Semalam sudah goreng dua ekor ikan kerisi. Ada lagi dua ekor ikan kerisi ni kita masak berkuah pula. 🎏 🎏 🎏
Inilah masakan mak yang paling aku sukai. Kalau mak yang masak, rasa masam, masin, pedas dan manis seimbang. Tiada orang boleh challenge masakan mak. Selamat hari ibu, mak.
RESEPI ASAM PEDAS REBUS IKAN KERISI
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
2 ekor ikan kerisi - disiang, dibersihkan dan ditoskan
*1 biji bawang putih
*1/2 biji bawang merah
*1/2 inci kunyit
*2 hiris lengkuas
*2 tangkai cili kering - kalau nak pedas, boleh tambah cili padi
Semua bahan bertanda * dikisar halus dengan sedikit air
4 cawan air
5 tangkai daun kesum
1 biji tomato - dibelah empat
1 keping asam gelugur
2 sudu kecil garam atau secukupnya
3 sudu kecil gula, jika suka
1/2 sudu kecil serbuk perasa, jika suka.
Cara-cara menyediakannya
Mari kita ke dapur..
Sepasang ikan kerisi dua sejoli, duduk bersanding di atas pinggan.
Daun kesum yang dipetik di belakang rumah, asam keping, lengkuas, kunyit, bawang merah, bawang putih dan cili kering.
Cili kering, bawang putih, bawang merah, kunyit dan lengkuas dikisar halus.
Tuang bahan kisar dalam periuk dan masukkan air. Buka api. Kemudian masukkan gula, garam, serbuk perasa dan asam keping. Biarkan sehingga mendidih.
Ish ish ish.. kalau mak mentua tengok aku kisar lada kering cam gitu 👆👆, kena menyorok dalam almari. 😂😂😂
Bila kuah sudah mendidih, masukkan ikan seekor demi seekor ke dalam periuk.
Biarkan mereka berenang di situ seketika.
Sambil itu kita masukkan dengan lemah lembut, sopan santun dan dengan penuh gaya, mutu dan keunggulan. Eh masuk apa ni? Dok berbahasa pujangga sampai hilang ingatan nih!!
Masukkan daun kesum dan tomato 🍅 yang dibelah empat tadi. Bukan madu empat tauuu.. 🙊🙊🙊
Biarkan ia mendidih seketika, kemudian bolehlah tutup api.
Akhirnya masukkan ke dalam pinggan. Er er er pasangan ikan di atas tu memang suami-isteri ke? 😎😎😎
Jemput menjamu selera dengan rezeki yang dikurniakan seadanya.
Bismillah..
Masakan Ringkas. Resepi Mudah. Rasa yang pasti Sedap. Berkongsi menu harian yang lazat dengan langkah bergambar.
Ahad, 13 Mei 2018
Ikan Bawal Kipas Rebus Ketuk Serai
Misi minggu ini ialah mengurangkan masakan berlemak dalam masakan. Masak rebus guna air sahaja. Rasanya sesuai dah masakan ni dengan tema, kan. 😂😂😂
Bila dimasak, rupa ikan ni tak berapa nak cantik pulak. Tapi tak apa lah ikan, beauty is in the eyes of the beholders. 😁😀😁😀
Ya ke ikan ni namanya bawal kipas? Ya la kot sebab nama tu ler yang tertulis kat pelekat harga. Hehe
Ikan yang telah disiang dan dibersihkan. Kita toskan dia.
Bawang merah, lada hitam, serai dan asam gelugur. Serai tu kita ketuk sikit.
Tumbuk lada hitam sehingga lumat diikuti dengan bawang merah. Tumbuk lagi sehingga lumat.
Di atas dapur, tenggek periuk dan masukkan air, bahan tumbuk, serai yang diketuk dan asam gelugur.
Masukkan juga garam, gula dan serbuk perasa. Biarkan sehingga kuah mendidih.
Bila kuah sudah mendidih masukkan ikan.
Agak-agak ikan lambat nak masak, ko balikkanlah ikan tu ek. Biar kedua belah masak sempurna.
Bila dah masak, bolehlah tutup api.
Masukkan ke dalam mangkuk hidang.
Sedia untuk dimakan. Ada daging goreng untuk anak-anak dan sayur kobis serta brokoli. Ini sahaja.
Selamat menjamu selera..
Bismillah..
Bila dimasak, rupa ikan ni tak berapa nak cantik pulak. Tapi tak apa lah ikan, beauty is in the eyes of the beholders. 😁😀😁😀
RESEPI REBUS KETUK SERAI IKAN BAWAL KIPAS
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
2 ekor ikan bawal kipas - disiang, dibersihkan dan ditoskan
*1/2 biji bawang merah besar
*1/2 sudu kecil lada hitam
Bahan bertanda * ditumbuk halus
4 cawan air
1 batang serai - diketuk
1 keping asam gelugur
2 sudu kecil garam atau secukupnya
2 sudu kecil gula atau secukupnya
1/2 sudu kecil serbuk perasa
Cara-cara membuatnya
Jom.. jom kita ke dapur..
Ya ke ikan ni namanya bawal kipas? Ya la kot sebab nama tu ler yang tertulis kat pelekat harga. Hehe
Ikan yang telah disiang dan dibersihkan. Kita toskan dia.
Bawang merah, lada hitam, serai dan asam gelugur. Serai tu kita ketuk sikit.
Tumbuk lada hitam sehingga lumat diikuti dengan bawang merah. Tumbuk lagi sehingga lumat.
Di atas dapur, tenggek periuk dan masukkan air, bahan tumbuk, serai yang diketuk dan asam gelugur.
Masukkan juga garam, gula dan serbuk perasa. Biarkan sehingga kuah mendidih.
Bila kuah sudah mendidih masukkan ikan.
Agak-agak ikan lambat nak masak, ko balikkanlah ikan tu ek. Biar kedua belah masak sempurna.
Bila dah masak, bolehlah tutup api.
Masukkan ke dalam mangkuk hidang.
Sedia untuk dimakan. Ada daging goreng untuk anak-anak dan sayur kobis serta brokoli. Ini sahaja.
Selamat menjamu selera..
Bismillah..
Sabtu, 12 Mei 2018
Kek Pisang Sukatan Cawan yang Sangat Gebu
9 Mei 2018 adalah PRU14. Dari petang dok tercongok depan tv nak dengar keputusan mengundi. Telefon yang berada di tangan dah berapa kali dah kena cas namun sampai jam 12 malam pun tak sampai separuh keputusan diumumkan. Sabor jer laa.
Pukul 4 pagi barulah tidur apabila ksu umumkan cuti umum 2 hari. Pakatan Harapan menjadi pilihan rakyat dengan majoriti mudah meranapkan dominasi Barisan Nasional selama 60 tahun.
Tun Dr Mahathir @ Tun M yang merupakan perdana menteri ke 4 di bawah BN kini dilantik sebagai PM yang ke 7 di bawah PH, pada usia 93 tahun, bagi kali kedua. Tahniah Tun.
Apa kena mengena dengan kek pisang ni? Hari ni hari cuti umum kedua, kepala dah tak ting tong dah. Jadi bolehlah godek kek pisang. Kalau tak petang-petang gini Mak Hencik buat taik mata la pulak...
Mak Hencik guna loyang 9" X 9". Kalau guna loyang 10" X 10"nipis sikit kot, tapi masih ok rasanya.
KEK PISANG SUKATAN CAWAN YANG SANGAT GEBU
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
1 cawan pisang yang sudah dilenyek
3 biji telur gred A
3/4 cawan gula kastor
1/4 gula perang atau 2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu besar ovalette
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil esen pisang atau esen vanilla
*2 cawan tepung gandum
*1 sudu kecil baking powder
*1 sudu kecil soda bikarbonat
Bahan bertanda * diayak
1 cawan minyak masak
Cara-cara membuatnya
jom kita membaking...!
Langkah pertama mestilah kita lenyek pisang sehingga hancur. Takkan lah nak bubuh sebijik-sebijik, ya dak.. Secawan jer tau jangan lebih.
Buat kek pisang ni kena jadi bakhil pisang. Kalau jadi pemurah pisang, nanti kek pisang kita akan jadi lembik. Senang cerita.. tak jadi ler nanti..
Di dalam bekas yang sesuai, masukkan telur, gula, garam dan ovalette serta esen vanila. Putar sehingga kembang.
Bila sudah kembang, masukkan pisang dan esen pisang. Putar lagi sehingga sebati.
