Sabtu, 19 Disember 2020

Talam Jagung

Sedap dimakan di waktu pagi atau waktu petang. Sedap juga dibuat pencuci mulut. Kuih talam.. selera sepanjang zaman.


Gadis nusantara berwajah ayu, cantik dan manis,
Pipi merah, ikal rambut, lentiknya alis;
Rasa talam jagung ni sedap, lemak dan manis,
Hidangan pelengkap sebarang majlis.

Hidangan kuih-muih tempatan ni sekarang dah ada nilai komersial dan mempunyai nilai ekonomik, iaitu boleh dipasarkan dan boleh memberi pendapatan yang memberangsangkan jika kita serious menceburinya.


TALAM KASTARD JAGUNG
Oleh Dapur Cempakasari
Sumber :  memoBlog Yatieries via FB Berkongsi Kuih Muih dan Masakan & FB Aznati Azhar

Bahan untuk lapisan bawah:

1 1/2 cwn tepung beras
1/2 cwn tepung jagung
1/2 cwn tepung kastard
1 cwn gula
1 cwn jagung krim manis
3 1/2 cwn santan
sedikit perwarna kuning
sedikit garam

Bahan untuk lapisan atas:

2 cwn santan pekat
1 cwn air
1 cwn tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung ubi
2 biji telur
2 sudu besar gula pasir
secubit garam


CARA-CARA MEMBUATNYA

Jom.. jom.. kita menalam hari ini..


🌿Sediakan loyang 10"X10"

🌿Oles dengan sedikit minyak di bahagian dasar dan tepi loyang, kemudian alas dengan plastik yang saiznya lebih besar dari loyang.

🌿Letakkan loyang di dalam pengukus elektrik. Ketepikan.


🌿Dalam  bekas yang sesuai, satukan semua jenis tepung dalam mangkuk bersama santan.

🌿Gaul sebati.


🌿Tapiskan ke dalam periuk atau kuali.

🌿 Masukkan sedikit garam dan gula.


🌿Masukkan jagung krim dan gaul lagi sehingga sebati.

🌿Masak di atas api kecil sehingga naik wap.

🌿Bila sudah naik wap, tutup api.


🌿Tuang adunan ke dalam loyang yang tersedia di dalam pengukus elektrik tadi.


🌿Tutup pengukus dan kukus selama 20 minit.

🌿Tudung pengukus dibalut dengan Kain supaya air tidak jatuh ke atas kuih.
Pengukus pun pakai tudung. Hihihi

🌿Biarkan sehingga masak.

Sementara tu kita sediakan lapisan atas pula, iaitu lapisan santan.


🌿Dalam  bekas yang sesuai, satukan semua jenis tepung bersama santan.

🌿Gaul sebati

🌿Tapiskan ke dalam periuk atau kuali.

🌿 Masukkan sedikit garam dan gula


🌿Masak sekejap guna api kecil jer sehingga naik wap.

🌿Bila dah naik wap, tutup api. Biarkan dahulu.


🌿Setelah 30 minit, buka tudung pengukus.


🌿Cakar-cakarkan sedikit permukaan bawah tadi 
.

🌿Tuangkan adunan putih ke atas lapisan jagung tadi.


🌿Tu dia aihhh.


🌿Tutup pengukus dan kukus selama 20 minit.


🌿Setelah 20 minit, buka tudung pengukus dan kukus lagi selama 5 minit tanpa tudung.

🌿 Tujuannya ialah supaya bahagian atasnya kering dan kuih talam akan lambat basi.


🌿Selepas 5 minit, tutup api.

🌿 Biarkan kuih talam sejuk sekurang-kurangnya tiga jam sebelum dipotong menggunakan pisau plastik.


🌿Inilah hasilnya.


🌿 Bolehlah hidangkan untuk minum petang.

🌿 Bismillah..

Sabtu, 14 November 2020

Nasi Goreng Butter Sedap Sangat

Kisahnya nak buat BBQ malam ni. Tapi teringat pula pada sedikit nasi lebih dalam rice cooker. Kalau tak buat sesuatu pada nasi tu nanti dah tentu-tentunya akan rosak dan terbuang begitu sahaja. Sayang pula..


Tetiba timbulla idea nak masak nasi goreng untuk dimakan dengan ayam dan kambing bakar. Tapi kalau buat nasi goreng cina ke.. nasi goreng kampung ke..macam tak istimewa pula..


Lagi sekali timbullah idea nak masak nasi goreng butter atau mentega kot bahasa Melayunyer..

Dah masak, rasa.. mmm.. baru tau sedap rupanya nasi goreng mentega ni! 


NASI GORENG BUTTER @ MENTEGA
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

2 cawan nasi putih
2 sudu besar mentega
1 ulas bawang putih - dicincang
1/4 biji bawang besar Holland- dicincang
12 biji meatball
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
1 sudu kecil serbuk pati ayam megi
Sedikit garam dan gula secukup rasa

CARA-CARA MEMBUATNYA

Jom..Kita ke dapur.


Meatball digoreng sehingga masak. Ketepikan.


Nasi dileraikan. Tak mau ketul-ketul. Nanti tak syantek nasi goreng kita.


Bawang putih dan bawang besar Holland dicincang halus.

Jom memasak!


Masukkan mentega. Bila dah cair sikit, terus masukkan bawang putih cincang dan bawang besar Holland cincang.

Tumis sampai layu.


Bila bawang sudah layu, masukkan meatball. Kacau rata.


Oleh kerana meatball tu dah masak tadi, terus sahaja kita masukkan nasi.


Masukkan sedikit garam, sedikit gula, serbuk pati ayam megi dan serbuk lada sulah. Kacau rata.


Sesudah kacau rata tu bolehlah dirasa sedikit.. sedap ke tak.. kalau tak sedap, tambahlah bahan perasa untuk mendapatkan rasa yang sempurna.


Dah masak, tutup api.


Masukkan ke dalam mangkuk hidang.


Ni operasi bakar-membakar.


Jom makan...

Bismillah..



Rabu, 4 November 2020

Sira Pisang Cara Tradisi

Pencuci mulut istimewa dari nenek moyang. Sangat sedap apabila dimakan. Tambah-tambah lagi jika dimakan sejuk. Ohhh.. nikmatnya!

Pagi tadi Pak Hencik ada sebut nak makan sira pisang yang orang lama-lama buat dahulu. Dia siap bagitau cara-cara buat dan bahan yang digunakan.

Iya betul. Cara ni adalah cara yang mak kita buat masa kita kecil dahulu. Sira pisang ni biasanya hidangan wajib ada di meja hidangan di bulan Ramadhan. Sira pisang inilah yang kita biasa makan pada tahun 70an dan 80an. Waktu itulah Mak Hencik meniti zaman kanak-kanak dan remaja. 😊😊😊


SIRA PISANG CARA TRADISI

Oleh Dapur Cempakasari


BAHAN-BAHAN

7 biji pisang, dikupas kulit dan dipotong serong

1/3 cawan gula

1 cawan air

5 tangkai bunga cengkih

1/2 sudu kecil garam

1/2 sudu kecil pewarna kuning

2 helai daun pandan, disimpul


CARA-CARA MEMBUATNYA

Jom kita mulakan..



Pisang.


Kupas kulit.


Pisang dipotong serong. Jangan potong kecil atau nipis sangat takut nanti hancur pula bila dimasak.


Gula, bunga cengkih, sedikit garam dan daun pandan.


Langkah 1
Dalam periuk, masukkan pisang, bunga cengkih, gula, sedikit garam dan daun pandan simpul.


Tuang secawan air yang dicampur dengan sedikit pewarna kuning.
Buka api.


Langkah 2
Tutup periuk dengan tudung periuk. Biarkan selama 5 minit.


Langkah 3
Selepas 5 minit, buka tudung periuk dan kacau menggunakan sudip. Kacau dengan berhati-hati supaya pisang tidak terganggu bentuknya.

Tutup lagi sekali dengan tudung periuk dan tunggu lagi selama berapa minit. Biarkan kuah pekat dan melekat pada pisang.

 

Dah siap. Tutup api. Bolehlah terus dihidang. Atau kalau nak makan sejuk, masukkan dalam bekas, tutup bekas dan masukkan ke dalam peti sejuk.

Jemput makan..

Bismillah..

🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌

Ahad, 1 November 2020

Rojak Buah yang sedap

 

Tetiba tertengok orang makan nenas dicicah dengan kicap belacan. Aduh kecur air liur tengok dia makan. Jomlah kita buat pula hari ini, kita buat rojak buah!


Buah yang sedap pastilah buah yang ada rasa masam-masam sikit seperti buah pauh atau mempelam putik, jambu batu, jambu air, nenas, sengkuang, betik, buah kedondong dan lain-lain lagi yang digemari. 


Buah-buahan obersi pun boleh juga digunakan contohnya buah lai, pear atau epal. Tak kiralah epal merah atau epal hijau.. yang penting sekali buah tu kita suka makan. Hahaha😆😆😆

Rojak ni yang paling penting tentu-tentunya bergantung kepada kuah rojaknya. 

Kuah rojak yang sedap memastikan rasa rojak buah yang sedap!


RESEPI ROJAK BUAH

Oleh Dapur Cempakasari

BAHAN-BAHAN

1 cawan kicap manis

2 cawan air

2 cawan gula

1 cawan gula merah

2 sudu besar belacan - dihancurkan dengan sedikit air

5 sudu besar cili kering kisar

5 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan sedikit air - bancuhan tepung jagung


CARA-CARA MEMBUATNYA

Jom.. jom.. jom kita ke dapur.


Langkah 1

💥Letak periuk atau sauce pan di atas dapur. 

💥Masukkan semua bahan kecuali bancuhan tepung jagung ke dalam periuk. Kacau sehingga gula dan gula merah hancur.

💥Biarkan kuah mendidih.


Langkah 2

💥Bila kuah sudah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung. Terus dikacau sehingga kuah menjadi pekat.

💥Kuah rojak mesti pekat supaya ia melekat pada buah.



💥Bila kuah dah pekat macam kat 👆👆 tu, kuah dah boleh tutup api.


💥Atau bila nampak kuah dah meletup-letup tu, maka boleh lab tutup api.


💥Bila sudah sejuk, kuah akan jadi lebih pekat dan likat. Jadi, dah boleh makan dah.

💥Kuah rojak yang lebih tu bolehlah dimasukkan ke dalam bekas untuk disimpan dalam peti sejuk.


💥Untuk hari ni, kita makan buah-buah ni jer. Nak pergi jauh-jauh tak boleh sebab pkpb masih berlangsung lagi di Nilai ni. Takper, kita makan jer apa yang ada.


Buah nenas, buah lai, epal, mempelam dan sengkuang.


Masukkan ke dalam mangkuk dan tuang kuah rojak. Taburkan kacang goreng tumbuk di atasnya.

Ambil sudu dan halakan ke mulut. 

Bismillah..

Jemput makan kawan-kawan semua..