Rabu, 5 Mei 2021

Jagung Rebus Susu

 Rasa lemak, manis dan masin, rasa yang sempurna. ohhh sedapnya!


Hari ni dah puasa hari yang ke 18 hari. Dah tak tau nak masak apa dah ni. Masa pergi Tesco nak cari barang basah tadi maka ternampaklah lambakan jagung. Maka Mak Hencik pun ambikla 2 batang. Kalau potong 3 bahagian, nanti dapatlah seketul sorang. Bulan puasa ni budak-budak tak makan banyak.

Bila Pak Hencik tengok Mak Hencik ambil 2 batang jagung, dia minta Mak Hencik tambah lagi sebatang. Jadilah semuanya tiga batang..


JAGUNG REBUS SUSU
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

3 batang jagung
1/2 cawan air rebusan jagung
1 cawan susu cair
3 sudu besar susu pekat manis
1/2 sudu kecil garam

Jom..jom.. jom kita ke dapur


Inilah jagungnya


Kopek kulit dan bersihkan rambut kuningnya. Supaya senang nak makan nanti, Mak Hencik potong jer 3 terus.


Setelah dibasuh bersih, rebus bersama sedikit air selama 10 minit.


Dah masak, terus tutup api dan toskan airnya. 

Secawan air rebusan jagung disimpan. Selebihnya boleh buang semua..


Seterusnya dalam periuk, masukkan butter, susu sejat, susu pekat manis dan sedikit garam. Tuang sekali air rebusan jagung yang disimpan tadi.


Masukkan jagung.


Tutup periuk dan rebus selama 10 minit lagi. Jangan rebus lama sangat, nanti jagung kecut jadi tak sedap pula.


Ni Mak Hencik masak dalam rice cooker, pastu tinggal. Hihihi

Bila dah masak tutup api. 


Bolehlah bubuh dalam mangkuk bidang.


Juadah berbuka puasa pada hari ini. 

Jemput berbuka, kawan-kawan..

Bismillah..

(Next time Mak Hencik nak rebus sekali jer.. ada saper pernah Cuba buat?)

Khamis, 1 April 2021

Laksa Johor

Sekali makan, nak ulang makan berpinggan-pinggan. Sedapnya..!


Setiap negeri di Malaysia ni ada menu laksa masing-masing. Belah utara terkenal dengan laksa Penang, laksa Perlis dan laksa Kesah. Belah Pantai Timur ada laksa Kelantan dan laksa Terengganu. 

Bahkan di Petak ada laksa Kuala Kangsar dan di Selangor pun ada juga laksanya Tidak lupa juga laksa Sarawak di mana bihun digunakan sebagai laksa.

Hari ni kita menapak ke Selatan tanah air, ke negeri Johor Darul Takzim, yang ada laksanya yang terkenal iaitu laksa Johor. 😍😍


LAKSA JOHOR
oleh Dapur Cempakasari
Resepi asal : Fatimah Ali

Bahan-bahannya

1 kg ikan 

❤️15 tangkai lada kering 
❤️1 biji bawang merah besar 
❤️5 ulas bawang putih 
❤️1 cm halia
❤️1 cm lengkuas 
❤️Segenggam udang kering 
Bahan-bahan bertanda ❤️ di atas dikisar sehingga hancur.

1 paket rempah kari ikan
3 batang serai di titik
2 keping asam keping 
2 sudu besar kerisik 
1 cawan santan pekat 
3 cawan air

Bunga kantan 2 batang potong 4, Mak Hencik tak letak

Cara-cara membuatnya.

Jom kita ke dapur


🌻Rebus ikan bersama sedikit air, garam dan sekeping asam gelugur.

🌻Bila sudah masak, tutup api dan sejukkan.

🌻Bila dah sejuk, asingkan isi dengan tulang.


🌻Kisar isi ikan dengan sedikit air sehingga hancur. Ketepikan.


🌻4 sudu besar cili kering kisar atau kurang lebih 15 tangkai cili kering dikisar halus.


🌻1 cawan santan pekat 


🌻3/4 cawan rempah kari ikan dibancuh dengan sedikit air.


🌻2 sudu besar kerisik.

🌻Bahan untuk dikisar sehingga hancur: 3 sudu besar udang kering, 1 biji bawang merah besar (memang besar saiznya hihihi), 4 ulas bawang putih dan 3 batang serai. Serai tu hiris halus dulu sebelum kisar.


🌻Mula-mula panaskan 1/2 cawan minyak masak dan tumis bahan-bahan kisar.


🌻Kacau selalu sehingga naik minyak.


🌻Bila sudah naik minyak, masukkan bancuhan rempah kari.

🌻Kacau rata sehingga naik minyak lagi sekali.


🌻Lepas tu masukkan isi ikan kisar. Kacau rata.


🌻 Masukkan pula 3 cawan air.


🌻Masukkan santan pekat.


🌻 Masukkan asam keping atau asam gelugur, bahan perasa seperti garam gula dan nak bagi lagi sedap bubuh secukup rasa megi.

🌻Kacau rata dan biarkan sehingga mendidih sambil dikacau.


🌻Bila sudah mendidih, masukkan kerisik. Kuah akan jadi sedikit pekat.


🌻Bila kuah dah cukup pekat, rasa pun dah cukup segala.. masaklah kuah laksa Johor kita.. bolehlah tutup api.

🌻Kuah laksa Johor ni.. mengikuti kata MokNim(orang Johor, peminat setiap pasukan hola sepak JDT) memang pekat, tapi boleh disesuaikan mengikut citarasa masing-masing.

🌻 Jadi kepekatan kuah ni adalah subjektif dan bolehla ikut selera masing-masing ya. Hahaha

SPAGHETTI UNTUK LAKSA JOHOR


🌻Spageti ni dicelur sehingga lembut.

🌻Dah masak, toskan dan tennis dengan sedikit minyak zaitun supaya tak melekat antara satu sama lain.

ULAM LAKSA JOHOR


🌻Timun, dipotong bulat originalnya. Mak Hencik is tak reti, so Ai just sangat sama dia. Ampunnn🙏🙏🙏
🌻taugeh
🌻Lobak masin (mak Hencik beli yang manis lak adeihh)
🌻Kacang panjang, dihiris halus
🌻Daun kesum dan daun pudina dihiris halus.

Boleh juga letak bunga kantan hiris dan bawang besar hiris.

Nak lagi sedap sediakan juga limau kasturi yang dibelah dua. Mmm... Terangkat-angkat!

SAMBAL BELACAN LAKSA JOHOR


Resepi Sambal Belacan

Cili hidup merah,hijau anggaran 10 biji
Segenggam cili padi
2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
2 cm belacan
Semua ni di goreng dgn minyak sedikit
Kemudian blend Semua
dgn sedikit air suam

Perasakan dgn gula,perasa atau garam
Perah kan limau Kasturi..
Siappp!

Dah siap semua benda..jomla makan.


Ambil pinggan, masukkan spaghetti secukupnya, letak ulam-ulaman dan sambal belacan.


Tuang kuah laksa johor. Pernah asam limau kasturi. Bolehlah dinikmati..

Katanya orang johor makan laksa dengan tangan, apa lagi..mari kita terai!

Bismillah..

Rabu, 24 Mac 2021

Agar-agar Pandan Lapis Santan

Penyejuk tekak yang lejen. Tambah-tambah apabila dimakan semasa panas terik. Ya ampunnn sedapnya.💃💃💃


Guna air pandan original juga menjadikan rasanya memukau kaw kaw.. Ambil 5 helai daun pandan, lepas tu kisar dengan secawan air, tapis untuk dapatkan airnya.

Itu pun kalau ada daun pandan, kalau tak ada gantikan sahaja dengan pandan flavour.. abis cerita 😆😆


AGAR-AGAR PANDAN LAPIS SANTAN
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

20g agar-agar tali
2 cawan air daun pandan
5 cawan air
1 cawan santan kotak
1 cawan gula
2 biji telur, dikocak sedikit, letak sebiji sahaja pun okey
1 sudu kecil pewarna hijau
Sedikit garam

Cara-cara membuatnya.

🌷Mula-mula kita menyediakan bahan-bahannya dulu.


🌷Agar-agar tali dibasuh dan ditoskan airnya.


🌷2 cawan air daun pandan. Kisar 10 helai daun pandan yang diracik, tapis dan ambil airnya.


🌷1 cawan santan kotak


🌷2 biji telur, digodek sedikit. Nak letak sebiji telur pun okey jugak.

Cara memasak.

🌷Jom kita mulakan.


🌷Dalam sebuah periuk, masukkan 2 cawan air daun pandan, 4 cawan air dan agar-agar tali. Masak sehingga agar-agar hancur.


🌷Bila agar-agar sudah hancur, baharulah masukkan secawan gula dan sedikit garam. Biarkan sehingga gula hancur.


🌷Apabila gula sudah hancur, masukkan pula secawan santan.


🌷Lepas tu masukkan sedikit pewarna hijau supaya warnanya menyerlah dan cantik menawan😆😆


🌷Kacau-kacau sikit supaya warna hijau bercampur sebati gitewww.

🌷Tunggu sehingga sehingga menggelegak.


🌷Bila dah menggelegak, tuang bancuhan telur yang digodek tadi sambil dikacau lagi sehingga rata.


🌷Lepas tu biarkan ia menggelegak lagi sekali. Mesti tunggu sampai menggelegak tau.. supaya lapisan santan dan telur tu naik ke atas.

🌷Kalau dah menggelegak, biarkan lama sikit, dalam 4 ke 5 minit gitewww.


🌷Sambil tunggu dia menggelegak tu, kita sediakan loyang. Basahkan sikit dengan air. Orang kata senang sikit nak tanggalkan agar-agar bila dia beku nanti. 

🌷Mak Hencik guna loyang saiz 11"X11" sebab suka nipis jer. Kalau nak tebal sikit agar-agar tu, boleh guna saiz 10"X10".

🌷Kalau tak kesah nak tebal ke nipis, boleh pakai besen, cawan, kole atau apa yang mana hadow yang mana di dapur kita.. 🤭🤭🤭


🌷Balik kepada agar-agar yang menggelegak tadi.. bila dah lama mendidih, dah nampak bahagian santan tu timbul, bolehlah tutup api.

🌷Pastu tuang dalam loyang tadi dan biarkan ia  pejal.

🌷Bila dah sejuk sikit, bolehlah disimpan dalam peti sejuk.


🌷Bila agar-agar dah pejal, bolehlah dipotong.


🌷Siap untuk dimakan. Jemput makan ya..

Bismillah..🌷