Rabu, 15 April 2020

Resepi Roti Paratha yang Sangat Mudah

Biasa kita beli sahaja roti paratha ni. Tapi hari ini syukurrr ke hadrat Allah kita telah belajar membuatnya sendiri. Yesss!



Bukan susah pun sebenarnya nak buat roti paratha ni. Cuma perlukan ketajinan sahaja. Ni kalau bukan kerana perintah kawalan pergerakan nih, Mak Hencik rasa Mak Hencik lebih suka makan pagi di luar bersama keluarga. Dah jadi satu rutin dah buat kami sekeluarga makan di luar pada hari minggu. Dapatlah meluangkan masa bersama keluarga setelah lima- enam hari kita bekerja.

Berbalik kepada menu hari ini, ini adalah hasil tak boleh bergerak ke mana-mana di luar rumah. Boleh bergerak ke La Dapuria, ke El Jambano, ke Las Bilika Tiduriya dan sewaktu dengannya sahaja. 

Mahu tak mahu kenalah buat sarapan sendiri. Tapi hasilnya tidak mengecewakan. Kita boleh belajar makan dan buat sesuatu yang baru.


RESEPI ROTI PARATHA
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

2 cawan tepung gandum
2 sudu besar minyak sapi
1 cawan air panas - Mak hencik guna air panas yang ditapis sahaja. Resepi asal letak air panas mendidih.
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
sedikit minyak untuk dilengser pada kuali semasa membakar

Cara-cara membuatnya

Jom..jom..Jom  kita ke dapur.



Dalam sebuah bekas yang sesuai, masukkan 2 tepung gandum, 1 sudu kecil garam, 1 sudu besar gula dan 2 sudu besar minyak sapi. Gaul menggunakan hujung jari sehingga menjadi seperti serbuk roti.


Buatkan lubang di tengah-tengah kemudian tuang air panas mendidih. Kacau menggunakan sudip. Awas! Jangan guna jari sebab sangat panas.


Bila sudah sejuk sedikit, baharulah kita boleh gunakan tangan untuk menguli sehingga menjadi adunan yang lembut seperti di atas.


Perap dulu sekejap dalam 30 minit.


Lepas tu bulatkan sebesar yang kita nak. Kalu besar bebola tu maka besarlah roti paratha kita nanti.

Lepas tu kita ambil sebijik bola tu dan canai bagi dia nipis. Kalau doh melekat pada penorak tu boleh lah taburkan sedikit tepung ya.

Sambil tu boleh letak kuali leper atas dapur dan lengserkan sedikit minyak masak.


Ambil roti yang dicanai nipis tadi dan letakkan dalam kuali leper.

Tunggu biar dia gelembung, baharulah boleh dibalikkan.


Gelembung macam gitu ler gayanya ya. 😁😁


Bila kedua-dua belah dah masak, bolehlah diangkat dan dimasukkan ke dalam pinggan.

Ulangi proses seterusnya sehingga selesai


Masukkan ke dalam pinggan hidang.

Cara masak Kari Jimat Cermat


KARI JIMAT-CERMAT

Bahan-bahan

1 biji kentang - dipotong dadu
1 biji bawang putijh - ditumbuk
2 biji bawang merah kecil - ditumbuk
1 biji cili hijau - dipotong serong
1 biji tomato, dibelah 6
1 tangkai daun kari, jika ada. 
3 sudu besar serbuk rempah kari daging - dibancuh dengan 1 cawan air
3 cawan air
1 sudu kecil serbuk cukup rasa Maggi
2 sudu besar minyak masak

Cara-cara membuatnya

1. Panaskan 2 sudu besar minyak masak, tumis bahan tumbuk sehingga berbau wangi.
2. Bila bahan tumis sudah kekuningan, masukkan bancuhan rempah kari. Kacau sehingga rata dan tunggu sehingga kkering.
3. Bila sudah kering, masukkan kentang yang dipotong dadu. Masukkan juga air asam jawa. dan daun kari,jika ada. Kacau sehingga rata.
4. Kemudian masukkan 3 cawan air dan tomato. Biarkan sehingga mendidih.
5. Sambil itu, masukkan bahan perasa seperti garam, gula dan serbuk peraa maggi.
6. Biarkan kuah mendidih dan pekat sebelum ditutup api.
7. Hidangkan.


Siaplah hidangan sarapan kita pada hari ini. Roti paratha biasa cicah kuah kari jimat-cermat. Ada sedikit pencuci mulut iaitu wadai kipeng. Air pula teh o sahaja.

Jadi, tunggu apa lagi. Jemput makan semua

Bismillah..

Isnin, 13 April 2020

Kuih siput kosong letak bawang

Guna bahan asas sahaja. Maklumlah semua nak kena jimat..

Dah tak boleh ke mana-mana ni mulut pun jadi nakal. Ia jadi cepat lapar nak mengunyah. Nak keluar selalu beli barang dan jajan bagai tidak sesuai. Jadi, kami pun buatlah kudapan sendiri. Hangpa tak mau kaa kudapan siput ni.. Sipu ni bukan sebarang siput. Hukum memakannya adalah harus. Kekehkeh.



KUIH SIPUT BAWANG
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

4 cawan tepung gandum
1/2 cawan marjerin
1 biji telur
3/4 - 1 cawan air
1 sudu kecil garam
3 sudu besar gula
1/2 cawan bawang besar Holland - dicincang halus
Minyak secukupnya untuk menggoreng.

Cara-cara membuatnya

Jom..jom..jom..rajinkan diri anda.



Dalam sebuah bekas yang sesuai, masukkan 4 cawan tepung gandum, 1/2 cawan marjerin, 1 sudu kecil garam dan 3 sudu besar gula. Gaul hingga menjadi serbuk roti.



Buatkan lubang di tengah, pecahkan sebiji telur dan tuang air ke dalamnya.



Uli sehingga menjadi doh yang lembut. Kalau lembik, kena tambah tepung tau.




Kalau nak tambah bawang Holland cincang, bolehlah tambah sekarang. Pastu uli lagi sehingga rata.



Seeloknya bawang tu kena betul-betul halus supaya senang nak ditenyeh nanti. 😀😀




Sediakan senjata untuk menyiput.



Sebelum tu kena sediakan dulang atau bekas yang sesuai. Tabur dulu dengan sedikit tepung gandym supaya siput tidak melekat di dulang.

Lepas tu cubit sikit adunan tepung, tenyeh dekat papan pencanai siput shingga ia membentuk seperti siput. Ulangi proses sehingga habis. Kalau buat sorang-sorang, mau lenguh pinggang, lenguh belakang juga. Better buar reramai.

Mak hencik minta budak-budak ni buatkan. Daripada dok ngadap tepon tu baik la korang buat siput mi. Nanti korang jugak yang nak makan.

Dah habis siap semua, bolehlah panaskan kuali yang mengandungi minyak yang agak banyak.


Siput digoreng dengan gembira sehingga masak.


Bila sudah masak, angkat siput-siput yang tidak bernyawa. Goreng yang lain sampai habis.


Toskan minyak. Biarkan ia sejuk sedikit kemudian baharulah dimasukkan ke dalam balang. Hurmmm.. nampaknya macam-macam saiz ada. Mungkin ikut saiz jari orang yang membuatnya..Hihihi

Sekarang bolehlah kita kunyah-mengunyah..

Bismillah..


Sabtu, 11 April 2020

Resepi Rendang Daging Ringkas dan Lazat

Rasa rendang yang sedap, mestilah yang ada rasa pedas, ada bau daun kunyit dan daun limau purut. Fuhhh! Meleleh.. Ada ke yang suka rendang?



Setiap negeri ada cara memasak rendang maing-masing. Rendang tok, yang terkenal di Perak dimasak dengan gayanya tersendiri. Rendang nogori di Negeri Sembilan juga dimasak denga cara tersendiri. Rendang yang Mak Hencik nak masak ni? Mestilah dengan gaya dan citarasa tersendiri..



Rendang yang korang masak pula tu macam mana gaya? Korang pun masaklah ikut gaya dan ragam korang tersendiri..Pandai-pandailah nak adjust bahan dan kaedah mengikut gaya korang masing-masing asalkan ada rupa rendang dan rasa rendang. Sekiranya nak masak rendang, tetiba dah jadi macam sambal belacan, maka diwajibkan ke atas korang untuk cuba lagi.Hihihi



RESEPI RENDANG DAGING YANG MUDAH
Oleh Dapur Cempakasari

Bahan-bahan

1/2 daging lembu - dipotong kiub atau potong nipis
10  tangkai cili kering - dibuang biji dan direndam dalam air panas
2 biji bawang putih
7 biji bawang merah kecil (waktu perintah kawalan pergerakan ni susah nak keluar, jadi Mak Hencik guna 4 biji sahaja)
3 hiris lengkuas
1 inci kunyit hidup
2 batang serai - 1 batang dihiris, 1 batang diketuk
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan kasar
1 sudu kecil ketumbar
Bahan bertanda hendaklah dikisar sehingga halus
3 cawan santan
1 keping asam gelugur
2 sudu besar kerisik
Garam dan gula secukup rasa



Cara-cara memasak.


Mula-mula kita buat persediaan dahulu.


Antara bahan-bahan yang digunakan.


1 sudu kecil jintan manis, jintan kasar dan ketumbar dibauh bersih dan ditoskan.


Kisar bawang putih, bawang merah, cili kering, serai, kunyit, lengkuas, jintan manis, jintan kasar dan ketumbar.dikisar sehingga halus.

Jom kita memasaknya..


Di dalam periuk atau kuali yang sesuai, masukkan daging diikuti oleh santan, bahan kisar, 1 keping asam gelugur dan sebatang serai yang diketuk. Buka api.



Kacau rata sekali-sekala sehingga daging empuk.



Bila daging sudah empuk, perasakan rendang dengan garam dan sedikit gula.

Masukkan juga kerisik, diikuti oleh daun limau purut dan daun kunyit.



Bila kita masukkan kerisik, kuah rendang akan menjadi pekat. 



Kacau lagi sehingga kuah betul-betul pekat. 

Bila kuah dah elok dah kepekatannya, bolehlah tutup api.



Masukkan ke dalam pinggan dan hidangkan. Rendang hari ni kami makan dengan nasi lemak. Selain dengan nai lemak, makan dengan nasi putih sedap. Makan dengan nasi minyak, nai beryani, nasi arab semua sedap wehhhh!

Jemput makan semua..

Bismillah..

Kek Marble Jelita

Marble jelita.. Sesedap namamu yang indah. Dengan bahan yang serba sederhana ni, boleh menghasilkan sebiji kek yang mengenyangkan.



Kalau muak dengan lelehan coklat dan lelehan cheese, inilah pilihan kek yang boleh dicuba. Kek marble ni adalah pilihan untuk golongan dewasa. Rasa lemak dan manis bersulam rasa sedap menambat selera. Dijamu pula dengan teh atau teh bujang, terasa nikmat syukur tak terkira.

Gunakan sahaja bahan-bahan asas yang ada di rumah kita. Tepung gandum, telur, gula susu segar, ovallete dan esen vanila. Selepas sejam, terhasillah kek marble jelita ini. Kalau nak lebih jelita, korang make up kan dia cantik-cantik ya. Hihihi.


RESEPI KEK MARBLE JELITA
Oleh Dapur Cempakasari
Sumber resepi : FB Azlina Ina

Bahan-bahan

6 biji telur (Mak hencik bubuh 5 biji jer, nak jimat la katakan)
1 sudu besar ovallette
1 cawan gula halus (boleh kurangkan sikit jika suka kurang manis)
3 sudu besar susu pekat
1/4 cawan susu segar
150 gm mentega - dicairkan
2 cawan tepung gandum + 1 sudu kecil baking powder - diayak (Mak Hencik guna tepung naik sendiri)
1 sudu kecil vanilla

Cara-cara membuatnya,

Jom..Jom.. Jom kita ke dapur.



Gris acuan dengan mentega atau minyak, alas dengan baking paper. Ketepikan.


Cairkan 150gm mentega. Ketepikan.


Dalam. bekas miver, campurkan semua bahan kecuali mentega cair. Mix volume perlahan 2-3 saat baru buat high speed sampai gebu.

Mix sampai gebu ya.


Bila sudah gebu, berhentikan mixer. Masukkan mentega yang dicairkan tadi. 


Kacau rata.

Masa ni kita dah boleh panaskan oven pada suhu 180 C selama 10 minit.


Cedok 2 ke 3 sudu besar adunan kek dan warnakan. Ini untuk buat corak kat atasnya nanti.


Selebihnya tuang adunan kek ke dalam loyang yang sudah siap dialas tadi. Lepas tu titikkan dengan adunan berwarna di atasnya.


Kita corakkanlah kek kita tadi menjadi sejelita kita jugak ya, dan mestilah mengikut kreativiti kita yang berseni tahap universe. Hahaha


Masukkan ke dalam oven. dan bakar pada suhu 170 C selama 40 minit atau korang ikutlan oven orang kerana hanya jauhari sahajalah yang mengenal manikam. Hihihi


Mengintai di tepi jendela oven.. wanginya bau..Menerawang ke serata bandar ni agaknya. Adoiiilaa!


Bila sudah masak, keluarkan dari oven dan terus terbalikkan di atas redai.


Bila dah sejuk sikit, bolehlah dipotong dengan kemas dan rapi.

Sedia untuk dimakan.

Jom kawan-kawan kita minum petang.

Bismillah..

Isnin, 6 April 2020

Resepi Nasi Bujang Ringkas Tapi Sedap

Hanya ada nasi putih, kuah sup daging, telur dadar,  seeping timun dan sambal belacan. Perghhh.. Sedap rupanya.



Harga yang biasa orang jual ialah Rm2. 50 sen sebungkus. Budak-budak asrama ramai yang beli. Kalau ikutkan lauk asrama tu gred A, tapi itulah.. Nak jugak makan kat luar. Nak jugak makan nasi bujang ni.. Sedap bak hang, kata depa.. 😂 😂


Mula-mula kita masak nasi dulu.

Bahan-bahan  Nasi

3 cawan beras
3 1/2 cawan air, air ni ikut beras korang ya..

Masak macam biasa jer. Kalau nak bagi wangi, boleh letak dua atau tiga helai daun pandan. Kalau tak letak pun tak per.

Cara masak sup bujang



Bahan-bahan  Sup Bujang

1 genggam daging tetel
1 liter air
2 biji bawang putih - dihiris
2 biji bawang merah kecil - dihiris
1 inci halia - diketuk
1/2 sudu kecil lada hitam - tumbuk halus

1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

Garam, gula dan serbuk perasa
Sedikit minyak untuk menumis

Hirisan daun sup - hiasan
Bawang goreng - hiasan

Cara-cara membuatnya

1. Rebus daging tetel dengan 1 liter air dan halia yang diketuk. Biarkan daging empuk. Tambah air jika perlu.

2. Dalam kuali, panaskan minyak masak. Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga.

3. Masukkan pula bawang putih dan bawang merah. Kacau sehingga keperangan.

4. Bila sudah kekuningan terus tutup api.

5. Masukkan bahan tumis beserta minyak ke dalam air rebusan daging.

6. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa. Biarkan sehingga ia mendidih.

7. Bila daging sudah empuk, rasa pun sudah sedap bolehlah kita matikan api.

8. Tabur kan daun sup hiris dan bawang goreng. Siap.

Jom goreng telur dadar pula.



Telur Dadar Bujang

Bahan-bahan

1 biji telur
1 sudu kecil lada kering kisar
1 hiris bawang besar Holland
Sedikit garam
Mintak masak untuk menggoreng secukupnya.

Cara-cara menyediakannya

1. Pecahkan sebiji telur ke dalam sebuah mangkuk. Masukkan 1 sudu kecil cili kering kisar, sehiris bawang besar Holland dan sedikit garam secukup rasa. Godek guna whisk.

2. Panaskan minyak. Pastikan minyak betul-betul panas baharulah di masukkan telur yang digodek tadi.

3. Cara masukkan telur ialah tuang dari bawah kemudian naikkan ke atas.

4. Bila sudah garing bahagian bawah, balikkan telur supaya masak sekata..

5. Sudah masak, angkat.

6. Goreng pula telur dadar yang kedua, ketiga, keempat dan ulangi proses sehingga habis.

Cara buat sambal belacan.


Resepi Sambal Belacan Bujang

Bahan-bahan

20 tangkai cili padi
1/2 biji tomato - di potong dadu
2 inci belacan
1 sudu besar jus limau nipis
Sangat sedikit air
Garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya

Kisar jer semua bahan di atas sehingga hancur lumat.

Masukkan ke dalam mangkuk hidang.

Cara hidangan


Nak bagi sedap, better bungkus nasi dengan daun pisang.

Bubuh nasi, bubuh telur dadar bubuh sambal belacan.

Kalau ada timun, bubuh sekali. Lepas tu bungkus kemas-kemas.


Ni 6 bungkus untuk 6 ahli.


Oleh kerana kami makan kat rumah, sup tu kami bubuh dalam mangkuk besar. Kalau jual pastilah sup dibungkus asing, kan. 😁😁😁

Jemput makan semua..

Bismillah..