Khamis, 1 April 2021

Laksa Johor

Sekali makan, nak ulang makan berpinggan-pinggan. Sedapnya..!


Setiap negeri di Malaysia ni ada menu laksa masing-masing. Belah utara terkenal dengan laksa Penang, laksa Perlis dan laksa Kesah. Belah Pantai Timur ada laksa Kelantan dan laksa Terengganu. 

Bahkan di Petak ada laksa Kuala Kangsar dan di Selangor pun ada juga laksanya Tidak lupa juga laksa Sarawak di mana bihun digunakan sebagai laksa.

Hari ni kita menapak ke Selatan tanah air, ke negeri Johor Darul Takzim, yang ada laksanya yang terkenal iaitu laksa Johor. 😍😍


LAKSA JOHOR
oleh Dapur Cempakasari
Resepi asal : Fatimah Ali

Bahan-bahannya

1 kg ikan 

❤️15 tangkai lada kering 
❤️1 biji bawang merah besar 
❤️5 ulas bawang putih 
❤️1 cm halia
❤️1 cm lengkuas 
❤️Segenggam udang kering 
Bahan-bahan bertanda ❤️ di atas dikisar sehingga hancur.

1 paket rempah kari ikan
3 batang serai di titik
2 keping asam keping 
2 sudu besar kerisik 
1 cawan santan pekat 
3 cawan air

Bunga kantan 2 batang potong 4, Mak Hencik tak letak

Cara-cara membuatnya.

Jom kita ke dapur


🌻Rebus ikan bersama sedikit air, garam dan sekeping asam gelugur.

🌻Bila sudah masak, tutup api dan sejukkan.

🌻Bila dah sejuk, asingkan isi dengan tulang.


🌻Kisar isi ikan dengan sedikit air sehingga hancur. Ketepikan.


🌻4 sudu besar cili kering kisar atau kurang lebih 15 tangkai cili kering dikisar halus.


🌻1 cawan santan pekat 


🌻3/4 cawan rempah kari ikan dibancuh dengan sedikit air.


🌻2 sudu besar kerisik.

🌻Bahan untuk dikisar sehingga hancur: 3 sudu besar udang kering, 1 biji bawang merah besar (memang besar saiznya hihihi), 4 ulas bawang putih dan 3 batang serai. Serai tu hiris halus dulu sebelum kisar.


🌻Mula-mula panaskan 1/2 cawan minyak masak dan tumis bahan-bahan kisar.


🌻Kacau selalu sehingga naik minyak.


🌻Bila sudah naik minyak, masukkan bancuhan rempah kari.

🌻Kacau rata sehingga naik minyak lagi sekali.


🌻Lepas tu masukkan isi ikan kisar. Kacau rata.


🌻 Masukkan pula 3 cawan air.


🌻Masukkan santan pekat.


🌻 Masukkan asam keping atau asam gelugur, bahan perasa seperti garam gula dan nak bagi lagi sedap bubuh secukup rasa megi.

🌻Kacau rata dan biarkan sehingga mendidih sambil dikacau.


🌻Bila sudah mendidih, masukkan kerisik. Kuah akan jadi sedikit pekat.


🌻Bila kuah dah cukup pekat, rasa pun dah cukup segala.. masaklah kuah laksa Johor kita.. bolehlah tutup api.

🌻Kuah laksa Johor ni.. mengikuti kata MokNim(orang Johor, peminat setiap pasukan hola sepak JDT) memang pekat, tapi boleh disesuaikan mengikut citarasa masing-masing.

🌻 Jadi kepekatan kuah ni adalah subjektif dan bolehla ikut selera masing-masing ya. Hahaha

SPAGHETTI UNTUK LAKSA JOHOR


🌻Spageti ni dicelur sehingga lembut.

🌻Dah masak, toskan dan tennis dengan sedikit minyak zaitun supaya tak melekat antara satu sama lain.

ULAM LAKSA JOHOR


🌻Timun, dipotong bulat originalnya. Mak Hencik is tak reti, so Ai just sangat sama dia. Ampunnn🙏🙏🙏
🌻taugeh
🌻Lobak masin (mak Hencik beli yang manis lak adeihh)
🌻Kacang panjang, dihiris halus
🌻Daun kesum dan daun pudina dihiris halus.

Boleh juga letak bunga kantan hiris dan bawang besar hiris.

Nak lagi sedap sediakan juga limau kasturi yang dibelah dua. Mmm... Terangkat-angkat!

SAMBAL BELACAN LAKSA JOHOR


Resepi Sambal Belacan

Cili hidup merah,hijau anggaran 10 biji
Segenggam cili padi
2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
2 cm belacan
Semua ni di goreng dgn minyak sedikit
Kemudian blend Semua
dgn sedikit air suam

Perasakan dgn gula,perasa atau garam
Perah kan limau Kasturi..
Siappp!

Dah siap semua benda..jomla makan.


Ambil pinggan, masukkan spaghetti secukupnya, letak ulam-ulaman dan sambal belacan.


Tuang kuah laksa johor. Pernah asam limau kasturi. Bolehlah dinikmati..

Katanya orang johor makan laksa dengan tangan, apa lagi..mari kita terai!

Bismillah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan