Jumaat, 11 Oktober 2019

Laksa Penang yang mudah dan sedap

Cara penyediaan yang mudah dan ringkas. Rasa yang semestinya sedap dan lazat! 😋😋😋


Betul ke ni laksa Penang? Ker laksa utara? 🤔🤔🤔

Sebenarnya Mak Hencik tak tau betui kaa laksa yang Mak Hencik masak ni laksa Penang. Laksa Kedah ada ke? tu yang mana pulak? Laksa Perglih?


Yang pasti depa semua tu laksa utagha.. Yang pasti depa semua tu sedap-sedap belaka.. Adoii merecik ayaq liuq oiii..! 😁😁😁

Atau kemungkinan juga laksa-laksa tu lebih kurang sama sahaja. Cuma ada beza sikit-sikit. Apa beza sikit-sikit tu ya? Pegawai penyiasat.. Tolong pi siasat sat. 😎😎😎


LAKSA PENANG
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1 bungkus laksa kering - direndam dan direbus.
4 ekor ikan sardin saiz XL - direbus, diasingkan isi dan tulang.
1 liter air
1 liter air - untuk blend isi ikan dan bawang
2 biji bawang putih - dikisar
1 biji bawang merah besar - dikisar
10 tangkai cili kering - dikisar
1 inci belacan - dikisar (saya tak letak)
2 keping asam gelugur
10 batang daun kesum
1 kuntum bunga kantan - di belah enam
Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa

Bahan-bahan ulaman

Timun - disagat
Daun salad - dihiris kasar
Daun salom - dihiris halus
Lada merah - dihiris serong
Cili padi - dihiris halus
Telur rebus - di belah dua
Limau kasturi - di belah dua

Cara-cara menyediakannya

Mohler kita ke dapur..


Langkah 1
Rendam laksa kering sehingga dia menjadi lembut sedikit.


Rebus laksa sehingga lembut dan masak.

Mak Hencik rebus laksa sekali dengan telur. Telur tu basuh bersih-bersih dahulu tau. Ini stail masakan rimba. Kihkihkih

Kalau geli kata kulit telur tu berkuman berbakteria bagai, rebus lah asing tapi jangan mengecam cara orang lain masak.  Okey?


Apabila laksa sudah masak, keluarkan dan toskan airnya.

Cara menyediakan kuah laksa



Ikan sardin direbus dengan garam dan asam gelugur atau asam keping secukup rasa.

Kalau nak guna ikan jenis lain pun boleh..

Ikan tu kita asingkan tulang dengan isinya. Isi tu kita kisar dengan air. Tulang ikan dan kepala ikan tu pun kita kisar juga dan tapis. Ambil airnya.


Bahan-bahan utama seperti bawang putih, bawang merah, cili kering, daun kesum dan bunga kantan.
Jangan lupa belacan ya!


Kisar bawang putih, bawang merah, cili kering dan belacan sehingga hancur.

Okey.. Bila semua bahan kisar dah siap sedia, jom lah kita memasak.


Mula-mula kita masukkan 1 liter air dan asam keping ke dalam periuk. Lepas tu masukkan bawang kisar.


Masukkan pula isi ikan kisar dan air tulang ikan.


Masukkan juga bunga kantan dan daun kesum. Bubuhkan garam, gula dan serbuk perasa. Gula dan serbuk perasa tu tak bubuh pun tak apa.


Biarkan kuah mendidih. Sambil tu kacau sekali-sekala.


Bila rasa kuah sudah secukup rasa, bolehlah tutup api.


Untuk lebih sedap, biarkan kuah semalaman. Buat kuah pada malamnya dan esok baru makan.


Sediakan ulam-ulaman. Ulam untuk laksa Mak Hencik dapatkan segar dari peti sejuk. 
😜😜😜


Sekarang dah boleh hidangkan dalam mangkuk.

Mudik perahu menuju muara,
Untuk ke kedai membeli ragi;
Nampak laksa terus berselera,
Yang sudah kenyang pun nak makan lagi

Selamat menjamu selera semua..

Bismillah..

Khamis, 10 Oktober 2019

Pop Corn Caramel guna kuali biasa jer

Mudahnya buat pop corn sendiri di rumah. Tak menyesal langsung! Bangga ada lah.. 😝😝😝


Mana lahh anak mak tak bangga kalau sekali buat jer terus jadik! 
😜😜😜

Rasa pop corn homemade tentunya lebih sedap sebab segar dari dapur. Ditambah dengan rasa manis lemak dari gula dan mentega.

