Ahad, 8 April 2018

Ikan Goreng Masak Singgang yang mudah dan sedap

Berbelah bahagi pula nak masak singgang ikan goreng nih. Pasal orang kata sedap, gatal pula aku nak menerainya. Kakakakakah.

Yang nak makan nasi malam ni cuma seorang sahaja, jadi cukuplah masak seekor ikan.


RESEPI IKAN GORENG MASAK SINGGANG
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1 ekor ikan - dilumur garam dan kunyit dan digoreng
2 biji bawang putih - dihiris
1 biji bawang merah - hiris
5 hiris lengkuas
1 biji lada hijau atau merah - hiris serong
1 keping asam gelugur
3 cawan air
1 1/2 sudu kecil garam atau secukupnya
1 1/2 sudu kecil gula atau secukupnya, jika suka
1/2 sudu kecil serbuk perasa, jika suka

Cara-cara membuatnya

Maila kita masak..


Langkah 1
 Kita siang ikan selar, basuh bersih dan bilas. Kemudian kita sapukan garam dan kunyit. 


Langkah 2
Panaskan minyak dan goreng ikan. Tak perlu garing sangat. Agak-agak dah masak, balikkan ikan tu. Bila dah masak, masukkan dalam periuk atau kuali lain untuk masak singgang pula.


Ni Mak Hencik terus masukkan dalam kuali. Hehe. Ko duduk situ sekejap ya.


Langkah 2
Hiris bawang putih, bawang merah, lengkuas dan lada hijau. Asam keping atau asam gelugur dibasuh bersih.


Langkah 3
Masukkan air ke dalam kuali yang mengandungi ikan goreng tadi.

Masukkan bahan-bahan hiris tadi dan asam keping.

Masukkan garam, gula dan serbuk perasa barang selori dua. Kahkahkah


Biarkan kuah mendidih. Biarkan ikan berenang-renang dengan gembiranya.


Bunga kantan pemberian Razi ni, Mak Cik ambil 1/2 batang sahaja. Mak Hencik belah dua.
Resepi asal singgang tak letak bunga kantan tau. Ni sajer-sajer Mak Hencik letak.


Lepas tu tengok dalam bekas simpan sayur-sayuran terdapat 3 biji bendi lebihan masak kari ikan beberapa hari lepas. Kenapa perlu membazir.. ya tak?


Langkah 4
Terus masukkan bendi yang dipotong tadi ke dalam kuah yang tengah mendidih supaya tidak berlendir. Masukkan bunga kantan.


Langkah 5
Bila bendi sudah masak, rasa pun sudah sedap secukup rasa, maka bolehlah tutup api.


Masukkan ke dalam pinggan hidangan. Bolehlah dinikmati dengan nasi panas bersama ulam petai dan penyicah pilihan.. jemput.. jemput..

Bismillah..

Jumaat, 6 April 2018

Bihun Sup yang Sangat Mudah dan Sedap

Biasa hari Jumaat masak nasi ayam. Tapi malam tadi, anak-anak sudah siap bagitahu tak mahu hidangan nasi. Jadi Mak Hencik pun masaklah bihun pula.




Sampai sahaja anak-anak dari sekolah, terus sahaja ditanya mengenai juadah hari ini.

"Rehat tadi pun makan bihun sup kat kantin."

"Baru sahaja makan bihun sup masa tunggu mak cik van sebentar tadi." Bekas yang mengandungi bihun sup yang tidak sempat dihabiskan tu ditunjukkan ke arahku.

Hurmmmmm...



RESEPI BIHUN SUP YANG SEDAP
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1 1/2 keping bihun - dicelur dalam air panas, dan ditoskan

Bahan Kuah Sup

3 ketul ayam - dipotong kecil
5 ulas bawang putih - diketuk
1/2 inci halia - diketuk
1 biji bawang merah besar - dihiris
2 liter air
1 uncang sup bunjut
3 sudu besar rempah sup
1 biji tomato - dipotong wedges
1 sudu besar jus limau nipis
10 batang sayur sawi - dipotong panjang 2 inci.
Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
Minyak untuk menumis secukupnya

Bahan hiasan

Bawang goreng
Daun sup hiris
Serbuk lada sulah
Kicap sambal pedas

Cara-cara menyediakanya



Langkah 1
Panaskan minyak masak, tumis bawang putih ketuk, halia ketuk dan bawang merah sehingga bertukar ke warna ke kuning-kuningan.



Langkah 2
Bila bawang berwarna kekuning-kuningan, masukkan isi ayam. Kacau seketika sehingga isi ayam separuh masak.



Langkah 3
Masukkan air ke dalam periuk.



