Pebret! Pebret! Pebret! Siapakah penggemar masak lemak? Siapakah penggemar ikan talapia. Mari sini dekat-dekat.. Nah! Rasai kelazatannya..
Beberapa tahun lepas, ikan talapia ni adalah ikan yang murah sahaja. Lebih kurang RM5 sahaja sekilogram. Namun, selepas lebih 10 tahun, harganya telah meningkat lebih 50%. Harga ikan tu sekarang kalau yang besar saiznya boleh mencecah RM15 sekilogram. Kalau saiz biasa pun lebih kurang RM11 ke RM12 sekilogram.. Naik darjat kau ya, si ikan talapia. Dan aku pulak nih macam penganalisis harga ikan pulak dahhh..Dah.. Dah.. Hentikan dulu buat analisis harga. Sekarang kita kena gi dapur. Apa lagi.. Marilah..
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
2 ekor ikan tilapia - disiang dan dibasuh bersih
*1 biji bawang merah besar saiz sederhana
*1 biji bawang putih
*10 biji cili padi - tambah atau kurang ikut kepedasan masing-masing.
*1 inci kunyit hidup
*2 hiris lengkuas
Bahan bertanda * dikisar sehingga halus
1 cawan santan pekat
1 cawan air
7 biji belimbing buluh - dibelah dua (kalau tiada, gantikan dengan sekeping asam gelugur atau asam keping)
1 batang serai - diketuk
5 tangkai daun kesum
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara menyediakannya
Mari buat persiapan awal memasak dahulu. Ajommm...
Siang ikan, basuh bersih dan toskan.
Tips : basuh ikan dengan air basuh beras dan air asam jawa untuk hilangkan hanyir.
Belimbing buluh dipotong hujung ya atas dan bawah kemudian belah dua.
Bahan untuk dikisar seperti bawang putih, bawang merah, cili padi, kunyit dan lengkuas. Bahan lain ialah daun kesum dan serai yang diketuk sedikit.
Kisar bahan-bahan kisar sehingga hancur.
Jom kita menggulai pula..
Masukkan santan dan air ke dalam periuk yang sesuai. Masukkan bahan kisar, serai yang diketuk dan belimbing buluh. Buka api.
Kacau selalu supaya santan tidak berketul dan tunggu sehingga kuah mendidih.
Bila kuah sudah mendidih, bolehlah masukkan ikan. Masukkan garam gula sekali ikut citarasa.
Masukkan daun kesum.
Gulai lemak sedang mendidih. Biarkan sehingga kuah pekat elok.
Rasa dulu sedap ke tidak. Tambah lah bahan perasa supaya sedap gulai masak lemak kita.
Dah masak bolehlah tutup api.
Jemput makan
Bismillah..