Kemudian masukkan tepung yang sudah diayak dengan baking powder dan soda bikarbonat sedikit demi sedikit. Putar lagi sehingga sebati.
Akhir sekali masukkan minyak masak dan putar lagi sehingga rata. Bila sudah rata, ketepikan dulu. Kita ambil loyang yang sesuai dan sapu mentega di bawahnya dan alas dengan kertas masakan untuk memudahkan kita keluarkan kek pisang gebus nanti.
Masa ni boleh panaskan oven 180 C selama 10 minit.
Lepas tu bolehlah tuang perlahan-lahan ke dalam loyang. Kalau nak buat belang-belang pun boleh. Bahagikan saja kepada 2 atau tiga bekas dan masukkan warna yang digemari. Warna merah untuk parti Peribumi, hijau untuk PAS dan biru untuk BN. Hihihi. Ok nak tambah warna jingga pun boleh, untuk Amanah.
Akhir sekali letakkan hirisan pisang sebagai hiasan. Tapi susahlah nak potong kalau letak pisang hiris tu. Kepada penggemar kek yang garing, takyahlah letakkan pisang hiris tu sebab dia tak garing kat bawah tu. Alahaiiii suka hati, ikut selera masing-masinglah ya, Selera tak samo...
Masukkan ke dalam oven 180 C selama 25 minit, atau ikut ragam oven masing-masing.
Kemenjadian kek pisang kita semasa ku mengintai di jendela oven. 😱😱
Jangan dok gatal tangan pergi buka oven tu pula ya, nanti bantat kek kita tu kerana suhu panas telah menurun. Bawak-bawak bersabar dan bertenang.
Setelah berbunyi ting! barulah boleh dibuka oven canggih kita tu. Kena puji oven kita tuuu supaya dia berkhidmat dengan baik. Hihi. Cucuk dengan pencucuk, tengok masak ke tak. Kalau dah licin tu masaklah. kalau kat pencucuk tu masih ada tanda basah atau tepung basah yang melekat, kena masukkan semula ke dalam ovenlah kan. Dah tak masak, nanti tak boleh makan pulakk.
Tapi oven tua Mak Hencik masih ok, dan kek pisang tu telah masak dengan elok dan sempurna..
So, bolehlah kita sajikan untuk minum petang. Jom makan.
Bismillah...
Pukul 4 pagi barulah tidur apabila ksu umumkan cuti umum 2 hari. Pakatan Harapan menjadi pilihan rakyat dengan majoriti mudah meranapkan dominasi Barisan Nasional selama 60 tahun.
Tun Dr Mahathir @ Tun M yang merupakan perdana menteri ke 4 di bawah BN kini dilantik sebagai PM yang ke 7 di bawah PH, pada usia 93 tahun, bagi kali kedua. Tahniah Tun.
Apa kena mengena dengan kek pisang ni? Hari ni hari cuti umum kedua, kepala dah tak ting tong dah. Jadi bolehlah godek kek pisang. Kalau tak petang-petang gini Mak Hencik buat taik mata la pulak...
Mak Hencik guna loyang 9" X 9". Kalau guna loyang 10" X 10"nipis sikit kot, tapi masih ok rasanya.
KEK PISANG SUKATAN CAWAN YANG SANGAT GEBU
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
1 cawan pisang yang sudah dilenyek
3 biji telur gred A
3/4 cawan gula kastor
1/4 gula perang atau 2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu besar ovalette
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil esen pisang atau esen vanilla
*2 cawan tepung gandum
*1 sudu kecil baking powder
*1 sudu kecil soda bikarbonat
Bahan bertanda * diayak
1 cawan minyak masak
Cara-cara membuatnya
jom kita membaking...!
Langkah pertama mestilah kita lenyek pisang sehingga hancur. Takkan lah nak bubuh sebijik-sebijik, ya dak.. Secawan jer tau jangan lebih.
Buat kek pisang ni kena jadi bakhil pisang. Kalau jadi pemurah pisang, nanti kek pisang kita akan jadi lembik. Senang cerita.. tak jadi ler nanti..
Di dalam bekas yang sesuai, masukkan telur, gula, garam dan ovalette serta esen vanila. Putar sehingga kembang.
Bila sudah kembang, masukkan pisang dan esen pisang. Putar lagi sehingga sebati.