Langkah 4
Masukkan garam, gula, serbuk perasa, sup bunjut, serbuk rempah sup, tomato dan daun sup yang dihiris kasar. Biarkan sehingga mendidih.



Langkah 5
Bila sudah mendidih, masukkan sayur sawi. Biarkan sekejap sahaja kemudian tutup api. Maka siaplah kuahnya. 🌼🌼🌼



Langkah 6

Sediakan sambal kicap pedas.

7 biji cili padi
1 biji bawang putih
1 sudu besar gula
1/3 cawan kicap

Semua bahan di atas dikisar sehingga hancur. Maka siaplah sambal kicap pedas kita. 🌻🌻🌻



Langkah 7
Bihun direndam sekejap dalam air biasa. Biar dia jadi lembut gemalai sedikit.

Panaskan air sehingga mendidih, kemudian masukkan bihun. Bila bihun sudah lembut tutup dan toskan airnya.

Maka dah siaplah bihun kita.. 🌺🌺🌺



Bawang goreng sebagai hiasan.



Langkah 8
Bila sudah siap semua, maka bolehlah kita menghidang. Renjis serbuk lada sulah sikit. Wahhh enaknya!!

Jemput makan..

Bismillah..

Isnin, 2 April 2018

Ayam Masak Pedas yang paling Mudah dan Sedap

Petang tadi semasa bersembang dengan suami di serambi rumah, tiba-tiba muncul dua ekor ayam yang rupanya, saiznya, sama seperti ayam kampung, tetapi mempunyai satu titik atau tanda berwarna putih di kepalanya.




"Itu ayam hutan tuh," beritahu suami. Dia pun menjadi penglipur lara. Bercerita mengenai ayam hutan.

"Pergilah tangkap ayam tu, Yang. Boleh kita buat rendang." Aku cadangkan.



Suami memaklumkan yang ayam hutan ni sangat liar dan sangat sukar untuk menangkapnya. Walaupun isinya sangat liat, lebih kurang ayam pencen, rasanya pula sangat sedap.

Tapi masakan hari ni bukan dari ayam hutan. Bukan juga ayam kampung. Bukan juga ayam pencen. Tetapi ia adalah ayam reban.. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚



RESEPI AYAM MASAK PEDAS YANG PALING MUDAH DAN SEDAP
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

10 ketul ayam - disapu garam kunyit dan digoreng.
2 biji bawang putih
1 biji bawang merah besar, saiz sederhana
3 sudu besar cili kering kisar
3 sudu besar sos cili
1 cawan air
1 biji tomato πŸ… - dipotong wedges
1 biji lada hijau - dipotong serong
1/2 biji bawang besar - dihiris
2 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
Minyak secukupnya untuk menumis dan menggoreng

Cara-cara menyediakannya

Marilah mari.. 🎡🎡🎡                                                               Pergi ke dapur.. 🎡🎡🎡



Langkah 1
Ayam dibasuh bersih, ditoskan dan disapu garam serta kunyit. Goreng ayam, toskan minyak dan ketepikan.



Langkah 2
Hiris bawang putih dan bawang merah.



Langkah 3
Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang merah dan cili kering kisar. Kacau seketika sehingga bahan tumisan garing.



Langkah 4
Bila bahan tumisan sudah garing, tuangkan air. Masukkan gula, secubit garam dan sos cili secukupnya. Kacau rata seketika dan biarkan sehingga mendidih.



Langkah 5
Sementara menunggu kuah mendidih, potong tomato, cili dan bawang besar Holand.



Langkah 6
Masukkan tomato dan cili hijau. Kacau seketika.



Langkah 7
Akhir sekali masukkan ayam dan bawang besar Holand hiris.



Langkah 8
Kacau sehingga rata dan biarkan ayam mereneh seketika mengikut kepekatan yang kita kehendaki. Dah masak tutup api.



Langkah 8
Masukkan ke dalam mangkuk hidangan yang paling bergaya. Phewwwiiiiiitttt. Hiaskan dengan daun sup. Sedia untuk dijamah bersama nasi.

Jemput makan kawan-kawan..

Bismillah..

Ahad, 1 April 2018

Sayur Pedas Bayam Hijau yang Sedap

Terliur tengok lauk sahabat yang menghidangkan lauk sayur pedas petola, ikan rebus goreng, terung bakar dan budu di fb petang semalam. Hari ni aku mulakan operasi... 😎😎


Malangnya aku tak jumpa petola, jadi ku gantikan dengan sayur bayam hijau. Ibuku selalu juga masak sayur pedas bayam ni. Jadi hari ni kita masak lauk tu jer lah.



