Khamis, 22 Februari 2018

Resepi Daging Kaprau Thai

Resepi yang wajib dicuba untuk masakan daging. Ada rasa masam dari perisa tom yam, manis sos cili Thai dan kicap. Oh sedapnya 😍😍



Biasa kalau daging goreng  kita letak kicap, atau rempah atau goreng biasa letak kunyit. Kali ni kita cuba buat kelainan. Kalau kita tak cuba kita tak tau kan. Hihi. Resepi ni letak tom yam paste dalam daging. Perap dan goreng. Sedap tau. Terima kasih kepada penyumbang resepi yang sudi berkongsi resepi mudah ini. Muah! Muah!



RESEPI DAGING KAPRAU THAI
Oleh Dapur Cempakasari
Resepi asal via fb mahn

Bahan-bahannya

1/2 kg daging lembu
3 sudu besar tomyam paste
1 biji bawang besar Holand - dipotong wedges, kemudian bahagi dua
2 biji lada hijau atau merah ( resepi asal cili api secukupnya) - tumbuk halus atau kisar kering
3 sudu besar sos cili Thai
3 sudu besar kicap manis
1 sudu kecil gula
5 helai daun limau purut
2 cawan air
Sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara membuatnya

Jom kita ke dapur. Jom jom




Daging dipotong nipis, dibasuh dan dibersihkan. Toskan air.


Masukkan 3 sudu besar tom yam paste. Guna jer laa tom yam paste yang ada kat rumah tu. Apa-apa jenama pun boleh. Janji sedap. Gaul sebati dan perap dalam 30 minit.


Bawang besar dipotong dua. Dihiris wedges. Separuh untuk menumis, separuh lagi nak bubuh semasa dah hampir nak angkat. Lada tu hiris kecil untuk ditumbuk. Kalau nak pedas dan suka pedas, guna cili padi. Resepi asal memang letak cili api yaa. Haa berasap uols nanti.


Tumbuk lada dan potong wedges bawang besar holand.


Mula-mula panaskan minyak dan tumis lada tumbuk atau kisar kering dengan separuh bawang besar holand.


Kacau sekali sekala sehingga lada masak dan bawang layu.


Masukkan daging perap. Kacau sehingga sebati.


Lepas tu masukkan dalam 2 cawan air dan tutup kuali dengan tudung periuk. Tujuannya supaya daging cepat empuk.


Sementara itu, kita sediakan daun limau purut. Nak ramas-ramas manja boleh, nak hiris halus-halus pun boleh.


Sos cili thai dan kicap manis.


Bila air daging tadi sudah hampir kering, daging pun sudah empuk dan lembut, masukkan sos cili thai.


Masukkan kicap manis. Kacau rata. Eh eh jangan lupa masukkan 1 sudu kecil gula juga. Sebab pedas, letak gula sikit. Satu lagi tom yam paste tu ada rasa masam sikit.Kalau tak suka takyah letak. Garam takyah letak dah. Kacau sehingga rata.


Bila rasa sudah cukup sedap, masukkan daun limau purut dan separuh bawang besar Holand tadi. Kacau lagi sehingga sebati.



Ini dia masakan kita pada hari ini. Mudah nak memasaknya. Rasa pun sedap. Jemput makan kenkawan semua..

Bismillah..

Ayam Paprik Oo La La Mudah dan Sedap

Paprik dalam bahasa Thai bermaksud stirfry (pap) dan cili (prik) kotlah. Rasa-rasanya lah. 😇😇. Tapi yang aku masak ni tak pedas pun sebab masak untuk anak-anak. Kalau bubuh cili banyak, maksudnya aku jer la yang boleh telan.. 😁😁


Bau serai dan aroma limau purut yang diramas manja memang menjentik anak tekak. Kuah pun nampak berseri dengan warna yang memikat sukma. Rasa tak sabar pula untuk menikmati keenakkannya.


RESEPI AYAM PAPRIK OO LA LA YANG SEDAP
oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahannya

3 ketul ayam - dipotong kecil
1 biji bawang putih - diketuk
1/2 biji bawang merah saiz kecil - dihiris nipis
2 sudu besar cili kisar
1/2 biji bawang holand - dipotong wedges
1 batang serai - diketuk
1 biji tomato - dipotong lapan 
3 helai daun limau purut
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap manis
3 cawan air 
sedikit karot - dipotong
sedikit bunga kobis - dipotong kecil (tak letak sebab tiada dalam peti ais, tak perasan dah habis stok. haha)
sedikit kacang panjang - dipotong panjang 2 inci (tak letak sebab tiada orang suka dalam rumah ni. Haha)
3 sudu besar minyak masak untuk menumis
garam gula dan serbuk perasa secukupnya

Cara-cara menyediakannya

Jomlah kita ke dapur


Ayam yang sudah dibasuh bersih kemudian ditoskan airnya.



Antara bahan-bahan yang digunakan.

 mula-mula panaskan kuali, masukkan minyak kemudian tumis bawang putih dan cili kisar sehingga hampir garing.


Masukkan ayam. Kacau sedikit supaya isi ayam bergaul mesra dengan bahan tumisan.


Masukkan sedikit air. Kacau sekejap.


Kemudian tutup dengan tudung periuk dan biarkan dalam dua tiga minit.


Sementara itu sediakan sos tiram dan cili sos cili.


Bila air sudah hampir kering, buka penutup kuali tadi.


Masukkan sos cili


Masukkan kicap manis.


Masukkan air secukupnya, daun limau purut dan serai.


Masukkan juga bawang besar holand, tomato, garam dan gula secukupnya. Kalau ada sayur-sayuran macam karot ke, bunga kobis ke, kacang panjang ke.. masa ni la bubuh. Mak Hencik ni tak bubuh segala tumbuh-tumbuhan tu sebab tak dek stok semua benda alah dalam peti ais dah zero nih. Yang tinggal seketul dua binatang ayam jer ni. Huhu. Tak po la, dah rezeki secupak pun jadi lerr.. Syukur..


Masukkan sedikit kicap manis. 


Akhirnya masukkan karot dan lada hijau yang dipotong serong.


Sediakan bancuhan tepung jagung iaitu campuran tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air.


Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau sehingga rata dan kuah menjadi pekat sedikit.


Bila sudah masak, matikan api.


Sudah siap masakan kita hari ini. Masukkan ke dalam mangkuk hidangan yang paling bergaya. Kahkahakah. Jemput makan kenkawan. Makan bersama nasi panas.

Bismillah..

Isnin, 19 Februari 2018

Nasi Arab Al Hidayah Mudah dan Ringkas

Nasi arab memang sedap. Cuma apabila nak memasak tu macam leceh sedikit. Tapi sebenarnya masak nasi arab ni mudah. Pasai apa ya..




Pasai bila nak masak tu kena ada semangat membara tahap petala dewa.. kikiki.

Bagaimana pun kali ni Mak Hencik masak nasi arab kambing yang tak digrill atau dipanggang. Campuq terus dalam periuk nasi. Tu yang jadi mudah tuh. Tu yang jadi ringkas tuh. Wakakakaka. Yang penting rasanya tu.. rasanya tu.. yang sedap apabila masuk ke dalam mulut.



Oleh kerana anak-anak suka makan nasi ada kuah, Mak Hencik buatkan sup. Mak Hencik juga buatkan saltah 🍅 untuk dicicah dengan daging kambing untuk anak-anak yang suka pedas.

NASI ARAB RINGKAS AL HIDAYAH RINGKAS TAPI SEDAP
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

Air Rebusan Daging Kambing

*1 kg daging kambing - dipotong saiz besar
*1500 ml air
Bahan bertanda * direbus sehingga daging kambing empuk.

Bahan Tumis Rempah Nasi Arab

1 sudu besar minyak sapi
2 kuntum bunga lawang
7 biji buah pelaga
9 kuntum bunga cengkih
2 batang kulit kayu manis
2 biji tomato - dipotong dadu
1 biji bawang merah besar
1 biji lada hijau - dipotong serong
2 hiris halia - dihiris halus
2 sudu besar rempah nasi arab - campur dengan sedikit air

Sup Nasi Arab

1 liter air rebusan daging kambing
3 sudu besar bahan tumisan rempah nasi arab
Sedikit daun sup - dihiris kasar
Garam secukup rasa

Saltah

2 biji tomato - dipotong dadu
5 biji cili padi merah - kalau nak pedas, tambah cili. Sebaiknya warna merah.
2 tangkai daun sup - dipotong kasar.
Sedikit garam
Sedikit gula kalau suka

Cara-cara membuatnya

Jom kita ke dapur




      Basuh beras basmathi sehingga bersih. Rendam sebentar lebih kurang 15 minit.


 Rebus daging kambing bersama air sehingga empuk.



 Bila sudah empuk, toskan daging kambing.



 Rempah nasi arab, dicampur dengan sedikit air.



Rempah 4 sekawan seperti kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga.



Bawang putih, bawang merah, halia, lada hijau dan tomato.


Sediakan bahan untuk menumis rempah nasi arab.



 Panaskan minyak sapi dan tumis rempah 4 sekawan.



 Masukkan bawang putih, bawang merah. Halia dan lada hijau hiris.



Bila bawang sudah layu, masukkan rempah nasi arab yang telah dibancuh dengan
air. Kacau rata.



Kemudian masukkan tomato. Kacau lagi sehingga rata dan hampir kering. Tutup api.



                  Bahagikan kepada 2 bahagian. Tinggalkan sebahagian di dalam kuali.

 Panaskan kuali yang mengandungi bahan tumis nasi arab, masukkan semua air rebusan daging kambing. Kacau rata buat seketika. Kemudian tutup api.
                          

Pindahkan beras dalam kuali ke dalam periuk nasi elektrik. Sukat air rebusan daging kambing secukupnya untuk memasak nasi, bubuh garam secukup rasa. Biarkan dulu ya. Sebab nak masukkan daging kambing sekali kat atasnya.
 


Kita layan daging kambing pula. Gaulkan daging kambing dengan bahan tumis tadi. Masukkan sedikit garam.

Kalau nak bakar, bolehlah dibakar ya.



Tapi Mak Hencik masukkan ke dalam periuk nasi elektrik. Susun kat atas beras. Kemudian baru pasang suis. Biarkan nasi masak.

Cara masak sup


Panaskan air rebusan daging kambing dan masukkan dua sudu besar bahan tumis nasi arab tadi. Bubuh garam secukupnya. Biarkan mendidih dan tutup api.


Masukkan sup ke dalam mangkuk hidangan.


Bahan-bahan untuk membuat saltah. Mudah sahaja caranya. Masukkan bawang besar, cili padi, daun sup, tomato yang dipotong kecil, air, garam gula secukupnya. Perah jus lemon dan kisar hingga hancur. Siap.


Masukkan saltah ke dalam mangkuk hidangan.

Yeayyyy...!! Siap hidangan nasi arab yang dipermudahkan dan diringkaskan. Kita ada nasi   lauk kambng, sup dan saltah.



Jemput makan semua..

Bismillah..