Rabu, 28 Oktober 2020

Spaghetti Buttermilk

Menangis orang Italy tengok hasil masakan nih! Pastu menangis keluar air mata berjurai di pipi apabila menikmatinya.. Tak sangka ya, ada juga orang masak gaya gini.. sedappp!

Hasil masakan nih kita buat isi perut di waktu pagi. Kalau ada tetamu datang tergempar untuk membawang pun InsyaaAllah sempat juga untuk kita sediakan kerana menggunakan bahan yang sedia ada di rumah jer.


SPAGHETTI BUTTERMILK

Oleh Dapur Cempakasari


Bahan-bahan

1 bungkus spaghetti-dicelur

1/2 biji bawang besar Holland - dicincang

2 ulas bawang putih - dicincang

6 tangkai cili padi - ditumbuk kasar, nak lagi pedas tambahlah lagi

1 cawan isi ayam kisar

5 batang sosej - dipotong serong

2 ketul kiub ayam

1 sudu kecil serbuk lada sulah

1 sudu kecil serbuk lada hitam

1 sudu kecil serbuk lada hitam kasar

1/2 sudu kecil garam, atau secukup rasa

1 sudu besar gula, jika suka

2 sudu besar mentega, untuk menumis

1 cawan susu sejat atau susu segar

1 cawan air

2 sudu besar tepung gandum

4-5 tangkai daun kari


CARA-CARA MEMBUATNYA

Jom.. jom kita ke dapur.



Rebus spageti bersama sedikit mentega atau minyak zaitun sehingga lembut. Dah lembut, angkat dan toskan.


Potong serong sosej. Kalau nak lagi sedap, panggang dulu sosej atas kuali, kemudian baharulah dipotong serong. Aroma smoked tu jadi laagi sedap.


Isi ayam kisar. Mak Hencik guna isi ayam segar. Jadi Mak Hencik kisar dia bersama sedikit serbuk lada hitam kasar dan sedikit garam.


Cincang bawang besar Holland, bawang putih dan cili padi tu ditumbuk kasar.


Sediakan juga kiub ayam Adabi, serbuk lada hitam, serbuk lada hitam kasar, serbuk lada sulah dan daun kari. 

Jangan lupa sediakan 2 sudu besar tepung gandum.


Langkah 1
Cairkan 2 sudu besar mentega. Masukkan bawang besar cincang, bawang putih cincang dan cili tumbuk. 
Kacau sehingga layu.


Langkah 2
Masukkan isi ayam. Kacau lagi sehingga isi ayam masak.


Kemudian masukkan sosej serong. Kacau lagi sehingga sosej masak.

Kalau guna sosej panggang tadi, takyah tunggu lelama.


Langkah 3
Bila ayam dan sosej sudah masak, masukkan pula 1 cawan susu sejat dan 1 cawan air.


Kacau rata dan biar kuah mendidih. 

Sambil tu, bolehlah masukkan daun kari dan bahan perisa yang lain seperti kiub ayam, sedikit garam, 1 sudu besar gula segala serbuk tu iaitu serbuk lada hitam, serbuk lada hitam dan serbuk lada sulah.


Langkah 4
Bila sudah mendidih, masukkan pula 2 sudu besar tepung gandum. Terus kacau lagi. Kuah akan jadi pekat.


Langkah 5
Akhirnya bolehlah dimasukkan spaghetti celur tadi.


Gaul sehingga rata. Selepas tu bolehlah tutup api. 


Masukkan ke dalam mangkuk hidang. Siap!

Jom makan..

Bismillah..


Hurmm.. sedapnya!


Tiada ulasan:

Catat Ulasan