Ahad, 3 Jun 2018

Biskut Bear Koko Krunch Comel

Mudah, comel, menarik perhatian dan sudah semestinya rangup!

Pagi ni bersama anak-anak, kita bersama-sama menguli adunan, menggetel bulat kepingan coklat dan menghiasnya sambil bersembang. Mujurla korang kecil lagi. Kecil-kecil ni belum pandai membawang.. 😂😂😂


RESEPI BISKUT BEAR COCO CRUNCH
Oleh Dapur Cempakasari
Resepi asal : via fb

Bahan-bahan

250g butter
2 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanilla
4 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar susu tepung
3 3/4 cawan tepung gandum (400g)
3/4 cawan gula kastor (110g)

Jom masuk dapur.. jommmmm..

Cara-cara membuatnya


Langkah 1
Di dalam mangkuk adunan, putar mentega, kuning telur dan gula halus sehingga sebati. Tak perlu sampai kembang setaman ya.

Langkah 2
Masukkan esen vanilla, susu tepung dan tepung jagung. Putar lagi.

Langkah 3
Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit menggunakan sudip kayu. Kalau dah rasa lenguh tangan tu, bolehlah guna jari-jemari kita yang runcing seperti.. er.. er.. seperti apa ya..? Ha ha ha

Uli sehingga menjadi doh yang lembut dan boleh digentel.


Langkah 4
Nak bagi cepat dan hampir sama saiz, kita bulat-bulatkan dulu doh tersebut, besar sikit dari guli.


Langkah 5
Bulatkan coklat keping ni supaya senang dimasukkan ke dalam doh.

Haaa anak-anak.. tolongla.. hi hi hi


Sediakan CoCo crunch

Langkah 6
Ambil sebiji doh bulat, masukkan coklat yang dibulatkan tadi dan tutup semula. Gentel lagi supaya bentuk bulatnya cantik dan kemas.
Buat sampai habis.


Langkah 7
Kemudian hiaslah menggunakan koko krunch sebagai telinga, coklat rice sebagai mata dan coklat chip sebagai mulut.

Buatlah sampai habis. Kalau rasa lenguh belakang berehatlah sekejap sambil main tepon.. pastu sambung balik tau.. kalau tak, tak siap nanti biskut raya kita ni..


Langkah 8
Panaskan oven dulu selama 10 minit suhu 170°C.

Bakar selama 18 minit pada suhu 170°C atau ikut ragam oven masing-masing.


Bila dah masak, keluarkan dari oven dan  sejukkan seketika di atas redai sebelum dimasukkan ke dalam bekas kedap udara.

Setelah diperhatikan.. setelah ditilik.. setelah dinilai.. didapati ada keseronokan membuat biskut ini.. hihihi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan