Sabtu, 24 Februari 2018

Resepi Fettuccine Carbonara Berkrim yang Sedap

Sedap betul masakan fettucini carbonara yang dimakan di jamuan tempohari. Bila nak makan lagi, kena ler buat sendiri. Ya dak? 😊😊


Carbonara ini boleh dimakan dengan pelbagai jenis pasta, biasanya spagethi. Pasta lain yang boleh  digunakan ialah fettuccine, rigatoni, linguine dan bucatini. Untuk hidangan hari ini Mak Hencik pilih fettuccine yang bentuknya macam kuey tiew.

Carbonara ni berasal dari Itali dan dimasak menggunakan telur, daging, keju dan lada hitam. Penggunaan krim pula adalah dari luar negara Itali. Bagaimanapun resepi ini telah kita olah mengikut selera anak tekak sendiri. 😂😂

Peace! ✌✌


RESEPI FETTUCCINE CARBONARA
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

400 gm daging cincang
5 batang sosej - dihiris nipis
2 biji bawang putih - dicincang
1/2 labu bawang besar - dicincang
3 sudu besar tepung gandum
2 cawan susu segar
3 cawan air
1/2 cawan whipping cream
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1 sudu kecil serbuk lada hitam kasar
Sedikit serbuk daun parsley kasar - jika suka
Sedikit serbuk oregano kasar - jika suka
1 1/2 ketul kiub ayam
1 tin cendawan butang - dihiris nipis
1/2 biji lada capsicum - dipotong kiub
1 sudu kecil garam
Serbuk keju parmesan - jika suka

Cara-cara membuatnya

Let's do it together.. (chewahh cakap omputih pulak)


Rebus fettuccine dan bubuh sedikit minyak zaitun di dalam air rebusan.


Apabila masak, angkat dan toskan airnya. Renjis sedikit minyak zaitun jika suka.


Bawang putih dan bawang besar Holand dicincang halus.


Daging cincang, dibasuh bersih dan ditoskan.


Cendawan butang dihiris nipis dan lada capsicum dipotong dadu.


Sosej dihiris nipis.


Kiub ayam, serbuk lada sulah dan serbuk lada hitam kasar.


Serbuk kasar daun parsley dan oregano.


Masukkan mentega di dalam kuali. Bila mentega cair sedikit, masukkan bawang putih dan bawang besar Holand cincang. Kacau sehingga layu.


Kemudian masukkan tepung gandum. Gaul sehingga tidak bergentel dan warna bertukar ke keperangan.


Masukkan daging kisar. Kacau seketika sehingga daging separuh masak.


Masukkan sosej. Kacau lagi.


Masukkan susu segar. Masukkan juga air. Masukkan kiub ayam dan sedikit garam. Kacau lagi.


Masukkan cendawan butang dan lada capsicum.


Masukkan serbuk lada putih dan lada hitam kasar.


Masukkan serbuk kasar daun parsley dan oregano.


Akhir sekali masukkan whipped cream. Biarkan sehingga mendidih. Sambil itu terus dikacau sehingga pekat.



Apabila sudah mendidih dan pekat elok, bolehlah tutup api dan masukkan ke dalam mangkuk hidangan.


Apa lagi, marilah makan. Ambil pinggan, masukkan fettucine secukupnya dan sesenduk kuah carbonara. Renjis sedikit serbuk lada hitam dan keju parmesan di atasnya. Mmm.. menyelerakan.. Jemput makan kawan-kawan.

Bismillah..

Khamis, 22 Februari 2018

Resepi Daging Kaprau Thai

Resepi yang wajib dicuba untuk masakan daging. Ada rasa masam dari perisa tom yam, manis sos cili Thai dan kicap. Oh sedapnya 😍😍



Biasa kalau daging goreng  kita letak kicap, atau rempah atau goreng biasa letak kunyit. Kali ni kita cuba buat kelainan. Kalau kita tak cuba kita tak tau kan. Hihi. Resepi ni letak tom yam paste dalam daging. Perap dan goreng. Sedap tau. Terima kasih kepada penyumbang resepi yang sudi berkongsi resepi mudah ini. Muah! Muah!



RESEPI DAGING KAPRAU THAI
Oleh Dapur Cempakasari
Resepi asal via fb mahn

Bahan-bahannya

1/2 kg daging lembu
3 sudu besar tomyam paste
1 biji bawang besar Holand - dipotong wedges, kemudian bahagi dua
2 biji lada hijau atau merah ( resepi asal cili api secukupnya) - tumbuk halus atau kisar kering
3 sudu besar sos cili Thai
3 sudu besar kicap manis
1 sudu kecil gula
5 helai daun limau purut
2 cawan air
Sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara membuatnya

Jom kita ke dapur. Jom jom




Daging dipotong nipis, dibasuh dan dibersihkan. Toskan air.


Masukkan 3 sudu besar tom yam paste. Guna jer laa tom yam paste yang ada kat rumah tu. Apa-apa jenama pun boleh. Janji sedap. Gaul sebati dan perap dalam 30 minit.


