Khamis, 8 Julai 2021

Muffin Pandan Mudah

Lembut dan gebu!

Tak ada cabaran langsung kalau buat muffin pandan ni. Pasaipa? Godek-godek jer pun terus jadi. Takyah guna mixer ke.. blender ke.. Takyah.. ๐Ÿ’ƒ๐Ÿ’ƒ๐Ÿ’ƒ

Untuk resepi ni, rasanya lebih sedap sebab kita menggunakan air pandan asli yang dikisar dengan susu segar.  


RESEPI MUFFIN PANDAN 

Oleh Dapur Cempakasari

(Menghasilkan 14 cup muffin saiz sedang)


Bahan-bahan


Bahan A 

2 cawan tepung gandum

2 sudu kecil baking powder

(Tepung gandum dan baking powder diayak)

1 cawan gula

1/2 sudu kecil garam


Bahan B

1 biji telur

1/2 cawan minyak jagung (nak pakai minyak masak pun boleh)

1 1/4 cawan susu segar

5 helai daun pandan - dipotong kasar (susu segar dikisar bersama daun pandan dan tapis untuk dapatkan susu pandan)

1 sudu kecil pewarna hijau

1 sudu kecil esen vanilla ( resepi asal letak pandan paste)


Cara-cara membuatnya

Jom.. jom..kita ke dapur.

Mula-mula sekali kita dah boleh panaskan oven suhu 180°C selama 10 minit sebab nak buat persediaan muffin ni cepat dan mudah sahaja. 

๐ŸŒทKisar 5 helai daun pandan yang dipotong kasar bersama 1 1/4 cawan susu segar sehingga hancur. Tapis dan ambil susu pandan.

๐ŸŒทSukat susu pandan tu. Mesti cukup 1 1/4 cawan.

๐ŸŒทAbaikan jee ler blender bekas kunyit dan cili api Mak Hencik tu.. itulah hakikat sebenar di dapur. Hahaha ๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ


๐ŸŒทDalam sebuah bekas, masukkan semua bahan A iaitu susu pandan tadi bersama sebiji telur, 1 sudu kecil esen vanila, 1/2 cawan minyak jagung atau minyak masak dan satu sudu kecil pewarna hijau.


๐ŸŒทKacau rata menggunakan whisk. Ketepikan.


๐ŸŒทDalam sebuah bekas lain iaitu bekas kaler biru, masukkan semua bahan A iaitu 2 cawan tepung gandum yang diayak dengan 2 sudu kecil baking powder, 1/2 sudu kecil garam dan 1 cawan gula. Gula tu gula pasir jer

๐ŸŒท Semua bahan digaul rata.


๐ŸŒทBuatkan lubang di tengah.


๐ŸŒทTuang bahan campuran B tadi kat tengah lubang tu.


๐ŸŒทKacau dengan kaedah kaup balik. Jangan ter'over' kacau pula pesan resepi tu. Kaup balik dalam 20 kali jer katanya. Mak Hencik guna spatula.


๐ŸŒทAdunan tu kalau ada sedikit berketul tu biarkan ajer, katanya. Buat dekkk jer, kata resepi itu lagi.

๐ŸŒทLepas tu biarkan selama 5 minit.


๐ŸŒทDalam nak tunggu 5 minit tu, kita sediakan acuan muffin atau acuan apa-apa sahaja yang hadow..๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†


๐ŸŒทDah cukup 5 minit, kita pun tuang adunan muffin ke dalam acuan. 

๐ŸŒทIsikan 3/4 cup penuh sebab nanti dia akan naik tinggi. Kalau isi penuh nanti ia akan melimpah keluar pula.


๐ŸŒท Masukkan ke dalam oven pada suhu 180°C selama 20 minit 


๐ŸŒทKejadian selepas 10 minit.


๐ŸŒท Kejadian selepas 15 minit. Tunggu lagi 5 minit untuk pastikan muffin betul-betul masak.

๐ŸŒทBila oven dah berbunyi 'ting!', bolehlah tutup suis oven dan keluarkan dulang muffin dengan berhati-hati.


๐ŸŒท Sejukkan sebentar sebelum disimpan dalam bekas.  


๐ŸŒทNi ☝๐Ÿผ☝๐Ÿผ pula untuk dirasa. Sedap ke?


