Selasa, 19 November 2019

Cara Simpan Ubi Kayu Parut supaya Tahan Lama

Ada masalah nak simpan ubi kayu semasa musim hujan?


Kalau musim hujan, ubi perlu digali. Kalau tidak digali ubi akan jadi rosak sebab terendam dalam air.

Ubi kayu boleh direbus dan dicicah dengan sambal tumis. Tak pun cicah dengan kelapa parut.


Lepas tu boleh buat kuih pula. Tapi kalau banyak-banyak sangat, tak tahu nak buat apa pula.

Jadi, kita boleh parut ubi tersebut dan simpan dalam peti ais bahagian sejuk-beku. Ubi kayu parut akan bertahan lama. Ini juga memudahkan kita buat kuih berasaskan ubi kayu nanti.
😆😆😆

Jom kita mulakan...


Kopek kulit ubi kayu sehingga menampakkan tubuhnya yang putih bersih. Kemudian basuh dan bilas. Toskan airnya.


Kemudian parut menggunakan mesin parut kelapa.


Masukkan ke dalam plastik anggaran sekali masak. Ikat dengan getah atau tali rafia.


Simpanlah dalam peti sejuk. Bila nak guna untuk buat kuih, keluarkan dan biarkan pada suhu bilik. Selepas tu masaklah kuih apa pun yang kita nak. Mudahkan?

Semoga bermanfaat..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan