Sabtu, 27 Januari 2018

Udang Celup Tepung yang sangat Sedap

Rasa rangup krup krap tepungnya yang digoreng garing. Tak cukup seekor, ambil lagi seekor. Sedapnya rasa UCT (udang goreng tepung) ni.. Kalau den kayo, seguni den boli udang ni.. nak buat UCT




Semasa singgah makan di sebuah kedai Tom Yam tempohari, sempat pula Mak Hencik bertanyakan resepi UCT yang dimasaknya.  Katanya dia letak tepung kek, serbuk kari sikit, serbuk kunyit sikit dan sedikit garam. Semua tu bancuh dengan sedikit air. Pastu goreng dalam minyak yang banyak dan betul-betul panas.

Bila buat kat rumah, tak jadi pula huhuhu. Silap Mak Hencik juga tak tanya detail. Mak Hencik ingat tepung kek tu tepung naik sendiri. Dia pula cakap dalam slang Siam. Huhu.

Tapi Mak Hencik akan cuba lagi resepimu tu dik. Kadang-kadang tak semua yang kita buat tu menjadi.. kadang-kadang kena cuba buat dua tiga kali.. hihi



UDANG CELUP TEPUNG YANG SANGAT SEDAP
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahannya

15 ekor udang saiz besar
1/4 cawan tepung goreng ayam bestari perisa original
1/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 cawan air atau secukupnya

Cara-cara membuatnya.

Jom jom kita goreng udang..



Langkah 1
Bersihkan udang. Buang semua kulit kecuali bahagian ekor ditinggalkan. Mudah nak pegang nanti. Tos dan ketepikan.



Langkah 2
Kita bancuh adunan tepung. Ambil mangkuk kecil, masukkan tepung goreng ayam bestari perisa asli, tepung gandum, baking powder dan air. Kacau sehingga sebati. Adunan tu nampaknya agak pekat juga.

Langkah 3
Panaskan minyak yang banyak dalam kuali.



Langkah 4
Celupkan badan udang ke dalam adunan tepung.



Langkah 5
Goreng udang bersalut adunan tepung ke dalam minyak yang betul-betul panas.

Balikkan udang supaya kedua-dua belah masak sempurna.



Langkah 6
Bila udang sudah masak, angkat dan toskan minyak.

Ulangi langkah mencelup dan menggoreng udang sehingga habis.



Langkah 7
Akhir sekali masukkan ke dalam pinggan untuk dihidangkan bersama gulai lemak patin tempoyak, isi ayam masak kicap berempah, sambal tempoyak dan ulam timun. Air pula adalah air sirap.

Jemput makan kawan-kawan semua..


Bismillah..

Jumaat, 26 Januari 2018

Roti Sandwich Telur Paling Mudah

Guna bahan asas sahaja. Kepingan roti, telur rebus, serbuk lada hitam, serbuk lada sulah, mayonis, mentega, daun salad dan secubit garam. Taraaaaa...!! Habis satu bungkusan besar roti sandwich yang nazak esok nak expired.


SANDWICH TELUR YANG PALING MUDAH
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1 bungkus roti sandwich saiz besar
4 biji telur rebus
5 helai daun salad - dihiris kasar
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk lada sulah
2 sudu besar mentega
2 sudu besar mayonaise
Secubit garam.

Cara-cara membuatnya

Jom jom jom


Telur rebus dilenyek guna benda alah yang kita guna buat lenyek burger tu. Apatah nama dia. Tak pun guna garpu. Tekan-tekan si telur sehingga hancur. Tak yah hancur lumat.


Daun salad dihiris kasar.


Ambil bekas yang mengandungi telur lenyek tadi. Masukkan mentega, mayonaise, serbuk lada sulah, serbuk lada hitam dan secubit garam. Secubit jer tau. Tak mau dua tiga cubit. Pastu gaul sehingga rata. Ketepikan.


Ambil 6 keping roti susun dalam dulang. Letakkan campuran telur rebus tadi secukupnya atas roti.

Mak Hencik suka bubuh banyak.. ratakan atas roti.


Lepas tu tabur daun salad hiris di atas roti yang telah diratakan dengan campuran telur.


Letak pula sekeping roti di atasnya.. kemudian bolehlah potong bahagian tepinya. Dasar manusia mata keranjang.. nak yang cantik sahaja.. yang putih sahaja.. jadi yang hitam dikorbankan hahaha


Susun cantik-cantik dalam bekas.


Yeayyy... Dah siap. Jom makan anak-anak sebelum gi sekolah. Cepat.. cepat..

Bismillah..

Ikan Tongkol Masak Pedas yang Sedap dan Mudah

Kalau ada ikan tongkol yang besar dan segar, haaa memang sedap masak pedas ni. Rasa manis-manis pedas giteww.. Awww..!!


Ko dah kenapa terjerit auww auww giteww. Suka sangat ya hati mu dapat makan masakan kegemaranmu ni.. kot ya pun ucapkanlah alhamdulillah ke.. subhanallah ke.. baru senonoh sikit.. apa nak jadi dengan anak-anak nih. Hadeihhh pening kepala mak nih.


IKAN TONGKOL MASAK PEDAS
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

2 keping ikan tongkol saiz besar - dilumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit, kemudian digoreng.

5 tangkai cili kering - kalau nak lebih pedas, boleh letak lebih cili kering.
2 biji bawang putih
3 sudu besar sos cili
2 cawan air
1/2 biji bawang merah sederhana besar
1 biji tomato - dibelah 6
1/2 biji bawang Holand - dipotong wedges
Garam dan gula secukupnya
Sedikit minyak masak untuk menumis


Langkah 1
Ikan tongkol dilumur garam dan kunyit. Kemudian digoreng. Toskan minyak.

Nak ganti dengan ikan lain pun tak apa. Ikan selar, kembung, tenggiri, merah, kerapu, siakap dan lain-lain. Ikut suka kita la kan kita nak masak ikan apa.. hehe


Langkah 2
Tumbuk cili kering, bawang merah dan bawang putih sehingga lumat.

Ni cara tradisional. Haha. Kalau cara moden, kisar guna blender.


Langkah 3
Panaskan minyak masak dan tumiskan bahan yang ditumbuk tadi. Kacau kacau selalu.


Langkah 4
Tumis bahan yang ditumbuk sehingga naik bau dan hampir garing.


Langkah 5
Kemudian masukkan air. Masukkan juga sedikit garam dan gula secukupnya. Gula biar banyak sikit supaya ada rasa manis- manis apabila  dimakan. Masukkan juga sos cili. Kacau seketika.


Langkah 6
Kemudian masukkan ikan tongkol yang digoreng tadi, tomato dan bawang Holand. Kacau seketika. Biar kuah mendidih dan pekat.


Langkah 7
Bila kuah hampir pekat, bolehlah dirasa. Kalau dah biasa masak, tidak perlu dirasa-rasa dah ya. Pasti sedap. Hihi


Apabila kuah sudah pekat dan sedap, bolehlah tutup api dan masukkan ke dalam pinggan hidangan.


Langkah 8
Ni diaaa.. dah siap masakan kita. Dah boleh makan dengan nasi putih. Jom makan semua.. jemput.. jemput..

Bismillah..

Nasi Kerabu Pujaan Hatiku yang Sedap Selalu

Nasi kerabu ni memang sedap. Kena pula dengan lauk yang istimewa. Berganda-gandalah sedapnya. Bertambah-tambahlah makan nasi pula. Berkembang-kembang pulalah bentuk badan kita. Huhuhu




Asalnya Mak Hencik ni tidak pandai memasak, apatah lagi nak memasak nasi kerabu. Asalnya juga Pak  Hencik yang ajarkan Mak Hencik memasak nasi kerabu.  Salah satu sebabnya ialah agak sukar untuk merasa masakan nasi kerabu yang sesuai dengan lidah sendiri.

Walaupun selalu juga beli nasi kerabu di pasar malam, tapi keenakan masakan sendiri memang memberi lebih kepuasan. Nasi kerabu yang orang jual tu sedap, tapi sedap lagi yang kita buat sendiri. Hamboiii angkat bakul sendiri pula ya.. Hahaha.

