Jumaat, 13 Ogos 2021

Belebak Ubi

 Belebak ubi nama diberi, rasa sekali pasti nak makan lagi, berkali-kali!

Kalau sebut ubi stello, hanya sedikit sahaja yang kenal tapi kalau sebut ubi keledek, pasti semua orang kenal. Hakikatnya, ia merujuk kepada benda yang sama iaitu sweet potato. 😁😁😁

Kalau ada ubi keledek, tak tau nak buat apa bolehlah kita buat kuih traditional ni.

Nak cuter jugak, masa dok tengah mengacau bancuhan dalam kuali, tiba-tiba  lampu padam. Alamak! Elektrik terputus. Tapi dah alang-alang buat, Mak Hencik sambung sampai habis. 


RESEPI BELEBAK UBI
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahannya

3 ketul ubi keledek - dikupas kulit, dipotong jejari kemudian direbus hingga empuk dengan sedikit garam.
2 cawan tepung beras 
4 cawan Santan pekat 
1 cawan gula (suka manis tambah lagi)
Secubit garam
1 biji pisang - lenyek
3 titis esen pisang 
Daun pisang secukupnya


Cara-cara membuatnya

Jom kita ke dapur..


✅Jejari ubi kayu direbus hingga empuk dengan sehelai daun pandan disimpul dan sedikit garam.

✅ Ubi keledek tu nak berlainan kaler pun boleh. Kalau letak ubi jepun lagi sedap.


✅Pisang dilenyek. Boleh guna apa-apa jenis pisang pun.

✅Kalau tak nak letak ni pun takpe.


Jom kita mulakan..


✅ Dalam kuali, masukkan santan, tepung beras, gula, garam dan pisang lenyek. Kacau rata sehingga tepung beras bercampur sebati dengan santan. Masukkan juga beberapa titis esen pisang. Lepas tu baharulah buka api.


✅ Kacau selalu sehingga gula hancur dan bancuhan menjadi pekat.


✅ Bila bancuhan dah jadi macam kat atas, tutup api.


✅ Masukkan jejari ubi keledek yang ditoskan air tadi ke dalam kuali adunan.


✅ Gaul rata. Ketepikan.


✅ Sediakan daun pisang. Layur dahulu di atas api gas. Layur tu maksudnya lalukan di atas api supaya jadi layu. Bila daun pisang layu, bila kita membungkus, ia tak pecah. Tapi kalau ada daun pisang  gegala, pisang ni tak payah dilayur sebab ia sejenis daun pisang yang tak pecah apabila digunakan untuk membungkus.

✅ Potong daun pisang sebesar tapak tangan.

✅ By the time daun pisang siap, adunan ubi keledek tu dah sejuk, maka bolehlah kita mulakan proses membungkus.


✅ Bentang daun pisang, letakkan 2 sudu dan lipat. Biar terdedah sikit kat bahagian atas tu.


✅ Susun dalam pengukus.


✅Kukus selama 10  ke 15 minit.


✅. Dah masak dah. Tutup api  Biarkan sejuk sedikit sebelum dihidangkan.


✅ Dah siap.. jemput makan kawan-kawan.

✅ Bismillah..


Rabu, 11 Ogos 2021

Cara simpan kerisik, mudah untuk masak

Nampak macam coklat ke?  Oh tidak! Ini ialah kerisik.  


Selalunya kita beli kerisik dalam plastik dan buat stok untuk disimpan. Bila nak guna, baharulah kita keluarkan dari peti sejuk. 

Masalahnya bermula apabila kita nak masak masakan menggunakan kerisik contohnya rendang, tetapi kita lupa keluarkan awal dari peti sejuk. Terkial-kiallah kita korek guna sudu, ketuk guna alu lesung atau cuba potong guna pisau untuk mengambil kerisik sebab masih beku lagi.

Nak mengatasi masalah tersebut, jom cuba  simpan  cara begini 👇👇

🌸 Ni la rupa kerisik yang Mak Hencik beli kat pasar basah. Biasanya kalau beli yang rupa begini, fresh lagi jadi bolehlah disimpan lama.


🌸Ambik sudu dan masukkan kerisik ke dalam bekas buat ais.

🌸Dah habis masukkan kerisik ke dalam bekas ais, tekan sikit supaya ia mampat. Tekan jer guna belakang sudu.

🌸Lepas tu masukkan ke dalam peti sejuk beku. Tunggu dalam 3 ke 4 jam atau sehingga kerisik menjadi beku.


🌸Bila dah beku, keluarkan dari peti sejuk dan keluarkan dari bekas ais.

🌸 Masukkan dalam bekas dan bolehlah disimpan dalam peti sejuk biasa sahaja.

🌸Bila nak masak, ambik sahajalah seketul atau sebanyak jumlah yang diperlukan. 

🌸Mudah kan?


Selasa, 10 Ogos 2021

Chicken Wrapped ala Subway

Pasti sedap! Rasa macam nak menangis bila makan!


Nampak macam sikit, kecik jer tapi percayalah.. sangat kenyang bila dah habis makan sebiji. 

Yang bagusnya untuk kita mak-mak yang tak ada vitamin 'R' ni ialah mudah. Ya! sangatlah mudah nak membuatnya. Anak-anak pun sangat suka. Jadi, jomlah kita raikan anak-anak kita hari ni. Hati ibu mana yang tak bahagia melihat anak-anak gembira.



RESEPI CHICKEN WRAPPED
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

5 keping roti tortilla
2 keping ayam gunting
5 keping cheese keping
5 keping chicken slice, dipanggang
4 helai daun salad, dipotong kasar
Sos cili, mayonnaise dan cheese

Cara-cara membuatnya

Jom..jom kita ke dapur.


🌿🌿Mak Hencik guna ayam gunting. Ayam ni lebihan kami buat Chicken chopped. 

🌿🌿Cara buat ayam gunting
1. Isi ayam dipotong nipis. 
2. Perap dengan bancuhan tepung goreng ayam apa-apa jenama. (Tepung goreng ayam + sedikit air)
3. Salutkan ayam dengan campuran tepung goreng ayam + breadcrumbs. Kalau tak nak campurkan dengan breadcrumbs pun takpe.
4. Goreng dengan minyak yang banyak.
5. Bila masak, angkat dan toskan.

🌿🌿Nampak macam malas nak buat ayam gunting tu, boleh jer gantikan dengan naget ke, meatball ke.. guntngkan atau hiris nipis, sedap juga rasanya.


🌿🌿Ayam gunting tadi dipotong kecil. Mak Hencik potong bentuk jejari. Kalau nak potong dadu ke, tiga segi ke,  terpulang lah yea..


🌿🌿Pilihlah sos yang kita sukai. Mak Hencik guna sos cheese, mayonnaise dan sos cili.


🌿🌿 Chicken slice. Panggang sekejap atas kuali, bila dah ada rupa hangus-hangus sikit, balikkan. Bila dah masak, angkat dan ketepikan.


🌿🌿Daun salad dipotong kasar.


🌿🌿 Cheese keping


🌿🌿Roti tortilla. Belilah apa-apa jenama.

Jom kita buat lipat melipat pula..


🌿🌿Roti tortilla dipotong separuh macam kat atas 


🌿Bahagikan Kepada 4 bahagian. Letak cheese keping, salad, ayam gunting Dan chicken slice.


🌿🌿Paipkan dengan sos yang kita gemari.


🌿🌿Lipat ke atas.


🌿🌿Lipat ke kanan.


🌿🌿Lipat ke bawah. Siap!


🌿🌿Buat sampai habis.


🌿🌿 Pandangan atas.


🌿🌿Mak Hencik suka sos lebih. Jadi Mak Hencik paipkan lagi sos.. 😁😁😁

🌿🌿Jemput makan kawan-kawan. Bismillah..

Ahad, 8 Ogos 2021

Cara buat Suro Kelantan sukatan cawan yang mudah

Inilah suro@sugho,  versi negeri Kelantan yang unik. 


Orang lain buat bubur Assyura, dia pun nak buat juga. Orang lain panggil bubur Assyura, dia panggil suro sahaja.. 

😆😆😆

Suro ni adalah singkatan nama asyura dalam dialek Kelantan. Ia lembut macam kuih talam, rasanya pun manis dan ada rasa rempah.  Ada juga yang dimakan semasa masih cair. Suro yang pejal pula lebih tahan lama, dapat bertahan sehingga tiga hari ke seminggu. 

Ada 2 versi nak masak suro ni. Versi satu, kita lebur segala dlbagai dalam kuali atau kawah. Versi kedua pula kena tumis bahan kisar sehingga garing, kemudian toskan minyak dan campurkan ke dalam kuali atau kawah. 

Kali ni, Mak Hencik pilih versi satu. Tak kisahlah nak pilih versi yang mana pun, asalkan kita redha dan bahagia dengan pilihan kita..😆😆😆

Pernah makan suro?


RESEPI SURO @ SUGHO KELANTAN

Oleh Dapur Cempakasari


Bahan-bahan


1 1/2 cawan beras

1 cawan kacang hijau

2 ketul ubi keledek - dikupas kulit dan dipotong dadu saiz kecil ( Mak Hencik tak letak sebab takde stok)

1 tin jagung mnis

1  cawan rempah suro, dibancuh dengan sedikit air (kalau nak rasa  rempah yang kuat, tambah rempahnya 1/2 cawan lagi)


💙7 ulas bawang merah

💙1 ulas bawang putih

💙5 hiris halia

💙5 hiris lengkuas

💙2 batang serai - dipotong kasar

Bahan bertanda 💙 dikisar halus


5 liter air, tambah2 nanti ikut keperluan

1 keping (kerek) manisan kelantan saiz besar

3 sudu kecil garam halus (sudu metrik), boleh tambah kalau tak cukup rasa masin

2 1/2  cawan gula pasir -  manis juga, boleh kurangkan sikit kalau tak suka manis

1/2 kg daging - direbus dan disiat (Mak Hencik gantikan dengan serunding daging)

2 sudu besar (menimbun) kerisik

1/2 kg santan

❤️❤️❤️Boleh campur macam-macam dalam suro ni, contohnya labu pun boleh letak.


Cara-cara menyediakannya.

Jom jom kita ke dapur, buat persediaan bahan.


Beras dibasuh bersih, Ketepikan.


Kacang hijau dibasuh bersih. Ketepikan. Nak lagi cepat empuk, rendam dulu kacang hijau sehingga kembang.



2 cawan serunding daging. Untuk resepi asal suro guna 1/2 kg daging yang direbus sehingga empuk dan dicarik-carik halus. Boleh juga tukar kepada isi ayam carik.


7 ulas bawang merah, 1 ulas bawang putih, 5 hiris halia, 5 hiris lengkuas dan 2 batang serai dipotong kasar. Semua bahan tu dikisar sehingga halus. Ketepikan.


1 kerek / keping manisan kelantan yang saiz besar. Kalau guna yang saiz kecil, letak 2 keping. Kalau guna gula merah dicadangkan letak secawan.

Dalam cup biru tu adalah rempah suro. Boleh beli di kedai online, ada banyak dijual.


Rempah suro sebanyak 1 1/2 cawan tu dibancuh dengan sedikit air. Jadilah bancuhan rempah suro.


Sediakan 2 sudu besar menimbun kerisik dan setengah kilo santan. 

Cara-cara membuatnya



🎶🎵Rebus beras dan kacang hijau bersama air sehingga lembut dan hancur. Mak Hencik guna pressure cooker jenama tak terkenal langsung tekan kat 'porridge' atau dalam bahasa Melayu disebut 'bubur.'

🎶🎵Kalau bubuh ubi keledek, rebus sekali arung dengan beras dan kacang hijau ni.


🎶🎵Dalam 30 minit, ubi keledek, beras dan kacang hijau pun dah jadi lembut.

🎶🎵 Bahan-bahan ni kena alih ke dalam kuali besar untuk proses seterusnya.


🎶🎵Dalam kuali yang besar, masukkan 3 liter air dan masukkan ubi keledek, nasi, kacang hijau lembik tadi serta 1 tin jagung.  Masukkan juga serunding atau daging carik tadi  Kacau sekali- sekala sehingga sebati.

🎶🎵Apabila air sudah hampir kering, tambah lagi 2 liter air. Kacau lagi sehingga nasi dan kacang hijau tadi hancur dan jadi adunan mesra.

🎶🎵Saiz kuali yang Mak Hencik guna tu muat 4-5 ekor masak rendang ayam.


🎶🎵 Masukkan bahan kisar, garam, gula dan nisse @ manisan kerek. Kacau rata.


🎶🎵 Kemudian masukkan pula bancuhan rempah suro.


 🎶🎵Kacau lagi. Kacau lagi.
(Gelap sangat pulak nampak lengan laki den.. Apa nak kata.. Den dapat yang jenis tall, dark and handsome..ha3)


🎶🎵"Kacau bang, jangan tak kacau."


🎶🎵 Nampaknya air dah hampir kering.


🎶🎵Masukkan 2 sudu besar menimbun kerisik.


🎶🎵 Masukkan santan pula.


🎶🎵Kacau lagi. Kacau lagi.
"Kacau bang, jangan tak kacau."


🎶🎵Kacau sehingga adunan pekat Dan likat. 



🎶🎵Bila dah pekat dan likat macam kat atas tu, hasilnya masih lagi lembik bila disejukkan. Jadi teruskan mengacau dalam 30 minit lagi, baharulah boleh tutup api.

🎶🎵 Mestilah dikacau selalu supaya bawahnya tidak berkerak dan hangus.

🎶🎵Tapi kalau korank suka suro yang lembik, kelikatan macam kat atas tu dah boleh tutup api dah.


🎶🎵 Sediakan bekas untuk masukkan suro. Alas dengan daun pisang untuk dapatkan aromanya. Mak Hencik guna loyang 10"X10". Dapat 2 loyang.

🎶🎵 Sejukkan sebelum dipotong dan dimakan. 

🎶🎵Satu lagi kalau suka, tabur kat atas suro tu beras goreng tanpa minyak yang dikisar halus.

🎶🎵Jom rasa.. Bismillah..