengan pendapat tu, tak apa. Setiap orang ada pandangan masing-masing. Tapi mohon hormati perasaan dan pendapat orang lain juga. ✌️✌️

Hihihi Meluah rasa pulak hari ni.
😂😂😂

Marilah kita buat cekodok. Sebelum tu maafkan semua orang sebab kita pun tak sempurna..


CUCUR SOSEJ KEMBUNG
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1 - 1 1/2 cawan air suam
1 sudu kecil yis segera
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1 sudu kecil serbuk cukup rasa Maggi
6 batang sosej - dipanggang atas kuali, dihiris nipis
1 batang karot saiz kecil - disagat
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara menyediakannya

Jom..


🥐Satukan tepung gandum, tepung jagung, garam, gula, serbuk perasa Maggi, yis segera di dalam mangkuk adunan.

🥐Tuang air suam sedikit demi sedikit sambil digaul sehingga sebati dan adunan menjadi sangat likat.

🥐Tutup adunan dengan kain maslin.

🥐Biarkan selama 30 minit.


🥐Sementara itu, panggang sosej di atas kuali dan balik-balikkan supaya masak sekata.

🥐Bila sudah masak, sejukkan dahulu sebelum dihiris nipis.

🥐Karot pula disagat guna penyagat.


🥐Apabila adunan sudah kembang, masukkan sosej hiris dan karot sagat.


🥐Panaskan minyak untuk menggoreng.

🥐Bila minyak sudah panas, basah kan jari dengan air dan jemput sedikit adunan lalu dimasukkan ke dalam kuali.

🥐Apabila sudah garing, balikkan cucur guna sudip. Guna sudiplah kan.. Nak guna apa lagi.. 😄😄😄


🥐Bila cucur sudah berwarna keperangan, bolehlah angkat.

🥐Toskan minyak.

🥐Teruskan goreng cucur untuk round kedua dan sampai habis..

🥐Lepas tu?

🥐Lepas tu kita makanlah ramai-ramai, makan sesama anak beranak kita..

🥐Jemput makan semua..

🥐Bismillah..