Mana taknya, kalau beli kadang-kadang rasanya sangat manis, atau terlebih masin. Sambal kelapa pula penuh dengan kelapa semata, isi ikan seco'et sahaja. Mana nak sedapnya. Budu banyaklah. Budu kuranglah. Tumisnya cair, pastu berlendir.. Ishh macam-macam. Itu semua kata-kata si dia.., nak suruh Mak Hencik belajar masak dulu-dulu. 😂😂


Nasi kerabu yang sedap terletak pada sambal kelapa dan tumisnya. Mesti ada keseimbangan manis dan masin. Bila ditambah air lada pula, ia akan menambahkan rasa sedikit masam dan pedas. Jadi semua rasa ada, manis, masin, masam dan pedas. Haaa lengkaplah rasa Rice to Wednesday kita..😍😍


NAI KERABU PUJAAN HATIKU 
oleh Dapur Cempakasari

Bahan nasi

3 cawan beras
3 helai daun limau purut
1/2 sudu kecil garam
4 cawan air atau secukupnya. Ikut ragam beras masing-masing
1 titis pewarna biru

Bahan Sambal Kelapa

1/2 biji kelapa parut - digoreng tanpa minyak sehingga garing keperangan
2 ekor ikan sardin - dibakar di atas kuali
sehingga masak. Kemudian asingkan isi dengan tulang dan kisar kering sehingga halus.
*2 biji bawang merah
*1/2 sudu teh lada hitam 
*1 batang serai yang besar, dihiris halus
Bahan bertanda * ditumbuk halus
Garam dan gula atau manisan secukupnya

Bahan Tumis

*1/2 biji bawang merah besar
*2 biji kecil bawang putih
*3 tangkai cili kering - dibuang biji dan digunting
*1 hiris halia
Bahan bertanda * dikisar halus
1-2 batang serai - diketuk
1 keping asam gelugur saiz kecil
2 cawan santan
1/3 cawan budu - optional

Bahan air lada

*10 biji cili padi
*2 sudu besar jus limau nipis atau cuka
*1/2 cawan air masak
Garam dan gula secukupnya
Semua bahan bertanda * dikisar sehingga halus.


Cara-cara membuatnya


Maghi laaa kita masuk ddapo.. hari ni kita buat nasi krabu.. 

Mula-mula kita masak nasi dulu.


Kita basuh beras sampai bersih, masukkan air, daun limau purut, garam (tak letak pun tak apa juga) dan pewarna biru atau kuning.

Kalau korang ada bunga telang, boleh kisar untuk ambil airnya. Lagi best ooo. Begitu juga kalau korang ada daun sitam, kisar daun dengan air, tapis dan masukkan ke dalam beras. Laaagi sedap bau nasinya. Warna biru pekat jadinya nasi kerabu kita. Tapi ituler, duduk kat bandar ni Mak Hencik tak hadoww..

Tekan butang on rice cooker kita dan biarkan sampai masak.

Cara buat tumis nasi kerabu



Mula-mula kita kisar cili kering, bawang putih, bawang merah dan halia.




Di dalam periuk, masukkan santan, bahan kisar, serai yang diketuk, asam keping, budu dan gula. Mak Hencik tidak bubuh garam kerana budu sudah masin.

Kalau tak bubuh budu, masukkan garam. Tumis ni rasanya masin sedikit berbanding manis. 

Sekiranya bubuh sedikit sahaja budu, maka eloklah diletakkan garam secukup rasa.




Biarkan sahaja tumis kita menggelegak dan pekat. Kacau sekali-sekala sahaja. Bila dah pekat, tutuplah api.

Sementara tumis kita pekat, bolehlah kita buat sambal kelapa.

Cara buat sambal kelapa




Goreng kelapa parut sehingga garing dan keperangan. Kemudian, sejukkan.




Sementara menunggu kelapa goreng sejuk, kita panggang ikan. Mak Hencik panggang atas kuali jer. Haha

Kalau nak rebus pun boleh tapi panggang membuatkan sambal kelapa lebih wangi dan tahan lama sampai keesokan hari.



 Kisar kering isi ikan panggang sampai hancur. Ketepikan dulu.



Tumbuk lada hitam, serai, bawang merah, gula dan garam sehingga lumat.

Rasa sambal kelapa ni manis, jadi gula atau manisan tu kena letak banyak sikit.



