Selasa, 8 Jun 2021

Pulut Pagi

Pulut pagi ni rasanya manis. Diregukan dengan kelapa muda parut yang dibubuh sedikit garam. Jadi rasanya akan jadi manis, lemak dan sedikit masin. Suka tak makan pulut ni di waktu pagi?  Kalau suka, kita boleh membuatnya sendiri. Ajom!


Kalau balik kampung, pulut pagi ni akan dibungkus dalam kelongsong daun pisang dan dijual dengan harga serendah 30 sen sahaja sebungkus pada tahun 80-an. Selepas tu, harga pun semakin meningkat sesuai dengan kenaikan taraf hidup. Akhirnya pada tahun 2021, harganya mencapai RM1 ke RM2 sebungkus, sesuai dengan kenaikan kos harga barang.

Eh eh dah cakap macam ahli ekonomi plak kali ni. Kih3


RESEPI PULUT PAGI
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

2 cawan beras pulut - direndam sekurang-kurangnya 2 jam
2 keping kecil nisan Kelantan
3 sudu besar gula
1 cawan air
1/2  sudu kecil garam
2 helai daun pandan, disimpul

1/2 biji kelapa parut putih sahaja
1/2 sudu teh garam

Cara-cara membuatnya


🧡Beras pulut dibasuh bersih dan direndam lebih kurang 2 jam.


🧡 Toskan beras pulut dan masukkan ke dalam loyang. Letakkan daun pandan simpul di atas pulut tu.


🧡Kukus selama 30 minit.


🧡Sementara menunggu beras pulut yang dikukus tadi masak, kita sediakan air manisan.

🧡Kita gunakan nisan seperti di atas☝️


🧡Di dalam sauce pan, masukkan secawan air dan 2 keping manisan yang dipatah-patahkan supaya cepat hancur.

🧡Buka api dan kacau sehingga manisan @ nisan tadi hancur.

🧡Dah masak, ketepikan.


🧡Selepas 40 minit, pulut dah separuh masak. Tutup suis pengukus 

🧡Keluarkan loyang berisi pulut dari pengukus.


🧡Ambil air manisan tadi lalu dituang ke dalam loyang yang berisi pulut.

🧡 Sekiranya suka warna pulut pagi yang lebih gelap, masukkan satu ke dua sudu besar air kopi.


🧡Gaul hingga rata dan sebati.


🧡Taburkan 3 sudu besar gula. Gaul sehingga rata.


🧡Air manisan dan pulut dah sebati dan rata. Sedia untuk dikukus untuk kali kedua.


🧡Kelapa muda parut putih digaul dengan sedikit garam. Sedia untuk dikukus juga supaya tahan lama dan lambat basi.


🧡 Masukkan dulang pulut dan kelapa parut ke dalam pengukus.


🧡Kukus selama 30 minit sehingga betul-betul masak.

🧡Bila dah masak, boleh tutup suis dan sedia untuk dihidangkan.


🧡Dalam pinggan, masukkan secawan pulut dan diletakkan kelapa parut putih di  atasnya. Sedia untuk dinikmati.

🧡 Jemput makan semua kawan2

🧡 Bismillah..



Jumaat, 4 Jun 2021

Scone Chocolate chip dan kismis

Rasa rangup di luar macam biskut, lembut di dalam. Sedap walaupun dimakan begitu sahaja. 


Kalau pergi Cameron Highland pastinya kita tidak akan melepaskan peluang untuk merasai kelazatan scone bersama jem 🍓 strawberry.


Versi scone ini ada rasa manis sedikit sebab Mak Hencik letak chocolate chip dan ditabur gula di atasnya. Susu segar pula Mak Hencik gantikan dengan whipping cream. Rasa lemak dan sedikit manis. Memang sedap dimakan begitu sahaja.


RESEPI SCONE
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

3 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
3 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
Butter seketul tu -bahagi 3(ambik 1)
1 biji telur, digodek sikit
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 cawan whipping cream

1/2 cawan choc chip + kismis
Sedikit pewarna kuning

💚💚💚Gaul2..tekap2 n bakar


Cara-cara menyediakannya

Jom.. jom.. kita ke dapur..


💚Sediakan bahan-bahan


💚Di dalam bekas, masukkan 2 cawan tepung gandum bersama 2 sudu kecil baking powder dan 1/3 ketul mentega.

