Sabtu, 23 Disember 2017

Mee Kuah Bebola Daging yang Sedap Terangkat

Rasa sedap mee kuah ini terletak pada bebolanya dan cip cip cip lada sulahnya..




Apabila pulang dari sekolah, rasa terliur sangat untuk makan mee kuah yang dijual di kedai mee. Kedai mee tersebut dimiliki oleh Kak Dah dan Abang Mat. Abang Mat ni merupakan askar pencen dan membantu isterinya Kak Dah. Kak Dahlah tukang masaknya. Mee kuah pun orang panggil mee kuah Kak Dah. Mee kuah yang paling popular di kampung ketika itu.


Kak Dah membuat kuah meenya dari rebusan daging dan tulang lembu. Daging dan tulang lembu direbus lama sehingga lembut. Daging tersebut akan Kak Dah hiris nipis dan diletakkan di dalam mee. Sedapnya mee kuah daging Kak Dah ni.


Kak Dah juga letakkan kobis yang dihiris halus memanjang. Hirisan kobis menjadi lembut apabila direndam dengan kuah daging mee kuah. Kemudian dia akan taburkan sedikit bawang goreng dan daun sup. 


Cip cip cip. Cip cip cip. Bunyi lada sulah yang direnjis ke dalam mee. Akhirnya dia akan tanya nak pedas ke tidak. Kalau nak pedas, dia akan masukkan sesudu kecil air lada, iaitu cili yang dikisar dengan sedikit cuka. Mmm..sedapnya. Pada ketika itu,tahun 80 an, harga yang dijual adalah serendah 30 sen.


RESEPI MEE KUAH BEBOLA DAGING YANG SEDAP
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

800 gm mee kuning - dicelur dan ditoskan airnya

2 liter air
20 biji bebola daging - dibelah dua
Sedikit ayam bertulang - dipotong kecil

6 ulas bawang putih - diketuk
1 biji bawang merah besar - dimayang

1 sudu kecil lada putih - ditumbuk halus
1 sudu kecil lada hitam - ditumbuk halus

sedikit kobis - dipotong kecil
sedikit karot - dipotong halus memanjang
garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
sedikit minyak untuk menumis

sedikit daun sup dan daun bawang 
sedikit bawang goreng
Kicap pedas kalau suka


Cara membuatnya

Jomlah kita memasak di dapur..


bebola daging


tulang ayam


Langkah 1
Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih serta bawang merah.


Langkah 2
Bila bawang sudah layu dan berwarna kekuningan, masukkan isi ayam. Kacau seketika. Biarkan ayam separuh masak.



Langkah 3
Masukkan bebola daging. Kacau seketika.


Langkah 4
Masukkan air. Masukkan juga garam, gula dan serbuk perasa.
Masukkan juga lada hitam dan lada sulah yang ditumbuk. Kacau sebati.
Tunggu sehingga kuah mendidih. Sehingga ayam dan bebola daging masak sempurna.


Langkah 5
Akhir sekali masukkan sayur-sayuran. Mak Hencik guna kobis dan karot. Lada hijau yang dipotong serong pun dimasukkan sekali. Pastu tutup api.

Korang boleh pilih nak sayur apa. Sawi ke, tauge ke, terpulanglah...


Kuah mee kuah bebola daging yang sudah siap. Bersedia untuk berkhidmat mengisi perut makhluk yang kelaparan.


Hidangan untuk mee kuah bebola daging. Jangan lupa cip cip cip lada sulah tu..


Semangkuk mee kuah bebola daging


Gaul dulu sikiiittt


Jemput makan semua..  lagi sedap ya kalau kita letak kicap pedas.. mmm.. terangkat!

Bismillah..

Jumaat, 22 Disember 2017

Laksa Penang Kuah Sardin Tin Rajinnya yang senang nak buat

Guna sardin di dalam tin, jalan pintas untuk buat kuah laksa penang. Rasanya pun sedap..  tahap gaban nih!



Tak kenal maka tak cinta. Begitulah diibaratkan kisah percintaanku dengan laksa Penang. Biasa makan laksa yang halus lembut tu, tetiba hari tu kena makan laksa besar dan licin pula tu. Adoiii apakah ini? Kupanggil dia laksa gemok sebab besar saiznya. Hehe


Sesudah beberapa kali makan laksa gemuk ni, ditambah pula dengan kuahnya yang sedap, maka tergeraklah hati nak membuatnya sendiri. Tapi lecehnya bab nak asingkan isi ikan dan tulangnya tu.


Terima kasih banyak-banyak kepada Huda yang ajarkan diriku buatkan kuah laksa Penang guna sardin tin ni. Kalau tetamu datang mengejut pun boleh masakkan sebab mudah dan cepat.



RESEPI LAKSA PENANG KUAH SARDIN TIN
oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

bahan laksa
2 keping laksa kering  - direndam, direbus dan ditoskan

Bahan kuah laksa 
1500 ml air
*2 ekor ikan - direbus. Mak Hencik guna ikan sardin atau selayang.
*1 tin  besar sardin - dibuang sosnya.
bahan bertanda * dikisar halus

**1 biji bawang merah besar
**2 ulas bawang putih
**7 tangkai cili kering
Bahan bertanda ** dikisar halus 

1 sudu besar otak udang
3 keping asam gelugur atau secukupnya
7 tangkai daun kesum
1 kuntum bunga kantan - dibelah 4
garam secukupnya

ulaman dan aksesori laksa
telur rebus secukupnya
sedikit timun jepun - disagat
sedikit bawang merah besar - dihiris halus
sedikit daun salad - dihiris kasar
sedikit cili padi - dihiris halus
sedikit limau kasturi - dibelah dua.

Cara-cara membuatnya

Jom jom jom kita ke dapur


Langkah 1
Rendam laksa kering di dalam air dan masukkan sekeping asam gelugur. Ini petua dari kawan Raza. Katanya untuk memutihkan laksa. Nanti cantik laksa kita. I follow. Seeloknya rendam semalaman, tetapi Mak Hencik rendam beberapa jam sahaja.



Lepas tu Mak Hencik rebus bersama telur. Sudah masak, toskan airnya.



Langkah 2
Sediakan bahan untuk memasak seperti bawang putih, bawang merah, cili kering, daun kesum dan bunga kantan. Asam keping dan otak udang tidak sempat berselfie.. huhu. Oh ya.. kalau suka boleh juga dimasukkan sedikit belacan.


Langkah 3
Bawang putih, bawang merah, cili kering dikisar halus. Kalau nak pedas, tambahlah cili kering tu ya. Cili padi ke, suka hati uols ya.


Langkah 4
Di dalam periuk, masukkan air, bahan kisar, daun kesum dan bunga kantan yang dibelah empat. Daun kesum tu boleh diceraikan daun dengan batangnya atau boleh jer kalau nak masukkan dengan tangkainya sekali. Kalau ada yang tegur atau marah,tanya kau naper buat gitu, naper buat gini, aku buat gitu.. aku buat gini..  kau hempuk kepala dia dengan senduk. Rasa-rasa dia diam tak?

Masukkan juga asam keping, garam dan serbuk perasa (optional). Lepas tu biar jer mereka berenang-renang dalam periuk sehingga mendidih. Mereka nak bermesra ke, nak berjimba ke, biarkan ajerrr..

  
Ni ikan yang telah direbus dengan sedikit garam, asam dan air. Mak Hencik nak buat ikan rebus goreng. Mak Hencik kipnap 2 ekor. Kalau tak ada tak apa.


Sardin dalam tin dibuang semua sosnya, dibersihkan. Ikan rebus tu pulak diasingkan isi dengan tulang. Ambil isi sahaja, tulang boleh bagi kucing meow makan.

Boleh buang tulang sardin tu kalau nak. Mak Hencik ni nak ringkas. Hahhh ringkas sungguh lerr Jah oii.

Langkah 5
Kisar sardin dan isi ikan dengan air sehingga hancur lumat. Sehingga tidak dapat membezakan antara isi dengan kulit. Inilah masanya nak jadi kejam. Huhu 


Langlah 6
Apabila kuah sudah mendidih, masukkan ikan kisar tadi. Kacau perlahan-lahan jangan sampai tumpah.


Langkah 7
Masukkan juga otak udang. Otak udang ni dibeli siap di kedai. Ada jual. Bagi duit kat tuan kedai, dapatlah benda tu.


Langkah 8
Biarkanlah sehingga mendidih sambil dikacau sekali-sekala. Boleh juga nak menyanyi-nyanyi terutamanya kepada anak-anak dara. Mana tau boleh dapat kahwin dengan datuk you...


Bila dah mendidih rasalah dulu.. kecuali puasa..


Langkah 9
Sementara menunggu kuah laksa mendidih,  kita boleh sediakan bahan aksesori laksa seperti telur rebus, bawang merah besar hiris, timun sagat, cili padi dan daun salad. Limau kasturi sekali kalau ada.


Tu diaaaa kuah laksa dah siap.


Masa untuk makan. Masukkan sedikit laksa dalam mangkuk.


Letakkan ulam-ulaman dan telur rebus.


Tuangkan kuah laksa ke dalamnya. Kalau suka kuah sikit, bubuhlah sikit sahaja. Kalau suka kuah banyak sebab suka hirup, bubuhlah banyak kuahnya. Ikut suka, ikut selera.


Langkah 10
Inilah hidangan kita hari ni. Kuah laksa penang ni sangat sedap sekali kalau kita biarkan semalaman sebelum makan. Nak makan esok, buatlah malam ni. Pagi esoknya panaskan dan boleh dimakan. Rasa asam garamnya sebati dan sedap jadinya.

Sila.. Sila.. Silakan makan kawan-kawan..

Bismillah..

Donat Kegilaan Apakah ini.

Hari ini rupamu tidak lawa, Nat. Aku pun tak dapat make up kau lawa lawa. Maafkan aku, Nat. Tapi.. kau sungguh lembut.. Kau sedap, Nat!



Kau banyak keistimewaan, menjadi pilihan kanak-kanak dan dewasa. Kau kegemaran ramai..  dari gerai kecil tepi jalan di hujung kampung hinggalah ke gedung-gedung mewah bandaraya terkenal.


Setiap kali gambar donat muncul di depanku, setiap kali itulah kau akan ditatap, direnung, diperhati dan ditelek- telek. Lembutkah? Gebukah? Sedapkah?


Resepimu pun ku abadikan di dalam telefonku. Pantang terjumpa resepimu di laman sosial, ku akan save resepimu tanpa ragu. Ku akan share resepimu tanpa silu. Kukumpul resepimu biarpun bila ku tengok semula aku dapati resepimu lebih kurang sama sahaja.


RESEPI DONAT KEGILAAN APAKAH INI
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

4 cawan tepung gandum
2 sudu besar mentega
2 sudu besar gula
2 sudu besar susu pekat manis
1 cawan air suam
2 sudu besar yis segera
1 sudu kecil double action baking powder
1 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu teh garam

1/2 cawan gula kastor untuk menyalut Cik Nat kita
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng

Cara-cara membuatnya

Meh ler kita ke dapur



Mula-mula sekali masukkan air dalam bekas, masukkan susu pekat dan yis. Kacau sedikit dan biarkan sehingga berbuih.


Air campuran yis yang sudah berbuih


Di dalam mangkuk adunan, masukkan tepung, telur, esen vanila, garam, gula, mentega dan double action baking powder. Gaul semuanya sehingga menjadi seperti serbuk roti.


Buatkan lubang di tengah-tengah dan masukkan air yis yang berbuih tadi. Gaul sebati dan uli sehingga tak melekat di tangan.

Kalau nak senang bubuh jer adunan dalam bread maker.


Adunan yang sudah siap diuli ditutup dengan kain kasa. Hihi. Ayat Sains Rumah Tangga tu. Okey,  biarkan beberapa jam sehingga kembang.

Sebenarnya seperti biasa, Mak Hencik tutup dengan tutup pengukus. Hihi


Ini adalah rupa adunan yang dah kembang. Tapi nampak macam tak kembang jer. Nampak macam kembang sikit jer. Risau pula hati Mak Hencik. Biasa Mak Hencik bubuh minyak, hari ni tukar dengan mentega. Biasa masukkan baking powder, hari ni Mak Hencik masukkan double action baking powder. Pasal tarikh expired dah nak abis.

 Atau mungkin kerana Mak Hencik bawa dia berjalan 8 km naik kereta ke rumah baru. Apakan daya, Mak Hencik nak ngemas. Mak Hencik usunglah segala..Hihi

Alaaa.. teruskan ajer..Tumbuk tumbuk dia sikit untuk buang udara. Uli dan penyek dengan bertenaga.


Bentukkan bebola kecil. Penyekkan dia sikit dan tebuk lubang. Hurmm.. tak ada pula gambar  Cik Nat yang ditebuk lubang..


Lepas tu apalagi.. Goreng diorang semua dalam minyak yang banyak.


Bila masak angkat dan toskan minyak.


Rupa bentuk  Cik Nat sebelum berbedak


Rupa bentuk Nat selepas dipakaikan bedak dengan gula kastor. Jom buat air teh 0, untuk menemani Cik Nat hari ni.. Sila.. silakan semua..

Bismillah..