Bawang besar dipotong dua. Dihiris wedges. Separuh untuk menumis, separuh lagi nak bubuh semasa dah hampir nak angkat. Lada tu hiris kecil untuk ditumbuk. Kalau nak pedas dan suka pedas, guna cili padi. Resepi asal memang letak cili api yaa. Haa berasap uols nanti.


Tumbuk lada dan potong wedges bawang besar holand.


Mula-mula panaskan minyak dan tumis lada tumbuk atau kisar kering dengan separuh bawang besar holand.


Kacau sekali sekala sehingga lada masak dan bawang layu.


Masukkan daging perap. Kacau sehingga sebati.


Lepas tu masukkan dalam 2 cawan air dan tutup kuali dengan tudung periuk. Tujuannya supaya daging cepat empuk.


Sementara itu, kita sediakan daun limau purut. Nak ramas-ramas manja boleh, nak hiris halus-halus pun boleh.


Sos cili thai dan kicap manis.


Bila air daging tadi sudah hampir kering, daging pun sudah empuk dan lembut, masukkan sos cili thai.


Masukkan kicap manis. Kacau rata. Eh eh jangan lupa masukkan 1 sudu kecil gula juga. Sebab pedas, letak gula sikit. Satu lagi tom yam paste tu ada rasa masam sikit.Kalau tak suka takyah letak. Garam takyah letak dah. Kacau sehingga rata.


Bila rasa sudah cukup sedap, masukkan daun limau purut dan separuh bawang besar Holand tadi. Kacau lagi sehingga sebati.



Ini dia masakan kita pada hari ini. Mudah nak memasaknya. Rasa pun sedap. Jemput makan kenkawan semua..

Bismillah..

Ayam Paprik Oo La La Mudah dan Sedap

Paprik dalam bahasa Thai bermaksud stirfry (pap) dan cili (prik) kotlah. Rasa-rasanya lah. 😇😇. Tapi yang aku masak ni tak pedas pun sebab masak untuk anak-anak. Kalau bubuh cili banyak, maksudnya aku jer la yang boleh telan.. 😁😁


Bau serai dan aroma limau purut yang diramas manja memang menjentik anak tekak. Kuah pun nampak berseri dengan warna yang memikat sukma. Rasa tak sabar pula untuk menikmati keenakkannya.


RESEPI AYAM PAPRIK OO LA LA YANG SEDAP
oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahannya

3 ketul ayam - dipotong kecil
1 biji bawang putih - diketuk
1/2 biji bawang merah saiz kecil - dihiris nipis
2 sudu besar cili kisar
1/2 biji bawang holand - dipotong wedges
1 batang serai - diketuk
1 biji tomato - dipotong lapan 
3 helai daun limau purut
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap manis
3 cawan air 
sedikit karot - dipotong
sedikit bunga kobis - dipotong kecil (tak letak sebab tiada dalam peti ais, tak perasan dah habis stok. haha)
sedikit kacang panjang - dipotong panjang 2 inci (tak letak sebab tiada orang suka dalam rumah ni. Haha)
3 sudu besar minyak masak untuk menumis
garam gula dan serbuk perasa secukupnya

Cara-cara menyediakannya

Jomlah kita ke dapur


Ayam yang sudah dibasuh bersih kemudian ditoskan airnya.



Antara bahan-bahan yang digunakan.

 mula-mula panaskan kuali, masukkan minyak kemudian tumis bawang putih dan cili kisar sehingga hampir garing.


Masukkan ayam. Kacau sedikit supaya isi ayam bergaul mesra dengan bahan tumisan.


Masukkan sedikit air. Kacau sekejap.


Kemudian tutup dengan tudung periuk dan biarkan dalam dua tiga minit.


Sementara itu sediakan sos tiram dan cili sos cili.


Bila air sudah hampir kering, buka penutup kuali tadi.


Masukkan sos cili


Masukkan kicap manis.


Masukkan air secukupnya, daun limau purut dan serai.


Masukkan juga bawang besar holand, tomato, garam dan gula secukupnya. Kalau ada sayur-sayuran macam karot ke, bunga kobis ke, kacang panjang ke.. masa ni la bubuh. Mak Hencik ni tak bubuh segala tumbuh-tumbuhan tu sebab tak dek stok semua benda alah dalam peti ais dah zero nih. Yang tinggal seketul dua binatang ayam jer ni. Huhu. Tak po la, dah rezeki secupak pun jadi lerr.. Syukur..


Masukkan sedikit kicap manis. 


Akhirnya masukkan karot dan lada hijau yang dipotong serong.


Sediakan bancuhan tepung jagung iaitu campuran tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air.


Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau sehingga rata dan kuah menjadi pekat sedikit.


Bila sudah masak, matikan api.


Sudah siap masakan kita hari ini. Masukkan ke dalam mangkuk hidangan yang paling bergaya. Kahkahakah. Jemput makan kenkawan. Makan bersama nasi panas.

Bismillah..