Pelita apa yang tiada api?
Pelita apa yang boleh dimakan?
Hurm... Tepung pelitalah.. 😂😂😂
Kalau makan kuih ni, usus kita akan bercahaya terang, pasal pelita sudah berada dalam perut. Huhuhu
Ini adalah percubaan pertama yang Mak Hencik buat. Ada satu masalah yang perlu diatasi iaitu apabila kita tuang adunan santan untuk lapisan kedua, lapisan hijau tu naik ke atas dan bercampur dengan yang putih. Canner tu? Kena masak sekejap atas dapur ke adunannya..? Atau akukah yang gopoh dan tergesa-gesa. Hurmm...
Tapi rasanya.. fullamak datuk datin!! Sedap secukup rasa dengan lemaknya.. dengan manisnya yang sederhana.👍👍
RESEPI TEPUNG PELITA
Oleh Dapur Cempakasari
Terima kasih penyumbang resepi : Rarra Sakura via FB
Bahan-bahan
Lapisan bawah hijau pandan
1 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan santan cair - Mak hencik guna 1/2 cawan santan pekat + 2 cawan air
1 cawan air daun pandan - daun pandan dikisar dengan secawan air dan tapis. Sukat betul-betul satu cawan. Hehe
4 sudu besar gula
1 sudu kecil pewarna hijau
Lapisan atas putih santan
2 cawan santan pekat - Mak Hencik guna 2 cawan santan kotak
1 cawan air
3 sudu besar tepung gandum
1 sudu kecil garam
Cara membuatnya
Jom buat.. caranya sangat mudah.
Oleh kerana tak reti nak buat kelonsong daun pisang, maka Mak Hencik guna bekas plastik kecil. Mak Hencik alas dengan daun pisang untuk dapatkan rasa asli tepung pelita serta aromanya.
Kemudian masukkan satu sudu besar gula ke dalam setiap bekas.
Campurkan tepung gandum, air daun pandan, santan cair dan gula. Kisar supaya adunan sebati. Tak ada ketul-ketul dah..
Susun bekas yang sudah dimasukkan gula ke dalam pengukus.
Tuang adunan pandan sebagai lapisan pertama.
Tutup pengukus dengan tudungnya. Sebelum tu lebih baik balut tudung pengukus tu dengan kain untuk menghindari wap air menitik masuk ke dalam kuih.
Atau boleh juga tutup bekas kuih dengan aluminium foil. Mak Hencik guna cara ini.
Biarkan selama 20-30 minit.
Seterusnya kita buat lapisan santan pula. Di dalam besen kecil kita campurkan santan, garam dan tepung gandum. Kisar sehingga sebati atau kacau menggunakan whisk. Pastikan adunan tidak berbintil.
Apabila lapisan hijau pandan sudah masak, tuangkan lapisan putih santan perlahan-lahan.
Dah habis semua tuang bahagian putih, tutup dengan aluminium foil kalau tak balut penutup dengan kain, pastu tutup dan kukus selama 20-30 minit atau sehingga masak.
Bila dah masak, angkat.
Inilah rupa antara yang jadi sempurna.
Sudu sikit.
Bismillah..
Mmm... Sedapnya.. jemput makan kawan-kawan semua..
Sedap sungguh si tepung pelita,
Mari dimakan di petang hari;
Betulkah sedap bagai yang dikata,
Boleh sahaja cuba buat sendiri..
Okbai
Masakan Ringkas. Resepi Mudah. Rasa yang pasti Sedap. Berkongsi menu harian yang lazat dengan langkah bergambar.
Isnin, 21 Mei 2018
Jumaat, 18 Mei 2018
Pulut Bangkok atau Pulut Pisang
Lama sangat dah nak buat pulut Bangkok ni. Tapi itu la.. bila nak buat pisang tak ada laa. Beras pulut habis laa. Santan tak cukup laa. Kelapa parut tak beli laa. Uihhh banyaknya kau punya laaa.. 😂😂😂
Nampak keadaan bentuk badan dia.. dengan warna dia.. tengok pun rasa macam dah sedappp jer. Menggoda you.. hahaha. Sangat sesuai sekali untuk sesiapa yang gemarkan menu pulut. 👍👍
RESEPI PULUT BANGKOK @ PULUT PISANG
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
5 biji pisang, kukus separuh masak
*2 cawan beras pulut
*1 keping asam gelugur
*2 cawan air atau secukupnya
*1 sudu kecil pewarna hijau
Bahan bertanda * direndam kurang lebih 30 minit.
1 cawan santan
1/2 cawan santan
1 sudu kecil garam
2 helai daun pandan - dipotong 3 inci panjang atau disimpul
Kelapa parut manis untuk disalut pada pulut pisang
1/2 biji kelapa parut
1/2 cawan gula
1/2 sudu kecil garam
1 helai daun pandan - dipotong 3 inci panjang atau disimpul
sedikit air atau 1/8 cawan air
Cara-cara membuatnya
Marilah kita membuat kuih hari ini.. Jom..
Rendam beras pulut dengan air dan asam gelugur selama lebih kurang 30 minit.
Bila warna hijau sudah melekat cantik kat beras pulut, buang air rendaman dan masukkan beras pulut ke dalam periuk untuk ditanak. Mak Hencik tanak atas gas sahaja.
Kalau nak kukus pun boleh, lagi cantik kejadiannya.
Masukkan 1 cawan santan dan daun pandan yang telah dipotong.
.
Tutup periuk dan buka api perlahan. Tanak pulut sehingga separuh masak.
Bila sudah hampir kering, buka tudung periuk. Tutup api.
Tuang ke dalam periuk 1/2 cawan santan lagi. Gaul rata menggunakan sudip kayu.
Kemudian tutup lagi periuk dengan tudung periuk dan buka api perlahan. Tunggu sehingga pulut masak sempurna.
Bila sudah masak, tutup api dan sejukkan sekejap.
Alas dengan plastik, letakkan pulut, tekan-tekan dan ratakannya untuk memuatkan sebiji pisang. Pisang hendaklah yang masak tetapi jangan ranum. Pilih pisang yang manis.
Gulung elok-elok, biar pulut tu padat. Lepas tu letak dalam bekas dan ulangi lagi sehingga pisang habis.
Seeloknya ikat kiri dan kanan plastik tu. Dan kalau ada daun pisang, lebih baik guna daun pisang. Semulajadi dan aroma yang sedap.
Seeloknya ikat kiri dan kanan plastik tu. Dan kalau ada daun pisang, lebih baik guna daun pisang. Semulajadi dan aroma yang sedap.
Panaskan pengukus dan kukus pulut pisang yang dibalut dengan plastik lebih kurang 30 minit atau agak-agak pisang tu masak. Bila dah masak, tutup api dan sejukkan.
Biarkan dulu bab kukus-mengukus ni sambil kita buat kelapa parut manis untuk disalut pada pulut pisang.
Di dalam kuali, masukkan 1/2 cawan gula, sedikit garam, daun pandan dan air. Sebelum tu sediakan kelapa parut di dalam bekas yang sesuai.
Buka api dan kacau sehingga gula hancur, kemudian tutup api.
Tuangkan air gula panas itu ke dalam bekas kelapa parut.
Gaul sehingga rata dan sebati.
Ambil sebatang pulut pisang yang sudah disejukkan terlebih dahulu dan salutkan dengan kelapa parut manis.
Macam gitulah lebih kurang gayanya..Salutlah kesemua pulut pisang kita tu. Lepas tu bolehlah kita potong dan hidangkan. Mak aihhh banyak pulalah jadinya bila dipotong ni..
Letak dan susun di dalam pinggan hidang untuk dinikmati..
Jemput makan semua..
Bismillah..
Tapi hari ni first day puasa.. mana boleh makan lagi ni. Tunggu azan maghrib dulu. Hihihi. Okebai..!
Isnin, 14 Mei 2018
Sayur Lemak Putih Labu
Ada sebiji labu tergolek kat tepi tangga dapur. Bentuk lonjong pula. Budak-budak ni yang taburkan biji labu bulan Jan hari tu, sekarang bulan lima, sudah boleh dipetik buahnya.
Diorang ni pun main-main sahaja tabur benih. Tak sangka pula, menjadi juga.
Kalau berbudi pada tanah, adalah hasilnya.
RESEPI SAYUR LEMAK PUTIH LABU
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
1/4 biji labu saiz sederhana - dikopek kulit dan dipotong kiub
7 tangkai pucuk labu - dipotong
1/2 biji bawang merah - ditumbuk
1/2 sudu kecil lada hitam - ditumbuk
4 cawan santan
1 ekor ikan kembung kecil - dipanggang dan diasingkan isi dengan tulang
2 sudu kecil garam atau secukupnya
2 sudu kecil gula, jika suka
Cara menyediakannya
Marilah kita ke dapur..
Inilah rupanya labu bentuk lonjong.
Isi labu yang telah dipotong kiub.
Pucuk labu yang baru dipetik tadi.
Kobis tu tumpang ajer yea.. nak tunjuk gambar si pucuk labu yang segar dari ladang ni..
Ikan kembung diasingkan isinya. Nak guna ikan lain pun boleh contohnya ikan sardin atau selayang, pealing dan lain-lain.
Tumbuk lada hitam sehingga lumat. Kemudian, masukkan bawang merah dan isi ikan. Tumbuk lagi sehingga lumat.
Di atas dapur, masukkan santan dan bahan tumbuk. Kacau selalu supaya santan tidak berketul. Kacau sehingga kuah mendidih.
Sambil itu masukkan garam secukupnya dan gula jika suka.
Apabila kuah sudah mendidih, masukkan buah labu. Kacau selalu sambil menantikan buah labu empuk.
Kemudian, masukkan pula pucuk labu. Biarkan sehingga ia layu.
Bila sudah layu, rasa pun sudah sedap, bolehlah tutup api.
Masukkan dalam mangkuk hidang. Bolehlah dinikmati dengan nasi dan lauk-lauk lain yang mana ada..
Jemput makan..
Bismillah..
Ahad, 13 Mei 2018
Asam Pedas Rebus Ikan Kerisi
Semalam sudah goreng dua ekor ikan kerisi. Ada lagi dua ekor ikan kerisi ni kita masak berkuah pula. 🎏 🎏 🎏
Inilah masakan mak yang paling aku sukai. Kalau mak yang masak, rasa masam, masin, pedas dan manis seimbang. Tiada orang boleh challenge masakan mak. Selamat hari ibu, mak.
RESEPI ASAM PEDAS REBUS IKAN KERISI
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
2 ekor ikan kerisi - disiang, dibersihkan dan ditoskan
*1 biji bawang putih
*1/2 biji bawang merah
*1/2 inci kunyit
*2 hiris lengkuas
*2 tangkai cili kering - kalau nak pedas, boleh tambah cili padi
Semua bahan bertanda * dikisar halus dengan sedikit air
4 cawan air
5 tangkai daun kesum
1 biji tomato - dibelah empat
1 keping asam gelugur
2 sudu kecil garam atau secukupnya
3 sudu kecil gula, jika suka
1/2 sudu kecil serbuk perasa, jika suka.
Cara-cara menyediakannya
Mari kita ke dapur..
Sepasang ikan kerisi dua sejoli, duduk bersanding di atas pinggan.
Daun kesum yang dipetik di belakang rumah, asam keping, lengkuas, kunyit, bawang merah, bawang putih dan cili kering.
Cili kering, bawang putih, bawang merah, kunyit dan lengkuas dikisar halus.
Tuang bahan kisar dalam periuk dan masukkan air. Buka api. Kemudian masukkan gula, garam, serbuk perasa dan asam keping. Biarkan sehingga mendidih.
Ish ish ish.. kalau mak mentua tengok aku kisar lada kering cam gitu 👆👆, kena menyorok dalam almari. 😂😂😂
Bila kuah sudah mendidih, masukkan ikan seekor demi seekor ke dalam periuk.
Biarkan mereka berenang di situ seketika.
Sambil itu kita masukkan dengan lemah lembut, sopan santun dan dengan penuh gaya, mutu dan keunggulan. Eh masuk apa ni? Dok berbahasa pujangga sampai hilang ingatan nih!!
Masukkan daun kesum dan tomato 🍅 yang dibelah empat tadi. Bukan madu empat tauuu.. 🙊🙊🙊
Biarkan ia mendidih seketika, kemudian bolehlah tutup api.
Akhirnya masukkan ke dalam pinggan. Er er er pasangan ikan di atas tu memang suami-isteri ke? 😎😎😎
Jemput menjamu selera dengan rezeki yang dikurniakan seadanya.
Bismillah..
Inilah masakan mak yang paling aku sukai. Kalau mak yang masak, rasa masam, masin, pedas dan manis seimbang. Tiada orang boleh challenge masakan mak. Selamat hari ibu, mak.
RESEPI ASAM PEDAS REBUS IKAN KERISI
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
2 ekor ikan kerisi - disiang, dibersihkan dan ditoskan
*1 biji bawang putih
*1/2 biji bawang merah
*1/2 inci kunyit
*2 hiris lengkuas
*2 tangkai cili kering - kalau nak pedas, boleh tambah cili padi
Semua bahan bertanda * dikisar halus dengan sedikit air
4 cawan air
5 tangkai daun kesum
1 biji tomato - dibelah empat
1 keping asam gelugur
2 sudu kecil garam atau secukupnya
3 sudu kecil gula, jika suka
1/2 sudu kecil serbuk perasa, jika suka.
Cara-cara menyediakannya
Mari kita ke dapur..
Sepasang ikan kerisi dua sejoli, duduk bersanding di atas pinggan.
Daun kesum yang dipetik di belakang rumah, asam keping, lengkuas, kunyit, bawang merah, bawang putih dan cili kering.
Cili kering, bawang putih, bawang merah, kunyit dan lengkuas dikisar halus.
Tuang bahan kisar dalam periuk dan masukkan air. Buka api. Kemudian masukkan gula, garam, serbuk perasa dan asam keping. Biarkan sehingga mendidih.
Ish ish ish.. kalau mak mentua tengok aku kisar lada kering cam gitu 👆👆, kena menyorok dalam almari. 😂😂😂
Bila kuah sudah mendidih, masukkan ikan seekor demi seekor ke dalam periuk.
Biarkan mereka berenang di situ seketika.
Sambil itu kita masukkan dengan lemah lembut, sopan santun dan dengan penuh gaya, mutu dan keunggulan. Eh masuk apa ni? Dok berbahasa pujangga sampai hilang ingatan nih!!
Masukkan daun kesum dan tomato 🍅 yang dibelah empat tadi. Bukan madu empat tauuu.. 🙊🙊🙊
Biarkan ia mendidih seketika, kemudian bolehlah tutup api.
Akhirnya masukkan ke dalam pinggan. Er er er pasangan ikan di atas tu memang suami-isteri ke? 😎😎😎
Jemput menjamu selera dengan rezeki yang dikurniakan seadanya.
Bismillah..
Langgan:
Catatan (Atom)