Selasa, 28 Mei 2024

Bubur Caca Tepung Beras Versi Kelantan

Bubur Caca yang warna-warni macam cendul tu ke?! Jawapannya bukan. Bukan caca yang macam cendul tu ya. Mungkin kita boleh cuba buat bubur caca seperti zaman mak ayah tahun 90-an,  80-an ke bawah.


Versi ni salah satu versi bubur caca negeri Kelantan. Semasa emak Mak Hencik buat bubur ni, Mak Hencik tak peduli sangat. Tau-tau cedok dari periuk masukkan dalam mangkuk dan makan.

Mungkin orang lain ada resepi yang lain. Ini pula tambahan resepi dari orang tua kita. Resepi bubur caca zaman dulu-dulu.

Jom cuba!


Bubur Caca yang mudah dan sedap

Oleh Dapur Cempakasari 


Bahan-bahan caca

1 3/4 cawan tepung beras

1/3 cawan tepung gandum

2 1/2 cawan air panas mendidih

2 sudu makan air kapur sederhana keruh

Air untuk merebus caca

Daun pandan disimpul


Bahan-bahan bubur Caca

Caca yang kita buat tadi

4 cawan santan

2 keping manisan kerek saiz kecik

2 sudu besar gula

1/2 sudu kecil garam

2 helai daun pandan - disimpul


Cara-cara membuat caca


Satukan tepung beras, tepung gandum, air kapur dan air panas mendidih.


Gaul menggunakan senduk kayu sehingga sebati. Ketepikan.


Sediakan air untuk merebus caca. Masukkan sehelai daun pandan yang disimpul.


Masukkan adunan tepung dalam acuan. 


Acuan ni buat sendiri jer.. ambik bekas biskut yang tak diguna, tebuk lubang ikut saiz yang diingini.


Tekan adunan dalam acuan sehingga keluar dan jatuh ke dalam air mendidih


Gini la prosesnya


Gini rupa dia yang jatuh dalam air tengahari mendidih.


Bila caca dah timbul maksudnya ia telah masak.


Ambik caca.


Masukkan dalam bekas yang mengandungi air. 

Ulangi proses menekan acuan caca, tunggu hingga timbul baharu diangkat dan dimasukkan ke dalam air. Buat sampai habis.

Seterusnya kita buat bubur caca pula.


Dalam periuk, masukkan santan, gula, gula merah dan simpulan daun pandan.

Kacau sekali-sekala sehingga kuah mendidih.


Bila dah mendidih, masukkan caca yang ditoskan terlebih dahulu.


Kacau lagi sekali-sekala sehingga masak. Bila dah masak, tutup api dan hidangkan.


Dah siap .. bolehlah dimakan.

Jom kawan-kawan.. Bismillah 






Isnin, 27 Mei 2024

Masak Kari Kepala Ikan

Tak pandai masak kari?! Kari ikan? kari daging? Kari seafood? Ni pulak cara nak masak kari kepala ikan. 

Mari kita masak Kari Kepala Ikan. Cara yang mudah, sesuai untuk kita-kita yang baru nak belajar memasak kari.


Kari Kepala Ikan Mudah dan ringkas

Oleh Dapur Cempakasari 


Bahan-bahan 

1 keping kepala ikan - apa-apa jenis yang digemari seperti ikan merah, jenahak dll

7 ulas bawang merah 

2 ulas bawang putih

2 hiris halia

*Bawang merah, bawang putih dan halia ditumbuk 

3 sudu makan rempah kari ikan - dibancuh dengan setengah cawan air

1/2 sudu kecil asam jawa

2 cawan santan

1 tangkai daun Kari

2 biji lada besar hijau

1 biji terung, jika suka. 

Sedikit minyak untuk menumis

Bahan perasan: garam, gula dan serbuk perasa ayam


Jom.. jom masak kari sekarang..

Bahan-bahan tumis yang perlu ditumbuk atau dikisar.


Langkah 1

Panaskan minyak masak. Tumis bahan tumbuk/kisar tadi.


Masukkan 1 sudu besar cili kering kisar. Jika tiada, tak payah bubuh. Cili kisar ni menambahkan warna yang lebih menarik pada kuah kari nanti.

Kacau sehingga masak dan naik bau.


Langkah 2

Masukkan serbuk kari yang dicampur dengan air tadi. Kacau hingga rata dan naik minyak.


Langkah 3

Masukkan santan. Masukkan juga lada besar hijau, buah terung yang dipotong (jika suka. Boleh ganti dengan bendi juga jika suka) dan bahan-bahan perasa. Jangan lupa, masukkan juga asam jawa. Daun kari pun masukkan juga.

