Sabtu, 3 Februari 2018

Isi Ayam Goreng Kicap Berempah yang Sangat Sedap

Ayam ni sedap dan ada kelainan rasa kerana rempah yang digunakan. Cara penyediaannya juga mudah, bahan yang digunakan pun tak banyak.




Anak-anak ni tidak gemar makan isi ayam seperti bahagian dada. Tapi bila masak kicap berempah goreng ni, mereka akan makan. Sebabnya ada bau dan rasa macam satay sikit. Suka hati kamu la anak-anak.. misi mak ni nak menghabiskan isi ayam ni.. 😁😁



Bila tengah menggoreng tu, depa mai ke dapuq dan tanya, masak apa ni.. bau sedap ni.. bila nak masak ni.. boleh rasa dulu tak? Hadoiii banyak pula soalannya. Bertalu-talu pula. 😀😀



AYAM KICAP BEREMPAH GORENG
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

3 ketul isi ayam - dipotong kecil dan nipis
*3 biji bawang putih
*1 batang serai
*1 sudu kecil lada hitam
*1 sudu kecil jintan putih
*1 sudu kecil jintan manis
*1 sudu kecil ketumbar
Bahan bertanda * dikisar atau ditumbuk halus.
1/2 cawan kicap manis
1 sudu besar sos tiram
1 biji tomato - dibelah 8
1 biji lada hijau - dipotong serong
1/2 biji bawang holand - dihiris
Minyak untuk menumis

Cara-cara membuatnya

Jom!




Jintan putih, jintan manis dan ketumbar. Kalau nak guna yang serbuk pun boleh juga tau. Lagi mudah kerja kita. Lada hitam jangan dilupa.


Mula-mula kita tumbuk lada hitam  sampai hancur, lepas tu kita tumbuk pula jintan putih, jintan manis, ketumbar dan lada hitam sampai hampir lumat. Maksudnya tak perlu lumat sangat. Bukannya apa sebab Mak Hencik ni rasanya tak berdaya dah nak menghayun alu lesung. Lama tak menumbuk .. Nak menangis rasa ni..


Tuang bahan yang ditumbuk ke dalam bekas yang mengandungi isi ayam. Tuang juga kicap manis dan sos tiram. Gaul rata dan biarkan seketika.


Panaskan sedikit minyak.


Masukkan isi ayam yang diperap tadi dan kacau seketika.


Mak Hencik tutup sekejap supaya kicap tu tak terbang keluar kuali.  Ker api ni besar sangat. 😉😉 Tak tutup pun tak apa.


Buka penutup dan biarkan ayam merengek-rengek dalam kuali.


Sementara itu, sediakan tomato, bawang holand dan lada hijau.


Bila kuah dah hampir kering, masukkan tomato, bawang holand dan lada hijau. Kacau rata.


Cer rasa. Cer rasa. Sedap tak? Mak Hencik tak tambah garam dan gula sebab kicap tu dah memadai bagi Mak Hencik. Tapi kalau uols rasa nak tambah secubit garam dan gula, boleh jer. Ikut citarasa kita la kan. Kita juga yang nak makannya nanti.


Mak Hencik biarkan sedikit kuah untuk anak-anak yang gemarkan kuah.


Masukkan ke dalam pinggan hidangan. Bolehlah kita makan ni. Sedap makan panas-panas ni dengan nasi. Jemput makan kawan-kawan.

Bismillah..

Kek Cawan Pisang yang Lembut dan Sedap

Banyak kali Mak Hencik buat kek pisang.🍌🍌🍌 Ternyata resepi ini memberikan hasil yang terbaik. Lembut, gebu dan sedap rasanya. Sama macam yang dijual homemade.



Lima biji pisang nangka lebihan dibuat goreng sebelum ni sudah naik lebam disimpan dalam peti sejuk. Pikir punya pikir daripada membazir, baik kita buat sesuatu yang memberi manfaat dan kegunaan kepada kita. Pembaziran juga dapat dielakkan.. Haaa betul kan?



Sebelum ni Mak Hencik biasa buat ikut sukatan cawan. Tapi hari ini Mak Hencik cuba resepi timbang-menimbang pula. Mana tau hasilnya nanti menakjubkan. Tak cuba tak tahu..

Mak Hencik nih kurang gemar juga kalau bab timbang-menimbang ni.. Eeeiii macam nak timbang diri-sendiri pula..

Tapi hasilnya wa cakap sama lu.. memang superb. Mak Hencik berpuas hati dari semua segi. Rasa yang sedap, tekstur yang gebu dan lembut, warna yang cantik juga.. Kecuali kita bakar sampai hangus, makanya legamlah kek pisang kita jadinya nanti.. hihihi



KEK CAWAN PISANG YANG LEMBUT DAN SEDAP
oleh Dapur Cempakasari

bahan-bahannya

Bahan A

250g tepung gandum
1 1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 1/2 sudu teh baking powder

Bahan B

230 g gula 
4 biji telur
230 g minyak masak
300 g pisang
2 sudu besar air
3 titis esen pisang

Cara-cara membuatnya

Jom ler kita ke dapur


Di dalam mangkuk adunan, kisar bahan B sehingga hancur.




Tengok tu.. berbuih-buih dia apabila dikisar. Abaikan hand blender Mak Hencik yang kelihatan cun menawan itu.. Tanda rajin memasak tu oii. Hahaha

Biarkan dulu ya..



Kita ayak tepung gandum bersama soda bikarbonat dan baking powder.




Masukkan tepung yang diayak tadi sedikit deni sedikit  ke dalam mangkuk adunan tadi dan kacau menggunakan whisk.




Kacau perlahan-lahan sampai tepung bergaul mesra dan sebati bersama-sama dalam mangkuk adunan.



Kemudian, bolehlah kita susun cawan kertas untuk dimasukkan adunan kek pisang. Dalam masa yang sama juga kita panaskan oven 170 selama 10 minit.

Mak Hencik gunakan cebok ais krim untuk masukkan ke dalam cawan kertas tu. Cebok?? kahkahkah. Apa nama dia ya.. yang kita scoop ais krim tu..tak leh nak pikir I ni.. Oh ho ho Scoop! Ya ke ni?

Kalau guna loyang, guna saiz 9"X9", bakar suhu 170 C selama 45 minit.



Bakar dalam ketuhar 170 C selama 25 minit.




Mengintai di perkarangan jendela oven.. Naik cantik sahaja dia.. Mmm..harap-harap jadi.




Inilah hasilnya. Memang jadi.. Rasa tak sabar pula nak menggigitnya.. Apakah rasa kamu wahai Kek Pisang.. Jom kawan-kawan kita makan..

Bismillah..

Jumaat, 2 Februari 2018

Roti Kopi @ Mexico Bun

Jangan tertipu dengan cara membuatnya yang panjang berjela-jela. Nampak renyah dan susah. Sebenarnya cara membuat roti kopi ni agak senang pada Mak Hencik sebab Mak Hencik ni bukannya rajin sangat nak buat roti nih. Bila dah buat baru tahu..alahaiiii mudahnya!

 


Puas hati buat sendiri sebab boleh makan banyak kali. Kalau beli dapat makan sekali tu sahaja, lepas tu dok pakat gigit jari sebab tak cukup nak makan lagi sudah habis tiada berbaki.

Berbeza kalau buat sendiri, buat sikit sahaja tepungnya tapi dapat berbelas-belas biji. Boleh ulang-alik makan berkali-kali, sambil menghirup udara yang segar atau menemani kita menonton drama tv yang kita minati.. 

"Kekasih Paksa Rela".. keranamu aku terjebak juga kali ini. Ish Ish Ish. Sambil mata dok tengok tv, sambil mulut mengunyah roti kopi.. alahaiii sedapnya..Cerita ke roti? Huhuhu


ROTI KOPI @ MEXICO BUN
oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahannya

Bahan filling

200g butter
70g brown sugar
1 sudu kecil esen vanilla
Semua bahan di atas dikacau dengan sudip sampai rata. Simpan dalam peti ais

Bahan-bahan topping

160g gula halus
200g butter
200g tepung gandum
3 biji telur
2 paket nescafe + 2 sudu besar air panas - dibancuh
Semua bahan di atas diputar sehingga sebati

Bahan doh roti

500g tepung roti
1 paket yis / 11g
100g gula halus
2 biji telur
1 1/2 sudu teh garam
1 sudu kecil bread softener
1 sudu kecil bread improver
2 sudu besar susu tepung
70g butter
200g air ais. (kalau uli tangan guna air suam, tapi Mak Hencik guna air masak biasa sahaja)

Cara-cara membuatnya

Jom kita mulakan operasi kita di dapur..



Langkah 1

Cara buat filling.

Mak Hencik godek-godek semua bahan filling seperti mentega, brown sugar dan esen vanila dalam besen kecil dengan sudip sahaja. Kacau sampai rata, kemudian masukkan dalam plastik piping. Senang nanti nak guna.

Filling disimpan dalam peti sejuk. Bila nak guna nanti keluarkan dan biarkan seketika.



Langkah 2

Cara buat topping

Mula-mula putar mentega, gula, telur dan esen vanila sampai sebati. Takyah sampai kembang.

Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit. Putar sampai sebati.

Selepas itu, ambil cawan dan isikan dengan air suam. Masukkan nescafe dan kacau.

Masukkan bancuhan nescafe ke dalam besen yang mengandungi bahan-bahan toping tadi.

Putar sampai sebati. Lepas tu, masukkan ke dalam plastik piping dan simpan di dalam peti sejuk. Bila nak guna baru keluarkan dan biarkan sebentar.




Ini adalah toppping yang Mak Hencik buatkan..



Langkah 3

Cara buat doh roti.

