Cara buat yang mudah, guna beberapa bahan asas sahaja, tapi rasanya sedap dan rangup!
Resepi ni versi rangup ya!
Biasa kita buat biskut untuk sambut raya. Tapi kali ni Mak Hencik buat biskut tak perlu tunggu Hari Raya. Kadang-kadang kita boleh buatkan untuk minum petang, untuk kudapan semasa menonton televisyen atau boleh juga dijadikan buah tangan untuk melawat saudara-mara dan rakan-rakan. Q
Ni kali pertama Mak Hencik buat guna resepi ni. Mak Hencik save di sini.
BISKUT CORNFLAKES CRUNCHY
Oleh Dapur Cempakasari
Resepi asal: Adiah Adam via FB Berkongsi Ilmu Kuih Muih & Masakan
Bahan-bahan
๐1 3/4cwn tepung gandum (1 cawan + 3/4 cawan)
๐1/4 cwn tepung jagung
๐1/2 sudu teh baking powder
๐ 2 cawan cornflakes ramas kasar
๐200g butter (suhu bilik)
๐1/2cwn gula kastor
๐1 biji kuning telor
Cara-cara membuatnya.
Jom!
❤️Gula dan butter di pukul dalam 5 minit... Boleh guna whisk dan masukkan telur
❤️Kemudian masukkan Campuran tepung dan cornflakes serta Baking powder
❤️Gaul sebati
❤️Panaskan oven terlebih dahulu 170 selama 10 minit
❤️Lengser loyang dengan sedikit butter atau alas dengan cooking paper.
❤️Sudukan sedikit adunan pada loyang dan buat sampai habis
❤️Bakar selama 15-20 minit guna api atas bawah.
❤️Dah masak, keluarkan dari ketuhar. Sejukkan sekejap sebelum disimpan ke dalam bekas kedap udara.
❤️Senangkan!
P/s: selepas bulatkan adunan, golek dulu dalam cornflakes yg diramas. Lagi sedap & rangup rasa biskut tu ๐