Rabu, 5 Mei 2021

Jagung Rebus Susu

 Rasa lemak, manis dan masin, rasa yang sempurna. ohhh sedapnya!


Hari ni dah puasa hari yang ke 18 hari. Dah tak tau nak masak apa dah ni. Masa pergi Tesco nak cari barang basah tadi maka ternampaklah lambakan jagung. Maka Mak Hencik pun ambikla 2 batang. Kalau potong 3 bahagian, nanti dapatlah seketul sorang. Bulan puasa ni budak-budak tak makan banyak.

Bila Pak Hencik tengok Mak Hencik ambil 2 batang jagung, dia minta Mak Hencik tambah lagi sebatang. Jadilah semuanya tiga batang..


JAGUNG REBUS SUSU
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

3 batang jagung
1/2 cawan air rebusan jagung
1 cawan susu cair
3 sudu besar susu pekat manis
1/2 sudu kecil garam

Jom..jom.. jom kita ke dapur


Inilah jagungnya


Kopek kulit dan bersihkan rambut kuningnya. Supaya senang nak makan nanti, Mak Hencik potong jer 3 terus.


Setelah dibasuh bersih, rebus bersama sedikit air selama 10 minit.


Dah masak, terus tutup api dan toskan airnya. 

Secawan air rebusan jagung disimpan. Selebihnya boleh buang semua..


Seterusnya dalam periuk, masukkan butter, susu sejat, susu pekat manis dan sedikit garam. Tuang sekali air rebusan jagung yang disimpan tadi.


Masukkan jagung.


Tutup periuk dan rebus selama 10 minit lagi. Jangan rebus lama sangat, nanti jagung kecut jadi tak sedap pula.


Ni Mak Hencik masak dalam rice cooker, pastu tinggal. Hihihi

Bila dah masak tutup api. 


Bolehlah bubuh dalam mangkuk bidang.


Juadah berbuka puasa pada hari ini. 

Jemput berbuka, kawan-kawan..

Bismillah..

(Next time Mak Hencik nak rebus sekali jer.. ada saper pernah Cuba buat?)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan