Ahad, 16 Jun 2019

Daging Salai Masak Lemak Cili Api

Gulai lemak cili padi daging salai pembuka selera.. 👍👍



Pagi ni kita pergi pasar basah, nak cari daging. Sambil-sambil tu beli ulam daun salom, daun kesum dan bunga kantan. Kot ler esok lusa nak buat laksa pulak. 😀😀😀

Lepas tu nampak pula orang jual durian, katanya durian kampung tapi mixed. Dia letak longgok 3 biji rm20. Nak ke.. Kalau nak saya buka terus untuk tengok isi. Kalau isi rosak terus saya kasi baru.. Saya pun setuju sebab rasa harga yang ditawarkan berpatutan. Pak Hencik pun suka makan nasi dengan budu campur durian.. Isinya memang elok betul. Berbaloi!

Ni kisah nak masak lemak daging salai ni apa cerita ni? 😁😁😁


DAGING SALAI MASAK LEMAK CILI PADI
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

300 gm daging
1 cawan santan pekat
1 1/2 cawan air
1 batang serai, diketuk
5 biji cili padi, dikisar. Kalau nak pedas tambah ler cili padi tu..
1 inci kunyit hidup, dikisar
1 keping asam gelugur
Garam secukup rasa

Cara-cara membuatnya

Jom.. Masuk ke dapur..


Daging dibasuh bersih


Panaskan kuali dan masukkan daging tadi. Ni cara salai orang rajin. 😂😂 Kalau nak lebih sedap tentunya daging dibakar guna arang.


Balikkan supaya masak sekata. Bila dah masak, angkat dan sejukkan sedikit.


Hiris daging nipis-nipis.

*jika daging yang dihiris tu masih liat (sebab sambil hiris tu sambil masukkan daging dalam mulut. 😁😁😁😁), rebuslah sekejap dengan sedikit air. Tapi air rebusan jangan dibuang.


Sementara itu, kisar cili padi dan kunyit hidup sehingga hancur.


Dalam periuk, masukkan daging hiris,  bahan kisar, santan, sedikit air, serai, asam keping dan garam secukup rasa.


Kacau sikit..


Kacau sehingga kuah mendidih.


Biarkan ia mereneh dan pekat.


Sudah masak, tutup api.


Masukkan ke dalam mangkuk hidang.


Hidangkan bersama lauk-pauk yang lain di meja makan.

Jom menjamu selera..

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan