Khamis, 30 Mei 2019

Kek Coklat Lembap Moist dan Mudah

Cara yang paling mudah untuk menyediakannya! Tak perlu mixer. Tak perlu blender. Godek-godek sahaja guna whisk. Huhuhu


Resepi yang banyak tersebar di laman media sosial. Ramai juga yang telah mencuba dengan jayanya. Hurm.. Mak Hencik dah lama sangat tak membuat kek coklat kukus ni. Tapi hari kita kita cuba buat. Confirm jadi punya. Hehehe


Kebetulan juga Pak Hencik request kek coklat lembab ni sempena hari jadinya pada 24 Mei. Walaupun hari tu jatuh pada pertengahan bulan puasa, tak apa.. kita buatkan juga. Mengembirakan orang itu satu ibadah, apatah lagi insan yang paling rapat dengan kita, iaitu suami dan anak-anak. Ya dak?



KEK COKLAT LEMBAB KUKUS
oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan kek coklat

2 cawan tepung naik sendiri
1 cawan gula halus
1/2 cawan susu pekat manis
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair @ susu sejat, didihkan (kalau takde gantikan jer dengan air)
1 cawan serbuk koko
1 cawan milo, jika suka boleh tambah 
4 biji telur 

Bahan-bahan topping coklat

2 cawan coklat coin beryls
1 cawan whipping cream
2 sudu besar mentega


Cara-cara membuatnya

Jom....




Antara bahan-bahan yang digunakan. Tepung naik sendiri, gula halus, susu pekat manis, serbuk coklat, minyak masak dan telur.



1. Didihkan secawan susu cair.



2. Sediakan bekas yang sesuai. Masukkan gula halus, susu pekat manis, telur dan serbuk koko. Kacau sehingga rata.




3. Masukkan susu cair yang panas mendidih tadi. Kacau lagi.



4. Masukka tepung naik sendiri sedikit demi sedikit sambil dikacau rata.



5. Akhirnya masukkan minyak masak dan kacau sehingga rata dan sebati.

*Kalau guna pengukus dapur gas, masa ni dah boleh panaskan pengukus.



6. Sediakan loyang 9 inci. Sapu minyak di sekelilingnya. Mak Hencik alas dengan plastik juga supaya mudah ditanggalkan nanti.



7. Tuang adunan kek coklat ke dalam acuan.



8. Masukkan ke dalam pengukus dan tutup dengan aluminium foil supaya air tidak menitis ke dalam kek. Kukus di dalam pengukus selama 40 minit atau sehingga masak.

*Boleh juga balut penutup pengukus tu dengan kain untuk elakkan air menitis ke dalam ke.



9. Setelah masak, bila sudah sejuk sikit, keluarkan kek dari loyang. 

Sementara itu kita buat toppingnya pula.


9. Gunakan kaedah double boiler. Masukkan air ke dalam periuk, lepas tu letakkan pula pan kat atasnya. 

Di dalam pan, masukkan 2 cawan coklat coin, 2 sudu besar mentega dan 1 cawan whipping cream. Biarkan diorang cair sesama sendiri. Kacaulah sikit kalau rajin ya.



10. Dah cair segala, biarkan sejuk sikit. Bila sejuk, ia akan jadi pekat sikit. Senanglah kita nak tuang atas kek nanti.



11. Dah agak-agak sesuai dah masanya, kita curahkan ajer ke atas kek coklat tadi. Hiaslah dengan hiasan yang disukai. Mak Hencik pula hias dengan marshmellow, rembat yang anak punya. Hihihi.

Dah siap dah.. Tunggulah waktu berbuka, baru boleh makan.

Sambil-sambil membaca buku,
mari makan kek coklat;
Selamat hari jadi buat suamiku,
Semoga bahagia di dunia dan akhirat..

Ahad, 12 Mei 2019

Mashed potato Homemade @ Kentang putar buat sendiri.

Segar dari dapur.. 😍😍


Ini adalah menu berbuka puasa kami pada 2 Ramadan 2019. Anak-anak tidak mahu makan nasi. Jadi mereka sendiri pilih menu yang luar biasa ni. 😁😁😁

Oleh kerana Mak Hencik pun balik lewat sikit pada hari tersebut, maka cadangan anak-anak diterima dengan hati yang terbuka. 😀😀😀


Mashed Potato @ Kentang putar home made
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

6 biji kentang, dikupas dan direbus sehingga empuk
1/3 cawan susu segar
Sedikit garam

Bahan untuk sos gravy

1 sudu besar mentega
3 sudu besar tepung gandum
3 cawan air
1 ketul kiub ayam
1 sudu kecil serbuk lada hitam kasar
2 sudu besar sos tiram
Sedikit serbuk lada hitam dan serbuk lada sulah
Sedikit garam dan gula jika suka.
Sedikit kicap manis, jika suka

Cara-cara membuatnya.


Rebus kentang sehingga empuk. Bila sudah empuk, angkat dari dapur dan toskan airnya.

Kemudian lenyek kentang sehingga hancur.


Bila kentang sudah hancur, masukkan sedikit garam, diikuti oleh susu segar yang dimasukkan sedikit demi sedikit sambil dikacau sehingga sebati.

Kalau kentang yang digunakan bersaiz besar, mungkin kita perlukan lebih sedikit sudu segar. Sebaliknya jika kita guna kentang yang kecil saiznya, maka mungkin kita gunakan kurang susu.


Bila sudah sebati campuran susu segar dan kentang lenyek, adunannya lembut jer. Biar kan jer dulu. Kita buat sos gravy pula.

Cara buat sos gravy


Antara bahan-bahan yang digunakan. Mentega, tepung gandum dan serbuk lada hitam kasar.


Mula-mula panaskan pan dan masukkan mentega.


Bila mentega sudah cair, masukkan tepung gandum dan cepat-cepat kacau. Kacau sehingga tepung bertukar ke warna keperangan.


Lepas tu masukkan air. Kacau sehingga sebati. Kuah yang pada awalnya cair, akan bertukar menjadi pekat sedikit. Jadi, selalulah kacau.


Bila kuah sudah mendidih, masukkan kiub ayam. Kalau boleh hancurkan dulu ya supaya cepat larut dalam air. Hehehe. Teruskan mengacau dengan jayanya.


Sambil itu, masukkan sedikit garam dan sedikit gula jika suka, diikuti oleh serbuk lada hitam kasar.


Kacau perlahan-lahan sehingga sos pekat.


Bila sos gravy sudah memekat, tutup api.


Boleh dihidangkan bersama kentang lenyek tadi.

Hari ni kami makan burger buat sendiri letak cheese keping, kentang goreng dan kentang putar homemade.


Jom.. Jom kita menikmatinya pula.

Bismillah..

Isnin, 29 April 2019

Cara buat vadey yang sangat mudah

Makan panas-panas. Rangup dan sedap! ❤️


Resepi Vadey yang mudah
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

3 cawan kacang dal
3 tangkai cili kering, digunting halus
1 tangkai lada hijau, dihiris halus
1 biji bawang besar, dicincang halus
1 hiris halia, dimayang.
3 tangkai daun kari, dihiris halus
1 sudu besar jintan manis, ditumbuk halus
1 sudu besar jintan putih, ditumbuk halus
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar air
Garam secukupnya

Cara-cara membuatnya

Jom..


Kacang dal direndam semalaman. Kacang dal akan jadi lembut.
Toskan air.


Ambil pengisar kering, masukkan kacang dal secukupnya dan kisar sehingga lumat.


1/3 daripada kacang dal itu dikisar kasar sedikit. Biar ada kacang dal yang dikisar lumat dan kacang dal yang dikisar kasar sedikit.


Masukkan dalam bekas yang berkenan di hati.


Gunting halus cili kering. Hiris bawang merah besar, lada hijau, halia dan daun kari.

Jintan putih dan jintan manis ditumbuk kasar.


Seterusnya masukkan semua bahan yang telah ditumbuk dan bahan yang telah dihiris ke dalam bekas yang mengandungi kacang dal kisar tadi. Masukkan garam secukupnya. Gaullah sehingga rata.


Ambil adunan sebesar bola ping pong dan leperkan di atas tapak tangan.

Sekirany adunan kacang dal tu pecah apabila dikepal, boleh masukkan sedikit air dan sedikit tepung gandum. Ia akan menyelamatkan vadey dari pecah dan berkecai.


Akhirnya, panaskan minyak dan bolehlah goreng vadey sehingga keperangan. Bila sudah masak, angkat dan hidangkan.

Hidangkan panas-panas.

Bismillah..

Sabtu, 13 April 2019

Puding Roti Warna Warni

Puding roti ni bukan nampak seksi, tapi nampak seksa!



Seksa wehhh. Seksa nampak bintit-bintit tu. Seksa menahan rasa nak merasa puding nih satu hal juga. Seksa weh!
😂😂😂

Seksi ke.. Seksa ke.. Pastikan rasanya sedap terutamanya bila masuk ke dalam mulut sejuk-sejuk. Hahaha
😆😆😀


PUDING ROTI WARNA WARNI
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

20 g atau 1 bungkus agar-agar tali
5 cawan air
4 keping roti, dibuang tepi dan dicarik-carikkan
1 tin susu cair
2 sudu besar mentega
1/2 tin susu pekat manis
1/2 cawan gula
2 sudu besar tepung kastard
2 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
Pewarna merah dan kuning
1 sudu besar serbuk coklat

Cara-cara membuatnya.

Sediakan bahan-bahan dahulu. Jom..


Antara bahan-bahan yang digunakan.


Agar-agar tali dibasuh dan ditoskan.

Cara-cara menyediakannya.


Agar-agar dimasak bersama 5 cawan air sehingga hancur.


Sementara menunggu agar-agar tali hancur, kita ambil pengisar. Masukkan susu cair, roti yang dicarik, susu pekat manis, tepung kastard, telur dan esen vanilla.


Kisar sehingga hancur.


Apabila agar-agar tali sudah hancur, masukkan gula. Kemudian, tuang bahan kisar tadi sambil dikacau sehingga sebati.


Lepas tu masukkan mentega. Kacau lagi supaya sebati.

Sediakan tiga bekas dan pewarna kegemaran. Mak Hencik pilih warna kuning, merah jambu dan coklat.


Tuangkan agar-agar ke dalam tiga bekas. Letaklah pewarna. Untuk warna coklat, bubuh serbuk koko atau coklat dan cepat-cepat kacau.

Sediakan acuan yang sesuai.


Tuang agar-agar merah, diikuti kuning dan coklat. Ulangi sehingga habis.


Biarkan suam sebentar kemudian bolehlah dimasukkan ke dalam peti sejuk.


Apabila agar-agar sudah mengeras dan dingin, bolehlah di keluarkan dari peti sejuk.


Nak terbalikkan dulu pun boleh sebelum dipotong.


Atau boleh jer terus potong dari dalam bekas.

Dah boleh makan.
Jom makan..

Bismillah..

💚💙💚💙💚💙💚💙💚💙💚💙💚💙