Krup krap Krup krap .. Licin sebalang.


RESEPI POP CORN HOMEMADE
Oleh Dapur Cempakasari
Sumber resepi : RASA

Bahan-bahan

1/3 cawan biji jagung
1 sudu besar mentega
2 1/2 sudu besar minyak masak

Bahan-bahan Karamel

1/3 cawan gula
1 sudu besar mentega

Cara-cara membuatnya

Marilah kita ke dapur.. Jom!


Sediakan biji jagung.


Langkah 1
Cairkan mentega dan minyak masak.


Langkah 2
Bila mentega sudah hampir cair, masukkan sebiji biji popcorn.


Tutup kuali dengan tudung periuk. Tunggu sehingga ada bunyi pop. Bunyi pop itu menandakan biji popcorn tadi sudah masak.


Langkah 3
Sebaik sahaja terdengar bunyi pop, buka tudung periuk dan masukkan 1/3 cawan pop corn. Kacau sedikit supaya semua popcorn terkena minyak panas.


Langkah 4
Tutup kuali dengan tudung periuk dan tunggu sehingga bunyi pop. Biarkan bunyi pop seketika.

Jangan buka tudung periuk tu ya semasa bunyi pop tu kerana dikhuatiri popcorn tu akan menyembur keluar melompat ke seantero dapur kita. 😁😁😁


Bila bunyi pop sudah berhenti, baharulah tutup api dapur dan buka tudung. Nah! Penuh satu kuali dengan pop corn.


Oleh kerana Mak Hencik buat satu cawan biji popcorn, maka Mak Hencik mengalami proses di atas sebanyak 2 kali.

Hasilnya menakjubkan! Dapat hampir penuh dua bekas besar.


Lepas tu kita buat karamelnya pula.


Oleh kerana Mak Hencik buat 1 cawan biji pop corn, Mak Hencik gandakan sukatannya.

1 cawan gula
3 sudu besar mentega

Jom


1. Dalam kuali yang bersih, masukkan gula. Api kecil sahaja.


2. Kacau sekali sekala sehingga gula cair dan berwarna keperangan.

3. Bila gula sudah sepenuhnya cair, masukkan mentega.


4. Kacau sehingga sebati dan mentega cair.


5. Bila mentega sudah cair sepenuhnya, tutup api.


6. Curahkan karamel tadi ke dalam bekas yang berisi popcorn.


7. Gaul sehingga rata dan sebati.


8. Bila sudah sebati, masukkan ke dalam balang dan tutup rapat supaya tidak masuk angin.

Bila nak makan, buka penutup balang dan makan...

Bismillah.. ☺️☺️☺️

Rabu, 9 Oktober 2019

Chicken Chop Bread Crumb yang Rangup

Orang kampung macam den ni pun kadang-kadang teringin nak makan chicken chop jugak laa.. 😋😋😋


Korang pun sama kan.. Kadang-kadang teringin nak merasa makanan Western. Kan.. Kan.. Kan.. 😁😁😁



Kelebihan menggunakan isi ayam yang disalut dengan breadcrumb ni ialah rangup di luar dan lembut di dalam.

Sedap!

Mak Hencik tidak menggunakan telur tetapi cukup lah dengan perapan dari bancuhan tepung goreng ayam yang sudah basah.

Sambil menulis menggunakan kapur,
Sambil makan buah kuini;
Jom lah kita masuk ke dapur,
Memasak hidangan yang istimewa ini.

Jom.. Jom.. Jom..



RESEPI CHICKEN CHOPPED BREADCRUMB YANG RANGUP
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan ayam rangup

2 kg isi dada ayam
2 cawan tepung goreng ayam
2 cawan air
Bread Crumb atau serbuk roti secukupnya.

Bahan-bahan Brown Sauce

2 biji bawang putih - dicincang
1/2 biji bawang besar Holland - dicincang
2 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum
4 cawan air
2 cawan susu
1/2 cawan sos lada hitam
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap manis
1 sudu besar gula
1 sudu besar serbuk lada sulah
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk lada hitam kasar
1/3 cawan demi glaze - optional
1 ketul kiub ayam


Bahan-bahan coleslaw

1/2 biji kobis - disagat
1 biji karot saiz sedang - disagat
1/3 cawan mayonaise
4 sudu besar susu pekat manis
1/2 sudu kecil garam
1/2 biji lemon - ambil jusnya

Bahan-bahan jejari kentang goreng

1/2 bungkus jejari kentang atau French fries
Minyak untuk menggoreng penuh
Sedikit garam - untuk ditabur selepas digoreng.

Cara-cara menyediakannya


Mula-mula kita buat coleslaw dulu.



Sagat 1/2 biji kobis dan 1 batang karot.



Basuh bersih dan toskan air.



Masukkan 1/3 cawan mayonnaise, 4 sudu besar susu pekat manis, garam dan jus lemon dari 1/2 biji lemon.



Gaul sehingga rata. Rasa dahulu. Tambah lah mana yang kurang. Dah siap tu bolehlah simpan dalam peti sejuk.


Cara-cara menyediakan ayam bread crumb crispy.





Mak Hencik guna dada ayam. Kalau kau kata keras, kau gi la cari paha ayam dan deboned. Mak Hencik ni malas, jadi pasal itu laa Mak Hencik guna dada ayam. 😝😝😝

Okey, basuh bersih dada ayam tersebut. Segala kulit dan lemak sila buang.


Dada ayam yang besar tu dibelah dua kemudian potong melintang nipis-nipis.

Kalau dada ayam tu besar, boleh dapat tiga keping. Kalau kecil boleh dapat dua. Yang pasti kepingan ayam tu kita tak nak tebal sangat dan tak nak nipis sangat. Nak yang sedang-sedang jer.

Lepas tu ketuk sedikit isi ayam guna pengetuk khas.


Dapatlah 20 keping. Ada kecil dan ada juga yang besar.


Seterusnya bancuh 1 cawan tepung bestari dengan 1 cawan air. Godek sampai rata. Macam kita buat goreng pisang tu laa.

Dah habis buat round yang kedua pula. Maklumlah.. Ayam kita banyak juga tuh.


Tepung goreng ayam yang digunakan.


Lepas tu ambillah isi ayam tadi dan celup ke dalam adunan tepung.


Masukkan dalam  bekas. Buatlah sampai habis.


Yeayyy.. Dapat 2 bekas. Tutup dan peraplah sejam dua. Dalam masa tu bolehlah buat brown sauce.

Kalau tak nak perap pun tak per. Boleh jer kita teruskan proses seterusnya. Jom ler..

Keluarkan satu bekas jer. Satu bekas lagi kita masukkan dalam peti sejuk.


Sediakan serbuk roti.


Salut dengan ayam elok-elok.


Siap satu.


Buatlah sampai habis.


Panaskan minyak untuk menggoreng terendam dan goreng sehingga masak dan warnanya kuning keemasan.


Dah siap goreng toskan minyak. Masukkan dalam mangkuk hidang dan letak bawah saji dulu. 😁😁


Cara buat brown sauce atau sos perang.




1. Cairkan 2 sudu besar mentega. Masukkan bawang putih dan bawang besar Holland cincang. Tumis sehingga keperangan.



2. Bila bawang sudah keperangan, masukkan 2 sudu besar tepung gandum. Cepat-cepat kacau sehingga rata menggunakan whisk. 


3. Bila sudah rata dan keperangan, masukkan 4 cawan air dan kacau sehingga rata.



4. Masukkan juga 2 cawan susu segar. Kacau sehingga rata.



5. Sediakan kiub ayam, 1 sudu besar serbuk lada sulah, serbuk lada hitam dan 1 sudu besar serbuk lada hitam kasar.



Masukkan ke dalam kuah tadi.



6. Masukkan juga 1/2 cawan sos lada hitam, 3 sudu besar sos tiram, 1 sudu besar gula dan 3 sudu besar kicap manis. Kalau suka kaler hitam, letak lah kicap lebih sikit.



7. Sediakan demi glaze. Kacau dahulu dengan air panas sikit sehingga ia tidak berketul dan tuang ke dalam sos perang tadi.

Kalau tak letak demi glaze pun tak apa. Tapi kalau letak lebih sedap rasanya.



8. Kacau seketika sehingga sos perang menjadi elok kepekatannya. Lepas tu bolehlah tutup api. Bolehlah masukkan ke dalam mangkuk hidang dan letakkan bawah saji. 😁😁

Jom goreng  french fries pula.. 



1. Panaskan minyak secukupnya.
2. Goreng French fries sehingga garing.



3. Bila sudah masak, angkat dan toskan minyak
4. Taburkan dengan sedikit garam.

Masa untuk menghidang.



Jom ambil pinggan. (saper ler cucuk brown sauce aku tuuu.. 😜)



Jemput menjamu selera semua..

Bismillah.. 😋😋😋