Kemudian masukkan tepung yang sudah diayak dengan baking powder dan soda bikarbonat sedikit demi sedikit. Putar lagi sehingga sebati.
Akhir sekali masukkan minyak masak dan putar lagi sehingga rata. Bila sudah rata, ketepikan dulu. Kita ambil loyang yang sesuai dan sapu mentega di bawahnya dan alas dengan kertas masakan untuk memudahkan kita keluarkan kek pisang gebus nanti.
Masa ni boleh panaskan oven 180 C selama 10 minit.
Lepas tu bolehlah tuang perlahan-lahan ke dalam loyang. Kalau nak buat belang-belang pun boleh. Bahagikan saja kepada 2 atau tiga bekas dan masukkan warna yang digemari. Warna merah untuk parti Peribumi, hijau untuk PAS dan biru untuk BN. Hihihi. Ok nak tambah warna jingga pun boleh, untuk Amanah.
Akhir sekali letakkan hirisan pisang sebagai hiasan. Tapi susahlah nak potong kalau letak pisang hiris tu. Kepada penggemar kek yang garing, takyahlah letakkan pisang hiris tu sebab dia tak garing kat bawah tu. Alahaiiii suka hati, ikut selera masing-masinglah ya, Selera tak samo...
Masukkan ke dalam oven 180 C selama 25 minit, atau ikut ragam oven masing-masing.
Jangan dok gatal tangan pergi buka oven tu pula ya, nanti bantat kek kita tu kerana suhu panas telah menurun. Bawak-bawak bersabar dan bertenang.
Setelah berbunyi ting! barulah boleh dibuka oven canggih kita tu. Kena puji oven kita tuuu supaya dia berkhidmat dengan baik. Hihi. Cucuk dengan pencucuk, tengok masak ke tak. Kalau dah licin tu masaklah. kalau kat pencucuk tu masih ada tanda basah atau tepung basah yang melekat, kena masukkan semula ke dalam ovenlah kan. Dah tak masak, nanti tak boleh makan pulakk.
Tapi oven tua Mak Hencik masih ok, dan kek pisang tu telah masak dengan elok dan sempurna..
So, bolehlah kita sajikan untuk minum petang. Jom makan.
Bismillah...
Khamis, 10 Mei 2018
Mi Rebus yang Super Mudah dan Sedap
Kuah mi rebus versi Mak Hencik ni tidak cair dan tidak pula pekat. Pada Mak Hencik, kalau pekat sangat kuahnya, akan jadi muak pula. Jadi elok sederhana sahaja..
Mak Hencik ni suka memasak tetapi agak malas orangnya. Hehe. Jadi, bahan untuk masakan ini dimudahkan semudah-mudahnya.
RESEPI MI REBUS KELEDEK
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
500 g mi kuning - dicelur dan toskan airnya
2 ketul isi ayam - dipotong kecil
2 biji bawang putih
1 biji bawang merah besar
1/2 cawan udang kering - ditumbuk atau kisar kering kasar
5 sudu besar cili kering kisar
6 cawan air
3 biji keledek - direbus dan dilenyek semasa masih panas atau dikisar halus.
1 ketul kiub ayam
Garam dan gula secukupnya
Bahan sayuran
Tauge - dicelur
Sawi - dicelur
Tauhu - digoreng dan dihiris nipis
Telur - direbus
Daun bawang dan sup - dihiris halus
Bawang goreng
Cara-cara menyediakannya
Jom masak mi rebus..
Bawang putih dan bawang merah dikisar halus.
Udang kering ditumbuk kasar.
Langkah 1
Panaskan minyak, tumiskan bahan kisar dan cili kering kisar sehingga garing.
Masukkan udang kering dan kacau sehingga rata dan kering.
Langkah 2
Masukkan pula isi ayam. Kacau sehingga rata, sehingga air ayam kering.
Langkah 3
Masukkan air secukupnya. Masukkan juga garam, gula dan kiub ayam.
Masukkan juga keledek yang dikisar tadi. Kacau sehingga rata dan biarkan kuah mendidih.
Langkah 4
Bila kuah sudah sedap, pekat pun sudah elok, bolehlah tutup api. Senangkan.
Langkah 5
Mi kuning dicelur dan ditoskan.
