Makan begitu sahaja sedap. Makan dengan roti garlic sedap. Makan dengan roti cheese stick pun sedap!
Untuk lebih mudah dimakan, boleh beli sup ayam cendawan yang sudah ditinkan. Namun begitu, untuk rasa yang lebih sedap, lebih lemak berkrim sudah semestinya homemade!
Resepi ni diubahsuai dengan anak tekak sendiri. Tiada basil, tiada oregano. Kalau uols ada dan uols suka, uols bolehlah letak hokeyyy.
Iols cicah dengan cheese stick. Atau cicah dengan roti sandwich tu pun sodap uols!
RESEPI SUP AYAM CENDAWAN BERKRIM
Oleh Dapur Cempakasari
Bahan-bahan
1/2 biji bawang holand sederhana besar - dicincang
2 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum
7 biji cendawan butang - dicincang
1 ketul isi ayam - dicincang
2 cawan susu segar
2 cawan air
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam kasar
Bawang holand yang dicincang halus
Tepung gandum
Cendawan butang dicincang halus
Isi ayam dicincang halus
Kiub ayam
Serbuk lada hitam kasar, serbuk lada sulah
Langkah 1
Sediakan bahan-bahan untuk kita memasak.
Langkah 2
Panaskan kuali, masukkan mentega.
Langkah 3
Masukkan bawang holand. Kacau sehingga kekuningan.
Nampak macam nak hangus pulak kot tepi kuali tu. Hihi
Langkah 4
Masukkan tepung gandum. Terus dikacau rata. Elakkan dari berketul. Kalau berketul juga, Mak Hencik campakkan lagi mentega. Hehe.
Kuali tu macam nak hangus. Kacau jangan tak kacau..
Langkah 5
Bila tepung dah keperangan sikit, masukkan ayam. Kacau sebati sehingga ayam masak.
Langkah 6
Masukkan susu dan air. Masukkan kiub ayam, sedikit sahaja garam sebab kiub ayam sudah masin. Cendawan pun masak jugak. Masak pula. Masuk.
Masukkan juga serbuk lada hitam kasar dan serbuk lada putih atau ada orang panggul lada sulah. Masukkan juga.
Kacau sehingga kuah menjadi pekat.
Langkah 7
Apabila kuah sudah pekat seperti yang dikehendaki, rasa pun sudah sedap, bolehlah tutup api.
Langkah 8
Bolehlah kita hidangkan. Sangat sedap dicicah dengan roti. Mak Hencik dan keluarga cicah dengan roti cheese stick. Resepi roti cheese stick di sini.
Jemput makan semua..
Bismillah..