Di dalam mangkuk adunan, masukkan tepung gandum, yis, gula halus, telur, garam, bread improver,bread softener, susu tepung, dan mentega. Gaul guna tangan. Kemudian masukkan air dan uli sehingga tidak melekat di tangan.

Kalau malas, bubuh segalanya itu ke dalam bread maker. Senang, cepat dan jimat masa.




Perap doh selama 20 minit.



Ohhh sudah kembang semangkuk dah doh kita tadi. Apalagi, kita tumbuk-tumbukkan dia, penyek-penyekkan dia..



Kita bulatkan macam bebola kecil, dapat dalam 18 ke 19 biji gitu.



Seterusnya kita ambil sebiji bebola tadi, kita penyekkan dia dan paipkan filling yang kita buat tadi. Kemudian kita tutup balik menjadi bebola semula. Pastikan ia bercantum sempurna. Kalau tidak nanti filling akan mengalir keluar semasa dibakar dalam oven nanti. Jadi, pastikan buat betul-betul tau..


Susun di atas dulang pembakar yang disapu dengan sedikit minyak atau mentega. Bukan apa, takut roti-roti kita mendakap erat dulang pembakar. payah pula nak pisahkan mereka nanti.




Buat sampai habis dan biarkan doh naik dalam 30 - 40 minit.



Tak senonohnya buat topping dia.. comotnya.. Hahaha



Semasa nak membuat toping, bolehlah kita panaskan oven kita dahulu 160 selama 10 minit. Buatlah topping untuk semua roti kita itu..

Lenguh tangan mak Hencik ni nak. Almaklumlah buat setahun dua tiga kali sahaja. Entah-entah buat malam ni, lepas ni tak buat-buat dah lagi..Huhuhu



Bakar dalam oven yang 160 C selama 20 minit.



Elok naik kembangnya. Bau kopi pun harum semerbak memenuhi ruang dapur Mak Hencik, termasuklah lubang hidung sekali. 




Inilah hasilnya.. Rasa tak sabar pula nak cuba rasa ni. Tak sabarnya..Hahhhh! Puas hati ko sekarang dah jadi roti kopi mu ni nak oiii.



Jom ambil sebiji. Kita makan kat beranda sambil tengok bulan. Sambil-sambil tu kita mengintai. Ada tak pungguk yang rindukan sang bulan? Hihihi. Jemput makan kawan-kawanku semua.. Jemput..

Bismillah..

Khamis, 1 Februari 2018

Gulai Tempoyak Ikan Patin

Gulai lemak ni sangat sedap. Ditambah pula dengan tempoyak yang segar dari ladang. Hantu lalu depan mata pun boleh tak nampak..!😁😁


Masakan berasaskan tempoyak ni adalah masakan kegemaran keluarga suami. Mulanya pelik jugalah rasanya, sebab keluarga kita tak biasa makan. Kata orang kalau tak rasa tak tahu..kan. hihi

Oleh kerana sudah biasa masakkan untuk suami, lama-lama tekak kita pun dah boleh terima. Sedap juga rasanya bukan? Wahai geng tempoyak, saya nak join group kamu..😎😎


GULAI TEMPOYAK IKAN PATIN
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahannya

1 ekor ikan patin - dipotong 5
1 inci kunyit hidup
3 biji cili padi (kalau nak pedas bubuhlah banyak)
1/2 cawan tempoyak
5 tangkai daun kesum
4 cawan santan
1 keping asam gelugur
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara menyediakannya

Jom kita masak


Langkah 1
Ikan patin dibasuh bersih. Untuk hilangkan hanyir ikan ni, kita basuh dengan air beras, garam dan asam jawa. Ramas-ramas semua tu dalam air beras kemudian kita basuhlah ikan patin tu.

Cara macam ni jugalah Mak Hencik buat kalau nak masak ikan darat atau ikan yang kuat bau hanyirnya.

Dah basuh dengan air beras tadi, basuhlah dengan air bersih pula. Kemudian toskan.


Langkah 2
Sediakan bahan untuk memasak, antaranya seperti di atas.



Langkah 3
Di dalam periuk, masukkan ikan. Tuang bahan kisar, santan dan asam gelugur.
Buka api dan masak sampai mendidih. Kacau-kacau selalu.


Langkah 4
Sambil itu, boleh masukkan tempoyak. Kacau rata. Masukkan juga garam dan gula jika suka. Kalau masukkan gula tu, masukkan sikit jer tau. Jangan buat macam air kopi pulak. Huhu


Langkah 5
Masukkan daun kesum. Biarkan sehingga mendidih buat seketika.


Langkah 6
Bila sudah mendidih, bolehlah rasa asam garamnya. Bolehlah tambah yang mana kurang. Bila dah puas hati bolehlah ditutup api.


Langkah 7
Masukkan gulai tempoyak kita yang sedap iteww ke dalam mangkuk hidangan yang paaaling cantik. Pasai apa yang paling cantik? Sebab mangkuk tu kita yang punya. Haha

Jemput makan semua..

Bismillah..