💚 Mentega tu seeloknya masih sejuk lagi dan dipotong kiub.

💚Gaul semua bahan tersebut sehingga menjadi serbuk yang kasar.


💚 Masukkan gula, kemudian gaul rata.


💚Masukkan pula sebiji telur yang digodek tadi bersama 1 sudu kecil esen vanilla. (Tinggalkan dua sudu besar telur dan campur dengan sedikit pewarna kuning, Ketepikan)

💚Gaul sehingga rata menggunakan spatula.


💚 Kemudian masukkan pula whipping cream sedikit demi sedikit dan gaul sehingga sebati.

💚Sekiranya adunan lembik sangat sampai tak boleh nak bentuk, tambahlah tepung gandum sedikit. Adunan seharusnya lembik tapi boleh dibentuk.


💚 Akhir sekali masukkan coklat chip dan kismis.

💚Kalau nak letak chocolate chip sahaja pun tak apa. Atau kalau nak letak kismis sahaja pun tak apa. Atau kalau nak biarkan kosong tanpa letak apa-apa pun tak apa juga.. pilihan terletak di tangan kita sendiri.


💚Kacau sehingga rata dengan sudip kayu atau spatula.


💚Sediakan plastik pencanai. Tabur sedikit tepung gandum di atasnya

💚 Kemudian keluarkan adunan dan letak di atas plastik pencanai.

💚Taburkan sedikit tepung gandum di atas adunan. 


💚 Canaikan adunan setebal 1 inci sebelum diterap dengan bentuk yang disukai.

💚Penerap tu pun dicelup dahulu ke dalam tepung sebelum diterap nak bagi mudah ia keluar.

💚Dah siap tetap, susun elok-elok di atas dulang yang dialas dengan baking paper.


💚Ambil telur yang dicampur dengan pewarna kuning tadi.


💚Sapu telur tadi di atas scone dan tabur dengan sedikit gula di atasnya.

💚Panaskan oven selama 10 minit pada suhu 180°C.


💚Bakar pada suhu 180°C selama 15 - 20 minit atau sehingga warnanya bertukar ke warna keperangan.


💚Bila sudah masak, keluarkan dari oven dan biarkan sejuk sedikit.


💚Dah sejuk sikit, bolehlah simpan dalam bekas kedap udara.. atau..

💚Boleh terus dimakan.

💚 Bismillah.

Khamis, 3 Jun 2021

Semperit Papan Pandan

Satu masuk dalam mulut. Cair. Habis. Satu masuk dalam mulut. Cair. Habis.
Satu masuk dalam mulut. Cair. Habis.
Aikkk.. naper tu.. ohhh.. rupanya sebab sedap sangat..!🙈🙈🙈


Semperit papan ni sama juga adunannya dengan biskut semperit bunga daisy, cuma bentuknya nipis dan panjang dalam 2 ke 3 inci.

Rasanya pun tiada bezanya, cuma is lebih lembut sebab ia nipis. Kepada penggemar biskut semperit, bolehlah cuba versi pandan bentuk papan juga. 


RESEPI BISKUT SEMPERIT PAPAN PANDAN
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

250gm buku mentega 
1 cawan gula halus
1 biji telur
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
1 cawan tepung kastard
1 sudu besar tepung beras
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil pewarna hijau

Sedikit coklat rice warna-warni jika suka, sebagai hiasan

Cara-cara membuatnya

Jom.. jom.. kita ke dapur.


💛Di dalam bekas adunan, masukkan 1 buku mentega, 1 cawan gula, 1 biji telur dan 1 sudu kecil esen vanilla.

💛Kacau sehingga rata menggunakan spatula atau senduk kayu. 


💛Bila sudah rata masukkan tepung kastard sedikit demi sedikit diikuti dengan tepung jagung dan tepung gandum. Akhir sekali bubuhkan tepung beras.


💛Uli sehingga sebati. Adunannya pun lembut jer.


💛Sediakan loyang yang disapu dengan sedikit mentega atau alas jer dengan backing paper..


💛Mak Hencik guna acuan tat nenas yang tekan tu. Jadi, just masukkan adunan dalam acuan dan tekan sehingga keluar bentuk. 

💛Kalau buat panjang-panjang lagi cepat siap. Hihihi


💛Lepas tu ambik pisau plastik dan potong kepada 2 setengah inci panjang. (Saiz panjang mana tu sebetulnya ikut uols laa yea..)