Langkah 6
Bahan-bahan sampingan.
Sepinggan mi rebus super mudah yang akan dirasai kelazatannya sekejap lagi. Jemput makan kawan-kawan..
Bismillah..
Mak Hencik ni suka memasak tetapi agak malas orangnya. Hehe. Jadi, bahan untuk masakan ini dimudahkan semudah-mudahnya.
RESEPI MI REBUS KELEDEK
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
500 g mi kuning - dicelur dan toskan airnya
2 ketul isi ayam - dipotong kecil
2 biji bawang putih
1 biji bawang merah besar
1/2 cawan udang kering - ditumbuk atau kisar kering kasar
5 sudu besar cili kering kisar
6 cawan air
3 biji keledek - direbus dan dilenyek semasa masih panas atau dikisar halus.
1 ketul kiub ayam
Garam dan gula secukupnya
Bahan sayuran
Tauge - dicelur
Sawi - dicelur
Tauhu - digoreng dan dihiris nipis
Telur - direbus
Daun bawang dan sup - dihiris halus
Bawang goreng
Cara-cara menyediakannya
Jom masak mi rebus..
Bawang putih dan bawang merah dikisar halus.
Udang kering ditumbuk kasar.
Langkah 1
Panaskan minyak, tumiskan bahan kisar dan cili kering kisar sehingga garing.
Masukkan udang kering dan kacau sehingga rata dan kering.
Langkah 2
Masukkan pula isi ayam. Kacau sehingga rata, sehingga air ayam kering.
Langkah 3
Masukkan air secukupnya. Masukkan juga garam, gula dan kiub ayam.
Masukkan juga keledek yang dikisar tadi. Kacau sehingga rata dan biarkan kuah mendidih.
Langkah 4
Bila kuah sudah sedap, pekat pun sudah elok, bolehlah tutup api. Senangkan.
Langkah 5
Mi kuning dicelur dan ditoskan.
Langkah 6
Bahan-bahan sampingan.
Sepinggan mi rebus super mudah yang akan dirasai kelazatannya sekejap lagi. Jemput makan kawan-kawan..
Bismillah..
Isnin, 7 Mei 2018
Ikan Cencaru Bakar Berempah
Kalau suami beli ikan cencaru, saya pening memikirkan masakan yang sesuai. Pikir punya pikir.. pikir punya pikir.. pikir punya pikir.. hoiii tak habis pikir lagi ke..? Huhu
Oleh kerana badan ikan cencaru ni agak besar juga saiznya, bolehlah kita masak bakar berempah. Elok sangat ni makan panas-panas.
RESEPI IKAN CENCARU BAKAR BEREMPAH
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
2 ekor ikan cencaru saiz besar
*2 biji bawang merah besar
*2 biji bawang putih
*2 batang serai
*1 sudu kecil jintan putih
*1 sudu kecil jintan manis
Bahan bertanda * dikisar halus
5 sudu besar cili kering kisar
3 helai daun limau purut
2 sudu besar gula atau secukupnya
3 sudu besar gula perang
1/2 sudu kecil garam
Sedikit air asam jawa
Sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara menyediakannya
Jom kita memasak!
Ikan cencaru dibelah belakang, dibasuh bersih dan ditoskan. Kemudian lumur dengan garam luar dan dalam. Alaa.. lumur macam kita nak goreng ikan tu, cuma tak letak kunyit jer.
Bawang putih, bawang merah, jintan putih, jintan manis dan serai dikisar halus.
Mula-mula sekali kita panaskan minyak dan tumis bahan kisar dan 5 sudu besar cili kering kisar.
Kacau seketika sehingga bahan tumisan masak dan garing.
Masukkan air asam jawa.
Masukkan juga gula merah, gula dan sedikit garam. Rasa mesti ada manis sikit.
Kemudian masukkan daun limau purut yang diramas sedikit.
Dah siap, tutup api. Kalau rasa minyak terlebih banyak, buang ler. Ambil sikit jer. Kalau tak ambil langsung nanti kering pula ikan bakar kita nanti.
Ambil ikan cencaru yang sudah dibedah tadi dan masukkan bahan tumis tadi. Sapu kat dalam, sapu kat luar atas dan bawah ikan.
