Sedapnya maggi goreng mamak. Maggi goreng mamak satu!
Amboiii.. Awak order dengan saya ke? Tapi saya ni bukan mamak ya.. Walau bagaimana pun saya ambil order awak ni.
Tapi tak tau ler jadi ke tidak macam yang awak selalu makan tu.
Selesai makan.
Tak cakap apa-apa pun.. Tak nak puji ke..? Atau beri komen membina..? Tapi Maggi goreng dah tambah dua tiga kali.
Sabau jer laa.. 😂😂😂
RESEPI MAGGI KARI GORENG TELUR
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
4 bungkus maggi kari - dicelur dan ditoskan
4 bungkus perencah kari maggi
3 biji bawang putih - diketuk
3 biji telur
1 biji lada hijau - dipotong serong
Bebola seaweed atau sumber protein yang sesuai
Sedikit minyak untuk menumis
Hiasan
Daun sup - dihiris
Bawang goreng
Cara-cara menyediakannya.
Jom kita masuk ke dapur.
Empat bungkus maggi.
Perencah Maggi. Untuk 4 paket Maggi, Mak Hencik guna 3 paket perencah sahaja untuk kurang kan sikit rasa masin.
Kalau korang nak bubuh 4 bungkus perencah untuk 4 bungkus maggi pun boleh.. Just go on.. Ikut citarasa dan selera memasing..
Bawang putih ketuk, lada hijau dipotong serong, tiga biji telur, perencah kari Maggi dan produk seaweed dipotong kecil.
Maggi yang sudah dicelur dan ditoskan airnya.
Jom kita memasak pula.
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih ketuk dan lada hijau yang dipotong serong.
2. Bila bawang putih sudah kekuningan, masukkan bebola seaweed dan kacau sehingga masak. Lepas tu tolak semuanya ke atas kuali sikit. Kemudian tambahkan sedikit minyak masak.
3. Masukkan maggi diikuti oleh perencah kari maggi dan telur.
Kacau sehingga rata dan sebati. Ingat! Sehingga rata dan sebati tau! Ini arahan. 🤣🤣🤣
Bila maggi dan semua bahan telah bergaul rata dan sebati, tutup api.
5. Hidangkan dalam mangkuk hidangan dan taburkan dengan bawang goreng dan daun sup.
Bersorak anak-anak melihat hidangan pada malam ni. 😆😆😆 Si ayah senyap-senyap duduk mengadap meja.
Jom makan..
Bismillah..