Biarkan kuah mereneh.


Langkah 4

Bila kuah dah mereneh, masukkan ikan.


Biar ikan dan terung masak sempurna sambil dikacau sekali-sekala.


Biarkan mendidih lagi buat seketika sambil dikacau sekali sekala.


Langkah 5

Bila ikan dah masak, terung dah masak, Bolehlah tutup api. Terung tu dah masak bila warna ungu kulit dia tu dah bertukar pucat warnanya.


Langkah 6

Bolehlah dihidangkan.

Jom makan kawan-kawan.

Bismillah..



Ahad, 26 Mei 2024

Ayam Masak Kicap Lada Hitam yang sangat sedap

Anak-anak tak suka makan ayam bahagian isi?! Dada ayam banyak tapi tak tau nak masak apa?! Cuba masak resepi ni.. ayam, kicap dan lada hitam. 

Makan pula dengan nasi putih panas-panas. Pasti aummmm!! Maunya habis sepinggan penuh.. tak pun dua pinggan, licin tak berbaki. 


Ayam Kicap Lada Hitam

Oleh Dapur Cempakasari


Bahan-bahan

1 ketul dada ayam bahagian isi - hiris nipis

1 biji bawang merah besar saiz sedang 

2 ulas bawang putih

2 hiris halia

(Bawang merah, bawang putih dan halia ditumbuk/dikisar)

2 sudu besar cili kering kisar

1/2 cawan kicap manis

2 batang serai - diketuk

1/2 biji bawang besar - dihiris kasar

1 - 2 tangkai lada hijau besar

1 sudu kecil sos tiram

1/2 sudu kecil serbuk lada sulah

1/2 sudu kecil serbuk lada hitam

1 biji tomato - dibelah empat/enam, ikut sesuai

Garam, gula merah dan serbuk pati ayam

1/2 cawan air

Sedikit minyak untuk menumis


Jom.. jom kita ke dapur.


Cara menyediakannya


💟 Isi ayam dihiris nipis. Basuh bersih dan toskan. 

Kalau nak gantikan dengan daging atau seafood pun sedap. Ikut suka hangpa la nak bubuh apa, takde masalah.


💟Bawang merah besar, bawang putih dan halia ditumbuk kasar.

Kalau nak guna chopper ke.. blender ke.. nak cincang guna pisau pun boleh. Ikut suka hangpa la.. takde masalah.


💟Panaskan sedikit minyak.

💟Tumis bahan yang ditumbuk bersama 2 sudu besar cili kering kisar. Kacau sehingga bahan tumisan masak dan berbau wangi.


💟 Pastu masukkan isi ayam. Gaul rata.


💟Masukkan kicap manis.


💟Masukkan setengah cawan.


💟 Masukkan bahan perasan seperti garam, gula merah, serbuk perasa ayam, serai yang diketuk, cili besar hijau yang dihiris, bawang besar hiris, tomato hiris dan sos tiram.


💟Mak Hencik tambah kicap lagi sikit sebab tak hitam hi3.


💟Kacau sekali-sekala. Biarkan mereneh dan pekat. Bila dah pekat kuahnya, bolehlah diangkat. 


💟 Masukkan dalam pinggan hidang.


💟Bolehlah dimakan bersama lauk-pauk lain.

Kalau nak makan lauk ni sajer pun ok. Takde masalah. Ikut suka hangpa laa. 
😁😁😁

Jom makan kawan-kawan. Bismillah..


Sabtu, 25 Mei 2024

Cekodok Jagung Yang lembut dan sedap

 Cekodok jagung?! Lembut di dalam, rangup di luar.

Kalau ada jagung, pastu tak tau nak buat apa.. bolehlah buat cekodok ni. Ada orang panggil cucur jagung, ada pula panggil jemput-jemput jagung.. haaa korang panggil apa? Ada nama lain tak?

Kesahnya jagung ni dibawa oleh anak-anak buah dari Cameron Highland. Semalam mereka pergi melawat kawasan untuk program Kem Kokurikulum. Pagi ni, dengan senyum manis sampai ke telinga si Lydia bawakan jagung-jagung ni.. tanda kasih-sayang dari team katanya. Intan, Pojan the driver, Ielah, Lydia, AC, Husna Sakura.. Terima kasih, team. You are always marvellous!

Jom buat cekodok jagung.



CEKODOK JAGUNG 

Oleh Dapur Cempakasari 


Bahan-bahan

2 cawan tepung gandum

1/2 cawan tepung goreng ayam 

1 sudu kecil garam

1 sudu besar gula

1 sudu kecil baking powder 

1/2 sudu kecil serbuk yis

1 batang jagung - dihiris halus

1 cawan air atau secukupnya

Minyak masak untuk menggoreng


Cara-cara membuatnya.