RESEPI SAYUR PEDAS BAYAM HIJAU YANG SEDAP
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1/2 ikat sayur bayam hijau - dipotong

*1 ekor ikan selayang atau sardin - dipanggang, diambil isi
*1 biji bawang besar merah saiz kecil
*1 sudu kecil lada hitam
Bahan bertanda * ditumbuk halus

3 cawan air
1 biji kentang - dipotong empat. Lagi sedap kalau bubuh keledek oren.
1 sudu kecil garam atau secukupnya
1 sudu kecil gula atau secukupnya, jika suka
1/2 sudu teh serbuk perasa, jika suka

Cara-cara menyediakannya

Jom.. jom..



Mula-mula mestilah kena panggang ikan dahulu. Bila dah masak kedua belahnya, luar dan dalamnya, boleh tutup api dan sejukkan. Lepas tu bolehlah kita asingkan isi dengan tulang.



Antara bahan-bahan yang digunakan.



Seterusnya kita ambil lesung batu ajaib lagi sakti kita. Kita tumbuklah lada hitam sehingga lumat, kemudian masukkan bawang merah dan akhir sekali isi ikan. Kletang kletung kletang kletung



Dalam periuk atau kuali, masukkan air, bahan tumbuk dan kentang. Buka api dan biarkan sehingga mendidih.



Sambil tunggu kentang empuk, masukkan garam, gula dan serbuk perasa, jika suka.



Sementara itu juga, kita boleh siang dan potong sayur bayam kita. Rendam air seketika dan basuh bersih. Rendam sekejap lagi dan bilas bersih.



Bila kentang sudah empuk, masukkan sayur bayam tadi. Kacau rata sehingga sayur sudah masak.



Bolehlah ditutup api. Sediakan mangkuk, masukkan ke dalam mangkuk tersebut. Sedia untuk dihidangkan.



Siap sudah lauk kita hari ni. Oleh kerana anak-anak sudah kenyang pekena burger tadi, kita goreng 1/2 ekor ikan siakap sebagai pelengkap, sambal belacan dan ulam timun.

Jemput makan..

Bismillah..

Sayur Lemak Putih Bayam Hijau dengan Keledek Oren

Lama tak makan masakan kampung ni. Sayur lemak bayam. Kalau ikut mak, bubuh isi ikan panggang tumbuk. Kuah akan jadi pekat dan sedap. Ya ke??! Iyalah...

Suami minta gorengkan ikan masin. Tapi kugoreng ikan siakap sahaja. Goreng garing dan makan dengan nasi panas. Ikan masin tu menu hari lain lah ya suamiku.. πŸ˜‰πŸ˜‰


RESEPI SAYUR LEMAK PUTIH BAYAM HIJAU DENGAN KELEDEK OREN

Bahan-bahan

1/2 ikat sayur bayam hijau - dipotong, dibersihkan dan ditoskan.
1 ekor ikan - dipanggang, diasingkan isi dan tulang dan ditumbuk
1 biji bawang merah besar
1 sudu teh lada hitam
3 cawan santan
1 sudu kecil garam atau secukupnya
1 sudu kecil gula atau secukupnya, jika suka
1 biji keledek saiz kecil dipotong kecil

Cara-cara nak membuatnya

Jom.. jom..


Mula-mula kita panggang ikan di atas kuali. Balikkan sehingga kedua belah ikan masak sekata. Apabila sudah masak, tutup api dan sejukkan.

Mak Hencik panggang ikan sardin atau selayang sahaja. Boleh jer tukar ke jenis ikan yang lain, ikan yang mana ada dalam peti sejuk kita..


Oleh kerana yang kita nak masak ni adalah sayur lemak, jadi kita kena buat mise on place. Tak mau dah santan jadi berketul-ketul wehhh.. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚


Kita tumbuk lada hitam sampai lumat, kemudian masukkan bawang merah. Tumbuk lagi sehingga lumat. Kemudian masukkan pula isi ikan. Tumbuk lagi sehingga lumat. Adoiii lenguh jugalah bahu ni menumbuk jarang-jarang sekali. Huhu


Seterusnya, ambil periuk atau kuali, buka api. Masukkan santan dan bahan tumbuk serta keledek. Masukkan juga garam dan gula secukupnya. Kacau.


Kacau sehingga santan mendidih dan yang paling penting sampai keledek tu masak.


Lambatnya keledek ni masak. Santan dah lama mendidih. Ni πŸ‘†πŸ‘†dah masak ke belum ni? πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…


Apabila santan telah mendidik, keledek pun sudah masak, masukkan sayur bayam. Kacau rata sehingga daun bayam layu. Kemudian bolehlah tutup api bila sudah masak.


Bolehlah dimasukkan ke dalam mangkuk dan hidangkan bersama lauk-pauk yang serba sederhana ini.

Jemput menikmati hidangan ini..

Bismillah..