Ambil sebuah bekas, masukkan kelapa goreng, isi ikan yang dikisar halus dan bahan yang ditumbuk tadi.

Gaul rata. Kemudian rasa sedap ke tidak. Sambal kelapa ni dibuat sedikit manis.
Boleh juga digantikan gula dengan nise kerek@manisan kerek kalau suka.



 Air lada untuk menjadikan nasi kerabu pedas. 

Caranya sangat mudah. Masukkan cili padi, sedikit garam, sedikit gula, jus limau nipis dan sedikit air. Kisar sampai hancur cilinya. Rasanya mestilah pedas dan masam sedikit. Kalau masam banyak tak sedap pula. Hihi Masin dan manis pula seimbang.



Akhir sekali ulam-ulaman mengikut pilihan masing-masing. Daun kesum adalah ulam wajib. Yang lain ialah serai, tauge, kobis, timun dan lain-lain. Kacang panjang, bunga kantan, pucuk ketereh. Petai pun boleh.. Oh kalau ada daun serai kayu memang best ooo..



Hidangan nasi kerabu mesti ada nasi biru atau kuning, sambal kelapa, tumis budu dan ulam-ulaman.

Lauk pula ikut kegemaran kita. Ikan percik, ayam percik, ikan celup tepung, ayam goreng berempah, daging bakar, kambing bakar, ayam bakar, telur masin, keropok dan lain-lain yang kita suka. Sebabnya kita yang nak makan. Hahaha. Eh ada lagi.. solok lada, otak-otak ikan pun boleh dimakan bersama nasi kerabu. 

Hari ini, nasi kerabu kita ditemani kambing bakar dan solok lada, disamping keropok keping. Fuhhhh sedapnya.

Bismillah..

Eh tak sempat nak jemput makan ni. Tetamu dah sampai. Silakan makan ya..sila..

Khamis, 25 Januari 2018

Resepi Kambing Bakar Berempah yang Sedap

Aku terpesona dengan rasa kambing bakar yang dimakan semasa aku mengikuti suami pergi memancing di Ulu Langat tempohari. Rasa rempah yang seimbang, ditambah dengan rasa lemak daging kambing, rasanya yang manis sedikit menambat seleraku.

Resepi yang digunakan sangat ringkas. Mudah pula bahan-bahannya. Yang mana kita guna bahan yang sedia ada di dapur kita sahaja, kecuali daging kambing. Yang itu, terpaksalah kita menapak sedikit ke pasaraya besar seperti Tesco dan Giant. Atau kedai-kedai frozen yang menjual daging kambing slice ini..

Hidangan ini aku sajikan bersama nasi kerabu. Tiba-tiba sahaja tadi suami memaklumkan dia telah menjemput kawannya yang juga bakal jiran kami untuk makan di rumah. Kebetulan dia datang meninjau keadaan rumahnya yang sedang dibina.


RESEPI KAMBING BAKAR BEREMPAH YANG SEDAP
oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1 kg daging kambing slice
*1 sudu besar jintan manis
*1 sudu besar jintan putih
*1 sudu besar ketumbar
*1/2 inci halia
*5 biji bawang putih
*3 sudu besar gula atau secukup rasa
*2 sudu besar gula merah atau secukupnya
*1 inci kunyit 
*3 batang serai - dipotong kecil
*sedikit garam
Semua bahan bertanda * dikisar dengan sedikit air

 Cara-cara membuatnya

Jom Jom Jom kita ke dapur


Daging kambing dibersihkan dan ditos.


Bawang putih, halia, kunyit, jintan putih jintan manis, ketumbar, serai, garam, gula merah dan gula secuupnya dikisar bersama sehingga hancur-lumat.


Tuang bahan kisar ke atas daging kambing dan gaul rata.



Perap lebih kurang setengah jam.


Daging kambing yang diperap tadi dipanggang dengan arang.

Kalau tiada tempat memanggang, gunakan sahaja kuali leper. Tenggek di atas gas.


Ini dia.. Dah masak pun daging kambing berempah kita. Sedap dimakan dengan sos lada hitam, nasi kerabu atau nasi putih. Jemput makan kawan-kawan..

Bismillah..