🎊Jagung dihiris halus. Nak hiris besar pun tiada masalah. Ikut suka hangpa laa.
Ketepikan.


🎊Dalam bekas hijau, masukkan 2 cawan tepung gandum, 1/2 cawan tepung goreng ayam, sedikit garam, 1 sudu besar gula, 1 sudu kecil baking powder, 1/2 sudu kecil yis segera dan air. 

🎊Air masuk sikit-sikit sambil kacau dengan senduk kayu ke, senduk besi ke, apa jenis senduk nak guna takde masalah. Ikut suka hangpa la.

🎊Adunannya mesti pekat dan boleh disudukan membentuk bulat, tak jatuh meleper sangat.

🎊Biarkan adunan dalam 15 minit.


🎊Bila nak goreng, masukkan jagung hiris tadi. Gaul sampai sebati.


🎊Panaskan minyak masak.

🎊Sudukan ke dalam minyak panas. Gorengla sampai masak.


🎊Siap goreng, toskan minyak.

🎊Bolehlah makan. Buatlah air teh ke teh o ke Horlicks ke Milo ke.. apa jenis air takde masalah. Ikut suka hangpa laa.

Jom kawan-kawan.. Bismillah..



Khamis, 23 Mei 2024

Resepi Laksa Siam yang mudah dan sedap

Nampak pelik?! Jangan buruk sangka. Cuba rasa dulu baharu tahu langit itu tinggi atau rendah! Enak atau sedap?



LAKSA LEMAK ALA THAI
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1 kg laksa Siam atau jika tiada 
1 paket laksa kering (jenis yang paling halus) 

1 kg ikan kembung / selayang - direbus dan dikisar dengan sedikit air

10 biji cili padi merah* jika suka pedas. Kalau tidak suka, 2 sudu besar cili kisar yang digunakan sudah memadai.
10 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
4 batang serai* (2 dikisar, 2 diketuk)
2 inci lengkuas*
2 inci halia*
2 inci kunyit*
Belacan*

Nota: Bahan bertanda * untuk dikisar. Belacan tu taknak bubuh pun takpe.

2 sudu besar cili kisar
2-3 tangkai daun pudina
2-3 helai daun limau purut
1 kotak santan 200ml)
Air secukupnya

Bahan Ulaman

Daun pudina
Daun salad
Taugeh
Daun samak /pucuk janggus (kalau ada)
Timun

CARA-CARA

Ini cara nak membuatnya, memang senang sangat.

Jom... Jom kita ke dapur dan mulakan operasi memasak.


1. Rebus Ikan

Mula-mula, rebuskan 1 kg isi ikan kembung atau selayang. Bila dah masak, biarkan sejuk sedikit dan asingkan isinya daripada tulang.

Kalau tak nak kuah berwarna gelap, jangan ambil air tulang ikan ya. Nanti jenuh nak tambah serbuk kunyit bagi kuahya kuning.


2. Kisar Bahan tumisan seperti bawang merah, bawang putih, halia, kunyit, lengkuas dan serai.


3. Lepas itu boleh panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan tumisan yang dikisar tadi bersama 2 sudu besar cili kisar.

Kacau sampai naik bau. Pastikan cili kisar betul-betul masak


4. Bila bahan tumisan sudah betul-betul masak, masukkan isi ikan yang telah dikisar awal tadi. 

Jika kurang kuning, boleh tambah sedikit serbuk kunyit.


5. Masukkan asam keping, daun pudina, daun limau purut yang diramas sedikit dan serai yang diketuk.


6. Masukkan santan dan kacau sekejap. Lepas itu boleh masukkan air secukupnya. Agak-agaklah supaya kuah tak terlalu pekat atau terlalu cair.


7. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa, jika suka.

Masak sampai mendidih sambil dikacau. Ingat, kena kacau selalu supaya kuah tak berketul-ketul. 


8. Bila kuah sudah menggelegak, kepekatan kuah sudah menepati kehendak, rasa pun sudah menepati selera, boleh tutup api.

Kuah laksa siam sudah masak, sudah siap.


6. Lengkapkan hidangan dengan ulaman seperti kacang panjang, timun, tauge, bunga kantan, daun pudina dan daun salad.


7. Laksa siam yang siap dijual di pasar. Kepada yang tiada, boleh beli secara dalam talian atau boleh rebus laksa halus.

Sekilo laksa halus ni boleh dimakan oleh 10 orang.


8. Sudah boleh dihidangkan untuk menjamu selera.

Jom kawan-kawan.. bismillah..