Lebihan karot dan tauge ada tersadai dalam peti sejuk. Pergi beli sengkuang di Kedai Acheh seketul, sambil-sambil beli ayam. Bolehlah buat popia goreng inti sayur-sayuran. Bolehlah isi perut kami sekeluarga di waktu petang.
RESEPI POPIA SAYURAN
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
1 bungkus kulit popia
1 batang karot - disagat
2 cawan tauge
1 biji sengkuang saiz kecil - disagat
1 sudu kecil serbuk pati ikan bilis
1 sudu kecil gula
1 sudu besar tepung gandum dibancuh dengan sedikit air until dijadikan gam.
Minyak untuk menggoreng secukupnya
Cara-cara membuatnya
Jom.. Jom..
Bancuhan tepung gandum.
Kulit popia
Tauge, karot sagat dan sengkuang sagat dicampur di dalam bekas. Masukkan serbuk pati ikan bilis dan gula. Gaul sehingga rata.
Inilah version yang paling ringkas yang kubuat. Huhu
Ceraikan kulit popia selapis demi selapis until memudahkan kits menggulung.
Ambil sekeping dan letakkan di tempat yang rata. Ambil sedikit campuran sayuran Dan letakkan di atasnya.
Lipat ke atas.
Kemudian lipat kiri dan kanan. Sapu bancuhan tepung di hujung bahagian at as kulit popia.
Lepas tu, gulunglah dengan kemas.
Sajer jer nak tunjuk.. Sebenarnya korang dah terrer pun.. Hihihi
Buatlah sampai habits.
Panaskan minyan secukupnya untuk menggoreng popia pula.
Apabila sudah kekuningan, balikkan supaya keseluruhan popia masak dengan sekata.
Bila sudah masak, angkat dan toskan minyak.
Bolehlah dihidangkan dengan sos pencicah yang dibeli di pasaraya. Keh keh keh.
Ringkas cenggini pun sedap juga tau. Jemput makan semua..
Bismillah..