 ๐ŸŒทSedaaappp. Jemput makan kawan-kawan semua.

๐ŸŒท Bismillah..

Rabu, 7 Julai 2021

Keria Ubi Kayu

 Lembut dan rasanya pun sedap!


Pertama kali makan ni, terus jatuh cinta. Dah bertambahlah satu lagi resepi kuih dari ubi kayu. Next time, kalau ada ubi kayu pasti tidak akan teragak-agak nak membuatnya lagi. Anak-anak pun kata sedap sebab dia lembut, katanya.


Terdetik nak buat kuih ni sebab petang semalam Pak Hencik dok menggali ubi kayu.  Dapat banyak juga. Selepas disumbang kepada jiran sebelah, kita pun buat projek nih, projek keria ubi kayu kikiki


RESEPI KUIH KERIA UBI KAYU
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

3 cawan ubi kayu, direbus dan dilenyek
3 sudu besar tepung gandum (atau secukupnya)
Sedikit garam
Minyak masak untung menggoreng

Bahan sira

1/2 cawan gula
1/4 cawan air


Cara-cara membuatnya

Jom.. jom.. kita ke dapur.


Ubi kayu, untuk sesiapa yang tak kenal. Hi3

Ubi kayu dikupas kulitnya dan dibasuh bersih, kemudian dipotong kecil.


Rebus ubi kayu dengan sedikit garam.


Bila ubi kayu dah empuk, matikan api.

Toskan air.


Dalam sebuah bekas, lenyek ubi kayu rebus semasa masih panas. Pastu tambah 3 sudu besar tepung gandum. (Sukatan ni Mak Hencik agak-agak jer)

Tepung tu jangan letak banyak sangat takut nanti jadi keras pula 


Uli sehingga rata. (melekat jugak sikit kat tangan ni)


Buatkan bentuk toda, saiz kecil sahaja.

Nak buat bentuk ni, Mak Hencik sapu tangan dengan tepung gandum sikit. Hi3


Lepas tu goreng dalam minyak panas dengan api sedang. 

Bila dah keperangan kaler dia, Balikkan supaya ia masak sekata.


Bila dah masak, angkat dan toskan minyak.

Goreng lagi yang selebihnya sehingga habis.

Sementara tu kita teruskan untuk membuat sira pula.


Mula-mula masukkan gula 1/2 cawan dan air 1/4 cawan.

(Sukatannya lsira gula tu ebih kurang 1 cawan gula dan 1/2 cawan air gitewww)

Kuali dan senduk tu mestilah bebas minyak yea..


Kacau seketika sehingga ia berbuih.


Bila buih dah banyak, bolehlah kita masukkan keria tadi 


Kacau rata. Masa ni gula dah bersalut pada keria, tetapi belum membentuk bunga gula. Teruskan mengacau lagi.


Bunga gula dah mula terbentuk. Kacau lagi sehingga keria diselaputi gula sepenuhnya.


Masa ni bunga gula dah terbentuk elok pada keria. Jadi, dah boleh tutup api dah.


Masukkan ke dalam piring kuih. Sedia untuk dimakan.

Jemput kawan-kawan.

Bismillah..


Isnin, 28 Jun 2021

Kuih Ketayap Pandan Polkadot

Sungguh sedap!

Setelah makan nasi lemak yang savouri tu, kita pun nak makan kuih yang manis pula. Jadi, kita pun buat kuih ketayap ni sebabnya ia mudah disediakan dan sedap juga rasanya. 


Hari ini, inti ketayap ni Mak Hencik buatkan inti kelapa. Next time nak letak inti kaya atau coklat pula. Atau letak cheese? Rasa-rasa ok tak?


Untuk pandan flavour pula Mak Hencik pergi petik 7,8 helai daun pandan kat tepi dapur. Daun tu potong kecil-kecil dan kisar sehingga lumat, tapis dan ambil airnya. Wangian air pandan asli ni akan membangkitkan aroma kuih kita nanti.


RESEPI KUIH KETAYAP 
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

2 cawan tepung gandum
2 cawan air pandan
1 cawan santan sederhana pekat
1 sudu kecil garam
1 sudu besar minyak masak

Pewarna hijau
Pewarna merah jambu
Sedikit minyak masak untuk disapu pada kuali atau pan

Sebelum buat kuih ketayap, kita kena siapkan inti kelapa manis dahulu. Boleh buat awal lepas tu simpan dalam peti sejuk.

RESEPI INTI KELAPA MANIS

1/2 biji kelapa parut
3 keping gula melaka (3kerek )
1 sudu makan gula putih
2 sudu makan tepung gandum
2 helai daun pandan disimpul
1/2 cawan air
1/2 sudu teh garam

Cara Buat Inti Kelapa :

๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’š Dalam kuali, campurkan gula melaka, gula putih, daun pandan, garam dan air. Masak hingga semua cair guna api sederhana.

๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’š Kemudian  masukkan kelapa parut, gaul rata.

๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’š Lepas tu masukkan tepung gandum. Kacau sebati dan masak hingga sedikit kering tapi masih lagi lembab. Baru lah sedap inti nya. Ketepikan seketika.


Cara-cara membuat kuih Ketayap.

Jom.. jom.. jom kita ke dapur..


๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’š Sediakan air pandan. Ambik 5 ke 6 helai daun pandan, potong kasar lepas tu kisar dengan 2 cawan air. Lepas tu tapis. 

๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’š Kalau tak ada daun pandan, guna air biasa pun takper. Boleh jer letak paste pandan dan pewarna hijau.

๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’š Kelebihan air daun pandan ni, ia wamgi 


๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’š Dalam bekas, masukkan 2 cawan air daun pandan, 2 cawan tepung gandum, 1/2 cawan santan, 1 sudu besar minyak masak dan 1 sudu kecil garam.

๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’š Kacau dengan whisk sehingga tidak berketul.


๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’š Kalau nak senang, masukkan semua bahan tu dalam blender dan kisar sehingga tepung tidak berketul.


๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’š Seterusnya, ambik 3 ke 4 sudu besar masukkan ke dalam mangkuk kecil dan letakkan pewarna pink.

๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’š Adunan yang banyak tu diletakkan warna hijau. Kacau sehingga rata.


๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’š Yang warna pink tu masukkan ke dalam botol yang ada muncung kecil supaya senang nak buat titik atau corak.


๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’š Sediakan sedikit minyak masak.


๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’š Letakkan pan atas api. Seeloknya kuali non-stick supaya ketayap senang dikeluarkan.


๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’šAmbil bekas yang berisi adunan berwarna merah jambu dan titikkan di atas pan.


๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’šAmbil lebih kurang 1 senduk adunan pandan tuang ke atas titik-titik tadi. Lenggangkan kuali supaya adunan menjadi nipis dan memenuhi pan.

๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’šKulit ketayap mesti nipis supaya senang digulung, elak dari pecah dan rasanya lebih sedap.

๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’šLepas tu, tutup guna tudung periuk.
Dalam cuter P Ramlee ada dia nyanyi lagu tudung periuk yang pandai menarik. Jangan ambik yang pandai menari tu ya. Ambik tudung periuk yang biasa-biasa jer..


๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’šBila kulit ketayap tu dah gelembung, maksudnya ia dah masak. 

๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’šBuka tudung periuk dan angkat kulit ketayap ke atas pinggan besar. Sejukkan sikit.

๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’š Sementara tu, kita ulangi semula proses membuat kulit ketayap..
1. Sapu minyak pada pan
2. Titikkan adunan warna merah jambu
3. Tuang 1 senduk adunan pandan, lenggangkan pan untuk dapatkan kulit yang nipis sekata dan memenuhi pan. (Nanti saiz akan jadi sama besar)
4. Tutup pan
5. Bila dah gelembung, angkat dan letakkan atas pinggan besar atau tempat yang rata untuk proses bubuh inti kelapa dan gulung.


๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’š Seterusnya, ambil sekeping kulit ketayap, letakkan dua sudu inti kelapa.


๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’šGulung sikit dari bahagian atas. Lepas tu sebelah kiri dan kanan tu lipat ke dalam. Lepas tu gulung kemas-kemas.


๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’šDapatlah 9 ke 10 ketul saiz sederhana.

๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’šJom makan kawan-kawan semua..

๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’š Bismillah..