Ahad, 11 Oktober 2020

Salad buah

Rasa salad yang cukup rasa. Enak sekali!

Malam ni tergesa-gesa nak buat BBQ sebabnya budak-budak ni tak nak makan nasi. Kalau masak nasi dengan lauk kegemaran diorang pun tak berapa nak laris juga. 
 

Kalau buat salad sayur-sayuran pun budak-budak di rumah ni kurang gemar juga. Jadi, Mak Hencik cuba tukar kepada salad buah-buahan.


Nak buat salad buah ni mudah sahaja. Boleh guna apa jenis buah yang kita suka. Epal, lai, pear, anggur seedless, betik, honey honey dew, rock rock melon dan macam-macam lagilah yang boleh kita kita pilih

Kat rumah ni pula, hanya ada buah epal dan lai sahaja. Bolehlaaahhh.. hihihi



RESEPI SALAD BUAH-BUAHAN
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

2 biji buah epal merah, dikupas kulit dan dipotong dadu
2 biji buah lai, dikupas kulit dan dipotong dadu
5 sudu besar mayonnaise
1 sudu besar susu pekat manis
1/2 biji lemon, perah ambil jusnya
1/2 sudu kecil garam

Cara-cara membuatnya

1. Di dalam sebuah bekas yang cantik, masukkan buah yang dipotong dadu.

2. Masukkan mayonnaise, susu pekat, sedikit garam dan jus lemon. Gaul sebati.

3. Rasakan dulu sedap ke idok. Tambahlah yang mana patut.

4. Dah siap bolehlah disimpan dalam peti sejuk. Salad ni sedap dimakan.

Add caption

Hidangan BBQ ringkas malam ni. BBQ ayam untuk 5 mulut sahaja.


Jemput makan semua.

Bismillah..








Tiada ulasan:

Catat Ulasan