💛 Pastu alih ke atas dulang. 

💛 Kalau suka, bolehlah ditabur coklat rice warna-warni sebagai hiasan. Tak nak letak pun takper.


💛Adunan ni dapat banyak juga yea.. 

💛Panaskan oven suhu 180°C selama 10 minit.

💛Kemudian bakar selama 15 ke 20 minit, ikut ragam oven memasing.


💛Bila dah masak, keluarkan dari oven dan biarkan sehingga sejuk sedikit.


💛Bila dah sejuk sikit, bolehlah masukkan ke dalam balang.

💛Bila nak makan, bolehlah ambik dan makan..

💛 Bismillah.. mmm.. rangup!

Rabu, 2 Jun 2021

Cara buat cakoi mudah giler

 Garing di luar, lembut di dalam. Mmmm.. memang padu!


Setiap orang ada pengalaman q zaman kanak-kanak. Makan cakoi ni mengingatkan Mak Hencik kepada zaman kanak-kanak.

Abah selalu bawa balik cakoi untuk sarapan pagi. Cakoinya panjang dan saiznya lebih kurang sama dengan lengan budak tadika.

Rasanya.. adoila.. sedapnya. Tambah-tambah jika dimakan semasa masih panas. Rangup di luar dan lembut di dalam. Berlubang-lubang rongga cakoi..


RESEPI CAKOI
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan A

3/4 cawan air suam
1 sudu besar serbuk yis segera
2 sudu besar gula

Bahan B

2 cawan tepung gandum
2 sudu besar minyak masak
1/2 sudu kecil garam

1/2kg minyak untuk menggoreng

Mari kita ke dapur.


💛Di dalam sebuah bekas, masukkan semua bahan A iaitu 3/4 cawan air suam, 1 sudu besar serbuk yis dan 2 sudu besar gula.

 💛Kacau hingga rata dan dibiarkan selama 15 minit, iaitu sehingga kembang dan berbuih. 


💛Di dalam sebuah bekas lain, masukkan semua bahan B seperti 2 cawan tepung gandum, 2 sudu besar minyak masak dan 1/2 sudu kecil garam. 

💛Gaul dengan hujung jari sehingga menjadi serbuk roti.


💛Bila campuran yis sudah kembang atau berbuih, tuang ke dalam bekas yang mengandungi campuran tepung gandum tadi.

💛Uli perlahan-lahan sehingga adunan tidak melekat di tangan.


💛Ambil kain maslin dan tutup adunan ini. Biarkan adunan kembang sekali ganda. Mungkin ia mengambil masa lebih kurang 30 ke 40 minit.


💛Adunan ni nampaknya dah kembang 


💛Keluarkan dari bekas dan letakkan di atas plastik pencanai yang telah ditabur dengan sedikit tepung gandum.

💛Tumbukkan adunan supaya udara keluar. Lepas tu uli sekejap. 


💛 Sediakan lidi dan celupkan di dalam gelas yang berisi air.


💛Ambil separuh daripada adunan tadi dan canaikan.

💛Ambil pisau plastik dan potong menjadi bentuk segi empat tepat.

💛Potong adunan berbentuk segiempat tepat tadi kepada saiz sebesar 1 jari. 

💛Mak Hencik dapat 8 potong.


💛Ambik lidi yang dicelup air tadi dan gariskan di atas adunan yang dipotong tu berselang-seli.


💛Lepas tu, angkat sekeping adunan yang ada garisan lidi dan lekatkan pada sekeping lagi adunan yang tiada garisan tadi.


💛Buat sampai habis.


💛Lepas tu panaskan minyak.


💛 Bila minyak sudah panas, ambil sepasang adunan tadi dan tarik kedua hujungnya sehingga ia menjadi panjang.

💛Lepas tu kita lepaskan ke dalam minyak panas.

💛 Perlahankan api supaya cakoi tidak hangus.


💛 Kita akan dapati cakoi akan terus kembang. Apabila cakoi sudah kekuningan, balikkan dia supaya ia masak sekata.


💛Bila sudah masak, angkat dan toskan minyak. Ulanglah menggoreng cakoi sehingga habisss..

💛Dah habis semua, hidangkan dalam pinggan yang cantik. Tapi Mak Hencik dan keluarga hari ni makan dalam bekas sejat macam tu ajer.. hahaha

💛Jom.. jom.. jom..

💛 Bismillah..