Pada mulanya Mak Hencik nak balut ikan tadi, tapi nampaknya hajat tak kesampaian. Aluminium foil yang satu tu dah habis, tak cukup. Ambil yang satu lagi tu pula macam rosak, warnanya sudah bertukar pudar. Takut pula nak guna. Daun pisang pun tarak ni..
Nak bagi sedap, balut ikan tadi dengan daun pisang dan aluminium foil. Nanti dia akan berair sikit bila masak. Isi ikan lembap, juicy rasa dia..
Oleh kerana tiada pilihan, Mak Hencik bakar togel gitu jer atas kuali tak ajaib. Api hendaklah perlahan sahaja.
Tutup dia dengan tudung periuk. Agak-agak ikan dah masak, buka tudung periuk dan balikkan ikan. Jangan ko balikkan kuali tu Cik adik oii. Lepas tu tutup semula. Tunggu ler sekejap sampai masak.
Lagi seekor ni, Mak Hencik masukkan dalam bekas tipuware kedai dua hengget.
Oleh kerana badan ikan cencaru ni agak besar juga saiznya, bolehlah kita masak bakar berempah. Elok sangat ni makan panas-panas.
RESEPI IKAN CENCARU BAKAR BEREMPAH
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
2 ekor ikan cencaru saiz besar
*2 biji bawang merah besar
*2 biji bawang putih
*2 batang serai
*1 sudu kecil jintan putih
*1 sudu kecil jintan manis
Bahan bertanda * dikisar halus
5 sudu besar cili kering kisar
3 helai daun limau purut
2 sudu besar gula atau secukupnya
3 sudu besar gula perang
1/2 sudu kecil garam
Sedikit air asam jawa
Sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara menyediakannya
Jom kita memasak!
Ikan cencaru dibelah belakang, dibasuh bersih dan ditoskan. Kemudian lumur dengan garam luar dan dalam. Alaa.. lumur macam kita nak goreng ikan tu, cuma tak letak kunyit jer.
Bawang putih, bawang merah, jintan putih, jintan manis dan serai dikisar halus.
Mula-mula sekali kita panaskan minyak dan tumis bahan kisar dan 5 sudu besar cili kering kisar.
Kacau seketika sehingga bahan tumisan masak dan garing.
Masukkan air asam jawa.
Masukkan juga gula merah, gula dan sedikit garam. Rasa mesti ada manis sikit.
Kemudian masukkan daun limau purut yang diramas sedikit.
Dah siap, tutup api. Kalau rasa minyak terlebih banyak, buang ler. Ambil sikit jer. Kalau tak ambil langsung nanti kering pula ikan bakar kita nanti.
Ambil ikan cencaru yang sudah dibedah tadi dan masukkan bahan tumis tadi. Sapu kat dalam, sapu kat luar atas dan bawah ikan.
Pada mulanya Mak Hencik nak balut ikan tadi, tapi nampaknya hajat tak kesampaian. Aluminium foil yang satu tu dah habis, tak cukup. Ambil yang satu lagi tu pula macam rosak, warnanya sudah bertukar pudar. Takut pula nak guna. Daun pisang pun tarak ni..
Nak bagi sedap, balut ikan tadi dengan daun pisang dan aluminium foil. Nanti dia akan berair sikit bila masak. Isi ikan lembap, juicy rasa dia..
Oleh kerana tiada pilihan, Mak Hencik bakar togel gitu jer atas kuali tak ajaib. Api hendaklah perlahan sahaja.
Tutup dia dengan tudung periuk. Agak-agak ikan dah masak, buka tudung periuk dan balikkan ikan. Jangan ko balikkan kuali tu Cik adik oii. Lepas tu tutup semula. Tunggu ler sekejap sampai masak.
Sudah masak, masukkan ke dalam pinggan. Bolehlah dihidangkan untuk hidangan makan tengahari kita. Cicah pula dengan sambal kicap pedas. Mmm.. Meleleh ..
Jemput makan semua..
Bismillah..
Eh eh tadi kan dua ekor ikan? Apa pasal seekor jer ni..? Mana lagi seekor?
Lagi seekor ni, Mak Hencik masukkan dalam bekas tipuware kedai dua hengget.
Tutup dan masukkan ke dalam peti sejuk. Nanti kalau nak makan, bakarkan dia.. okbye!
Langgan:
Catatan (Atom)